Besparen Op Verzekeringen: 15 Bespaartips


Besparen op je verzekeringen is vaak zo makkelijk nog niet. Er zijn ontzettend veel verzekeringen die je kunt afsluiten en het laatste wat je natuurlijk wil is dat je onderverzekerd bent.

Om ervoor te zorgen dat je een goede dekking hebt én niet teveel betaalt heb ik hieronder een lijst opgesteld met 15 bruikbare bespaartips die jij direct kunt toepassen op je verzekeringen. Zo zorg je ervoor dat je verzekeringen alleen dekken wat hoogstnoodzakelijk is en dat je geen euro premie teveel betaalt.

1. Claim Geen Kleine Autoschades

Laten we beginnen met een van de duurste verzekeringen die je kunt hebben: je autoverzekering. Vanzelfsprekend is het handig om te kijken bij welke verzekeraar jij het goedkoopste uit bent. Maar wist je dat er nog iets is wat jij zelf kunt doen?

Zo zijn veel mensen geneigd om kleine autoschades direct te claimen. Het gedachtegoed daarachter is dat je voor je verzekering betaalt dus dat je er ook gebruik van moet maken als je schade rijdt. Toch is dit zeker niet altijd het slimst om te doen.

Dat komt omdat je premiekorting bij een autoverzekering wordt bepaald door het aantal schadevrije jaren wat je hebt. Elk jaar dat je geen schade rijdt wordt je een trede hoger ingedeeld en dat betekent meer korting!

Echter, elk jaar dat je wel schade claimt zak je direct een aantal trede en krijg je minder korting. Het maakt voor de verzekeraar dus niet uit of je €500 of €5.000 claimt. In beide gevallen zak je naar dezelfde trede.

Door zelf kleine schades te betalen voorkom je dat je direct een aantal trede zakt en je premie dus ineens tientallen euro’s per maand hoger is. Op de lange termijn is dat dus een stuk voordeliger.

2. Kies Voor Één Verzekeraar

Als je een huis hebt dan heb je natuurlijk een inboedel- en een opstalverzekering nodig. De inboedelverzekering beschermt de spullen in en om je huis tegen schade en diefstal. Een opstalverzekering verzekert de ”stenen” van je huis.

Veel mensen sluiten deze verzekeringen bij twee verschillende verzekeraars af. Dat terwijl één verzekeraar vaak het voordeligst is omdat deze je een soort ”bundelkorting” kan geven. Afgezien van het financiële plaatje kan verzekeren bij één partij je ook veel tijd besparen.

Mocht er namelijk iets met je inboedel of je huis gebeuren (stormschade, brand etc.) dan hoef je dit maar met één partij te regelen. Dat is in dat soort gevallen toch wel heel prettig. Verder zorgt dit ervoor dat je niet dubbel gedekt bent voor dezelfde schade. Dat zou betekenen dat je dubbel betaalt.

Toch is misschien wel het belangrijkste van deze tip dat je geen gaten in je dekking hebt. Dit gebeurt soms namelijk ook en dat betekent dat je erachter kunt komen dat schade niet gedekt wordt door beide verzekeringen. Als je bij een partij besluit te verzekeren dan sluiten je opstal- en inboedelverzekering feilloos op elkaar aan. Weet je in ieder geval dat je veilig zit!

3. Stap Eens Over

Als we als mensen in een ding goed zijn dan is het wel blijven hangen bij onze oude vertrouwde verzekeringsmaatschappijen. Of het nu gaat om autoverzekeringen, inboedel & opstalverzekeringen, we blijven veel te vaak zitten waar we zitten. Op de lange termijn kost dat ons ook nog eens bakken met geld.

Verzekeren kan namelijk altijd goedkoper. Zo veranderen er dingen in je persoonlijke situatie die verschillende premies goedkoper kunnen maken. Naast je eigen situatie verandert er ook veel bij verzekeraars zelf. Zo komen er altijd nieuwe partijen bij die vaak een hele scherpe premie kunnen bieden ten opzichte van je huidige verzekeraar.

Zo kwam ik vorige keer Deck tegen. Deck verzekeringen is een nieuwe verzekeringsmaatschappij in Nederland die met slimme ideeën jouw premie een stuk goedkoper proberen te maken. Zo kun je bij hen bijvoorbeeld geen schades van €1.000 of lager claimen. Het gevolg? Dat je maandelijkse premie stukken lager ligt dan dat het normaal zou zijn!

Persoonlijk vind ik Deck een verademing in het Nederlandse verzekeringslandschap. Ze laten zien dat verzekeren niet zozeer moeilijk en duur hoeft te zijn maar dat je door dit slim aan te pakken ontzettend veel kunt besparen. Bereken hier of jouw premie ook lager kan.

Sowieso kan ik het je aanraden om je huidige verzekering eens goed onder de loep te nemen. Het is misschien een paar uurtjes werk maar kan je op jaarbasis toch vaak al enkele honderden euro’s schelen. Toch mooi meegenomen.

4. Kies Voor Een Doorlopende Reisverzekering

Oké, het is niet zo dat een doorlopende reisverzekering altijd voordeliger is. Echter, er zijn toch veel gevallen waarin het voor mensen goedkoper uitvalt om een doorlopende in plaats van een kortlopende reisverzekering te kiezen.

De Consumentenbond heeft hier ook een keer naar gekeken. Volgens hun norm is het zo dat gezinnen beter een doorlopende reisverzekering kunnen kiezen als ze meer dan 3 weken per jaar op vakantie gaan. Voor alleenstaande ligt het omslagpunt bij de 4 weken.

Als je dan toch voor een doorlopende reisverzekering kiest dan is het trouwens ook verstandig om er niet voor een te kiezen die je constant aan en uit kan zetten. Doordat je deze verzekering constant kunt wijzigen is het risico voor de verzekeraar hoger en dat betaal je uiteindelijk alsnog terug in je premie.

5. Verzeker Alleen De Lasten Die Je Niet Kunt Dragen

Verzekeren nemen we in Nederland ontzettend serieus. Wist je bijvoorbeeld dat Nederlanders gemiddeld 4,2% van hun inkomen aan verzekeringen besteden? Daarmee zijn we koploper in Europa als het gaat om verzekeringskosten.

Dat we in vergelijking met de rest van Europa zoveel geld uitgeven aan verzekeringen komt vooral doordat veel Nederlanders zich voor teveel dingen verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan een oude auto die allrisk wordt verzekerd. Of een nieuwe telefoon waar je een verzekering voor afsluit terwijl veel mankementen al worden verholpen door de standaard garantie.

Een verzekering is alleen handig als deze verplicht is óf als je de lasten in geval van schade echt niet kunt dragen. Denk bijvoorbeeld aan brand/water/stormschade aan je huis. Alleen dan is verzekeren slim. En die nieuwe telefoon? Daarvoor moet je gewoon een financiële buffer opbouwen op je spaarrekening.

6. Kies Voor Een Hoger Eigen Risico

Het instellen van een hoger, vrijwillig eigen risico is een truc waar ik zelf écht een groot fan van ben. Hoe hoger je eigen risico namelijk is, hoe meer geld je bespaart en dat kan per maand aanzienlijk schelen.

Laat ik mijn eigen zorgverzekering als voorbeeld gebruiken. Zelf heb ik al jaren geen medische afspraak gehad dus ik heb het goedkoopste pakket wat ik kan vinden. Daarnaast heb ik mijn eigen risico verhoogd van €385 naar €885.

Waar ik normaliter €110 per maand zou betalen voor dit goedkope pakket betaal ik nu maar €90 per maand voor mijn zorgverzekering. Dat is een besparing van €240 per jaar(!). Daarnaast krijg ik ook nog zorgtoeslag á €94 wat betekent dat ik zelf €4 per maand overhoud. Netto ga ik er dus €24 per maand op vooruit door dit te doen.

Laat het duidelijk zijn dat dit niet alleen voor je zorgverzekering geldt maar ook voor veel andere verzekeringen. Als je dit besluit te doen houdt er dan wel rekening mee dat je geld opzij zet. Je moet het hogere eigen risico natuurlijk wel kunnen betalen als er toch een keer wat gebeurd.

7. Let Op Dat Je Geen Dubbele Dekking Hebt

Een dubbele dekking is natuurlijk het laatste wat je wilt. Dit betekent namelijk dat je dubbel premie betaalt om voor hetzelfde verzekerd te zijn. Dit doe je vaak niet bewust maar kan na verloop van tijd ineens voorkomen doordat je door veranderingen in je leefsituatie verschillende verzekeringen hebt moeten afsluiten.

Een voorbeeld hiervan is een rechtsbijstandsverzekering voor je auto. Als je een aparte rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten dan kun je er soms voor kiezen om je auto mee te verzekeren. In dat geval is het goed om even te checken of dit niet al bij je autoverzekering zit inbegrepen. Soms is dit namelijk het geval én is dit goedkoper dan het bij je aparte rechtsbijstandsverzekering mee te verzekeren.

Een ander voorbeeld is de glasverzekering die bij je inboedel zit als je in een huurwoning woont. Op het moment dat je verhuist naar een koophuis dan moet je een opstalverzekering afsluiten en hier zit dan ook glasverzekering bij. Om deze reden is het slim om je inboedel- en opstalverzekering af te sluiten bij een verzekeraar, zo voorkom je dubbele dekking.

8. Collectieve Verzekeringen Zijn Niet Standaard Goedkoper

Wat mij soms opvalt is dat mensen zich blind staren op hun collectieve verzekering. Omdat ze via een bepaald collectief (bijvoorbeeld hun werkgever) korting krijgen bij een bepaalde zorgverzekeraar denken veel mensen dat dit altijd de goedkoopste optie is.

Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Sterker nog, vaak is dat het geval ook helemaal niet. Het kan namelijk zijn dat de verzekeraar waar jij naartoe gaat helemaal niet de goedkoopste is voor de dekking die jij moet hebben. Dat je dan 5-10% korting krijgt is natuurlijk leuk, maar je hebt er niets aan als een andere verzekeraar sowieso al 15% goedkoper is.

9. Wees Alert Op Onzinverzekeringen

Er zijn verschillende categorieën verzekeringen. Sommige verzekeringen zijn noodzakelijk en verplicht zoals je zorgverzekering. Andere verzekeringen zijn nuttig zoals bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering (meer weten over aansprakelijkheidsverzekeringen en hoe dit in elkaar steekt? Lees dan dit artikel van WA.nl). Tot slot heb je ook verzekeringen die vaak veel meer kosten dan ze opbrengen: onzinverzekeringen.

Neem bijvoorbeeld de annuleringsverzekering die je beschermt tegen annulering vanwege terrorismedreiging. Je kunt je überhaupt al afvragen hoe groot de kans is dat dit je ooit zal overkomen. In principe is dit dus totale onzin.

De no-claimbeschermer bij autoverzekeringen is er ook zo een. Als je schade rijdt dan gaat je premie weliswaar niet omhoog, dat klopt. Echter, je schadevrije jaren gaan wél omlaag. Dat is geen probleem zolang je bij dezelfde verzekeraar blijft maar zodra je wil overstappen naar een voordeligere autoverzekering betaal je ineens de hoofdprijs.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van onzinverzekeringen. Eigenlijk komt het er dus gewoon weer op neer dat je jezelf alleen moet verzekeren voor de meest noodzakelijke dingen en niet voor elk wissewasje.

10. Maak Gebruik Van Veranderingen In Je Leefsituatie

Veranderingen in je eigen situatie zijn vaak goede momenten om je verzekeringspremies een goed onder de loep te nemen. Toch vergeten we dit vaak te doen en daardoor ben je al snel weer over verzekerd.

Denk bijvoorbeeld aan je overlijdensrisicoverzekering als je een hypotheek afsluit. Veel nieuwe ouders besluiten dan om een hoge dekking af te sluiten. op deze manier kunnen zij de kosten van kinderopvang betalen als een ouder zou wegvallen. Als de kinderen echter ouder zijn geworden dan vergeten mensen deze dekking weer naar beneden bij te stellen.

Een ander voorbeeld is natuurlijk weer de autoverzekering. Mensen sluiten voor hun nieuwe auto een volledig cascoverzekering af maar passen deze na 3-5 jaar niet aan naar een beperkt casco of WA-verzekering.

Tot slot is een verhuizing het moment om je premies te checken van je autoverzekering. Deze premies worden namelijk grotendeels bepaald door de locatie waar je woont.

Zo kan ik mij herinneren dat ik als beginnend bestuurder de premie voor mijn eerste auto aan het vergelijken was. De ene locatie (waar ik vroeger had gewoond) was een buitenwijk, de andere locatie (waar ik nu woonde) lag in een stedelijk gebied. Het verschil? €15,00 per maand (helaas in mijn nadeel).

Kortom, het vergelijken van je autoverzekering bij een verhuizing kan dus aardig wat schelen. Het ligt er alleen wel aan waar je naartoe verhuist.

11. Kies Een Auto Die Goedkoop Te Verzekeren Is

“Voorkomen is beter dan genezen”, deze uitspraak geldt ook voor het kiezen van je autoverzekering. Een goedkope premie begint namelijk al door verstandig een nieuwe auto te kiezen. Zo is er een gigantisch prijsverschil tussen verschillende merken.

Zo zijn Japanse automerken gemiddeld genomen heel erg goedkoop om te verzekeren. Hieronder een lijstje gebaseerd op de gemiddelde allriskverzekering voor Japanse auto’s:

  • Hyundai: €65
  • Toyota: €70
  • Suzuki: €71
  • Mitsubishi: €75
  • Nissan: €78
  • Honda: €86

Vergelijk dat eens met de populaire Duitse automerken:

  • Volkswagen: €110
  • Mercedes: €127
  • Audi: €136
  • BMW: €148

Niet alleen zijn Japanse auto’s goedkoper in de aanschaf, ze besparen je al snel 30-50% op je verzekeringspremie ten opzichte van de populaire, Duitse automerken. Toch de moeite waard om over na te denken.

12. Laat Pechhulpverzekering Schieten

Als je een nieuwe auto koopt dan geven dealers vaak een mobiliteits- of doorrijdgarantie. Dit is een gratis pechhulp die vaak enkele jaren na aankoop nog geldt. Dat hangt dan weer af van de voorwaarden of hoe lang de auto bij de dealer onderhouden wordt.

Verder is het ook een goed idee om je standaard autoverzekering of, als je naar het buitenland gaat, je reisverzekering na te kijken. Hier zit namelijk nog weleens een (beperkte) pechhulpverzekering bij inbegrepen.

13. Annuleer Je Uitvaartverzekering

Een gemiddelde uitvaart kost je in Nederland ongeveer €7.000 – €10.000. Dat is een hoop geld dus mensen kiezen er vaak voor om zichzelf hiervoor te verzekeren. Helemaal omdat ze verwachten de lasten niet te kunnen dragen als de uitvaart inderdaad moet plaatsvinden.

Toch is dat eigenlijk best vreemd. Een uitvaart zie je (vaak) van mijlenver aankomen. Iedereen heeft er op een gegeven moment eentje nodig. Waarvoor zou je er dan niet gewoon voor sparen?

Sparen voor je uitvaart (en dus zelf die €7.000 – €10.000 opzij zetten) is vaak veel goedkoper dan jarenlang premie betalen voor een uitvaartverzekering. Eigenlijk is dit een compleet nutteloze verzekering die je meer kost dan je oplevert.

14. Let Op Dat Je Niet Onderverzekerd Bent

In de meeste gevallen zijn Nederlands zwaar over verzekerd. Toch is het goed om te checken of je in sommige gevallen niet onderverzekerd bent. Dit gebeurd vooral als het gaat om inboedelverzekering die al een tijdje lopen.

De reden daarvoor is dat de inboedel in de loop der jaren vaak een update krijgt. Mensen gaan meer verdienen en dat zie je terug in het meubilair en de andere spullen die er in je huis staan. In dit geval ligt onderverzekering op de loer. Dat komt omdat je inboedelverzekering maar een bepaalde waarde dekt.

Mocht er in dit geval dus echt wat met je spullen gebeuren dan krijg je niet de volledige waarde van je inboedel vergoed en dat kost natuurlijk ook weer geld. Daarnaast moet je dan ineens een groot gedeelte van je spaargeld gebruiken om een nieuwe inboedel aan te schaffen en dat geld moet je maar net hebben liggen.

15. Betaal Je Zorgpremie In Één Keer

Als laatste nog een kleine tip die je waarschijnlijk enkele tientjes per jaar kan besparen. Dat is namelijk om je zorgpremie in een keer te betalen in plaats van maandelijks. De reden daarvoor is dat veel verzekeraars namelijk een kleine korting op je premie geven als je de premie aan het begin van het jaar aan hun uitbetaalt.

Vaak ligt die korting tussen de 1-3%. Dat klink als weinig en dat is het misschien ook wel. Toch is het wel een gegarandeerd rendement (je loopt immers geen risico zoals je met beleggen wel zou doen). Daarnaast is het een stuk hoger rendement dan dat je tegenwoordig op je spaarrekening krijgt.

Helemaal als je een gezin moet verzekeren is dit toch de moeite waard. Als je uitgaat van vier volwassenen en een gemiddelde premie van €120 per maand dan praat je over een eenmalige besparing van €57,60 – €172,80.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts