AOW En Bijverdienen, Mag Dat?


Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt dan mag je gaan genieten van je welverdiende uitkering. Toch besluiten mensen vaker om alsnog te blijven werken. Dit kan zijn omdat ze plezier uit hun werk halen, in andere gevallen is het financiële noodzaak. Maar mag bijverdienen naast je AOW eigenlijk wel en zo ja, voor hoeveel dan?

Naast je AOW mag je onbeperkt bijverdienen. Jouw AOW-uitkering wordt dus niet gekort. Wel moet je inkomstenbelasting betalen over je bijverdiensten. Daarnaast zul je rekening houden met de loonheffingskorting en of die wordt toegepast op je AOW, je pensioen of je bijverdiensten.

Nu je dit weet gaan we hier even wat dieper op in. Als eerste kijken we of bijverdienen dan wél invloed heeft op je pensioen. Daarnaast kijken we naar hoe je de loonheffingskorting kunt toepassen en hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen over je bijverdiensten. Tot slot kijken we hoe het met de bijverdiensten van je partner zit en of dit nog invloed heeft. Lees snel verder!

Mag Je Bijverdienen Naast Pensioen?

Zoals je waarschijnlijk weet zijn AOW en pensioen twee verschillende bronnen van inkomsten. Je AOW is een uitkering waar iedereen recht op heeft als deze aan bepaalde eisen heeft voldaan.

Je bedrijfspensioen is een persoonlijke pot aan inkomen die je hebt opgebouwd door je leven lang bij een werkgever te werken of zelf te sparen voor je pensioen tijdens je werkzame leven.

Net als met je AOW geldt dat je ook naast je pensioen gewoon mag doorwerken. Je wordt dus niet gekort op je bedrijfspensioen doordat je besluit door te werken. Dat zou immers ook heel gek zijn aangezien je vaak al meerdere decennia hebt gewerkt om dit vermogen op te bouwen.

Wel zul je weer rekening moeten houden met de loonheffingskorting en hoe je die laat toepassen. Laten we daar direct even naar kijken.

Lees ook: Bijverdienen Naast Je Pensioen? voor een uitgebreide uitleg en extra informatie over deze situatie.

Loonheffingskortingen Als Je Naast AOW Bijverdiend

Loonheffingskortingen zorgen ervoor dat je minder belasting betaalt over het bedrag wat je hebt verdiend. Als je doorwerkt naast je AOW dan is de kans groot dat je drie inkomensstromen hebt: AOW, aanvullend pensioen, bijverdiensten. Op welke laat je dan de loonheffingskortingen toepassen?

Laten we eerst even kijken naar de keuze tussen je AOW en je pensioen. Als algemene regel is het slim om heffingskortingen op je pensioen toe te passen als deze tussen de €1.500 – €2.168 bruto per maand ligt. Als je minder bedrijfspensioen ontvangt dan kun je dit beter laten toepassen op je AOW omdat dat voordeliger is.

Verdien je met je bijverdiensten meer per maand dan wat je krijgt in aanvullende pensioen? Dan is het verstandig om je loonheffingskorting toe te laten passen op je bijverdiensten. Dat zal dan het meeste belastingvoordeel opleveren.

Verder is het ook goed om te weten welke heffingskortingen je krijgt. Je krijgt sowieso de algemene heffingskorting al wordt deze wel verlaagd. Daarnaast heb je ook nogsteeds recht op de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting (beide zolang je blijft werken). Verder heb je recht op de (alleenstaande)ouderenkorting.

Inkomstenbelasting

Vanzelfsprekend moet je, als je naast je AOW gaat bijverdienen, ook nog inkomstenbelasting betalen. Hoeveel dat precies is hangt af van wanneer je de AOW leeftijd hebt bereikt. Daarnaast betaal je waarschijnlijk een stuk minder door alle bovengenoemde heffingskortingen.

Als je voor 1 januari 1946 geboren bent dan val je in onderstaande belastingschijven:

SchijfBelastbaar inkomenPercentage
1tot € 35.37619,45%
2vanaf € 35.376 tot € 68.50837,35%
3vanaf € 68.50849,50%
Bron

Ben je na 1 januari 1946 geboren maar voor 31 december 1953? Dan zijn dit de belastingschijven:

SchijfBelastbaar inkomenPercentage
1tot € 34.71319,45%
2vanaf € 34.713 tot € 68.50837,35%
3vanaf € 68.50849,50%

Mag Je Partner Bijverdienen Als Jij AOW Ontvangt?

Vroeger hadden we een partnertoeslag. Dat betekende dat als een partner al de AOW-leeftijd had bereikt, en de ander niet, dat de jongere partner dan een toeslag kreeg om in het levensonderhoud te voorzien. Toen maakte de bijverdiensten wel uit.

Deze partnertoeslag is echter al sinds 2015 geschrapt. Dat betekent dat je partner, net als jijzelf, onbeperkt mag bijverdienen naast de AOW-uitkering die jij ontvangt. Wel zal hij/zij ook weer rekening moeten houden met de loonheffingskortingen en de inkomstenbelasting.

Punten Om Rekening Mee Te Houden

Tot slot nog wat punten om rekening mee te houden als je gaat bijverdienen naast je AOW. Dit kan namelijk nog wat onvoorziene gevolgen hebben voor je financiële situatie:

 • Als je naast de AOW ook een AIO-uitkering ontvangt dan kan het zijn dat deze wordt geschrapt als je gaat bijverdienen.
 • Je bent niet meer verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.
 • Als je huur- en/of zorgtoeslag ontvangt kan ook dit lager uitvallen of geschrapt worden.
 • Check even of de inhouding van de loonheffing klopt. Soms houden werkgevers geen rekening met de pensioeninkomsten en dan krijg je aan het einde van het jaar ineens een aanslag op je inkomen.
 • Als je als ZZP’er aan de slag gaat dan heb je recht op 50% van de zelfstandigenaftrek die ondernemers die nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben ook krijgen.

  Stefan Kleinekoort

  Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

  Recente posts