Belasting Over Transitievergoeding, Dit Moet Je Weten


Transitievergoedingen zijn vaak een leuke financiële afsluiter als je bij een werkgever hebt gewerkt. Zolang jij door je werkgever bent ontslagen heb je hier gewoon recht op. Toch is het voor veel mensen onduidelijk hoe het nu eigenlijk zit met de belasting die er over een transitievergoeding betaalt moet worden. Laten we daar even naar kijken.

Als je met de transitievergoeding een inkomen hebt wat boven de €68.507 uitkomt dan betaal je over je transitievergoeding 49,50% belasting. Als jouw inkomen onder dit bedrag uitkomt dan betaal je 37,35% belasting over je transitievergoeding.

Vanzelfsprekend gaan we hier even wat dieper op induiken. Hieronder lees je als eerste tot in detail hoeveel belasting je moet betalen over een transitievergoeding. Daarnaast lees je ook waarom het zogenaamde ”bijzondere tarief” op je transitievergoeding wordt toegepast. Tot slot bespreken we wat tips die jou gaan helpen belasting op je transitievergoeding te besparen. Lees snel verder!

Hoeveel Belasting Over Transitievergoeding

Zoals je net al las betaal je over je transitievergoeding dus gewoon belasting. Dat komt doordat een transitievergoeding een brutobedrag is en daar moet natuurlijk belasting over worden betaalt.

Hoeveel je precies moet betalen hangt heel erg af van je totale inkomen in dat jaar. Dat komt doordat je transitievergoeding door de Belastingdienst gewoon wordt opgeteld bij je normale inkomen uit dat jaar om het juiste belastingtarief te berekenen. In Nederland hebben we sinds 2020 twee belastingschijven. Die zijn hieronder weergegeven.

InkomenBelastingpercentage
0 – € 68.50737,35%
€ 68.507 en hoger49,50%

Laten we daar even een voorbeeld bij pakken. Laten we zeggen dat je in dit jaar een inkomen verdient hebt van €30.000 bruto. Daarnaast ben je door je werkgever ontslagen en heb je daardoor recht gekregen op een transitievergoeding. Dit betekent in dit fictieve geval dat je er €9.000 bij krijgt. Je totale inkomen komt dus uit op €39.000.

Dat betekent dat je over je transitievergoeding een bedrag van €3.361,50 aan belasting moet betalen. Mocht je meer verdienen dan €68.507 dan geldt hetzelfde rekenvoorbeeld maar dan met een tarief van 49,50%.

Daarnaast vragen mensen zich soms ook af wat er gebeurd als je transitievergoeding voor een gedeelte in de ene schaal en voor een gedeelte in de andere schaal valt. Zeg bijvoorbeeld dat je een inkomen hebt verdient van €65.000 bruto. In dit geval krijg je ook nog €10.000 aan transitievergoeding.

In dit geval is er een bedrag van €3.507 waar je 37,35% belasting over moet betalen. Over de overige €6.493 moet je 49,50% belasting betalen.

Transitievergoeding En Bijzonder Tarief

Om te voorkomen dat jij als persoon in de financiële problemen komt past de Belastingdienst op je transitievergoeding een zogenaamd ”bijzonder tarief” toe. Dit is een belastingtarief gebaseerd op het inkomen wat je het jaar daarvoor hebt verdient. Laat mij dat even uitleggen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je vorig jaar een inkomen hebt verdient van €75.000 bruto. De Belastingdienst gaat er bij de belasting over je transitievergoeding in dit geval vanuit dat deze in de hoogste schaal terecht zal komen (49,50%).

Maar misschien ben je dit jaar wel al in januari ontslagen en heb je dit jaar nog maar €6.000 verdient. In dat geval is het natuurlijk heel onredelijk dat de Belastingdienst jouw transitievergoeding zo zwaar belast.

Toch zul je in eerste instantie het hogere belastingtarief moeten betalen. De belastingdienst wil namelijk voorkomen dat ze je te weinig belasten en jij aan het jaar ineens een hele grote aanslag op de mat hebt liggen die je niet kunt betalen.

En wees gerust, want alles wordt weer rechtgetrokken bij je jaarlijkse aangifte. Als de Belastingdienst er dan achter komt dat je inderdaad teveel hebt betaald dan krijg je het teveel wat je aan belasting hebt betaalt gewoon teruggestort. Je krijgt dus gewoon waar je wettelijk gezien recht op hebt, je moet er alleen even op wachten.

Transitievergoeding Belasting Omzeilen

Tot slot leek het mij ook wel leuk om manieren te bespreken waarop je jouw transitievergoeding nuttig kunt inzetten én tegelijkertijd belasting kunt besparen. Als je hier echt alles over wilt weten dan zou ik deze blog even lezen: Transitievergoeding Belasting Omzeilen: 3 Legale Manieren.

Twee van de onderstaande methoden zijn er vooral op gericht je zo snel mogelijk weer aan een andere baan te helpen. De andere manier is een belastingtechnische truc die compleet legaal is en waarvoor je alleen bij de Belastingdienst even een aanvraag moet doen.

Opleiding

De eerste mogelijkheid die je hebt is om het geld van je transitievergoeding te gebruiken voor het volgen van een opleiding. Dit hoeft niet direct een MBO, HBO of WO-opleiding te zijn (al mag dit zeker wel). Het mag hier ook gaan om verschillende soorten cursussen.

Over het geld wat je gebruikt voor een opleiding hoef je namelijk geen belasting te betalen. Dat is mooi meegenomen want zo kunnen veel mensen het maximale budget gebruiken om hun toekomstige baankansen te vergroten.

Verder is het goed om te weten dat je de rekening hiervoor gewoon naar je werkgever kunt sturen. Die betaalt de rekening dan voor jou (en haalt tegelijkertijd het geld van je toekomstige transitievergoeding af).

Outplacement

Een andere optie die je hebt is een outplacement traject. Outplacement komt eigenlijk neer op een coachingtraject. Bij de eerste gesprekken ga je samen met je coach kijken wie je bent, waar je sterke en zwakke punten liggen en wat je verwachtingen zijn over een toekomstige nieuwe baan.

Vervolgens ga je natuurlijk zelf aan de slag met solliciteren maar zal je coach wekelijks gesprekken met je blijven voeren over wat er goed en/of slecht gaat en waar je kunt verbeteren in het sollicitatieproces. Zo’n traject duurt vaak 3-9 maanden maar dat is logisch als je werk zoekt. Houdt er rekening mee dat het daarom verstandig is om hiermee te beginnen als je nog bij je oude werkgever werkt.

Voor de rekening geldt weer hetzelfde als met een opleiding: gewoon naar je werkgever sturen. Deze betaalt de rekening en haalt het van je toekomstige transitievergoeding af. Wel wordt er over dit gedeelte van de vergoeding dus weer geen belasting ingehouden.

Middeling

Tot slot hebben we nog het belastingtechnische trucje. De methode waar we het hier over hebben heet ”middeling”. Dat werkt als volgt.

Stel je voor dat je, doordat je een transitievergoeding ontvangt, ineens veel belasting moet betalen omdat dit gedeelte van je inkomen in een hogere schaal terecht komt. Dat kan gebeuren, helemaal als je inkomen toch al redelijk hoog is of als je een aanzienlijke transitievergoeding ontvangt.

Als je eenmalig in een hogere schaal terechtkomt dan is dat eigenlijk heel erg oneerlijk. Dat vind de Belastingdienst gelukkig ook en daarvoor kun je bij hun middeling aanvragen. Dat betekent dat de Belastingdienst kijkt naar het gemiddelde inkomen wat je de afgelopen 3 jaar hebt verdient (in plaats van dat ze dit per jaar berekenen).

Komen ze erachter dat je gemiddeld over die 3 jaar minder belasting zou betalen? Dan krijg je het teveel aan belasting wat je hebt betaalt gewoon teruggestort. Dat is dus een prachtige methode voor mensen die eenmalig een grote beloning ontvangen. Zeker de moeite waard om dus even naar te kijken!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts