Belastingvrij Sparen 2022 (Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben?)


Belastingvrij sparen, we willen het allemaal zo ontzettend graag. Toch zijn er in Nederland belastingtarieven verbonden aan je vermogen. Echter, er is een ook belastingvrije voet of je spaargeld. Hierdoor hoef je over een bepaald bedrag geen belasting te betalen. Hoeveel is dat eigenlijk precies?

Belastingvrij sparen? In Nederland mag je in 2022 per persoon €50.650 belastingvrij sparen. Als je een fiscaal partner hebt wordt dit bedrag verhoogd naar €101.300.

Nu je dit weet wordt het tijd om wat dieper op het onderwerp ”belastingvrij sparen” in te duiken. Als eerste lees je hoeveel spaargeld je in jouw situatie belastingvrij mag hebben. Daarna kijken we wat er precies onder ”spaargeld” wordt verstaan (dit is namelijk meer dan alleen je spaargeld op de bank). Verder kijken we naar hoeveel belasting je echt moet betalen én hoe je ervoor zorgt dat je minder belasting gaat betalen. Tot slot kijken we naar de nieuwe regels voor 2022. Lees snel verder!

Lees ook: Zoveel heeft een Nederlander gemiddeld aan spaargeld!

Hoeveel Spaargeld Mag Jij Belastingvrij Hebben?

Hoeveel spaargeld je belastingvrij mag hebben hangt heel erg af van je relatiestatus in de Nederlandse maatschappij. Zo betalen alleenstaande mensen tot een bedrag van €50.650 dus geen enkele vorm van belasting over hun spaargeld.

Het is hierbij goed om te weten dat dit ook geld voor studenten van 18 jaar of ouder en voor alleenstaande 65+’ers. Zolang je meerderjarig bent en geen fiscale partner hebt is dit het bedrag waar je rekening mee moet houden.

SituatieBelastingvrij spaargeld
Alleenstaand €                        50.650
Echtpaar/Fiscale partners €                      101.300
Gezin (minderjarige kinderen) €                      101.300
Student (18 jaar of ouder) €                        50.650

Dan even door naar mensen die wél een fiscale partner hebben of die een gezin hebben met minderjarige kinderen. In dit geval mag je tot €101.300 belastingvrij op je spaarrekening hebben staan. Dat is dus exact het dubbele van wat een alleenstaande mag hebben.

Het is dus goed om te weten dat, als je kinderen hebt, zij niet afzonderlijk belastingvrij mogen sparen. Het vermogen wat de kinderen hebben wordt opgeteld bij het vermogen van de ouders. Alles bij elkaar opgeteld wordt er gekeken hoe hoog het vermogen van het gezin is en of er dus belasting betaalt moet worden.

En hoe zit dat als je meerderjarige kinderen hebt? Zij worden, als het gaat om belastingvrij sparen, gezien als eigen personen. Ervan uitgaande dat zij geen fiscale partner hebben mogen zij dus elk €50.650 belastingvrij sparen. Let er wel op dat dit gevolgen kan hebben voor de hoogte van toeslagen en dergelijke, daar wordt dit bedrag namelijk wel weer meegerekend.

Wat Valt Er Onder ”Spaargeld”?

Wat er precies onder spaargeld valt is vaak niet duidelijk. Veel mensen denken bij spaargeld namelijk aan het geld op hun spaarrekening. Dat is logisch maar klopt niet helemaal. Als je wilt weten hoeveel je belastingvrij mag sparen moet je namelijk kijken naar je vermogen.

Je vermogen bestaat onder andere uit de volgende punten:

  • Het (spaar)geld op je bankrekening(en)
  • Beleggingen
  • Vakantiehuizen in Nederland of in het buitenland

Verder is het goed om te weten dat jouw eigen woning en eventuele auto’s niet worden opgeteld bij je vermogen. Hier hoef je dus geen rekening mee te houden.

Hoeveel Belasting Moet Jij Betalen Over Spaargeld?

Tot 2022 betaalde je belasting over een fictief rendement in box 3 van de inkomstenbelasting. Er hebben echter duizenden Nederlanders bezwaar gemaakt tegen deze regeling. De rechter heeft eind 2021 geoordeeld dat deze manier van belasting heffen niet is toegestaan.

Hoe vermogens in de toekomst belast gaan worden is op dit moment (medio 2022) nog niet duidelijk. Voor nu hoef je géén belasting over je vermogen te betalen, totdat de wetgever met een nieuwe regeling komt.

Vrijstelling Over Spaargeld Krijgen

Zoals je kunt zien valt de hoeveelheid belasting die je over spaargeld moet betalen heel erg mee. Wel zal dit bedrag hoger worden naarmate je meer spaargeld krijgt. Hoe zorg je er in alle gevallen voor dat je op een legale manier toch zo min mogelijk belasting betaalt? Daar zijn twee manieren voor!

Groen Sparen En/Of Beleggen

Als eerste kun je groen sparen of beleggen bij een bank. Dit betekent dat de bank jouw geld belegd in duurzame projecten. Die leveren over het algemeen iets minder rendement op dan normale projecten maar daar staat ook een belastingvoordeel én een groene wereld tegenover.

In 2022 is het bedrag wat je als alleenstaande belastingvrij mag sparen in groene spaarrekeningen en/of beleggingen verhoogd naar € 61.215. Met een fiscaal partner is dit bedrag verhoogd naar € 122.430. Over dit bedrag betaal je dus geen enkele vorm van belasting.

Daarnaast wordt niet alleen je spaargeld minder belast, maar ook de belasting die je betaalt over je normale inkomen krijgt een korting (een soort extraatje van de overheid). Het gaat dan om 0,7% extra heffingskorting.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je €40.000 spaart via groene beleggingen. Dan krijg je dus €40.000 x 0,7% = €280 extra rendementsheffing op je normale inkomen uit arbeid of onderneming.

Wel is het goed om te weten dat dit alleen kan bij banken die een product hebben waar zij een ”groenverklaring” van de overheid van hebben gekregen. Dit zijn eigenlijk ABN AMRO, Rabobank en ING. Wel is het goed om te weten dat alleen ING nog klanten aanneemt, ABN AMRO en Rabobank hebben dit tijdelijk stilgezet.

Pensioen

Een andere manier om minder belasting over je spaargeld te betalen is door het opzij te zetten voor je pensioen. Dat werkt eigenlijk als volgt. In Nederland is het zo dat we eigenlijk allemaal een pensioengat hebben. Dat betekent dat we per jaar minder sparen dan wat we voor ons pensioen moeten en zouden mogen sparen.

Van de overheid mogen we dit gat elk jaar zelf belastingvrij aanvullen. Dit op te vullen gat noemen we ook wel ”jaarruimte”. Dat geld mag je dus belastingvrij op een pensioen-spaarrekening zetten. Als je wilt weten hoeveel jij belastingvrij mag sparen voor je pensioen dan kun je deze rekenmachine van Brand New Day gebruiken.

Houdt er wel rekening mee dat je dit geld écht alleen maar voor je pensioen mag gebruiken. Haal je het geld er eerder vanaf dan betaal je het hoogste belastingtarief (49,50%) + een boete van 20%. Dan verlies je natuurlijk bijna al je vermogen en dat wil je voorkomen.

Belastingvrij Sparen Na 2022

Tot slot nog even het kopje over sparen in 2022. De regels voor belastingvrij sparen worden dan namelijk aangepast. Dat zou voor spaarders ontzettend gunstig kunnen zijn, aangezien je écht een stuk minder belasting gaat betalen over spaargeld als je uitgaat van een daadwerkelijk rendement.

De reden hiervoor is dat het kabinet al jaren rekent met een fictief rendement om te berekenen hoeveel voordeel je uit je spaargeld haalt. Het nadeel is alleen dat deze rente een stuk hoger ligt dan de werkelijke rente die tegenwoordig rond de 0,0% schommelt.

Het is nu (medio 2022) nog niet duidelijk hoe het nieuwe belastingstelsel in box 3 eruit gaat zien. Er valt dus ook nog niet te zeggen of de nieuwe regeling daadwerkelijk interessanter wordt.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts