Hoe Kun Je Besparen Op Gas/Water/Licht? (35 Tips)


Besparen op gas, water en licht is vaak nogal een uitdaging. Want welke methodes zijn het meest effectief en leveren onder de streep het meest op?

Daarom heb ik hieronder een lijst opgesteld met 34 manieren om te besparen op gas, water en licht. Voor elke categorie zijn de mogelijkheden gerangschikt op besparing.

Met andere woorden: de oplossingen die het meeste besparen staan bovenaan en degene die het minst besparen onderaan de lijst.

Besparen Op Gas

1. Isoleer Je Spouwmuren

Kosten: €500 – 2500
Geschatte Besparing:
€350 – 650 per jaar (bron)

Als je in een nieuwbouwwoning woont dan is de kans groot dat je spouwmuren standaard al geïsoleerd zijn. Het zijn daarom ook vooral huizen die tussen 1920 en 1980 zijn gebouwd die hiervan het meest kunnen profiteren.

Als je je spouwmuur laat isoleren dan wordt de ruimte tussen je binnen en buitenste muur opgevuld met isolatiemateriaal. Dit is vaak iets van PUR-schuim, glaswolvlokken of polystereenkorrels (bron).

Als je besluit dit te doen dan heb je de kosten vaak binnen 2-5 jaar alweer terugverdiend. Daarnaast wordt de temperatuur in je huis gelijkmatiger en dat verhoogt ook weer het wooncomfort.

2. Isoleer Het Dak Van Je Huis

Kosten: €1500 – €4000
Geschatte Besparing: €400 – 600 per jaar (bron)

Een grotere investering levert doorgaans een groter rendement op. Dit is ook zeker het geval als je kijkt naar de optie om je dak te isoleren. Afhankelijk van het soort dak lopen de kosten al snel in de duizenden euro’s.

Wel bespaar je op deze manier al snel €500 per jaar. Dat betekent dat je de investering in 3 – 8 jaar alweer hebt terugverdient. Dat je zoveel geld bespaart is ook niet zo gek. De grootste hoeveelheid warmte verlies je door de oppervlakte van je dak.

3. Laat Je HR Ketel Zuiniger Afstellen

Kosten: €0 – 300 (afhankelijk van of je het zelf doet of laat doen)
Geschatte Besparing: €175 – 400 (bron)

HR-ketels hebben twee, of drie standen: comfort, eco en de ”slimme” stand. Vaak stellen installateurs de ketels in op de comfortstand. Dat zorgt ervoor dat je water snel warm wordt maar betekent ook extra gasverbruik.

Daarnaast komt er, als de ketel niet goed is afgesteld, ook veel warm water retour (zie afbeelding). Dat is hartstikke zonde, het liefts wil je dat water terugkomt als het is afgekoeld.

Daarnaast kun je ook de watertemperatuur van je warme water laten instellen. Vaak staat deze standaard op 80 graden, maar dat is eigenlijk veel te hoog waardoor je energie verspilt. Je kunt dit dus lager instellen. Hou de temperatuur wel boven de 60 graden anders is er kans op legionellabesmetting. (bron)

4. Kies Voor Een Warmtepomp

Kosten: €5000 – €25.000
Geschatte Besparing:
€180 – 320 per jaar (bron)

Warmtepompen zijn best duur en de kosten zijn ontzettend hoog. Gelukkig is er tot 2021 wel een riante aanschafsubsidie vanuit de overheid. De subsidie ligt tussen de €1000 – €2500 per systeem.

Een hybride warmtepomp is doorgaans de meest gunstige optie voor bestaande woningen. Normaal gesproken betaal je daar zo’n €5000 – €7000 euro voor. Maar met een subsidie van €1800 bespaar je toch al snel 36% – 25% op de aanschafkosten.

5. Overstappen Van Energieleverancier

Kosten: €0
Geschatte Besparing: tot €400 per jaar (bron)

Een kwart van de mensen in Nederland stapt niet jaarlijks over van energieleverancier. Dat is ontzettend zonde omdat dit een van de grootste besparingsmogelijkheden is!

Zo zie je in de grafiek hierboven dat mensen die het goedkoopste 1 jarige contract kiezen € 92 – € 391 goedkoper uit zijn dan mensen die een contract voor onbepaalde tijd hebben.

Een van de onafhankelijke bedrijven waarbij je makkelijk energieleveranciers kunt vergelijken is Pricewise. Op hun website kun je alle energieleveranciers vergelijken en degene die het goedkoopst is eruit kiezen. Pricewise regelt de overstap en de afhandeling.

In een uurtje €300+ besparen vind ik persoonlijk wel de moeite waard! Vergelijk hier je energiekosten gemakkelijk & onafhankelijk bij PriceWise

6. Vervang Al Je Enkele Glas Met HR++ Glas

Kosten: €2600 (€130 per m2)
Geschatte Besparing:
€260 per jaar (bron)

HR staat voor ‘hoog rendement’ en dat is dit soort glas zeker. HR-glas maakt gebruik van een heel dun laagje metaal. Dit metaal kaatst de warmte die in je woning is terug naar binnen. Daardoor verlies je minder warmte door je ramen heen.

HR++ glas heeft daarnaast nog twee extra eigenschappen. De spouw (ruimte tussen het glas) is 15mm dik, wat redelijk breed is. Daarnaast wordt die ruimte niet gevuld met droge lucht maar met edelgas (zoals argon) (bron)

Beide zorgen ervoor dat dit soort glas een paar honderd euro per jaar kan besparen, afhankelijk van hoeveel raamoppervlakte je hebt.

7. Laat Je Vloer Isoleren

Kosten: €1800 (€30 per vierkante meter)
Geschatte Besparing: €250 per jaar (bron)

Je huis op verschillende manieren isoleren is iets wat je in deze blog vaker terug zal zien komen. Daar is natuurlijk een reden voor. Gas bespaar je namelijk het simpelst als je de warmte überhaupt niet verliest.

Nu heb ik vroeger zelf vloeren verkocht en weet ik hoeveel er komt kijken bij het leggen en isoleren van een vloer.

Zo zijn er verschillende soorten vloerisolatie en hangt dit af van je woonsituatie en het soort vloer (laminaat, hout, pvc, tegels etc.) welke je hebt liggen. Daarom hangt ook aan deze vorm van isoleren een prijskaartje.

Wel is dit een investering die je binnen 8 jaar weer hebt terugverdiend. Dat maak het in de meeste gevallen zeker de moeite waard.

8. Koop een HR-Ketel

Kosten: €1500 – 3500
Geschatte Besparing: €250 per jaar (bron)

Een hoogrendementsketel (HR-ketel) is een andere, hele efficiënte manier om op je gas te besparen.

Een HR-ketel benut namelijk de condensatie die vrijkomt bij de verbranding van gas. Bij een normale CV-ketel wordt deze warmte afgevoerd via de afvoerpijp. Een HR-ketel gebruikt de hitte om water of lucht te verwarmen, daardoor is zo’n ketel een stuk efficiënter.

Er zijn 3 soorten gaskeurlabels van HR-ketels: 100, 104 en 107. De meeste HR-ketels in Nederland hebben een keurmerk van 107% wat betekent dat alle warmte daadwerkelijk wordt gebruikt om water of lucht te verwarmen. Daarnaast wordt sommige van deze warmte weer teruggewonnen en opnieuw gebruikt. (bron)

9. Installeer Een Slimme Thermostaat

Kosten: €200 – 300
Geschatte Besparing:
€0 – 230 per jaar

Slimme thermostaten kunnen handig zijn, als je nog niet bewust omgaat met je energieverbruik of als je huis nog niet goed geïsoleerd is.

Als je bijvoorbeeld in de avond de temperatuur altijd lager vergeet te zetten dan kan een slimme thermostaat je hierbij helpen. Op deze manier kan een gemiddeld huishouden volgens Mileucentraal.nl 22% van zijn energiekosten besparen.

Of dit ook echt het geval is blijft twijfelen. Volgens onderzoek van Kassa is dit een onrealistische besparing. Daarnaast zit je met de installatie van een slimme thermostaat vaak vast aan meerjarige contracten waardoor je de jaarlijkse overstapbonus misloopt. Dat is een stevige financiële tegenvaller.

Slimme thermostaten zijn dus echt alleen handig als je op geen enkele manier bewust omgaat met je energieverbruik. Doe je dit wel dan is het rendabeler om elk jaar over te stappen.

10. Zet De Radiatoren Uit

Kosten: €0
Geschatte Besparing:
€200 per jaar (bron)

Gas besparen doe je ook zeker als je de radiatoren uitzet in ruimtes die je overdag niet gebruikt. Het is zonde om een radiator op de zolderkamer of de slaapkamer te laten loeien als je er de hele dag geen gebruik van maakt.

In het verlengde hiervan is het ook slim om je tussendeuren dicht te doen. Zo zorg je ervoor dat ruimtes die wel verwarmt moeten worden hun warmte niet afgeven aan ruimtes die de warmte niet nodig hebben. Logisch ook, hoe minder je hoeft verwarmen hoe beter!

11. Zet De Verwarming Één Uur Voor Vertrek Al Uit

Kosten: €0
Geschatte Besparing:
€20 – 130 (bron)

Als je de verwarming één uur voor vertrek al lager zet (15 graden) dan merk je daar in het uur dat je nog thuis bent eigenlijk helemaal niets van. Jaarlijks bespaar je daar zo’n €20 euro mee.

De meeste hoeveelheid gas bespaar je echter als je de verwarming de hele dag uit laat staan als je niet thuis bent. Doe je dit nog niet dan kun je €130 per jaar besparen.

12. Isoleer Je Radiator (Aan De Achterkant)

Kosten: €30 – 50
Geschatte Besparing:
€40 – 100 per jaar (bron)

Radiatoren stralen natuurlijk niet alleen aan de voorkant warmte uit. De achterkant, die vaak tegen een muur aan staat, vangt ook heel veel warmte op. Als de muur die daarachter zit niet goed geïsoleerd is dan verlies je een hoop warmte door de buitenmuren.

Radiatorfolie is dan een goedkope en effectieve oplossing. Je bevestigt deze folie aan de achterkant van je radiatoren. Op deze manier verminder je de warmtestraling aan de achterkant met 75 – 95%.

13. Zet De Temperatuur ‘S-Nachts Op 15 Graden

Kosten: €0
Geschatte Besparing:
€80 per jaar (bron)

Hetzelfde principe geldt voor als je gaat slapen. Sowieso is het verstandig om de thermostaat in de nacht op 15 graden te zetten. In een goed geïsoleerd huis hoeft je ketel dan amper aan te gaan om het huis op temperatuur te houden.

Als je jezelf nu afvraagt of het opstoken in de ochtend dan niet heel duur is dan is het antwoord daarop ‘nee’. In de ochtend opstoken is zuiniger dan de ketel de hele nacht op 18 graden houden.

Als je gebruik maakt van vloerverwarming dan is het verstandig om die op 17-18 graden te zetten, anders duurt het opwarmen in de ochtend te lang. (bron).

14. Zet De Thermostaat 1 Graden Lager

Kosten: gratis
Geschatte Besparing: 6% per jaar. Voor een gemiddeld gezin betekent dat €70 per jaar (bron)

Een van de simpelste en snelste manieren om te besparen op gas is door de thermostaat 1 graden lager te zetten. Als je de algemene temperatuur in je huis 1 graden lager houdt dan dat die nu is, dan bespaart een gemiddeld gezin zo’n €70 per jaar.

Maar niet alleen overdag kan je de thermostaat lager zetten, ‘s-nachts is een ideaal moment om je stookkosten terug te dringen. De ideale nachttemperatuur is 15 graden. Als je de thermostaat terugzet voordat je gaat slapen dan merk je als het goed is niets van dit temperatuurverschil.

Om het overdag warm te houden in huis is het verstandig om je simpelweg warm aan te kleden en als je ‘s-avonds op de bank zit een dekentje erbij te pakken. Met kleine aanpassingen kom je hier een heel eind.

15. Ontlucht En Vul Je CV-Ketel Bij

Kosten: €0
Geschatte Besparing:
€60 per jaar (bron)

Heb je ooit weleens een tikkend geluid van je leidingen af horen komen? of een borrelend geluid van je CV-ketel? Dan zit er teveel lucht in je leidingen. Dat is zonde want als er teveel lucht in het systeem zit dan werkt de CV-ketel niet optimaal.

Daarom is het slim om je verwarming te ontluchten. Op deze manier haal je de onnodige lucht uit het systeem en werkt je CV-ketel weer optimaal. Dit is makkelijk zelf te doen en kost je hooguit een paar uur van je tijd.

verwarming ontluchten
bron

16. Gebruik Een Douche-wtw

Kosten: €650 – 1900 incl. installatie
Geschatte Besparing: €40 – 50 per jaar per persoon (bron)

Een douche-warmteterugwinning (wtw) gebruikt wegstromend douchewater om het nieuwe, koude leidingwater alvast voor te verwarmen. Op deze manier hoeft je ketel minder hard te stoken en dat bespaart gas.

Er zijn twee soorten douche-wtw’s.

  • Douchepijp-wtw: geschikt voor badkamers die op een verdieping liggen.
  • Douchebak-wtw: geschikt voor badkamers op de begane grond

Als het even kan kies je voor een douchepijp-wtw, daarvan zijn de kosten het laagst (ongeveer €650). Verder is deze besparing het effectiefst met boilers die op elektriciteit werken, daar is de mileubelasting namelijk het grootst. (bron)

Voor een gemiddeld huishouden van 2 personen komt de besparing doorgaans uit op €80 – 100 per jaar.

17. Gebruik Een Zuinige Douchekop

Kosten: €30 – €90
Geschatte Besparing: +/- €45 per jaar (bron)

Douchekoppen zijn er in verschillende categorieën. Een zuinige spaardouche geeft officieel niet meer dan 6,9 liter water per minuut. Als je wilt weten hoeveel jouw huidige douchekop verbruikt dan kun je een emmer pakken en deze één minuut lang vullen met water. Zit er meer dan 7 liter in? Dan kan het zuiniger.

Als je gebruikt maakt van een comfortdouche (17,4 – 21,9 liter / minuut) dan kun je zo al 60% op je energieverbruik besparen. Als je een standaard douchekop (8,8 – 11,5 liter / minuut) vervangt dan praat je over 20%. (bron)

18. Sluit Je Ramen En Deuren Af Met Tochtstrips

Kosten: €20
Geschatte Besparing:
€40 per jaar (bron)

Tochtstrips zijn een makkelijke manier om op je stookkosten te besparen. Je brengt deze strips gewoon op de binnenkant van je buitendeuren, kozijnen en brievenbus. Op deze manier voorkom je dat je onnodig warmte verliest.

Bij een deurpost bespaar je zo 20 kubieke meter gas per jaar, wat neerkomt op €12. Bij een brievenbus gaat het over 25 kubieke meter gas en €16 per jaar (bron).

Verder is het slim om de tochtstrips elk jaar na te kijken. Na verloop van tijd worden ze minder flexibel en er ontstaan daardoor weer nieuwe kieren.

19. Isoleer Je CV-Leiding

Kosten: €20 – 40
Geschatte Besparing:
€20 – 40 per jaar (bron)

Radiatoren geven natuurlijk hitte af, maar je verliest ook een gedeelte van je kostbare warmte via de leidingen. Nu maakt een warme leiding niet zoveel uit als deze in de woonkamer staat.

Dit is alleen niet altijd het geval. Radiatorbuizen kunnen ook door (meter)kasten, garages en zolderkamers lopen. Het is zonde als er hier al warmte wordt verloren. Gelukkig kun je dit snel en makkelijk aanpakken met leidingisolatie.

Per meter buisisolatie bespaar je ongeveer €2 per jaar. Daarnaast is het een eenmalige investering die zich blijft uitbetalen.

20. Maak Gebruik Van Radiatorventilators

Kosten: €45 per stuk
Geschatte Besparing: €30 per radiatorventilator (bron)

Radiatorventilatoren zijn een relatief nieuwe uitvinding. Het idee erachter is dat de warmte van je radiatoren beter verspreid wordt in de ruimte. Daardoor wordt je huis sneller warm en hoef je minder te stoken.

Radiatorventilator

Als je radiator een temperatuur bereikt van 33 graden dan gaan de ventilators automatisch draaien. Een gemiddeld huishouden zal er zo’n 4-6 nodig hebben. De apparaatjes kosten €45 per stuk en besparen je €30 per jaar per stuk. Je kunt ze dus in 2 jaar terugverdienen. (bron)

Lees ook: 150x Heel Veel Geld Besparen

Besparen Op Water

1. Douche Maximaal 5 Minuten

Kosten: €0
Geschatte Besparing: €55 – 220 per jaar

Op het moment doucht een gemiddeld Nederlander 9 minuten per dag. Als alle Nederlanders 4 minuten korter zouden douchen dan besparen we per jaar de uitstoot CO2 van 760.000 auto’s.

Daarnaast is dit, nadat je er gewend aan bent geraakt, ook een hele simpele manier om water en geld te besparen. Een gezin met 4 personen kan op deze manier al snel €220 per jaar besparen. (bron)

2. Laat De Stortbak Van Je WC Direct Repareren Als Deze Lekt

Kosten: €8 – €18 (bron)
Geschatte Besparing: €6,93 per maand (360 liter per dag, tegen een prijs van €0,642 per 1000 liter)

WC’s zijn na douches de grootste watergebruikers in een huishouden. Dat verbruik wordt alleen maar hoger als je stortbak begint te lekken. Een lekkende stortbak kan namelijk 360 liter water per dag verspillen.

3. Nog Even Over Die Zuinige Douchekop

Kosten: €30 – 90
Geschatte Besparing: €21 – 61 per persoon per jaar (bron)

We hadden het net al over de zuinige douchekop als een manier om gas te besparen. Natuurlijk doet zo’n douchekop ook goed zijn werk als het gaat om water besparen.

Als je een stortdouche hebt dan gebruik je jaarlijks 27.375 liter per jaar per persoon aan water. Een standaard douchekop gebruikt 18.250. Een zuinige douchekop levert echter maar 13.687. Dat is een besparing van €21 – 61 per jaar per persoon op je waterkosten. (bron)

4. Was Alleen Als De Wasmachine Vol Zit

Kosten: €0
Geschatte Besparing: €10-30 per jaar (bron)

Wasmachines werken het efficiënst als de trommel helemaal vol zit. Als je 2x per week een volle wastrommel laat draaien in plaats van 4x per week een halve dan bespaar je €10 – 30 per jaar.

Daarnaast is het ook verstandig om de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Een wasbeurt van 40 graden met de eco-stand aan kost €0,08 per keer terwijl een wasbeurt van 60 graden zonder eco-stand €0,21 kost. (bron)

5. Gebruik Een Was- en Vaatwasmachine Met Een Zuinig Label

Kosten: €600 voor een nieuwe vaatwasmachine, €700 voor een nieuwe wasmachine
Geschatte Besparing: €15 per jaar (bron) en €23 per jaar (bron)

Tegenwoordig worden er alleen nog maar (vaat)wasmachines verkocht met minimaal energielabel A+. Als het om vaatwasmachines gaat dan is de zuinigste optie een A+++. Je bespaart dan zo’n €15 per jaar ten opzichte van een A+ model. Heb je een ouder model dan kan de besparing oplopen tot 60%. (bron)

Bij wasmachines zijn de energielabels net iets anders. Zo is er niet alleen A+++ maar ook:

  • A+++ -30%
  • A+++ -40%
  • A+++ -50%
  • A+++ -65%

Dit betekent dat een A+++ -65%, 65% zuiniger is dan een A+++. Per jaar bespaart je dit zo’n €23. Vaak is het prijsverschil tussen dit soort apparaten maar een paar tientjes. Als je €50 meer moet betalen voor een apparaat wat je de komende 10 jaar €230 bespaart dan is dat een voordelige koop.

6. Laat De Kraan Nooit Doorlopen

Kosten: €0
Geschatte Besparing: €9,37 per persoon per jaar (bron)

Afhankelijk van het soort kraan die je hebt, gebruikt deze zo’n 10 liter water per minuut. Dat betekent dat als je 2x per dag 2 minuten je tanden poetst je 14.600 liter water per jaar verspilt.

Kraanwater is in Nederland gelukkig spotgoedkoop, de besparing valt daardoor mee. Wel is het natuurlijk ontzettend zonde van alle arbeid om bijna 15.000 liter per persoon per jaar weg te spoelen omdat je de kraan niet dicht doet.

7. Installeer Op De Kranen Een Doorstroombegrenzer

Kosten: €3 – 7 per kraan
Geschatte Besparing: €3 – 7 per jaar (bron)

De naam ”doorstroombegrenzer” geeft eigenlijk al aan waar het hulpstuk voor dient. Als je een doorstroombegrenzer op je kraan plaats dan beperkt deze de hoeveelheid water die er doorheen stroom.

Daar zijn de kleine hulpstukjes ook verrassend effectief in, zo bespaar je 50 – 75% op water en 25% op energiekosten bij warm water. (bron)

Er zijn twee soorten: drukafhankelijke en drukonafhankelijke. Als je een wisselende druk hebt op je leidingen dan is het verstandig om een drukonafhankelijke doorstroombegrenzer te kiezen. Zo voorkom je dat je soms hele zielige straaltjes water uit je kraan krijgt.

8. Leg Een Waterfles In De Stortbak Van Je Oude WC

Kosten: €0
Geschatte Besparing: €4,62 per persoon per jaar (bij een besparing van 20 liter per dag)

Dit is vooral een tip voor mensen die een oude wc hebben. Die wc’s hebben namelijk een veelste grote stortbak en geen bespaarknop. Daardoor spoel je elke keer zo’n 10 liter drinkwater weg. Moderne wc’s spoelen niet meer dan 6 liter weg. (bron)

Je kunt dit makkelijk aanpassen door één of twee waterflessen in je stortbak te leggen. Door het reservoir kunstmatig te verkleinen bespaar je zo’n 4 liter per keer. Dat komt neer op ongeveer 7200 liter per persoon per jaar.

9. Gebruik Een Regenton Om De Planten Uit Water Te Geven

Kosten: €50 – 100
Geschatte Besparing: €1 – 4,50 per jaar

Als er een plek is waar de kosten van de investering niet opwegen tegen de besparing dan is het hier. Bij het gebruiken van een regenton gaat het daarom ook niet zozeer over de besparing in geld, maar wel over de besparing in liters water.

Zo gebruiken we per jaar 1300 liter water om onze tuin te besproeien. Daar gebruiken we allemaal schoon drinkwater voor. Daarnaast valt er nog zo’n 7000 liter water per jaar op je dak.

Regenwater is in principe gewoon schoon drinkwater wat je voor veel doeleinde kan gebruiken. Qua geld levert het misschien niet veel op. Als je het echter bekijkt vanuit de hoeveelheid water die je bespaart dan is het een investering in een betere samenleving met minder waterverspilling.

Besparen Op Elektriciteit

1. Installeer Zonnepanelen Op Je Dak

Kosten: €3150 – 6750
Geschatte Besparing: €296,10 – 634,50 per jaar (bron)

Zonnepanelen zijn by far een van de meest rendabele opties om op stroom te besparen. Afhankelijk van je gezinssamenstelling zul je zo’n 7 – 15 zonnepanelen nodig hebben om in je stroomkosten te voorzien.

Wel levert dat je een aardige besparing op van zo’n €296,10 – €634,50 per jaar. Met verschillende subsidies betekent dat dat je zonnepanelen in zo’n 7 jaar weer hebt terugverdient. Omdat zonnepanelen normaal gesproken 25 jaar meegaan draai je dus zo’n 18 jaar pure winst.

Meer weten over zonnepanelen, wat je nodig hebt, hoeveel ze kosten en hoeveel jij écht kunt besparen? Lees dan deze blog die ik daar eerder al over schreef.

2. Vervang Je Oude Vloerverwarmingspomp

Kosten: €100 – 200
Geschatte Besparing: €75 – 100 per jaar (bron)

Vloerverwarmingspompen gebruiken gemiddeld 450 kWh per jaar. Het probleem is dat dit vaak oude pompen zijn die heel het jaar door op vol vermogen staan.

Gelukkig zijn er tegenwoordig vloerverwarmingspompen die een stuk energiezuiniger zijn. Pompen met een A-label gebruiken gemiddeld 135 kWh per jaar. Dat betekent een besparing van €78,75 per jaar.

3. Kies Stekkerdozen Met Een Aan/Uit-Knop

Kosten: €10 – 50
Geschatte Besparing: €100 per jaar

Volgens Milieucentraal is een huishouden gemiddeld 450 kWh (€100 per jaar) kwijt aan energie voor apparaten die op stand-by staan. Denk aan je televisie (al snel €13,20 per jaar) en desktop computers, telefoonopladers etc.

Er zijn twee opties. Voor apparaten zoals een TV kan je een zogenaamde stand-by-killer kopen. Deze registreert het als je TV wordt uitgezet en zorgt ervoor dat de stroomtoevoer dan wordt afgesloten.

Voor apparaten waar dit niet mogelijk is kun je stekkerdozen kopen met een aan/uit-knop. Die kan je uitzetten als je de hele dag niet thuis bent of als je ‘s-avonds gaat slapen.

4. Vervang Alle Lampen Voor LED-Verlichting

Kosten: €2 – 10 per lamp
Geschatte Besparing: €7 – 16 per lamp per jaar

Verlichting is by-far de grootste stroomverbruiker in een huishouden. Daardoor zijn onzuinige lampen een van de grootste stroomverspillers. Zo zijn gloeilampen totaal niet zuinig, maar ook hallogeenlampen laten te wensen over.

Led lampen vergelijking met gloeilampen

Om een idee te geven: als je 1 gloeilamp van 40 watt vervangt voor een Led-lamp van 5 watt dan bespaar je zo’n 11,24 per jaar. Als je 10 van dit soort lampen in je huis vervangt bespaar je dus makkelijk €112,40 per jaar.

5. Gebruik Je Wasdroger Zo Min Mogelijk

Kosten: €0
Geschatte Besparing: €50 – 100 per jaar (bron)

Elke keer dat je gebruikt maakt van een wasdroger kost je dat €1. Daardoor verdien je dus geld als je besluit een droogrek of een waslijn te gebruiken. Helemaal in de zomermaanden worden je snel droog en kan je dit overwegen.

6. Vervang Je Oude Koelkast/Vriezer

Kosten: €750
Geschatte Besparing: €30 per jaar (bron)

Je oude koelkasten en vriezers vervangen is ook een prima manier om op je energierekening te besparen. Als je een A+ koelvriescombinatie vervangt voor een A+++ dan bespaar je al snel €32 per jaar aan stroomkosten. De aanschaf is wat duurder maar over 15 jaar ben je alsnog €240.

Dit advies geldt vooral voor koelkasten en vriezers. Wasdrogers zijn ook zuiniger geworden maar niet zoveel zuiniger als koelkasten en vriezers. Niet al te oude wasmachines (<8 jaar) kunnen daarnaast nog prima mee. (bron)

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts