De 10 Risicocategorieën Bij DEGIRO


Vandaag gaan we het hebben over de risicocategorieën bij DEGIRO. Die zijn namelijk lang niet altijd duidelijk voor beginnende en zelfs voor ervaren beleggers. In deze blog bespreken we wat deze categorieën eigenlijk inhouden, voor wie ze gelden en wat voor een invloed ze hebben op jouw als belegger. Eerste even een snel antwoord!

In totaal zijn er 10 risicocategorieën bij DEGIRO. Categorie A t/m D gelden voor mensen met een Basic of Custody account terwijl E t/m J ook gelden voor mensen met een Active of Trader account. Hoe hoger de letter, hoe meer risico een belegger loopt met een bepaald aandeel.

P.S. Als je zelf wilt beginnen met beleggen dan kan ik je DEGIRO heel erg aanraden. Ik gebruik DEGIRO namelijk zelf ook. Ze hebben ontzettend lage kosten en een heel erg breed aanbod aan bijvoorbeeld ETF’s. Klik hier om te zien wat DEGIRO jou te bieden heeft.

Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Wat Houden De Risicocategorieën In?

Als eerste zul je jezelf waarschijnlijk afvragen wat de risicocategorieën betekenen voor jou als belegger. Dat is al je bij DEGIRO belegd namelijk helemaal niet zo snel duidelijk.

De risicocategorieën geven aan hoeveel risico jou portefeuille loopt in het geval van onverwachte evenementen. Deze categorieën zijn onderdeel van een complexe berekening die DEGIRO gebruikt om te berekenen hoeveel veiligheidsmarge jij in je portefeuille moet hebben zonder dat jij en DEGIRO een te groot risico lopen.

Als eerste zijn de verschillende risicocategorieen dus een stukje zelfbescherming voor jou als belegger. Ze zorgen ervoor dat je als belegger niet meer risico op je kan nemen dan dat verantwoordelijk zou zijn.

Daarnaast zijn de categorieën ook zeker een bescherming voor de bedrijfsvoering van DEGIRO. DEGIRO leent namelijk ook geld uit aan sommige beleggers. Als je een Active of Trader account hebt dan maak je gebruik van geleend geld van DEGIRO.

Door gebruik te maken van risicocategorieën voorkomt DEGIRO dat er een grote groep klanten is die het risico lopen om failliet te gaan en daardoor hun schulden niet kunnen terugbetalen. Dat zou immers het failliet van DEGIRO betekenen.

Lees ook: De 8 Beste ETF’s Uit DEGIRO Kernselectie

Welke Risicocategorieen Zijn Er?

Er zijn in totaal 10 verschillende risicocategorieën bij DEGIRO. Deze lopen van A tot en met J. De meeste beleggers zullen bij DEGIRO alleen te maken krijgen met de categorieën A t/m D. Dat komt doordat dit de categorieën zijn die gebruikt worden voor Basic en Custody accounts.

De overige categorieën (E t/m J) worden gebruikt voor belegger die een Active, Trader of Daytrader account hebben. Dit zijn speciale account die DEGIRO aanbiedt waarbij ervaren beleggers kunnen handelen met geld wat ze van DEGIRO lenen.

Als ‘normale’ belegger zul je dus vooral A t/m D tegenkomen. Dit geeft je een inschatting van hoeveel risico je portfolio loopt. Een portfolio met alleen maar aandelen in categorie D zal veel meer schommelingen meemaken dan een portfolio met allemaal aandelen in categorie A. Daarnaast is het zo dat aandelen met een categorie D geen short-optie hebben.

Dat is echter alles wat de risicocategorieën voor een belegger met een Basic of Custody account zijn: een graadmeter van risico. Voor beleggers met een Active, Trader of Daytrader account hebben de risico’s echter een praktische uitwerking. Het beïnvloed namelijk hoeveel geld er als veiligheidsmarge moet worden aangehouden en hoeveel er geleend kan worden.

Lees ook: De 5 Beste Technologie ETF’s Bij DEGIRO

Hoe Wordt Een Risicocategorie Berekent?

De risicocategorieën worden op een hele ingewikkelde manier berekent en daar geeft DEGIRO ook niet altijd duidelijkheid over. Wel kan ik je vertellen aan de hand van een simpel, fictief voorbeeld, wat voor een effect de risicocategorieën nu echt hebben op je portfolio als je een Active of Trader account hebt.

Laten we zeggen dat je voor 1.000 EUR wil beleggen in ABN AMRO. DEGIRO heeft berekend dat hier een event risico aanhangt van 50%. Dat betekent dat ze in het geval van onvoorziene omstandigheden een marge willen aanhouden van 50%. Dat betekent dat ze inschatten dat de risico van je portfolio als volgt is: 1.000 EUR in beleggingen + 500 EUR als event risico = 1.500 EUR portefeuillerisico.

Deze belegger heeft op het moment een portefeuille staan van 2.900 EUR. Om te berekenen hoeveel deze belegger kan lenen halen we het portefeuillerisico af van de huidige waarde van de totale portefeuille. De rekensom is dus 2.900 EUR – 1.500 EUR = 1.400 EUR die er geleend kan worden bij DEGIRO.

Lees ook: De 10 Beste Dividend ETF’s Bij DEGIRO

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts