36 Tips: Hoe Vind Ik een Baan?


Volgens het CBS staat de huidige werkloosheid op 3,8%. Dat cijfer is sinds 2011 niet meer zo laag geweest. Daarnaast stonden er eind 2018 een recordaantal aan vacatures open. Feest voor iedereen die een baan zoekt zou je denken.

Als jij je afvraagt “Hoe vind ik een baan?” dan heb ik vandaag 21 tips voor je die mij in ieder geval steeds verder helpen (+ 15 extra tips die ik misschien nog moet gebruiken!)

Hoe vind ik een baan? 21 tips die ik zelf gebruik

#1 Vacaturesites

Vacaturesites zijn natuurlijk de makkelijkste manier om een scheepslading vacatures te vinden. Hoewel de websites ontzettend nuttig kunnen zijn is het niet zo dat je hier alle vacatures in Nederland op vindt. Er zijn genoeg bedrijven die het liever via hun eigen website doen.

Daarnaast zijn de websites een soort “verslavend”, dat kan ik je in ieder geval uit eigen ervaring vertellen. Elke dag opnieuw zoeken naar een nieuwe vacature in de eindeloze stroom is best geestdodend.

Zelf heb ik geleerd om ze eens een keer goed door te scrollen, en het dan een paar dagen te laten voor wat het is. De dagen daarna vind je weer een hele berg nieuwe vacatures waar je op kunt reageren.

#2 Zoek via Google

Ik moet zeggen dat ik zo gewend was geraakt aan vacaturesites, dat ik helemaal vergeten was dat Google ook gewoon nog bestond. Nu is het wel zo dat als je een vacature zoekt via Google, je vaak alsnog bij een grote vacaturesite terechtkomt. 

Soms komt Google echter met hele andere suggesties dan dat je eerder hebt gezien. Zo kwam ik vorige keer nog een paar leuke marketing traineeships tegen die ik bijvoorbeeld nog nooit op Indeed gezien had. Misschien dat Google jou ook nieuwe inspiratie kan leveren?

#3 Traineeships

Traineeships quote

Nu we het toch over traineeships hebben, waarom niet? Bij IKEA was ik ook onderdeel van een traineeprogramma. Uiteindelijk beviel het werk me gewoon niet, maar dat betekent niet dat traineeships nutteloos zijn!

Een traineeship is een ideale optie voor als je nog aan het begin van je carrière staat. Er zijn namelijk genoeg bedrijven die het gat tussen je studie en de arbeidsmarkt op deze manier proberen op te vullen. Vaak krijg je in zo’n traineeship 3 maanden tot 2 jaar de mogelijkheid om in verschillende onderdelen van een bedrijf te werken.

Daarmee is het een ideale leeromgeving, waar je ook direct relevante werkervaring op doet. Daarnaast krijg je bij een traineeship vaak ook gewoon volwaardig betaald, of tenminste iets wat daar heel dichtbij in de buurt komt.

#4 Ga verder studeren

Iets wat ik tot voor kort serieus overwogen heb. Ik zat er zelfs aan te denken om een nieuwe voltijds studie te gaan doen. Uiteindelijk heb ik hier toch vanaf gezien, maar dat betekent niet dat verder studeren voor veel starters geen goede optie is. 

Ook als je wel wilt werken kan verder studeren een goede optie zijn. Wat dacht je van een post-hbo opleiding, of een deeltijd bachelor of master? Dit is ook een serieuze optie als je al een tijdje werkt, maar je erachter komt dat je toch graag in een ander vakgebied wilt werken.

#5 Boek een cursus

Iets wat ik gedaan heb! Een van de bedrijven waar ik solliciteerde vroeg of ik zogenaamde “Google Certificaten” had. Deze had ik op dat moment niet, maar 2 dagen later had ik er al 4! Uiteindelijk ben ik het niet geworden maar stond wel in de top 3 van de 10 kandidaten. 

Daarnaast ga ik mij, zodra het kan, inschrijven voor een online marketing cursus. Niet alleen omdat ik dit zelf wil, maar ook omdat het mijn kansen op een baan heel erg gaat vergroten. Zijn er voor jou ook cursussen die je wilt doen en die je kansen op een baan vergroten?

#6 Gebruik Upwork

Upwork.com is een wereldwijd online platform waar freelancers en werkgevers elkaar kunnen vinden. Het is eigenlijk het best vergelijkbaar als een social media platform voor freelance klussen. Je maakt een profiel aan en kunt solliciteren.

Dit is hoe ik parttime werk heb kunnen vinden als tekstschrijver. Voor mij is dit een manier om gewoon op gang te blijven, maar ook als je meer ervaring hebt in een vakgebied kan Upwork een uitkomst zijn. Er zijn namelijk genoeg bedrijven die hier serieuze kandidaten zoeken voor functies waarvoor je niet naar kantoor hoeft te komen. 

#7 Update je CV

Een goed cv is het halve werk

Recruiters en HR medewerkers krijgen dagelijks een gigantische stapel papier naar zich toegeworpen. Ik kan je verzekeren dat een saai CV je kansen echt geen goed doet. Je CV daarom updaten naar de 21e eeuw kan daardoor echt geen kwaad.

Van recruiters krijg ik altijd het compliment dat mijn CV er goed uitziet. Dat was eerst echter niet zo. Toen ik ontdekte dat je geen Photoshop ervaring hoeft te hebben, maar gewoon een Word template kunt gebruiken, schoten de complimenten omhoog. Als je dit nog niet gedaan hebt zou ik dat direct doen!

#8 Update je motivatiebrief

Nu we het toch over de enige twee documenten hebben die je met een sollicitatie meestuurt: hoe zit het met je motivatiebrief? Afgezien van een saai CV is een saaie motivatiebrief echt een grote dooddoener.

Zelf probeer ik altijd zoveel mogelijk creativiteit en humor in zo’n brief te stoppen. Het laat ook gelijk zien dat je een unieke brief hebt geschreven. Geloof het of niet maar anno 2019 krijgen veel recruiters namelijk gewoon nog standaardbrieven. Niet doen, wees creatief en doe je best!

Als je wat inspiratie op wilt doen: Hier en hier

#9 Schrijf altijd een unieke motivatiebrief

Een standaard motivatiebrief sturen is een gegarandeerde manier om geen kans te maken op een baan. Ikzelf heb er nog nooit een verstuurt, en hopelijk blijft dat ook zo!

Als jij een baan echt wilt hebben, neem dan op zijn minst moeite om een paar uur te besteden aan een unieke brief. Geloof mij, recruiters ruiken het als je een standaardbrief gebruikt. Deze zijn namelijk:

  • Fantasieloos
  • Sluiten matig aan op de vacaturetekst
  • Ultra saai

Doe jezelf en de recruiters een lol: schrijf een unieke brief.

#10 Pak je LinkedIn profiel aan

“Hoe vind ik een baan?” Via LinkedIn natuurlijk!

Deze hangt een beetje af van de sector waar je in wilt werken. Als je op een kantoor terechtkomt dan is de kans groot dat je LinkedIn profiel erbij wordt gepakt. Net als met al het andere: wees creatief, wees professioneel.

Je kunt je vast wel voorstellen dat als je een geweldig ontworpen CV combineert met een super motivatiebrief en een creatief LinkedIn profiel, je in ieder geval een sollicitatiegesprek krijgt. Ik ben in ieder geval best tevreden met mijn LinkedIn-profiel.

#11 Wees niet te kieskeurig (zoek breder en ook simpeler)

Als je een buffer hebt dan hoef je niet direct ander werk te hebben. Als je dat niet hebt, of als die op een gegeven moment op is, dan is het een ander verhaal.

De grootste fout die ik tot nu toe heb gemaakt is te lang wachten en te kieskeurig zijn. Dat is misschien ook wel de reden dat ik nog geen echt werk heb gevonden en nu het simpelste ga doen wat er bestaat: post bezorgen (niets tegen postbezorgers hoor :’) ). 

#12 Als je simpel werk hebt, zoek verder

Als je dan simpel werk hebt, dan moet je natuurlijk wel blijven verder zoeken! Bij mij gaan er elke week een tiental sollicitaties uit voor marketingfuncties. Ik wil immers niet altijd postbode Simon blijven spelen!

Simpel werk kan een vangnet vormen en een kleine financiële basis. Daarop kun je in ieder geval weer verder bouwen. 

#13 Zoek in een andere regio

Niet gebonden zijn aan een bepaalde regio vergroot je kansen. Zo simpel is het. Nu is het natuurlijk niet voor iedereen mogelijk om zijn zoekgebied te vergroten (ivm vervoer).

Als het antwoord op de vraag “hoe vind ik een baan?” is dat je 10 kilometer verder moet zoeken, is dat dan niet de moeite waard?

#14 Zoek in een totaal ander vakgebied (welke vaardigheden heb jij)

Het kan zijn dat jij alleen maar solliciteert op banen die specifiek binnen jouw vakgebied liggen. Daarom kan het helpen om eens wat breder te zoeken. Bedenk je eens wat voor vaardigheden jij hebt?

Iemand met horeca ervaring is heel goed met mensen en kan dus aan de slag als klantenservicemedewerker/host(ess)/vertegenwoordiger/verkoper.

Probeer eens te kijken hoe jouw vaardigheden breder inzetbaar zijn. Dan komen er waarschijnlijk veel meer vacatures beschikbaar!

#15 Blijf positief

Waarschijnlijk het belangrijkste wat je kunt doen als het gaat om werk zoeken: positief blijven. In de rompslomp van sollicitaties is het vaak makkelijk om de moed te verliezen. Bedenk echter wel: dat je nu geen werk hebt, betekent niet dat je ongewild bent!

#16 Voel wat je echt wilt

Van werk zoeken kun je leren

Als ik een ding geleerd heb van werk zoeken, dan is het dat je ervan kunt leren. Het is immers een ideale tijd om jezelf af te vragen wat je nu echt wilt met je loopbaan. Heb je al een tijd het idee om een carrièreswitch te maken? Die kans heb je nu!

#17 Waardeer de tijd die je nu hebt

Daarnaast is het ook belangrijk om te waarderen hoeveel tijd je nu hebt. Als je fulltime werkt, heb je natuurlijk niet de vrije tijd die je nu hebt. Als je de mogelijkheden hebt, zou ik je sterk aanraden activiteiten te ondernemen waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt. 

#18 Lees een boek

Iets wat je natuurlijk altijd kunt doen, maar waar je nu extra veel tijd voor hebt. Het mooie aan boeken is dat ze je nieuwe informatie verschaffen die je kan verder helpen in je zoektocht. (zoek je inspiratie? Dit zijn mijn favoriete boeken!)

Voor mijzelf zetten boeken dingen vaak in een ander perspectief, waardoor ik weer een stap verder kan komen. Zo schreef ik vorige keer nog een blog gebaseerd op The Millionaire Fastlane. 

#19 Begin een blog om je vaardigheden te ontwikkelen

Omdat ik zelf heel erg graag in de online marketing aan de slag wil, besloot ik dat een blog een ideale manier zou zijn om als “uithangbord” te gebruiken. Er komen immers veel vaardigheden bij kijken zoals content schrijven, SEO en social media. 

Ik denk dat veel mensen erg zouden profiteren van een eigen blog, of misschien wel een Instagram account. Niet alleen vergroot dit je bereik, maar je hebt ook gelijk een digitaal portfolio wat je kunt gebruiken bij sollicitaties. 

#20 Verkoop eens wat spullen (of een auto)

Als je financiële middelen wat beperkt zijn, dan zou je kunnen overwegen eens wat spullen te verkopen. Zo heb ik mijn auto een paar dagen geleden verkocht! 

Het geld kun je weer investeren in je eigen ontwikkeling, dat is tenminste mijn plan. Op die manier maak ik meer kans op een baan, en daar doe ik het voor. 

#21 Wees blij met het avontuur van een nieuwe baan!

werk zoeken is een avontuur

Als laatste: wees blij met dit nieuwe avontuur. Het zoeken van een baan is misschien niet altijd een leuk proces. Het biedt je wel weer de kans om jezelf te ontwikkelen en een leven te creëren wat jij wilt leven. 

Gelukkig zijn is uiteindelijk het belangrijkste!

15 Tips die je nog kunt inzetten

#22 Social Media

Uiteindelijk is aangenomen worden een kwestie van contact maken met mensen. Waarom zou je jouw social media kanalen daar niet voor gebruiken?

LinkedIn is het platform wat bij veel mensen als eerste te binnen schiet. Zeker doen! Maar waarom zou je niet gebruik maken van Facebook/Twitter/Instagram? Vergroot je kansen en gebruik ze gewoon allemaal!

#23 Je vrienden en familie

Nu we het toch over sociaal zijn hebben, waarom niet gewoon je vrienden en familie vragen of ze nog iets weten? Het voordeel hiervan is dat het wat directer is. Een oproep op social media kan gemist worden. Als je het vraagt denken ze er even actief over na.

Je weet nooit wat ze ineens te binnen schiet.

#24 Je zakelijke netwerk

En in het verlengde daarvan is er natuurlijk je eigen zakelijke netwerk. Weten je huidige of vorige collega’s misschien nog wat? De kans is groot van wel. Het voordeel hiervan is dat je collega’s weten hoe het is om met je te werken. Hun suggesties zijn waarschijnlijk relevanter en als het nodig is kunnen ze een goed woordje voor je doen!

#25 Bouw een digitaal portfolio

Een portfolio is een must voor creatieve beroepen

Helemaal als je een creatief beroep hebt, is een portfolio een must. Maar ook voor beroepen waar het wat minder voor de hand ligt (zoals een managementfunctie) kan een digitaal portfolio wonderen doen.

Met een websitebouwer als WordPress maak je heel makkelijk, en gratis, een website. Vervolgens zet je een pagina erop met:

  • Informatie over wie jij bent en wat je kunt
  • Projecten/Functies/Ervaringen
  • Contactpagina

Inspiratie opdoen doe je hier!

Serieus, als je een digitaal portfolio maakt gebruik dan WordPress.
Gratis, snel en makkelijk.
Klik hier om de gratis optie te zien!

#26 Loop gewoon nog eens stage

Helemaal een goede optie als je dolgraag in een bepaald vakgebied wilt werken, maar niet de benodigde ervaring hebt. Als je aan het begin van je carrière staat kan dit je helpen om snel de omslag te maken.

Bekijk het zo: wie weet krijg je na 6 maanden wel een baan aangeboden, zo niet, dan heb je nu in ieder geval de ervaring.

#27 Zoek in het buitenland

Nu we het toch over je regio vergroten hebben, wat dacht je van het buitenland? Dan moet je natuurlijk wel de ambitie hebben om in het buitenland te wonen, dat wel.

Als je wat simpeler werk zoekt dan hebben ze in het buitenland vaak klantenservice vacatures wat je als starter misschien wel leuk vindt? Probeer ook zeker eens te zoeken naar het vakgebied waar je echt in wilt werken, je weet nooit wat je buiten de Nederlandse grens kunt vinden.

#28 Gebruik de startersbeurs

De naam zegt het al, speciaal voor starters. De startersbeurs biedt eigenlijk iets wat tussen een stage en volwaardige baan in ligt. Het is vooral bedoeld als een leer-werkplek.

Dat betekent dat je wel voor 32 uur per week en minimaal 6 maanden aan de slag kunt, maar niet volwaardig (lees: €500 per maand) betaalt krijg. Als je vaste lasten hebt is dit dus niet echt een opties. Voordeel is wel dat onderzoek heeft uitgewezen dat 64% uiteindelijk een volwaardige baan krijgt aangeboden.

De Starterbeurs vind je hier.

#29 Begin een eigen bedrijf

De beste manier om je toekomst te voorspellen is door hem te creëeren

Oké, als we alle sollicitatie en als-beste-voor-de-dag-komen-praat even achterlaten: ga toch ondernemen! Misschien heb jij altijd wel de droom gehad om iets voor jezelf te beginnen en heb je daar nu de tijd voor. Waarom zou je die kans laten liggen?

Als je een ondernemersdroom hebt, ga het dan gewoon is proberen. Voor hetzelfde geldt is dat een groot succes en hoef je helemaal geen nieuwe baan te vinden!

Dan stel jij je binnenkort niet meer de vraag: “hoe vind ik een baan?” maar “hoe vind ik klanten?”.

#30 Gebruik online advertenties (Facebook Ads)

Deze valt zeker in de categorie “alternatieve methodes” maar er worden zeker successen mee geboekt. Facebook advertenties ken je vast wel, maar wist je dat je deze ook voor je eigen gewin kunt inzetten?

Via Facebook Business Manager maak je heel gemakkelijk je eigen advertenties waarin je jezelf kunt promoten! Je kunt er vervolgens voor kiezen deze alleen te laten zien aan recruiters/bedrijfseigenaren in jouw specifieke branche.

Dat hoeft ook helemaal geen godsvermogen te kosten, deze man wist in 2 weken en met $150 maar liefst 5 interviews te regelen.

#31 Ga netwerken/netwerkborrels

Sommige mensen vinden dit verschrikkelijk, andere kunnen niet zonder: netwerken. Ikzelf vind het maar niks. Dat betekent echter niet dat een goede netwerkborrel niet ontzettend waardevol kan zijn!

Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je direct tussen een groep potentiële werkgevers staat. Een goed gesprek betekent dat jij je voet al tussen de deur hebt. Maar ook als je gesprekspartner geen mensen zoekt kun jij in de toekomst wel in aanmerking komen. Een netwerk is nou eenmaal erg waardevol.

#32 Gebruik offline advertenties

En waarvoor zou je jezelf ook niet gewoon offline adverteren? Schrijf eens wat brieven en adresseer die aan de persoon die over de sollicitaties gaat. Brieven worden tegenwoordig zo weinig gebruikt dat het een methode is waarmee je kunt opvallen!

Op een iets grotere schaal zou je flyers kunnen gebruiken met een foto van jezelf, je vaardigheden en je persoonlijke gegevens. Een stukje zelfpromotie gaat kan je echt heel ver brengen.

#33 Oefen je sollicitatiegesprek

Over sollicitatiegesprekken gesproken: Oefen ze! Als je een gesprek best lastig vindt, is er niets beter dan ze te oefenen met iemand die je kent. Laat je tegenspeler wat scherpe vragen stellen die jij niet vooraf weet. Hoe beter voorbereid je bent, hoe beter.

Daarnaast vragen recruiters aan het einde altijd: “Heb jij nog vragen?”. Een goede vraag laat zien dat je geïnteresseerd en scherp bent. Ikzelf stel altijd de vraag “Wat vind jij het leukste aan werken bij XYZ bedrijf?”. Deze vraag toont een interesse in het bedrijf en daarnaast krijgen recruiters hem niet vaak te horen. +1 voor creativiteit.

#34 Solliciteer met een video

Als je jouw sollicitatie extra speciaal wil maken dan kies je voor een sollicitatievideo zoals deze! Sollicitatievideo’s zijn vaak 1 – 2 minuten lang. Jij pitcht jezelf zo goed als je kan en legt al je kwaliteiten op tafel.

Nu hoeft je video natuurlijk niet zo goed te zijn als degene in het voorbeeld, maar een video kan jou wel die unieke kandidaat maken (klik hier voor een tutorial). Daarnaast laat je ook gelijk je initiatief en creativiteit zien. Helemaal als je een baan heel graag wilt hebben kan dit jouw kansen erg vergroten!

#35 Freelancer.nl

Freelancer.nl is de Nederlandse tegenhanger van Upwork. Minder social media-achtig, en kwalitatief serieuzere opdrachtgevers. Helemaal als je al wat ervaring hebt in je vakgebied kan dit de start zijn van jouw freelance carriere.

#36 Loop eens ergens binnen

Een Amerikaans gezegd luidt: “People hire people, not resumes”. Dat is helemaal waar. Hoe leuk je CV ook is, uiteindelijk is het maar een stukje papier en vertelt hij niet het hele verhaal. Je gezicht laten zien zorgt ervoor dat je initiatief toont. Dat is iets wat heel vaak erg wordt gewaardeerd.

Nu ligt het er natuurlijk een beetje aan in welke sector je werkt. Dit zal beter werken als je in een winkel solliciteert, dan wanneer je bij een hoofdkantoor binnenstapt.

Veel succes!

Ik hoop dat deze 36 tips je weer een stuk verder kunnen helpen met het vinden van werk! Het belangrijkste is natuurlijk dat je gelukkig bent met wat je gaat doet of gaat doen.

Als er nog tips zijn die nog niet op de lijst staan, maar jou wel verder hebben geholpen dan hoor ik ze graag. Dan voeg ik ze aan de lijst toe!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts