Bunq Travel Card: Alles Wat Je Moet Weten


De Bunq Travel Card is dé nieuwe creditcard van de Nederlandse online Bunq bank. Maar kun je deze betaalpas eigenlijk wel een creditcard noemen? En wat maakt deze kaart eigenlijk zo bijzonder?

De Bunq Travel Card is wereldwijd te gebruiken. Daarnaast hoef je geen bankrekening bij Bunq te hebben. Verder heeft de kaart geen maandelijkse kosten en hoef je geen minimaal inkomen te hebben om de kaart in je bezit te krijgen.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd! Om je een duidelijk beeld te geven van wat deze kaart jou allemaal te bieden heeft zou ik zeker even verder lezen. Zo bespreken we de voor- en nadelen van deze creditcard. Daarnaast kijken we ook naar de verzekeringen die deze kaart biedt en wat de verschillen zijn met de Green Card van Bunq.

Wat Voor Een Creditcard Is Dit?

Laten we eerst even duidelijk maken wat voor een soort creditcard deze Bunq Travel Card eigenlijk is. Als eerste is het goed om te weten dat het hier gaat om een Mastercard creditcard.

Het grote voordeel daarvan is dat deze creditcard dus geschikt is voor alle soorten reserveringen. Je kunt hem op vakantie dus gerust gebruiken om een auto, je hotel of vliegtickets mee te reserveren.

Daar staat wel tegenover dat deze creditcard geen échte creditcard is. Zo kun je met deze kaart bijvoorbeeld niet rood staan en beschikt hij ook niet over de aankoopverzekeringen die je bij een normale creditcard wel krijgt.

In dat opzicht is deze Travel Card van Bunq dus een soort hybride tussen een normale creditcard en een prepaid creditcard.

Kosten

Dan snel door met de kosten. Die zijn namelijk verrassend laag en dat is voor jou natuurlijk alleen maar prettig. Bij normale creditcards én prepaid creditcards betaal je vaak een jaarlijks bedrag om gebruik te maken van de kaart. Dat is met deze creditcard niet het geval.

Bunq brengt namelijk eenmalig €9,99 in rekening om je de kaart te geven. Dat is alles en dat maakt deze kaart spotgoedkoop. Ben je toevallig al lid van Bunq en heb je een Premium rekening? Dan kost de kaart je zelfs helemaal niets.

Aangezien het hier om een Travel Card gaat is het ook goed om even te kijken welke kosten je maakt als je de kaart gebruikt in het buitenland. Geld opnemen kost in dit geval €0,99 per keer ongeacht hoeveel je opneemt. Bunq Premium leden krijgen 10 transacties per maand gratis.

Verder betaal je met deze kaart geen wisselkoersopslag. Dat betekent dat je altijd alleen maar de daadwerkelijke wisselkoers hoeft te betalen. Dat scheelt je al snel 2-3% van het bedrag dat je pint aangezien andere aanbieders deze kosten wel in rekening brengen.

Dan nog even door naar de kosten van geld storten. Als je dit doet via Ideal, Sofort of een bankoverschrijving dan is dit gratis. Gebruik je hiervoor een andere creditcard of betaalpas dan betaal je 0,5% van het bedrag met een pas uit de EU. De kosten lopen op tot 2,5% als je hiervoor een pas buiten de EU gebruikt.

Beveiliging

De meeste mensen zullen deze kaart gebruiken als ze in het buitenland zitten. Daarom heeft Bunq ook aan de beveiliging van de kaart gedacht en die ziet er in mijn optiek goed uit.

Als eerste krijg je een pushnotificatie elke keer als de kaart gebruikt wordt. Bunq werkt namelijk vooral via een mobiele app en dat zorgt ervoor dat deze systemen aan elkaar gekoppeld zijn. Dat is fijn want dan weet je het direct als er misbruik van je kaart wordt gemaakt.

Daarnaast is het mogelijk om specifieke landen in de app aan- of uit te zetten. Zo zorg je ervoor dat, als jij in Spanje bent, de kaart alleen in Spanje gebruikt kan worden. Mocht de kaart gestolen worden en gebruikt worden in bijvoorbeeld Frankrijk of Portugal dan werkt dit dus niet.

Daarnaast is er nog de meest handige beveiliging die er op vakantie kan zijn. Je kunt de app namelijk gebruiken om de creditcard volledig te blokkeren. Je hoeft in het geval van diefstal of verlies dus geen kantoor te bellen. Je opent gewoon even je app en je bankrekening is weer veilig.

Verzekering

Dit is het punt waarop het duidelijk wordt dat deze Travel Card geen echte creditcard is. Bij de meeste creditcards zijn veel verzekeringen namelijk standaard inbegrepen. Denk dan aan een reisongevallen-, hulpverlening-, aankoop-, vlucht/bagagevertraging verzekering.

Bij de Travel Card hoef je hier niet op te hopen. Deze kaart biedt geen enkele vorm van verzekering. Mocht je dit dus wel willen dan is deze kaart waarschijnlijk niet voor jou en kun je beter even kijken naar échte creditcards. Ik heb er hier 7 op een rij gezet dit in mijn ogen het beste zijn: De Beste Creditcards van Nederland.

Levertijd

De levertijd van deze creditcard is eerlijk gezegd nogal een grappig verhaal. Volgens Bunq zelf moet de kaart geleverd worden tussen de 3-14 werkdagen. Als je het forum van Bunq induikt dan kom je er echter achter dat sommige kaarten er net iets langer over doen.

Mocht je de kaart dus 1-2-3 nodig hebben dan zou ik dit toch even bij Bunq navragen om te zien hoe de levertijden er op dat moment voorstaan. Heb je iets meer tijd en geduld dan is dit in mijn ogen de beste creditcard die je kan aanschaffen.

Geen BKR

Zoals nu duidelijk mag zijn is dit niet een echte creditcard. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Een van de voordelen is dat als jij de creditcard aanvraagt Bunq geen achtergrondcheck van je financiële situatie hoeft te doen.

Dat betekent onder andere dat je geen minimaal inkomen hoeft te hebben om de kaart in je bezit te krijgen. Daarnaast heb je met deze kaart ook geen mogelijkheid om rood te staan. Het fijne daaraan is dan weer dat je geen BKR-registratie op je naam krijgt.

Dat geldt trouwens voor alle prepaid creditcards! Mocht je de Bunq Travel Card met andere prepaid creditcards willen vergelijken dan vind je hier mijn lijst met favorieten: Top 9 Beste Prepaid Creditcards

Groepsuitgaven Bijhouden

Als je naar de website van Bunq kijkt dan zul je ook zien dat ze er een punt van maken om ”groepsuitgaven makkelijk bij te houden met Slice Groups”. Een slice group is een soort van digitale rekening waarin je makkelijk iedereens uitgaven kan bijhouden.

Op deze manier wordt het snel overzichtelijk wie wat heeft betaald en hoeveel iedereen nog aan elkaar schuldig is. Dat klinkt als een mooi systeem maar is in de praktijk niet zo mooi als dat Bunq het laat lijken.

Zo worden transacties alleen maar automatisch én overzichtelijk bijgehouden als iedereen in de groep gebruik maakt van Bunq. Je kunt je voorstellen dat dit bijna altijd niet het geval zal zijn.

Je kunt de app ook gebruiken om transacties handmatig in bij te houden maar dat zorgt er natuurlijk wel voor dat het sytseem direct een stuk minder soepel werkt. Dit is dus zeker nog een puntje van verbetering.

Wel Apple Pay, (Nog) Geen Google Pay

Als het gaat om makkelijk betalen dan doet Bunq zijn best om dat voor deze creditcard voor elkaar te krijgen. Zo kun je namelijk ook gebruik maken van Apple Pay. Dat betekent dat je met je Iphone makkelijk kunt afrekenen en daarbij gebruik kunt maken van de rekening die is gekoppeld aan je Travel Card.

Wel vroeg ik mij af waarom dit nog niet voor Android gebruikers geldt, die maken immers gebruik van Google Pay. Als je het Bunq-forum op duikt dan komt je erachter dat het erop lijkt dat Bunq hier wel mee bezig is. Apple Pay was in eerste instantie nameijk ook niet beschikbaar maar is er dus toch gekomen.

Het kan dus zijn dat Bunq en Google samen nog wat dingen aan het uitwerken zijn voordat deze functie officieel wordt geïntroduceerd. Een garantie is er echter niet want Bunq heeft hier zelf geen officiële berichten over de wereld ingestuurd.

Verschil Met Green Card

Verder lijkt het mij ook nog even goed om over het verschil tussen de Travel Card en de Green Card te praten. De Green Card is namelijk de andere creditcard die Bunq te bieden heeft.

In de kern zijn beide kaarten hetzelfde. De Green Card is namelijk ook meer een prepaid creditcard dan dat het een echte creditcards is. Wel is de Green Card een stuk duurzamer.

Dat zit namelijk zo: voor elke €100 die jij met de Green card uitgeeft plant Bunq een boom. Besteed je in een jaar dus €5000 met de kaart dan plant je 50 bomen en dat is natuurlijk een heel mooi initiatief wat de Travel Card niet heeft.

Daar zit echter wel een maar aanvast en dat is dat de kosten van de Green Card aanzienlijk hoger liggen dan die van de Travel Card. Eigenlijk zijn alle kosten gelijk maar de aanschafkosten zijn dat zeker niet. Waar de Travel Card eenmalig €9,99 kost is dat voor de Green Card €99(!) per jaar.

Dat is dus wel een héél groot verschil voor precies dezelfde voorwaarden. Persoonlijk begrijp ik niet waarom Bunq deze kaart zo duur heeft gemaakt in vergelijking met de Travel Card. Helemaal om dat dit een heel mooi initiatief is wat een klein beetje naar beneden wordt gehaald door de hoge kosten.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts