Beste Creditcards Van 2021


Creditcards, iedereen heeft er op een bepaald moment in zijn leven wel eentje nodig. In Nederland zijn we over het algemeen niet zo gek van de kaarten als dat ze in het buitenland zijn. Toch heb je er vaak een nodig als je bijvoorbeeld gaat reizen of een hotel wilt reserveren. Maar welke creditcard kun je dan het beste kiezen?

Wat is de beste creditcard van 2020? De beste creditcard is de Mastercard Classic. De kaart wordt breed geaccepteerd over heel de wereld. Daarnaast zijn er verschillende verzekeringen standaard en zijn de jaarlijkse kosten laag.

Nu je weet welke creditcard ik het beste vind wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Ik heb hieronder namelijk 9 credticards vergeleken en de voordelen, nadelen en kosten op een rijtje gezet. Lees het zeker even door om te kijken welke creditcard het beste bij jou past!

Ben je trouwens ook geïnteresseerd in prepaid creditcards? Lees dan deze uitgebreide blog die ik daar eerder over schreef: Top 9 Beste Prepaid Creditcards

1. Mastercard Classic

Mastercard Classic Creditcard

Laten we eerst kijken naar een van de meest gebruikte creditcards ter wereld: De Mastercard Classic. Net zoals elke creditcard heeft ook deze kaart een minimale inkomenseis. Als je deze creditcard wil aanvragen dan moet je minimaal €1.150 netto per maand verdienen.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van deze creditcard vind ik hun beleid als het gaat om het kopen van producten. Zo geeft Mastercard je namelijk een aflevergarantie en aankoopverzekering.

De aflevergarantie houdt in dat als je een product met de creditcard koopt en deze vervolgens niet geleverd wordt, de betaling simpelweg wordt teruggedraaid. De aankoopverzekering betekent dat je gekochte producten 180 dagen verzekerd zijn tegen verlies, diefstal en beschadiging.

Daar houden de verzekeringen echter nog lang niet op. Als je bijvoorbeeld een reis met de Mastercard Classic betaalt dan krijg je verschillende aanvullende reisverzekeringen erbij zoals:

 • Reisongevallen: maximaal €42.750 bij blijvende invaliditeit, maximaal €149.625,- als je voor meer dan 25% blijvend invalide bent geworden.
 • Hulpverlening: 24/7 recht op het terugkeren naar Nederland bij ziekte, letsel of overlijden.
 • Vluchtvertraging: Vlucht meer dan 4 uur vertraagd (bij chartervluchten meer dan 8 uur)? Mastercard vergoedt maximaal €150 per persoon aan extra verblijfs- en telefoonkosten.
 • Bagagevertraging: Bij een vertraging van meer dan 8 uur worden noodzakelijke spullen vergoed tot een maximum van €125 per dag en €1000 per gebeurtenis (voor alle verzekerden samen).

Tot slot zijn er nog een paar extra, kleine voordelen van de Mastercard Classic. Staat er bijvoorbeeld meer dan €500 op je rekening dan valt je spaargeld onder het depositogarantiestelsel. Daarnaast betaal je het eerste jaar vaak geen aanschafkosten (normaal €20). Als laatste kun je de kaart elk moment opzeggen, je hebt een opzegtermijn van 1 maand.

Nadelen

Het voordeel van Mastercard vind ik persoonlijk dat er weinig nadelen aan het gebruik ervan kleven. Het bedrijf wat Mastercard (en Visa) kaarten uitgeeft heet ICS. Zij zijn de daadwerkelijke bedenker van deze kaarten.

Vanzelfsprekend heeft de kaart wel een bestedingslimiet. Deze ligt op maximaal €5.000. ICS kijkt wel of deze limiet past bij jouw financiële situatie. Mocht dit niet zo zijn dan wordt dit verlaagd. Per dag mag je maximaal €2.000 opnemen.

Het voordeel van ICS als directe uitgever van de kaart is dat je geen schimmige extra kosten hoeft te betalen aan een tussenpersoon. Natuurlijk zijn er wel kosten aan het gebruik van de kaart verbonden. Die lees je hieronder.

Kosten

 • €20 per jaar voor het gebruik van de creditcard (1e jaar vaak gratis).
 • 2e kaart kost €17,50 per jaar.
 • Gespreid betalen: rente van 14% per jaar.
 • Wisselkoersopslag van 2% voor landen zonder Euro of buiten de Europese Unie.
 • Geld opnemen kost 1% met een maximum van €1,50 bij een positief saldo. Heb je een negatief saldo dan kost dit 4%.

Klik hier om de Mastercard Classic te bekijken.

2. Visa World Card

Visa World Creditcard

Als tweede hebben we de Visa World Card. Grappig genoeg wordt deze kaart, net als de Mastercard Classic, ook uitgegeven door ICS. Dat zorgt ervoor dat de Classic en de World Card ook praktisch gelijk aan elkaar zijn.

Heb je goed de voor-, nadelen en kosten gelezen van de Mastercard Classic hierboven? Dan weet je ook direct wat de Visa World Card te bieden heeft. Alles is namelijk precies hetzelfde.

Nou, er is één ding wat bij de World Card net iets anders is: de jaarlijkse kosten. Bij de Visa World Card krijg je ook het eerste jaar gratis. Echter kost de kaart daarna €36,50 per jaar (en een tweede kaart kost €16,00 per jaar).

Dat betekent dus dat de kaart jaarlijks €16,50 meer kost dan de Mastercard Classic terwijl hij exact hetzelfde te bieden heeft. Persoonlijk vind ik dat niet heel logisch maar het is hoe het werkt.

Klik hier om de Visa World Card te bekijken.

3. Bijenkorf Silver Creditcard

Bijenkorf Silver Creditcard

De Bijenkorf Silver creditcard staat voor mij duidelijk op een derde plek. Dat is misschien opvallend omdat Bijenkorf natuurlijk geen bank is maar een warenhuis. Toch heeft deze kaart verschillende voordelen die hem onderscheiden van de rest. Mocht je de kaart willen aanschaffen dan geldt een minimaal netto inkomen van €1.150 per maand.

Voordelen

Een van de voordelen van deze kaart is dat hij ondertussen redelijk bekend is in Nederland. Daarnaast is de Bijenkorf natuurlijk een groot Nederlands bedrijf en kun je er dus op vertrouwen dat dingen ”goed geregeld zijn”.

Als we kijken naar de verzekeringen dan zien we dat deze eigenlijk gelijk zijn aan de verzekeringen die de eerdergenoemde Mastercard en Visa creditcard ook hebben.

Reisongevallen-, hulpverlening-, vluchtvertraging- en bagagevertraging verzekeringen zijn allemaal standaard meegenomen tegen dezelfde voorwaarden. De 180 dagen aankoopverzekering en de aflevergarantie ontbreken natuurlijk ook niet.

Hetgene wat de Bijenkorf Silver creditcard beter maakt dan andere creditcards op deze lijst is het feit dat je met deze creditcard punten spaart. Die punten kun je gebruiken om later in te ruilen als shoptegoed bij, je raadt het al, de Bijenkorf.

Dat werkt als volgt:

 • Voor elke €1 die je uitgeeft in de Bijenkorf spaar je 1 punt.
 • Voor elke €5 die je uitgeeft buiten de Bijenkorf spaar je 1 punt.

1 punt staat gelijk aan €0,025. Dat betekent dat als je €100 uitgeeft in de Bijenkorf je €2,50 ontvangt aan shoptegoed. Buiten de Bijenkorf is dit €0,50.

Nadelen

Een van de nadelen van de Bijenkorf Silver card is dat je bestedingslimiet maximaal €2.500 is. Dat betekent dat dit bijna de helft is van de Mastercard Classic of de Visa World Card. Helemaal als je uitgavenpatroon wat groter is dan zal deze kaart misschien ”beklemend” aanvoelen.

Daarnaast is het punten sparen bij de Bijenkorf wel handig, maar in eerste instantie niet héél lucratief. Dat komt pas als je wordt uitgenodigd voor de Diamond of Black Diamond creditcard van de Bijenkorf.

Dat werkt als volgt: als je binnen één jaar meer dan €2.500 uitgeeft binnen de Bijenkorf of €7.500 daarbuiten dan wordt je kaart automatisch opgewaardeerd naar een Diamond kaart. Je spaart dan 1,4 punt per bestede euro in de Bijenkorf. Buiten het warenhuis geldt nogsteeds 1 punt per €5.

Mocht je in één jaar €10.000 uitgeven in de Bijenkorf of €30.000 daarbuiten dan krijg je een Black Diamond card. Elke euro wordt dan 2 punten (€0,05) waard.

Kosten

 • €18,50 per jaar voor het gebruik van de creditcard.
 • 2e kaart kost €10,00 per jaar.
 • Gespreid betalen: rente van 14% per jaar.
 • Wisselkoersopslag van 2% voor landen zonder Euro of buiten de Europese Unie.
 • Geld opnemen kost 1% met een maximum van €1,50 bij een positief saldo. Heb je een negatief saldo dan kost dit 4%.

4. ANWB Silver Creditcard

ANWB Silver Creditcard

ANWB heeft 3 verschillende soorten creditcards die gebruik maken van het Visa betalingssysteem: de Classic, Silver en Gold card. Ik heb uiteindelijk de Silver card opgenomen in deze lijst omdat ik dat persoonlijk de beste kaart vind met de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Mocht je de kaart willen aanschaffen dan vraagt ook de ANWB een minimaal netto inkomen van €1.150 per maand. Mocht je voor de Gold versie willen gaan dan praat je over €1.250 per maand.

Voordelen

Een van de eerste voordelen van deze kaart is dat je aankoopverzekering geen 180 dagen maar 270 dagen duurt. Bij alles wat je koopt met de creditcard krijg je dus 3 maanden extra zekerheid.

Daarnaast zou de ANWB natuurlijk de ANWB niet zijn als je als autorijder geen extra voordeel zo krijgen. Als je de kaart namelijk hebt ontvangen dan kun je je aanmelden voor het ”Tanken met Ledenvoordeel” programma.

Voor elke liter die je tankt bij een bemand tankstation bespaar je zo 5 cent. Voor onbemande tankstations is dit 3 cent per liter. Dat is toch een korting waar we normaal gesproken met zijn allen voor in de rij gaan staan.

Verder ben je op vakantie ook altijd goed beschermt met deze kaart. Als je portemonnee en creditcard gestolen worden beschik je namelijk altijd over €1.000 aan contant geld. Het enige wat je hoeft te doen is de Visa hulplijn te bellen. Zij sturen je naar een bank in de buurt en daar kun je €1.000 afhalen. Als je weer terug bent betaal je dit geld weer terug.

Tot slot is een eigen risico autoverzekering bij deze kaart ook inbegrepen. Als je de kaart gebruikt om een huurauto te huren is je eigen risico daarmee afgedekt tot €750.

Nadelen

Een van de grootste nadelen van deze ANWB creditcard is het feit dat hij alleen beschikbaar is voor leden van de ANWB.  Als je geen lid bent kun je deze kaart niet aanvragen en daarom staat hij voor mij op een vierde plek.

Verder ben je met deze creditcard eigenlijk helemaal niet zo uitgebreid verzekerd als je op reis gaat. Alle verzekeringen die de meeste creditcards wel bieden (ongevallen, hulpverlening, bagage en/of vluchtvertraging) vind je namelijk niet terug bij deze creditcard. Daar krijg je dan wel andere voordelen voor terug dus het ligt er maar net aan waar je voorkeur naar uitgaat.

Tot slot ligt het bestedingslimiet met €3.500 iets lager dan de MasterCard Classic of Visa World Card. Als je lid bent van de ANWB en graag een kaart wil met een groter bestedingslimiet dan is de ANWB Gold Card waarschijnlijk een hele goed optie voor je. Deze heeft een bestedingslimiet van €5.000 en de voordelen van de Silver versie zijn ook iets uitgebreider.

Kosten

 • €26,50 per jaar voor het gebruik van de creditcard. Daar krijg je wel het eerste jaar €25 shoptegoed bij voor in een ANWB (web)winkel.
 • €4,50 voor een extra kaart.
 • 14% rente per jaar als je besluit gespreid te betalen
 • Wisselkoersopslag van 2% voor landen zonder Euro of buiten de Europese Unie.
 • Geld opnemen kost 1% met een maximum van €1,50 bij een positief saldo. Heb je een negatief saldo dan kost dit 4%.

5. ASN Creditcard

ASN Creditcard

Dit is misschien een vreemde in de lijst maar ik heb zeker een reden om de creditcard van ASN hier toe te voegen. De eerste is waarschijnlijk dat deze creditcard aan te vragen is zonder dat je een ASN bankrekening nodig hebt. Dat is iets wat bij eigenlijk alle andere banken in Nederland niet het geval is.

Verdere voordelen zijn er natuurlijk ook, die leg ik hieronder uit. Voordat we verder gaan is het goed om te weten dat ook deze kaart een minimale netto inkomenseis heeft van €1.150.

Voordelen

Oké, dus deze creditcard kun je ook gewoon aanvragen als je geen ASN bankrekening hebt. Dat maakt de kaart lekker breed toegankelijk en vandaar dat ik hem op deze lijst heb gezet.

Daarnaast zal het je ook niet verbazen dat ook deze creditcard alle verzekeringen heeft die de andere creditcards ook hebben. Dat is dus zeker mooi meegenomen. Dit komt doordat dit officieel een Visa creditcard is en dus heb je dezelfde voordelen als de Visa World Card.

Wat wel bijzonder is aan deze kaart is dat het een ”duurzame” creditcard is. Dat betekent dat ASN, elke keer als jij de kaart gebruikt om te betalen, een deel van hun inkomsten doneert aan duurzame projecten of goede doelen.

Voor elk persoon met een zakelijke creditcard doneren ze daarnaast ook nog een €1,65 per jaar extra. In totaal hebben ASN creditcardhouders op deze manier €144.287 gedoneerd in 2018. Dat kost jouw dus niets extra maar kleine beetjes leveren wel een mooi bedrag op.

Nadelen

Een van de weinige nadelen van deze Creditcard is dat ook hier het bestedingslimiet op maximaal €2.500 ligt. Dit betekent dat je dus minder te besteden hebt dan met de Visa World Card of met een MasterCard Classic.

Daarnaast spaar je met deze kaart dus niet voor extra punten bij een bij een warenhuis,  iets wat je met een Bijenkorf creditcard wel doet. Daar staat wel tegenover dat je met het gebruik van deze creditcard verschillende goede doelen steunt.

Kosten

 • €22,50 per jaar voor het gebruik van het gebruik van de creditcard
 • Een tweede kaart kost ook €22,50 per jaar
 • 14% rente per jaar als je besluit gespreid te betalen
 • Wisselkoersopslag van 2% voor landen zonder Euro of buiten de Europese Unie.
 • Geld opnemen kost 1% met een maximum van €1,50 bij een positief saldo. Heb je een negatief saldo dan kost dit 4%.

6. American Express Blue Card

American Express Blue Card

Naast Mastercard en Visa is er eigenlijk maar één andere grote creditcardmaatschappij: American Express. Deze Amerikaanse bank heeft verschillende soorten creditcards maar ik heb besloten de Blue Card in deze lijst op te nemen. Dit is de basisvariant en toegankelijk met een netto inkomen van minimaal €1.354 per maand.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van deze kaart is dat je er standaard twee extra kaarten bij krijgt. Dat is dus vooral handig als je met meerdere mensen van dezelfde rekening gebruik wilt maken.

Verder is het bijzondere van de American Express kaarten dat er geen vast bestedingslimiet is. Dit is gebaseerd op het Amerikaanse systeem en werkt net iets anders dan wat we in Europa gewend zijn.

Je bestedingsruimte wordt namelijk door American Express bepaald aan de hand van een ”persoonlijk profiel”, je lidmaatschapsduur en je uitgavenpatroon. Het kan dus ook zijn dat deze na verloop van tijd verandert. In sommige gevallen zal dit een voordeel zijn, in andere een nadeel.

Het voordeel van een American Express Blue Card is wel dat je niet de mogelijkheid hebt om gespreid te betalen. Als eerste bescherm je jezelf daarmee tegen toekomstige financiële problemen. Daarnaast krijg je bij aanmelding voor een Blue Card ook geen BKR-registratie en dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen.

Als het gaat om reisverzekeringen dan kan ik je vertellen dat deze creditcard een aanvullende reisongevallenverzekering heeft voor jouw, je partner en kinderen als de reis met de kaart is betaald.

Tot slot zijn je aankopen tot €500 per gebeurtenis verzekerd als ze binnen 90 dagen worden gestolen of beschadigd raken. Dit kan tot een maximum van €2.300 per jaar. Ben je niet tevreden met een aankoop maar weigert de winkel het product terug te nemen? Dan kun je binnen 90 dagen na aankoop €250 terugkrijgen per keer en tot een maximum van €1.000 per jaar.

Nadelen

Nadelen heeft deze kaart echter ook zeker. Zo vind ik als eerste de bijkomende verzekeringen wel wat beperkt. De meeste creditcards bieden namelijk een aankoopverzekering van minimaal 180 dagen. Daarnaast zijn de reisverzekeringen normaal gesproken ook een stuk uitgebreider.

Tot slot is er bij deze kaart geen actie waardoor je bijvoorbeeld het eerste jaar gratis krijgt. Dat zorgt ervoor dat je direct vanaf het begin de volle mep betaald en die ligt toch een stukje hoger dan bij de meeste creditcards, zie hieronder.

Kosten

 • €3 per maand (€36 per jaar) voor het gebruik van de creditcard
 • Wisselkoersopslag van 2,5% als je wilt betalen in een andere valuta dan de Euro.
 • Geld opnemen kost 3,5% extra bovenop het bedrag wat je wilt pinnen.

7. Creditcard Van Een Grote Bank

Als laatste is het natuurlijk ook een mogelijkheid om een creditcard van je vaste bank te kiezen. In dit geval heb ik het over ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS. Waarom ik deze banken hier in één keer vergelijk heeft twee redenen:

 • De voorwaarden zijn praktisch overal hetzelfde
 • Het enige wat écht verschilt zijn de jaarlijke kosten

Laten we dus direct beginnen met de voordelen van deze kaarten. Let er wel even op dat je alleen een creditcard van deze banken kunt krijgen als je daadwerkelijk een rekening hebt.

Voordelen

Als het gaat om de verzekeringen dan loop SNS duidelijk een heel eind voorop. Zij bieden namelijk alles wat je met een Mastercard Classic of Visa World Card ook krijgt.

ING en Rabobank zijn daarentegen heel erg terughoudend als het gaat om extra verzekeringen. Daar mag je het namelijk doen met 180 of 360 aankoopverzekering. Mocht je op reis gaan dan hoef je verder niets te verwachten.

Soort VerzekeringINGRabobankABN AMROSNS
Aankoopverzekering180 dagen360 dagen180 dagen180 dagen
Aflevergarantiexx
Bagagevertragingxx
Vluchtvertragingxx
Hulpverleningx
Reisongevallenx

Bestedingslimiet

Verder is er nog het maximale bestedingslimiet van de kaarten. Zoals je in de tabel hieronder kunt zien verschilt dat nogal per bank. De SNS is de enige bank waar je limiet door ICS getoetst wordt. Jij geeft aan welk limiet je wil en ICS geeft na de toetsing aan of dit goedgekeurd wordt of niet.

Bij de Rabobank hangt je limiet af van het pakket wat je gekozen hebt. Heb je een Totaal pakket dan heb je een limiet van €2.500, bij een Riant pakket €6.000.

INGRabobankABN AMROSNS
Bestedingslimiet€1.000 – €5.000€2.500 – €6.000€2.500 per maandinkomensafhankelijk

Inkomenseis

Verder is er natuurlijk nog de minimale inkomenseis van je betaalrekening. Die verschilt ook per bank:

 • ING: minimaal €650 netto per maand.
 • Rabobank: minimaal €1.250 netto per maand voor een Totaal pakket en €3.000 per maand voor een Riant pakket.
 • ABN AMRO: minimaal €1.150 netto per maand.
 • SNS: minimaal €1.150 netto per maand.

Jaarlijkse Kosten

 • ING: €17,40 per jaar. Extra kaart kost €13,20 per jaar.
 • Rabobank: gratis bij een Totaal of Riant pakket. Extra kaart kost €9 per jaar met een Totaal pakket en €6 per jaar met een Riant pakket.
 • ABN AMRO: €22,42 per jaar. Extra kaart kost €11,21 per jaar.
 • SNS: €15,75 per jaar. Extra kaart kost ook €15,75 per jaar.

Overige Kosten

Soort KostenINGRabobankABN AMROSNS
Wisselkoersopslag2%2%2%2%
Geld opnemen2%€4,50 per opname4%4%
Rente Gespreid Betalen14%14%14%13,5%

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts