De 8 Beste ETF’s Uit DEGIRO Kernselectie In 2021


Als je wilt beginnen met beleggen dan is een van de eerste vragen waar je tegenaan loopt welke ETF je moet kiezen. Daarnaast willen veel beleggers deze ETF in DEGIRO Kernselectie vinden zodat ze geen transactiekosten hoeven te betalen bij aanschaf. Dus, wat is de beste ETF uit DEGIRO Kernselectie?

De beste ETF uit DEGIRO Kernselectie is de Vanguard S&P500. Het fonds haalde de afgelopen 5 jaar een rendement van 16.14% per jaar en belegd in de 500 grootste bedrijven in de Amerikaanse economie. Verder betaal je maar 0.07% fondskosten per jaar en betaal je geen transactiekosten.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. In onderstaande lijst bespreken we de 8 beste opties die je in DEGIRO Kernselectie kunt vinden. Helemaal omdat de beste keuze nogal eens kan verschillen per belegger. We gaan het hebben over het rendement, de spreiding en de kosten. Lees snel verder!

P.S. Als je zelf wilt beginnen met beleggen dan kan ik je DEGIRO heel erg aanraden. Ik gebruik DEGIRO namelijk zelf ook. Ze hebben ontzettend lage kosten en een heel erg breed aanbod aan bijvoorbeeld ETF’s. Klik hier om te zien wat DEGIRO jou te bieden heeft.

1. Vanguard S&P500

Ticker: VUSA
ISIN: IE00B3XXRP09
Jaarlijkse fondskosten: 0.07%

Bovenaan de lijst van beste ETF’s die je in DEGIRO Kernselectie kunt vinden heb ik de Vanguard S&P500 gezet. Dat zal veel mensen verbazen aangezien VWRL (de nummer 2 op deze lijst) vaak de topsuggestie is.

De reden dat ik VUSA bovenaan heb gezet is het rendement wat simpelweg gewoon een stuk beter is dan VWRL. Hieronder kun je zien dat het fonds de afgelopen 5 jaar een rendement heeft gehaald van 16.4% per jaar. Dat is vele malen beter dan VWRL.

Aangezien beleggen om het halen van rendement gaat denk ik daarom dat dit voor veel beleggers een ideale keuze is om je portfolio op te baseren.

Echter, naast rendement is spreiding natuurlijk een andere belangrijke factor. Als het gaat om de S&P500 dan beleg je in totaal in 500 verschillende bedrijven in tal van sectoren. Eigenlijk het enige waar je op inlevert is de spreiding van landen, dit fonds belegd namelijk alleen in de Verenigde Staten.

Toch vind ik persoonlijk dat dit een klein risico is wat veel beleggers kunnen nemen. De Verenigde Staten is nog steeds de sterkste economie ter wereld en levert al meer dan 100 jaar hele goede resultaten. Al met al mijn top suggestie voor beginnende en ervaren beleggers.

Lees ook: Zo kun je gratis beleggen via DEGIRO Kernselectie!

2. Vanguard All-World

Ticker: VWCE
ISIN: IE00BK5BQT80
Jaarlijkse fondskosten: 0.22%

Dan door met de nummer twee op de lijst: VWCE. VWCE is voor veel beleggers in Nederland toch de top keuze. Reden daarvoor is dat de spreiding hier geweldig is en de kosten met 0.22% per jaar alsnog redelijk laag zijn.

Laten we als eerste even praten over het rendement. VWCE bestaat pas sinds 2020 dus historisch rendement is moeilijk te geven. Wel kunnen we kijken naar de index die er gevolgd wordt (de benchmark). Het rendement van VWCE zal hier niet ver vanaf zitten.

De benchmarkt heeft de afgelopen 5 jaar een rendement gehaald van 13.17% per jaar. Dat is zeker niet slecht en daar mag je als belegger blij mee zijn. Wel moet ik daarbij zeggen dat het dus ruim 3% minder is dan de S&P 500.

Waar dit fonds wel overduidelijk de winnaar is, dat is de spreiding. Het fonds belegt in meer dan 50 verschillende landen en in totaal in 3.410 verschillende bedrijven. Mocht je dus de voorkeur geven aan wereldwijde spreiding en het verminderen van risico dan kan ik niet anders dan dit fonds je aanraden.

Lees ook: De 4 Populairste ETF’s Bij DEGIRO Zonder Transactiekosten

3. VanEck Vectors Global Equal Weight

Ticker: TGET
ISIN: NL0009690221
Jaarlijkse fondskosten: 0.19%

De VanEck Vectors Global Weight is een andere wereldwijd gespreide ETF die het vooral goed doet op het gebied van spreiding van regio’s. Deze ETF zorgt er namelijk voor dat geen enkele regio (VS, Europa of Azie) meer dan 40% van het fonds voor zijn rekening neemt. Dat is iets wat je normaal gesproken niet ziet omdat de meeste wereldwijd gespreide ETF’s voor meer dan 60% uit de VS bestaan.

In totaal beleg je met dit fonds in 250 bedrijven, dat is een ruime spreiding maar zeker niet zo goed als de andere twee ETF’s die we hierboven al benoemd hebben.

Dan even door met het rendement wat er behaald is. Over de afgelopen 5 jaar heeft dit fonds een rendement behaald van 10.34% per jaar. Dat is zeker niet slecht. Echter, het is wel stukken minder dan VUSA of VWRL. Ik zou dit fonds dus vooral aanschaffen als je als belegger een betere spreiding over de landen wil hebben maar ik raad het niet aan als eerste ETF.

4. iShares S&P 500

Ticker: ISSP
ISIN: IE0031442068
Jaarlijkse fondskosten: 0.07%

Ja, weer een S&P500 ETF, maar deze keer dan van iShares. iShares en Vanguard zijn beide hele grote uitgevers van ETF’s en dat betekent dat ze soms ETF’s uitgeven die bijna identiek aan elkaar zijn.

Waarom heb ik dit fonds dan onder het vorige fonds gezet? De reden daarvoor is een miniem klein verschil in het rendement over de afgelopen 5 jaar. Het Vanguard fonds haalde een rendement van 16.40% per jaar en het iShares fonds een rendement van 16.35% per jaar.

Verder is de spreiding exact hetzelfde (500 bedrijven, allemaal in de Verenigde Staten) en zijn de kosten ook exact hetzelfde (0.07% per jaar, dat is trouwens extreem laag). Al met al kun je dit fonds dus ook kiezen omdat het, net als VUSA, ook in DEGIRO Kernselectie zit.

5. iShares Core MSCI World

Ticker: IWDA
ISIN: IE00B4L5Y983
Jaarlijkse fondskosten: 0.20%

Een ander fonds wat in Nederland eigenlijk best populair is, is het IWDA fonds. Deze ETF wordt uitgegeven door iShares en lijkt eigenlijk het meest op VWRL (met een paar grote verschillen.

Als eerste heeft dit fonds net iets lagere kosten. Dan praten we over 0.20% per jaar ten opzichte van 0.22% van VWRL. Dat is dus een positief punt voor IWDA.

Ander belangrijk punt is natuurlijk het rendement. Dit fonds heeft de afgelopen 5 jaar een rendement gehaald van 14.19% per jaar. Dat is dus bijna exact hetzelfde als VWRL maar dan net 0.02% beter. Ook dat is dus weer een winnende factor voor IWDA

Waar dit fonds het dan wel net wat minder doet is het gebied van spreiding. In totaal beleg je met deze ETF in meer dan 1640 bedrijven verspreid over 50 landen. Dat zijn dus een stuk minder bedrijven en ook een stuk minder landen dan VWRL. Mocht je dus de maximale spreiding willen hebben dan is VWRL een betere keuze, anders zou ik voor IWDA gaan.

6. Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF

Ticker: QQQ
ISIN: IE0032077012
Jaarlijkse fondskosten: 0.30%

De Nasdaq 100 houdt in dat je belegt in de 100 grootste, niet-financiële bedrijven die op de Amerikaanse Nasdaq (de grootste technology beurs ter wereld) worden verhandeld.

Lees ook: De 5 Beste Technologie ETF’s Bij DEGIRO

De reden dat ik zo enthousiast over dit fonds ben is als eerste het rendement. Dit fonds presteert namelijk al jaren een stuk beter dan de S&P500. Om een idee te geven, de EQQQ heeft in de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement weten te halen van 22.12% per jaar!

Dat betekent dat als je 10 jaar geleden een bedrag van 10.000 EUR had geïnvesteerd je nu een bedrag van 73.767 EUR had gehad. Dat is dus bijna 7x in 10 jaar tijd. Wat wil je als belegger eigenlijk nog meer?

Naast het rendement van het fonds wil je al belegger natuurlijk ook niet teveel risico lopen. Dat zit met dit fonds gelukkig wel goed. Dat is ook een van de redenen waarom ik het fonds zo hoog heb gezet, je bent niet ontzettend afhankelijk van een bedrijf.

In bovenstaande afbeelding zie je dat er een paar bedrijven zijn die natuurlijk het leeuwendeel van het fonds uitmaken. Gezien de grote van die bedrijven (Apple, Microsoft, Amazon, Tesla) is dat eigenlijk ook heel normaal. Toch is deze verdeling niet heel onredelijk (zo zijn er fondsen waar Apple en Microsoft 40% van het fonds uitmaken, dat vind ik wat te gortig!).

Over de geografische spreiding hoeven we het eigenlijk niet te hebben, doordat je in de Amerikaanse techindustrie investeert zit 96% van je vermogen in de Verenigde Staten, dat valt nu eenmaal te verwachten.

Waar ik echter dan wel weer over te spreken ben is de sectorspreiding. Zoals je kunt zien zitten bedrijven die in de Nasdaq zijn opgenomen in verschillende sectoren en dat zorgt weer voor een fijn stukje risicospreiding binnen deze ETF.

7. iShares STOXX Global Select Dividend 100

Ticker: ISPA
ISIN: DE000A0F5UH1
Jaarlijkse fondskosten: 0.48%

Als we het hebben over de beste ETF’s die je in DEGIRO kernselectie kunt vinden dan vind ik persoonlijk ook dat we daar een dividend ETF bij moeten zetten. Daar is namelijk altijd vraag naar en het is een gemiste kans als we dat overslaan.

Dividend ETF’s zijn vooral ideaal als je als belegger wat ouder bent en het liefst gewoon een steady inkomen wil hebben uit je beleggingen. Dit fonds levert je in dat geval een dividendrendement van 3,77% per jaar op wat inderdaad voor een redelijk inkomen kan zorgen mits je genoeg beleggingen hebt.

Het nadeel van deze dividendaandelen is dat ze vaak niet zo snel groeien als de rest van de markt. In totaal heeft dit fonds de afgelopen 5 jaar een rendement opgeleverd van 5.88% per jaar. Dat is vele malen slechter dan de andere fondsen op deze lijst maar daar moet je natuurlijk nog wel de 3.77% dividend bij optellen.

Verder beleg je met dit fonds in ‘maar’ 100 bedrijven in een stuk of 20 landen. Wel is de spreiding van de landen dus redelijk goed en zijn ook de sectoren goed verspreid. Mocht je dus kosten wat het kost liever een dividend ETF hebben dan is dit zeker de beste keuze in de Kernselectie.

8. Invesco Source Gold ETC

Ticker: SGLD
ISIN: IE00B579F325
Jaarlijkse fondskosten: 0.15%

Dit fonds van Invesco is waarschijnlijk mijn favoriete ETF als je wilt beleggen in fysiek goud. Met dit fonds beleg je in goudstaven die aan worden gehouden in de Londense kluizen van de J.P. Morgan Chase bank. Dat zorgt ervoor dat je goud en je investering goed gespreid zijn.

Lees ook: De 10 Beste Goud ETF’s Bij DEGIRO

Verder heeft dit fonds de afgelopen jaren de prijs van goud ontzettend goed gevolgd. Dat heeft geresulteerd in een rendement van 7.54% per jaar over de afgelopen 5 jaar zoals je hieronder kunt zien.

Dan even over de kosten, het fonds heeft jaarlijks terugkerende kosten van 0.15%. Daar mag gelijk bij gezegd worden dat dat voor een ETF die belegt in fysiek goud ontzettend laag is.

Kortom, als je op zoek bent naar een belegging in fysiek goud dan denk ik dat dit fonds waarschijnlijk de beste keuze is.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts