3 dingen die Ayahuasca mij leerde over werk

Ayahuasca en werk

De wereld van Ayahuasca

Ik moet bekennen dat ik best zenuwachtig was dit weekend. Ook toen ik met 13 wildvreemde uiteindelijk in een villa in Vinkeveen zat werd het er maar niet beter op.

Dit weekend zou ik namelijk voor het eerst Ayahuasca nemen. Aya-watte? Ayahuasca.

Voordat ik uitleg wat voor wondere inzichten ik dit weekend heb mogen ervaren, zal ik je eerst uitleggen wat ayahuasca is. Er vanuit gaande dat de meeste mensen er niet bekend mee zijn 😉

Wat is Ayahuasca?

Ayahuasca (spreek uit: aja-waska) is een zogenaamd plantmedicijn uit het Amazonegebied.

Bij inname van dit medicijn, wat gebeurt door het drinken van 2 hele smerige, kleine glaasjes, zwarte smurrie, gebeuren er een paar dingen.

Ten eerste krijg je een hele sterke fysieke reactie. Met “hele sterke” bedoel ik dat veel mensen hevig zullen overgeven, of misschien zelfs diarree zullen ervaren.

Ik hoor je denken “waarom zou je dat in godsnaam doen?”. Begrijp je nu waarom ik zenuwachtig was? 😊

De reden dat mensen dit doen is omdat, als de fysieke werking voorbij is, de plant zijn werking kan doen. Dat gebeurt namelijk geestelijk en in je onderbewustzijn.

De plant laat je namelijk 4 uur lang visioenen ervaren. Ik gebruik het woord visioenen, en niet hallucinaties. Hallucinaties zijn namelijk nep, visioenen zijn echt.

De visioenen gaan over jeugdtrauma’s, relaties, opgekropte emoties, overleden dierbaren etc.

Ayahuasca staat er om bekent je genadeloos een spiegel voor te houden. Het laat je zien wie je echt bent, en hoe de wereld echt in elkaar zit.

Het mooiste van dit alles is dat je eigen gedachte, ofwel je ‘’ego’’, hier geen onderdeel van is. Die wordt bijna letterlijk uitgezet.

Ayahuasca is 10 jaar therapie in een avond

Nu moet je begrijpen dat dit voor mij de eerste was dat ik me in dit soort spirituele sferen begaf. Toch heb ik het gedaan.

Waarom? Omdat ik vastzat. Met heel veel dingen in mijn leven zat ik vast, waaronder met werk.

Door positieve geluiden uit mijn omgeving besloot ik me aan Ayahuasca te wagen. Ik zal je vertellen: Dat was de beste beslissing ooit.

Wat Ayahuasca mij echt leerde over werk

Laat het duidelijk zijn dat ik veel, veel meer inzichten heb gekregen dan alleen over werk en geld. Behalve dat sommige inzichten persoonlijke dingen zijn, gaat deze blog nu eenmaal over geld, en dus werk 😊

1. Werk en geld zijn niet belangrijk

Ik weet dat dit gek klinkt voor iemand die blogt over geld, maar dit is de waarheid. In het grote geheel van het leven is werken en geld verdienen een van de kleinste en minst belangrijke aspecten.

Het enige waar het leven om draait, is liefde en verbondenheid. Zowel voor jezelf als voor anderen.

In ons dagelijks bestaan gebeurt er zoveel wat een negatieve invloed op ons kan hebben. We zijn boos op onszelf omdat we bang/verlegen/geïrriteerd, zijn en boos op andere vanwege hun acties die we als stom ervaren.

Niets van dit alles maakt wat uit als we van onszelf en van anderen houden.

Natuurlijk is werk en geld onderdeel van ons dagelijks bestaan, maar het is niet waar het leven om draait, het is eigenlijk maar een heel klein iets.

2. Het maakt niet uit wat je doet

Ikzelf heb heel lang geworsteld met de vraag wat ik “moest worden”. Met andere woorden: wat voor werk bij me zou passen.

Ayahuasca heeft me niet het alles verlossende antwoord gegeven, maar wel het antwoord wat ik nodig had: het maakt niet uit.

Waarom maakt het niet uit? Omdat het leven een groot avontuur is, en er geen foute keuzes zijn.

Wil je parttime als barista werken ook al heb je dat nog nooit gedaan, maar gewoon omdat het je leuk lijkt? Gewoon doen!

Wil je daarnaast freelance marketing werk doen? Gewoon doen!

We vertellen onszelf te veel dat we iets niet kunnen, te oud zijn of hebben het gevoel dat we ergens aan vast zouden zitten.

Ayahuasca liet mij zien dat dit allemaal onzin is, het leven is jouw avontuur, maak er wat van.

3. Wees moedig

Wees moedig

Ja, het leven is jouw avontuur. Ja, je kunt alles zijn.

Toen ik met veel moeite uiteindelijk weer een klein beetje bijkwam, kreeg ik nog een laatste boodschap mee: wees moedig.

Ayahuasca laat je het leven, jouw leven, zien. Ze lost het niet voor je op.

Een ding waar ik, en ik weet ook veel anderen, tegenaan lopen is dat we niet genoeg moed vertonen.

We durven niet die stap naar een eigen bedrijf te zetten, niet die cursus te volgen, en als gevolg zitten we vast en voelen we ons ongelukkig.

Ayahuasca liet me zien dat als we moedig zijn, we onze potentie kunnen bereiken, en wel gelukkig kunnen zijn.

Het leven is jouw avontuur, je moet het alleen wel zelf realiseren.