6 Redenen Waarom Jij Een Financiële Planning Moet Hebben


Een financiële planning maken is over het algemeen niet heel erg sexy, dat begrijp ik zelf ook. Toch is het heel erg belangrijk om er een voor jezelf te maken. Hoe zorg je er anders voor dat je wekelijks, maandelijks en jaarlijks daadwerkelijk je spaardoelen behaalt?

Eigenlijk is het heel simpel. Als je je geld ook maar een klein beetje serieus neemt dan is een financiële planning een must. Waarom is dat zo? Dat ga je nu lezen!

Wil jij nou zelf ook een financiële planning maken? Hier download je het gratis huishoudboekje van HetGeldCollege.nl. Simpel en overzichtelijk in Excel bij te houden. Vul je gegevens in en het bestand doet de rest!

Wil je leren hoe je een financiële planning maakt? Kijk dan even hier: De 6-Stappen Gids om te Budgetteren als een Expert.

1. Inkomen en Uitgaven

Als je nog geen financiële planning maakt, bedenk jezelf dan eens waar je geld vandaan komt. Voor veel mensen zal werk hun hoofdinkomen zijn, dat is logisch. Maar misschien krijg je elke maand ook wel een hele rits aan toeslagen? Kijk bijvoorbeeld eens naar dit rijtje:

 • Zorgtoeslag
 • Huurtoeslag
 • Kinderopvangtoeslag
 • Kindergebonden budget

Om er maar een paar te noemen. Wat betekend dit als jij en een eventuele partner alle twee werken? dan moet je dus al snel rekening houden met 6 inkomstenbronnen.

Maar misschien heb jij ook nog een hobby/onderneming waar geld mee verdient wordt. Dan ga je al naar de 8 inkomstenbronnen toe! En daar komt de volgende lijst met uitgaven dan nog bij:

 • Hypotheek/huur
 • Gas, Water, Licht
 • Boodschappen
 • Kleding
 • Auto/vervoer
 • Internet, TV, Bellen
 • Sport
 • Uitgaan/vrije tijd
 • etc.

Voor je het weet moet je dus rekening houden met ruim 15 verschillende stromen van inkomsten en uitgaven. En hoe meer personen er in je huishouden zijn, hoe ingewikkelder dit wordt.

Dit is de hoofdreden waarom een financiële planning zo belangrijk is. Zonder een uitgestippeld idee is de kans namelijk groot dat je het overzicht gewoon niet hebt.

Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Het is alleen vaak zo dat mensen daardoor de grip op hun financiën verliezen. Dat heeft als gevolg dat zij in de financiële problemen kunnen komen. Dan ligt er ineens een onverwachte belastingaanslag op de mat die niet betaald kan worden. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen.

Zoals er altijd gezegd wordt: meten = weten. Dat is met geld zeker niet anders!

2. Cash Flow

Het mooie van een financiële planning is dat het je ook kan helpen ‘gaten’ in je bestedingspatroon te ontdekken. Als je alles op een rijtje zet is het namelijk ineens kristalhelder waar je teveel geld aan uitgeeft.

Veel mensen komen er op deze manier achter dat ze veel geld op hun vaste lasten kunnen besparen, of dat hun kosten voor een telefoon/auto/zorg toch een stuk scherper kunnen. Dat motiveert om tot actie over te gaan.

Zo kun je vaak al veel besparen op je auto/zorg/energierekening door jaarlijks te vergelijken via PriceWise of je nog echt de scherpste aanbieding hebt. Wat je ook doet, besparen is altijd goed!

Door te handelen naar wat je financiële planning je vertelt is de kans groot dat je op financieel gebied sprongen maakt. Daarnaast kan overstappen je veel geld opleveren, soms wel €3594 per jaar.

3. Investeringen

Als je je inkomsten en uitgaven in kaart hebt gebracht, en je cash flow op orde is, dan hou je als het goed is geld over. Het mooie daarvan is dat je dit geld kunt gebruiken om meer geld te verdienen: door te investeren.

Investeren kun je op heel veel verschillende manieren doen. Zo zijn er altijd internetcowboys die investeren in dingen zoals cryptocurrency. Toch zijn er een paar manieren van investeren die het meest voorkomend zijn.

Zo geven veel mensen de voorkeur aan passief beleggen via een beleggingsrekening. Het voordeel van deze manier van beleggen is dat je er zelf geen omkijken naar hebt. Daarnaast beleg je via zogenaamde indexfondsen in een groot aantal bedrijven (vaak 1000+). Dat maakt het risico op verlies minimaal. Oohja, en een rendement van 6-7% per jaar, dat scheelt natuurlijk ook!

Daarnaast hoef je, afgezien van een klein beetje basiskennis, 0% verstand te hebben van financiële markten. Zelf gebruik ik hiervoor Brand New Day. Een prijsvechter in de markt waarbij je met automatische incasso maandelijks geld kunt laten overmaken.

Investeren in vastgoed is daarentegen ook een populaire manier van investeren. Al moet ik daar wel gelijk bij zeggen dat je daar natuurlijk wel een smak geld voor nodig hebt. Daarnaast is het ook een stuk risicovoller, aangezien je jouw gespaarde geld niet verspreid over 1000+ huizen (iets wat je met beleggen in indexfondsen wel doet).

Daarnaast is investeren een van de meest bekende manieren om financieel onafhankelijk te worden. Zo zie je maar dat een financiële planning je niet alleen kan helpen met overzicht. Het kan er ook voor zorgen dat je eerder of minder kunt gaan werken.

4. Zekerheid

Een financiële planning zorgt ook voor een heleboel zekerheid. Je bent nu namelijk in staat te vertellen waar je geld vandaan komt, waar je het aan uitgeeft en hoe je het investeert.

Dat zorgt ervoor dat je weet hoe je financieel de maand door kan komen. En nadat je de maand door bent gekomen, kom je erachter hoe je het jaar door komt. En dan kom je erachter hoe je je financiële doelen kunt bereiken. Kortom, vooruitplannen heeft zo zijn voordelen.

Daarnaast slaap je natuurlijk ook een stuk lekkerder als je weet dat je geen schulden hebt, niet op het randje van een financiële ramp leeft en je de rekeningen gewoon makkelijk kunt betalen.

5. Leefstandaard

Dit is misschien wel een van de belangrijkste voordelen van een goede financiële planning. In mijn eigen omgeving heb ik vaak gezien dat, als mensen hun inkomen verliezen, ze direct in de problemen komen.

Zo hebben ze bijvoorbeeld een hypotheek die niet meer te betalen is als een van de kostwinnaars zijn baan verliest. Of zijn hun uitgaven überhaupt te hoog voor wat er maandelijks binnenkomst.

Financiële planningen zorgen ervoor dat je dit soort problemen voor bent. Als je erachterkomt dat je financiële situatie in een noodgeval niet houdbaar is, dan kun je daar nu al op anticiperen.

Als je hypotheek veel te hoog is dan kan je bijvoorbeeld besluiten een stuk kleiner te gaan wonen. Of je kunt ergens gaan wonen waar de prijzen een stuk gunstiger zijn. Als alternatief zou je een financiële buffer kunnen bouwen die ervoor zorgt dat je in het geval van een inkomstendip minimaal 6 maanden vooruit kan.

Genoeg mensen leven, zonder het te weten, op het randje van hun financiële kunnen. Een financiële planning is een goede manier om je bewust te worden van jouw situatie. Zo kan je hopelijk uit de financiële problemen blijven, want dat gun je niemand.

6. Levensdoelen

Tot slot biedt een financiële planning je de kans om nog één heel belangrijk iets te verwezenlijken: je levensdoelen.

Levensdoelen hangen vaak samen met geld, daar kom je niet omheen. Of je nu wilt reizen, in het buitenland wil wonen, een boot wil hebben, eerder wil stoppen met werken of iets anders. De kans is groot dat je er geld voor nodig hebt.

Helemaal voor dit soort grotere levensdoelen is het belangrijk om te plannen. Dat komt omdat je ze zeker niet van de ene op de andere dag bereikt. Dit soort wensen vervullen is vaak het gevolg van jarenlange planning en goed omgaan met je geld.

Als jij ook dit soort doelen hebt (en ik hoop voor je dat dat zo is!), dan zou ik zeker beginnen met een financiële planning te maken, ik gun dat soort levensgeluk je namelijk van harte!

Conclusie

Kortom, een financiële planning is gewoon heel erg handig. Het zorgt voor overzicht, rust en (hopelijk) een fijne toekomst!

Wil jij ook een eigen financiële planning maken? Download dan hier het gratis huishoudboekje van HetGeldCollege.nl. Het huishoudboekje is simpel en overzichtelijk in Excel bij te houden. Als jij een paar gegevens invult, dan doet het bestand de rest.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts