AEX Openingstijden (Inclusief Feestdagen)


Als je handelt in aandelen dan doe je dat vaak via een broker. Voordat je deze aandelen kunt kopen moet de beurs waarop je de aandelen wilt kopen echter wel open zijn. Voor verschillende beurzen gelden verschillende tijden, maar hoe zit het eigenlijk met de AEX?

De AEX is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 – 17.00. Dit geldt niet voor alle dagen. Op sommige nationale feestdagen is de AEX gesloten of gaat hij eerder dicht.

In het kort komt het hier dus op neer, daar is echter nog niet alles mee gezegd. Hieronder vind je nog een overzicht van de openingstijden van de AEX op verschillende feestdagen. Daarnaast lees je op welke speciale manier de beurs elke dag wordt geopend.

Openingstijden AEX Op Feestdagen

Beleggers zijn ook mensen, dat betekent dat ze gezamenlijk besloten hebben de beurs op bepaalde momenten in het jaar compleet dicht te gooien of eerder te sluiten. Hieronder vind je de tabel waarin staat op welke dagen de beurs gesloten is of eerder dichtgaat. Op alle andere feestdagen gelden dus de normale openingstijden van 09.00 – 17.30.

DatumFeestdagTijden
1 januari 2021NieuwjaarsdagGesloten
2 april 2021Goede VrijdagGesloten
5 april 2021Tweede PaasdagGesloten
1 mei 2021Dag van de ArbeidGesloten
24 december 2021KerstavondBeurs sluit om 14.00
25 december 2021Eerste KerstdagGesloten
26 december 2021Tweede KerstdagGesloten
31 december 2021OudjaarsdagBeurs sluit om 14.00

Als je bovenstaande feestdagen hebt gezien dan zal het je opvallen dat je op Koningsdag, Hemelvaartsdag, Bevrijdingsdag en Tweede Pinksterdag gewoon kunt beleggen. Dat lijkt voor ons Nederlanders misschien wat vreemd aangezien dit gewoon nationale feestdagen zijn.

De reden hiervoor is het feit dat de Amsterdamse beurs onderdeel is van Euronext. Euronext heeft sinds 2000 verschillende beurzen in Europa (waaronder de beurs van Parijs, Brussel en Amsterdam). Toen deze beurzen fuseerden werd besloten alle feestdagen gelijk te trekken. Vandaar dat de Dag van de Arbeid een gesloten beursdag is terwijl dit in Nederland geen officiele feestdag is. (1)

Wordt De AEX Elke Dag Met Een Gongceremonie Geopend?

De Nederlandse beurs wordt sinds 2008 elke dag met een gongceremonie geopend. Job Cohen (destijds burgemeester van Amsterdam) was de persoon die in 2008 met zijn gongslag het ritueel heeft ingeluid.

Voor 2008 was de gongceremonie ook al aanwezig maar toen werd deze alleen geluid op het moment dat er officieel bezoek was, of als een nieuw bedrijf aan de AEX was toegevoegd.

Zo’n gongceremonie is tegenwoordig dus niet meer zo heel speciaal. Hieronder een korte video van hoe dit in zijn werking gaat voor als je het nog niet eerder gezien hebt.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts