10 Beste Dividend ETF’s Bij DEGIRO


Als je wilt beleggen in dividend ETF’s dan heb je tegenwoordig nogal wat keuze. Helemaal bij DEGIRO valt er zoveel te kiezen dat het als belegger helemaal niet duidelijk is wat nu echt de beste ETF is als je jezelf vooral focust op het vergaren van ETF. Laten we dus eerst even een snel antwoord geven!

De beste dividend ETF bij DEGIRO is de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF. Dit fonds keert een rendement uit van 3.30% per jaar, heeft een goede spreiding over meer dan 1579 bedrijven en lage kosten van 0.29% per jaar.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd! Zo kan het goed zijn dat er andere ETF’s op deze lijst staan die misschien beter bij jou beleggingsdoeleinden passen. In deze blog bespreken we alle 10 de opties die ik voor je heb uitgezocht en natuurlijk duiken we dieper in op waarom dit wel of niet goede keuzes zijn. Lees snel verder!

Zelf beleggen bij DEGIRO in een van deze ETF’s kan ik heel erg aanraden omdat ik DEGIRO zelf ook al broker gebruik. Gebruik deze link om te zien wat DEGIRO jou te bieden heeft!

1. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (3.30%)

Ticker: VHYL
Dividend: 3.30%
DEGIRO Kernselectie:
Ja
ISIN: IE00B8GKDB10
Jaarlijkse fondskosten: 0.29%

Waarschijnlijk mijn favoriete dividend ETF op deze lijst. Dat komt niet alleen door het keurige dividendrendement van 3.30% maar vooral door de geweldige spreiding die ik bij veel fondsen niet tegenkom.

In totaal zitten er namelijk 1579 bedrijven in dit fonds. Deze zijn dan weer verspreid over alle mogelijke sectoren die dan weer verspreid zijn over een stuk of 20 landen. Wat wil je als belegger eigenlijk nog meer als je op een veilige manier in dividend ETF’s wil beleggen?

Nou, een redelijk goed rendement door de groei van je kapitaal zou natuurlijk ook prettig zijn. Gelukkig levert dit fonds dat ook. Zo had het in de afgelopen 5 jaar een rendement van 8.41% per jaar. Doe daar het dividendrendement bij optellen en je begrijpt waarom dit zo’n goed fonds is.

Lees ook: 5 Beste Technologie ETF’s Bij DEGIRO

2. Xtrackers MSCI World High Dividend Yield UCITS ETF (3.59%)

Ticker: XDWY
Dividend: 3.59%
DEGIRO Kernselectie:
Nee
ISIN: IE00BCHWNQ94
Jaarlijkse fondskosten: 0.29%

Het Xtrackers MSCI World High Dividend Yield UCITS ETF is zeker een fonds wat ik op deze lijst mee wil nemen. Reden daarvoor als eerste natuurlijk het hoge dividendrendement van 3.59%. Daar is echt niets mis mee en daar zullen de meeste beleggers heel erg blij mee zijn.

Daarnaast is de spreiding die er in dit fonds te vinden is ook heel erg goed. In totaal beleg je jouw geld namelijk in meer dan 317 bedrijven die verspreid zijn over meer dan 23 ontwikkelde landen. Verder is je geld ook nog eens verspreid over alle denkbare sectoren wat dit eigenlijk een hele veilige belegging maakt.

Dan nog even over het rendement. Het fonds is pas in 2018 opgericht wat betekent dat er maar van twee jaar echt volledige data beschikbaar is. Echter moet ik daar wel bij zeggen dat dit fonds zich eigenlijk hetzelfde gedraagt als alle fondsen. Dat betekent dat de kapitaalgroei met 6.14% per jaar eigenlijk heel erg normaal te noemen is.

Kortom, ik zou dit zeker als een hele normale keuze zien als je een dividendbelegger bent.

Lees ook: 10 Beste Goud ETF’s Bij DEGIRO

3. iShares Emerging Markets Dividend ETF (4,24%)

Ticker: EUNY
Dividend: 4.24%
DEGIRO Kernselectie:
Nee
ISIN: IE00B652H904
Jaarlijkse fondskosten: 0.65%

Het iShares Emerging Markets Dividend ETF is een bijzonder ETF. Zoals de naam al zegt beleg je met dit fonds in opkomende landen. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien praten we dan vooral over China, Rusland, Taiwan en een handvol andere landen.

Het voordeel van dit fonds is dat de spreiding beter is. In dat opzicht zit je geld met dit fonds in verschillende landen en in totaal in 101 verschillende bedrijven. Verder natuurlijk ook in tal van verschillende sectoren. Nadeel is dat het fonds alleen belegd in opkomende landen en dat de groei van je investering daardoor vaak wat achterblijft omdat deze landen economisch niet zo ontwikkeld zijn.

Zoals je hierboven kunt zien valt het rendement op de lange termijn een klein beetje tegen. Sinds de oprichting van het fonds in november 2011 heeft het fonds 3.23% rendement opgeleverd. Dat is dan wel exclusief het uitgekeerde dividend.

Lees ook: 8 Populairste ETF’s in DEGIRO Kernselectie

4. iShares STOXX Global Select Dividend 100 (3.53%)

Ticker: ISPA
Dividend: 3.53%
DEGIRO Kernselectie: Ja
ISIN: DE000A0F5UH1
Jaarlijkse fondskosten: 0.48%

Persoonlijk zie ik dit fonds een beetje als een gelijkwaardige optie aan het S&P Global Dividend Aristocrats fonds wat ook op deze lijst staat. Er zijn echter twee verschillen die ik noemenswaardig vind.

Als eerste zijn de kosten van dit fonds iets hoger (0.48% vs 0.45%). Verder beleg je met dit fonds niet per se in aristocraten dus is de uitkering van het dividend iets onzekerder dan het het S&P Global Dividend Aristocrats fonds.

Wel doet dit fonds het goed als je puur en alleen kijkt naar de groei van het kapitaal. Een rendement van 6-7% per jaar is goed te noemen als je ook nog eens een dividendrendement hebt van 3.53%.

5. SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ETF (2.69%)

Ticker: ZPRG
Dividend: 2.69%
DEGIRO Kernselectie:
Ja
ISIN: IE00B9CQXS71
Jaarlijkse fondskosten: 0.45%

Een ander fonds wat ik zeker op deze lijst wil hebben is de SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ETF. Reden hiervoor is dat dit een van de meest stabiele beleggingen is die ik op deze lijst heb staan. Daarmee bedoel ik dat de spreiding goed is en de bedrijven weinig risico met zich meebrengen.

Aristocraten zijn in de beleggingswereld bedrijven die 25 jaar op rij het dividend verhoogd en uitbetaald hebben. Stabieler krijg je het dus bijna niet. Verder zitten er 99 Amerikaanse bedrijven in dit fonds. Deze zitten in verschillende sectoren waardoor ik eigenlijk niet anders kan dan enthousiast zijn over de spreiding.

Zoals met de meeste fondsen op deze lijst blijft de groei van kapitaal natuurlijk wel een beetje achter ten opzichte van een normale investering. Zoals je hierboven kunt zien praten we over enkele procenten groei per jaar. De dividenduitkering is echter wel ontzettend veilig en voor die doeleinden moet ik dit fonds wel op de lijst zetten.

6. SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (3.05%)

Ticker: SPYW
Dividend: 3.05%
DEGIRO Kernselectie:
Ja
ISIN: IE00B5M1WJ87
Jaarlijkse fondskosten: 0.30%

Het SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF is eigenlijk gewoon de Europese versie van de Amerikaanse variant die ook op deze lijst staat. Aristocraten zijn bedrijven die 25 jaar lang hun dividend verhoogd en uitbetaald hebben. Met andere woorden: je bent bijna 100% zeker van je dividenduitkering die in dit geval 3.05% is.

De spreiding van het fonds vind ik persoonlijk wel wat matig. In totaal zitten er 40 bedrijven in dit fonds. Je kunt daar lang of kort over zijn maar dat is gewoon niet zo heel veel. Verder zijn de bedrijven verspreid over 9 landen (niet geweldig, ook niet slecht) en zitten ze in verschillende sectoren.

Dan over het rendement van het fonds, de kapitaalgroei die je geld haalt zonder het dividendrendement. De afgelopen 5 jaar was dat 4.75% per jaar. Dat vind ik persoonlijk niet heel goed en er staan simpelweg betere opties op deze lijst.

7. Deka EURO iSTOXX ex Fin. ETF (3.19%)

Ticker: ELFC
Dividend: 3.19%
DEGIRO Kernselectie:
Nee
ISIN: DE000ETFL482
Jaarlijkse fondskosten: 0.30%

Als het Duitse fonds wat we hierboven hebben genoemd toch te weinig spreiding voor je heeft dan is dit fonds misschien een betere optie. Deka EURO iSTOXX heeft namelijk alsnog een heel hoge dividenduitkering maar dan met een spreiding die meer in Europa ligt.

Zo wordt je geld met dit fonds verspreid in 50 Europese bedrijven (exclusief financiële instellingen). Zoals je hieronder kunt zien levert dat ook meer waarde op als het gaat om kapitaalgroei. Persoonlijk denk ik dus dat ik voor dit fonds zou kiezen op het moment dat het Duitse fonds teveel risico met zich mee zou brengen voor jou.

8. Deka DAXplus Maximum Dividend UCITS ETF (2.60%)

Ticker: EL4X
Dividend: 2.60%
DEGIRO Kernselectie:
Nee
ISIN: DE000ETFL235
Jaarlijkse fondskosten: 0.30%

In de middenmoot van de lijst met beste dividend ETF’s staat deze Duitse ETF. Reden hiervoor is het gemiddelde dividend van 2.6%.

Als je in dit fonds belegd dan moet je wel met een paar dingen rekening houden. Als eerste belegd dit fonds in maar 25 bedrijven. Je vermogen zit dus in een klein aantal bedrijven. Sommige hebben een aandeel van 10% in dit fonds dus echt goed gespreid ben je hier niet.

Daarnaast is het goed om te weten dat dit fonds alleen maar in Duitse bedrijven belegd. Je bent dus afhankelijk van 25 Duitse bedrijven voor je dividendstroom.

Verder wil ik ook nog even vermelden dat het fonds niet echt veel rendement oplevert door kapitaalgroei. Dat is natuurlijk niet zo gek omdat de meerderheid van de winst wordt uitgekeerd in dividend. Als je daar naar op zoek bent dan is dit niet het fonds voor jou, als je gewoon een hoog dividend wil hebben dan is dit fonds wel een optie.

 9. iShares Dow Jones US Select (2.25%)

Ticker: EXX5
Dividend: 3.32%
DEGIRO Kernselectie:
Nee
ISIN: DE000A0D8Q49
Jaarlijkse fondskosten: 0.31%

Het iShares Down Jones US Select indexfonds zie ik persoonlijk als een van de meest conservatieve opties op deze lijst. Zelfs op zo’n manier dat ik mij afvraag of het als belegger wel verstandig is om je geld hier in te investeren.

Reden daarvoor is als eerste het matige dividendrendement van 2.25%. Dat is niet echt aan de hoge kant en dat maakt dit direct een matige belegging voor de doeleinden die je als dividendbelegger hebt.

Daar moet ik wel bij zeggen dat het rendement van het fonds (als we puur en alleen kijken naar de kapitaalgroei) wel goed is. Afgelopen 10 jaar praten we dan over een gemiddeld rendement van 10.75% per jaar. Het gebrek aan dividend wordt dus goedgemaakt door groei in kapitaal.

Dan even over de spreiding. Deze zou ik persoonlijk ook redelijk matig noemen. Je geld is verspreid over 100 bedrijven in verschillende sectoren. Dat zijn niet heel erg veel bedrijven maar normaal gesproken genoeg om spreiding te realiseren.

Wel moet ik daarbij zeggen dat de bedrijven alleen in de Verenigde Staten zitten dus dat ook dit een bepaald risico met zich meebrengt. Dit fonds is misschien een goede keuze als je zoekt naar dividend en kapitaalgroei maar als pure dividendbelegging denk ik dat je betere keuzes hebt.

10. SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF (2.21%)

Ticker: SPYD
Dividend: 2.97%
DEGIRO Kernselectie:
Ja
ISIN: IE00B6YX5D40
Jaarlijkse fondskosten: 0.30%

Onderaan de lijst van de beste dividend ETF’s die je bij DEGIRO kunt vinden heb ik de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF gezet. Reden daarvoor is niet dat dit een slecht fonds is, maar simpelweg omdat de dividenduitkering van dit fonds niet zo heel hoog is. We praten dan over 2.21% per jaar.

Dat gebrek aan dividenduitkering wordt logischerwijs wel weer goedgemaakt door een sterkere kapitaalgroei dan de gemiddelde dividend ETF. We praten dan over een gemiddeld jaarlijks rendement van 11.19% per jaar over de afgelopen 5 jaar.

In totaal is je geld in dit fonds verspreid over 112 bedrijven in verschillende Amerikaanse sectoren. Laat het wel duidelijk zijn dat het hier ook weer gaat om aristocraten dus dat het dividendrendement redelijk betrouwbaar is.

Persoonlijk zou ik zeggen dat dit een goed fonds is voor beleggers die op zoek zijn naar een beetje dividendrendement maar hun kapitaal ook nog graag zien doorgroeien.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts