14 Tips om Energie te Besparen in een Huurhuis


Met de dure gasprijzen van tegenwoordig lopen de energiefacturen tegen het plafond. Investeren in zonnepanelen of isolatie loont al snel. Maar wat als je in een huurwoning woont?

Wanneer je huurt, ben je vaak afhankelijk van de verhuurder. Ik zou graag investeren in energiebesparende maatregelen voor mijn woning, maar huur zelf ook. Toch kan je als huurder wel verschillende maatregelen nemen om minder gas te verbruiken. In dit artikel neem ik deze tips met je door, zodat je ook als huurder de energierekening wat kan laten dalen.

1. Vraag de verhuurder om maatregelen te nemen

Laten we beginnen met een open deur, die toch door veel mensen wordt overgeslagen. Je verhuurder is eigenaar van het huis en is verantwoordelijk voor grote ingrepen zoals isolatie. Dit soort maatregelen zijn vaak duur, en leveren de verhuurder weinig op. Daarom gaan we er massaal vanuit dat de verhuurder sowieso niets voor je gaat doen.

Toch staat vragen vrij. Nee heb je, en ja kan je krijgen. Zo heb ik mijn verhuurder aangesproken over het feit dat de CV ketel in mijn woning al 14 jaar oud is. Ik heb nog geen uitsluitsel, maar het is mogelijk dat de verhuurder de CV ketel gaat vervangen. Maar ook energiebesparende maatregelen zoals dubbelglas of isolatie kunnen mogelijk door de verhuurder doorgevoerd worden.

Moraal van het verhaal is om geen aannames te doen, en altijd de vraag te stellen. Nee heb je, en ja kan je krijgen!

2. Plaats een slimme thermostaat of klokthermostaat

Het voordeel van een thermostaat, is dat deze eventueel mee te nemen is wanneer je zou verhuizen. Je kan dus een slimme thermostaat of klokthermostaat aanschaffen, en deze plaatsen. Zorg simpelweg dat je de huidige thermostaat goed bewaard. Als je in de toekomst zou verhuizen, plaats je de oude thermostaat terug en neem je de nieuwe thermostaat mee naar je nieuwe woning.

Het voordeel van een slimme thermostaat of klokthermostaat is dat je deze kan instellen, zodat hij zich aanpast aan jouw gedrag. Je kan bijvoorbeeld instellen dat de thermostaat automatisch op een bepaald tijdstip uit gaat. Zo kan je nooit vergeten om de verwarming uit te draaien. Ook kan je in sommige gevallen vanaf afstand je thermostaat bedienen, wat ook handig kan zijn.

Het belangrijkste is om vooral niet onnodig te stoken. Zorg dat de verwarming uit gaat vóór je naar bed gaat, en stook vooral niet als je niet thuis bent. Een slimme thermostaat of klokthermostaat kan daarbij helpen.

Het is lastig om te zeggen hoeveel energie je hiermee kan besparen. Als je nu regelmatig verwarmd terwijl je niet thuis bent, kan dit een serieuze besparing met zich meebrengen. Denk aan zo’n 10-30% energiebesparing, afhankelijk van je gedrag op dit moment. Dat kan al snel oplopen tot honderden euro’s per jaar!

3. Maak de radiator vrij

Relatief eenvoudig, maar doeltreffend! Zorg ervoor dat de radiator vrij hangt. Staat er een bank voor je radiator, of hangen de gordijnen voor de verwarming? Zonde!

De luchtcirculatie is op deze manier niet optimaal, en de radiator verwarmd ook nog eens je meubels en/of gordijnen. Dat is zonde van de energie. Zorg er dus voor dat je radiator vrij hangt, en de lucht vrij door de radiator kan circuleren.

4. Radiatorventilatoren plaatsen

Naast het vrij maken van de radiator, kan je er ook voor zorgen dat de radiator efficiënter te werk gaat. Dat doe je bijvoorbeeld door middel van radiatorventilatoren en radiatorfolie.

Een radiatorventilator is een kleine ventilator die je onder de radiator kan hangen. Deze verbruikt vrijwel geen stroom en is enorm stil. Deze ventilator zorgt ervoor dat er constant nieuwe lucht door de radiator loopt, tot wel 30m3 per uur. Hierdoor zal de radiator de ruimte sneller opwarmen, omdat de lucht goed circuleert. Dat zorgt er ook voor dat je dus minder lang hoeft te stoken, en minder gas verbruikt!

De ventilatoren zijn niet heel goedkoop, maar wanneer je radiatorventilatoren gebruikt, kan je tot wel 10% besparen op de gasrekening. Dat kan met de huidige prijzen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Je kan de ventilatoren dus al in één winter terug verdienen!

Radiatorventilatoren aanschaffen? Bekijk de verschillende pakketten hier (Bol.com) en installeer ze gemakkelijk zelf!

5. Radiatorfolie plakken

Naast radiatorventilatoren, kan je ook radiatorfolie gebruiken om de radiator efficiënter te laten werken. Deze reflecterende panelen of folie zorgt ervoor dat de stralingswarmte van de radiator niet de buitenmuur verwarmd. Je zorgt er dus voor dat je niet de buitenmuur aan het verwarmen bent, die zijn warmte vervolgens weer verliest aan de buitenlucht.

Radiatorfolie is relatief eenvoudig. Je plakt het tegen de achterkant van de radiator, daar waar de radiator een buitenmuur aanstraald.

De besparing wordt geschat op ongeveer 10 m3 gas per jaar, per vierkante meter radiatorfolie. Radiatorfolie is relatief goedkoop, maar kan met de huidige prijzen dus enkele tientjes gas per jaar besparen. Bekijk hier (Bol.com) wat een pak radiatorfolie kost.

6. Besparen op douchen

Ondanks dat het meeste gas gebruikt wordt voor het opwarmen van de woning, gebruiken we ook een flink deel voor douchen. Ook bij het douchen kan je gas besparen.

De meest voor de hand liggende maatregel is natuurlijk om korter te douchen. Het verbruik is afhankelijk van het soort douche, maar je verbruikt ongeveer 0,20 m3 gas wanneer je 5 minuten staat te douchen. Sommige mensen douchen 15 of 20 minuten, en kunnen op deze manier dus heel eenvoudig gas besparen.

Wanneer je iedere dag 10 minuten onder de douche staat, zijn dit 3.650 minuten per jaar. Je verbruikt in dat geval dus voor één persoon een kleine 150 m3 gas per jaar. Wanneer je slechts 5 minuten zou douchen, kan je dus tientallen kubieke meters gas besparen. Met de huidige prijzen kan dat oplopen naar een besparing van meer dan honderd euro per jaar, per persoon.

Een andere manier om gas te besparen tijdens het douche, is door de douchekop te vervangen voor een waterbesparende douchekop. Je gebruikt in ‘zo’n geval minder water, maar hoeft dus ook minder water op te warmen. Een waterbesparende douchekop kan zo’n 20% minder water (en dus gas) verbruiken! Dat komt neer op een besparing van enkele tientjes per jaar per persoon.

7. Verlaag de aanvoertemperatuur van je CV-ketel

Standaard staat je CV-ketel vaak ingesteld op 80 of 90 graden. Dit is de temperatuur van het water wat naar je radiatoren gestuurd wordt. In veel gevallen kan je deze temperatuur prima verlagen naar 60 graden. Zeker wanneer je de radiatoren vrij hebt gemaakt, en gebruik maakt van radiatorventilatoren.

Wordt jouw woning niet goed warm bij een aanvoertemperatuur van 60 graden? In zo’n geval zou je je radiatoren eens waterzijdig kunnen inregelen. Dit komt neer op het juist instellen van de radiator, waardoor het water niet te snel en niet te langzaam door de radiator zal stromen.

8. Stop de tocht!

Wanneer je in een wat oudere woning woont, zijn er wellicht tal van plekken waar het tocht. Denk aan kleine gaten en kieren rondom de kozijnen, maar ook een kier onder de deur kan zorgen voor tocht.

Op deze manier komt koude lucht binnen, en stroomt warme lucht naar buiten. Dat is natuurlijk zonde! Zorg er dus voor dat je kieren dicht en maak waar nodig gebruik van tochtstrips onder de deur.

Wist je overigens dat verse lucht gemakkelijker kan opwarmen dan lucht die al langer in huis hangt? Het is daarom ook aan te raden om het huis iedere dag even 10 minuten door te luchten, zelfs als het buiten koud is. Het gaat tegen het gevoel is, maar zou moeten bijdragen aan het terugdringen van het gasverbruik.

9. Sluit de gordijnen tijdens de donkere koude wintermaanden

Wanneer je dikke (verduisterende) gordijnen hebt, zijn deze niet alleen goed om licht buiten te houden. Je kan gordijnen in de winter ook gebruiken om de warmte binnen te houden. Ze werken eigenlijk als warmte isolatie rondom grote ramen.

Zelf heb ik een grote schuifpui in de woonkamer. Dit is een schuifpui van ruim 6m2 die ervoor kan zorgen dat er behoorlijk wat energie verloren gaat. Ik heb daarom ook gekozen voor dikke gordijnen in mijn woning, die ik tijdens de winter kan sluiten.

Je gebruikt de gordijnen dus ook wanneer het buiten al koud is, puur om de warmte in huis te houden. Zorg er overigens wel voor dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Je wilt de warmte juist aan de binnenkant van de gordijnen hebben!

10. Plaats buisisolatie

Met deze tip kan je zeer eenvoudig een klein beetje besparen op je gasverbruik.

Buisisolatie heb je wellicht wel eens eerder gezien. Dit is het grijze schuim wat je wel eens rondom waterleidingen ziet zitten. Het idee is dat je minder warmte verliest in de warm-water-leidingen doordat deze beter geïsoleerd zijn. Je past dit toe in ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden. Denk bijvoorbeeld aan de zolder of een logeerkamer.

Installatie is zeer eenvoudig en zorgt direct voor een besparing. Je kan stellen dat je ongeveer 3m3 gas per jaar kan besparen, per meter buisisolatie die geplaatst is. Met de huidige gasprijzen al snel zo’n € 10 per jaar, terwijl een meter buisisolatie een stuk goedkoper is. Snel terugverdiend dus!

11. Zet de verwarming lager

Tot slot wellicht de meest voor de hand liggende oplossing om gas te besparen. Zet de thermostaat simpelweg een graad lager. Wanneer je de temperatuur één graad lager instelt, kan je met de huidige gasprijzen meer dan honderd euro per jaar besparen.

Zorg er daarnaast voor dat je enkel de ruimtes waar je aanwezig bent verwarmd. Zelf heb ik enkel de verwarming in de woonkamer aan staan, en sluit ik alle deuren om de warmte niet naar andere ruimtes te laten ontsnappen.

De trap naar mijn zolder is open, waardoor er energie verloren zou kunnen gaan richting de zolder. Ik overweeg om een gordijn in het trapgat op te hangen, om dit zo veel mogelijk tegen te gaan.

12. Was op een lage temperatuur

Naast gas kan je natuurlijk ook op elektriciteit besparen. Ondanks dat gas het grootste deel van de energierekening betreft, kan het besparen op elektriciteit wel zeker interessante zijn.

Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen nog maar te wassen op een temperatuur van 30 graden. Je wasmachine wordt gevoed met koud water, en moet dit water zelf elektrisch verwarmen. Hoe warmer je wast, hoe meer elektriciteit nodig is om de was te verwarmen.

Uit onderzoek blijkt dat het wassen op 30 graden tot wel 50% minder elektriciteit verbruikt dan wanneer je wast op 40 graden. Overigens verbruiken moderne wasmachines niet gigantisch veel elektriciteit, dus de besparing is wat minder groot dan veel van de bovenstaande maatregelen.

13. Pak sluipverbruik aan

Sommige apparaten gebruiken vrij veel energie wanneer ze op stand-by staan. Het is moeilijk te zeggen om welke apparaten het gaat, omdat dit heel erg verschilt. Je kan het beste op onderzoek uitgaan en gaan meten wat het (sluip)verbruik van de verschillende apparaten is.

Je kan het beste gebruik maken van een stroommeter (Bol.com) die meet hoeveel stroom een bepaald apparaat over een bepaalde periode verbuikt. Meet bijvoorbeeld hoeveel je televisie of spelcomputer verbruikt wanneer deze op stand-by staat. Soms is het stand-by verbruik vrijwel nul, terwijl andere apparaten toch redelijk wat stroom verbruiken.

In dit geval geldt dus meten is weten! Heb je apparaten die veel stroom verbruiken in de stand-by stand? Overweeg dan om ze te vervangen, of trek de stekker eruit wanneer je ze niet gebruikt.

14. Vervang je lampen voor LED-lampen

Ouderwetse gloeilampen komen steeds minder voor, maar veel mensen hebben ze hier en daar toch nog in gebruik. Een gloeilamp verbruikt vele malen meer energie dan een moderne LED-lamp. Ook tussen LED-lampen zit tegenwoordig flink wat verschil.

Heb je nog ouderwetse gloeilampen liggen en vind je het zonde om ze weg te doen? Ik zou je aanraden om ze tóch te vervangen voor LED. Het kost even wat geld om LED-lampen aan te schaffen, maar op termijn verdien je dit vanzelf terug middels de elektriciteit rekening.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts