De 10 Beste Goud ETF’s Bij DEGIRO


Wil jij weten wat de beste goud ETF’s zijn die je bij DEGIRO kunt vinden? Dan zul je op deze lijst precies vinden waar je naar op zoek bent. Hier vindt je namelijk 10 goud ETF’s die zowel beleggen in fysiek goud als bedrijven die zich focussen op het delven van goud. Voordat we de lijst in detail bespreken geef ik je direct al even een kort antwoord:

Het Invesco Source Gold ETC is de beste goud ETF die je bij DEGIRO kunt aanschaffen. Het fonds belegt in fysiek goud en heeft de afgelopen 5 jaar een rendement gehaald van 7.54%. De jaarlijkse kosten zijn met 0.15% heel laag en de transactiekosten komen uit op 2 EUR + 0.03% per keer.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd! Op deze lijst staan namelijk nog zat andere opties die misschien beter in je portfolio passen. Laten we daar niet te lang over praten en snel verder lezen!

P.S. Als je zelf wilt beginnen met beleggen dan kan ik je DEGIRO heel erg aanraden. Ik gebruik DEGIRO namelijk zelf ook. Ze hebben ontzettend lage kosten en een heel erg breed aanbod aan bijvoorbeeld goud ETF’s. Klik hier om te zien wat DEGIRO jou te bieden heeft.

1. Invesco Source Gold ETC

Jaarlijkse fondskosten: 0.15%
Ticker: SGLD
ISIN: IE00B579F325

Dit fonds van Invesco is waarschijnlijk mijn favoriete ETF als je wilt beleggen in fysiek goud. Met dit fonds beleg je in goudstaven die aan worden gehouden in de Londense kluizen van de J.P. Morgan Chase bank. Dat zorgt ervoor dat je goud en je investering goed gespreid zijn.

Verder heeft dit fonds de afgelopen jaren de prijs van goud ontzettend goed gevolg. Dat heeft geresulteerd in een rendement van 7.54% per jaar over de afgelopen 5 jaar zoals je hieronder kunt zien.

Dan even over de kosten, het fonds heeft jaarlijks terugkerende kosten van 0.15%. Daar mag gelijk bij gezegd worden dat dat voor een ETF die belegt in fysiek goud ontzettend laag is.

Verder betaal je bij DEGIRO transactiekosten van 2 EUR + 0.03%. Dat komt omdat je het fonds namelijk gewoon kunt aanschaffen op de Euronext in Amsterdam. Daarmee komen de transactiekosten lager uit dan de meest ETF’s op deze lijst en ook dat is mooi meegenomen.

Kortom, als je op zoek bent naar een belegging in fysiek goud dan denk ik dat dit fonds waarschijnlijk de beste keuze is.

Lees ook: De 5 Beste Technologie ETF’s In DEGIRO Kernselectie

2. Xetra Gold

Jaarlijkse fondskosten: 0% managementkosten maar 0.3% kosten voor het bewaren van goud
Ticker:
4GLD
ISIN:
DE000A0S9GB0

Xetra Gold is net even wat anders dan de meeste goud ETF’s. De meeste goud ETF’s die beleggen in goud hebben het goud fysiek in een kluis liggen of maken gebruik van zogenaamde ‘future contracten’ om de prijs van goud te volgen.

Wat je bij de meeste fondsen echter niet krijgt is het recht op het laten leveren van het goud wat je via de ETF hebt aangekocht. Dat werkt zo: voor elk stuk wat je van deze ETF koopt heb je recht op 1 gram goud. Je kunt ervoor kiezen dit goud in de kluis in Frankfurt te laten liggen (daar wordt het bewaakt door de Duitse Centrale Bank).

Mocht er echter een moment zijn dat je het goud liever thuis wilt hebben dan kun je het ook laten bezorgen (de tarieven voor Nederland zijn niet direct duidelijk maar denk voor een kilo aan goud aan enkele honderden euro’s. Lees hier meer over die tarieven.

Verder is het rendement van dit fonds gewoon goed te noemen. De afgelopen 5 jaar heeft het fonds een gemiddeld rendement gehaald van 7.96% per jaar. Van wat ik in de goudmarkt heb kunnen ontdekken doet dit fonds het de afgelopen jaren een stukje beter als het gaat om het volgen van de prijs van goud dan andere fondsen, daarom heb ik hem ook hoog in de lijst gezet.

Transactiekosten betaal je bij DEGIRO voor dit fonds natuurlijk wel. In totaal praat je dan over 4 EUR + 0.05% transactiekosten per keer. Dat is voor een fonds als dit eigenlijk heel erg normaal. Die transactiekosten zijn er omdat je dit fonds aanschaf op de Duitse beurs (Xetra).

Lees ook: Alles Wat Je Moet Weten Over DEGIRO Kernselectie

3. VanEck Vectors Junior Gold Miners

Jaarlijkse fondskosten: 0.53%
Ticker:
GDXJ
ISIN:
IE00BQQP9G91

Als je investeren in goud iets ‘experimenteler’ wil maken dan is de VanEck Vectors Junior Gold Miners waarschijnlijk een goede optie voor je! Dit fonds lijkt heel erg op de VanEck Gold Miners ETF die ook op deze lijst staat maar heeft een belangrijk verschil. Dat is dat dit fonds vooral investeert in kleine tot middelgrote gouddelvers.

Het voordeel van investeren in kleinere bedrijven is dat deze een stuk harder kunnen groeien en dat het rendement daardoor een stuk hoger kan liggen. Echter, het betekent ook dat het risico een stuk hoger ligt en dat de prijs van de ETF waarschijnlijk harder op en neer gaat.

Als eerste even over dat rendement. Het mag duidelijk zijn dat jonge gouddelvers alsnog afhankelijk zijn van de prijs van goud. Zoals je hierboven kunt zien heeft dit fonds de afgelopen 5 jaar een rendement gehaald van 13.71% per jaar. Dat is veruit het hoogste rendement van alle opties die we op deze lijst hebben besproken.

Verder ben ik ook heel erg te spreken over de spreiding in dit fonds. Dat komt doordat de top 10 ‘maar’ 41% van het fonds uitmaakt (dat is goed te noemen voor dit soort ETF’s). Daarnaast zitten er in totaal 98 bedrijven in dit indexfonds wat ervoor zorgt dat je niet van een paar bedrijven heel erg afhankelijk bent.

De geografische spreiding ziet er daarentegen heel erg uit zoals we gewend zijn van ETF’s die zich op gouddelvers focussen. Opvallend verschil is in dit geval wel dat de Verenigde Staten met 4.74% een stuk minder vertegenwoordigd zijn dan dat we dat normaal gesproken zien.

Als we kijken naar de kosten dan zien we dat 0.53% fondskosten per jaar in het vooruitzicht liggen. Dat is voor zo’n ETF eigenlijk heel normaal te noemen. Verder kun je dit fonds kopen op de beurs van Milaan en zit het in DEGIRO Kernselectie waardoor je het zonder transactiekosten kunt aanschaffen.

Lees ook: Kun Je Bij DEGIRO Halve Aandelen Kopen?

4. VanEck Vectors Gold Miners

Jaarlijkse fondskosten: 0.53%
Ticker: GDX
ISIN: IE00BQQP9F84

Als je niet zozeer in fysiek goud wilt beleggen dan zijn er ook nog andere opties om goud alsnog mee te nemen in je portfolio. Een van de opties die dan vaak gebruikt wordt is om te beleggen in bedrijven die zich puur en alleen bezig houden met het delven van goud.

Deze bedrijven zijn vanzelfsprekend sterk afhankelijk van de prijs van goud maar er komt dus ook nog een stukje bedrijfsvoering bij kijken. Dit kan betekenen dat, als de goudprijs het goed doet, de bedrijven het nog een stukje beter kunnen doen (als de bedrijfsvoering goed is).

Zoals je hierboven kunt zien heeft dit fonds in de afgelopen 5 jaar namelijk een rendement gehaald van 10.68% per jaar. Dat is gewoon heel goed te noemen als je bedenkt dat goud het in diezelfde periode met gemiddeld 4.35% per jaar heeft moeten doen.

Het VanEck Vectors Gold Miners ETF investeert alleen in de grootste gouddelvers ter wereld. In totaal zitten er 51 bedrijven in dit fonds. Hieronder zie je welke 10 bedrijven in totaal bijna 58% van het fonds uitmaken. Persoonlijk vind ik dit een goede spreiding en dat is ook de reden dat dit fonds zo hoog staat.

Als we dan ook nog even kijken naar de spreiding per land dan zien we dat Canada, de Verenigde Staten en Australië vooral de dienst uitmaken. Dat is niet zo heel erg verrassend als je bedenkt dat dit de landen zijn waar simpelweg het meeste goud wordt gedolven.

Tot slot dan nog even de kosten. De 0.53% fondskosten per jaar vind ik persoonlijk aan de hogere kant. Daar moet ik wel bij zeggen dat dit voor een gouddelvers fonds een normaal percentage aan kosten is. Dit soort fondsen zijn gewoon niet zo goedkoop als bijvoorbeeld een wereldwijd gespreid indexfonds.

Verder kun je dit fonds aanschaffen op de beurs van Milaan. Daar betaal je 0 EUR transactiekosten omdat het fonds in DEGIRO Kernselectie zit.

Lees ook: Kun Je Bij DEGIRO Automatisch Of Periodiek Beleggen?

5. iShares Gold Producers UCITS ETF

Jaarlijkse fondskosten: 0.55%
Ticker:
IS0E
ISIN:
IE00B6R52036

Laten we het VanEck fonds wat we net besproken hebben dan maar direct opvolgen met een ander fonds van iShares wat er ontzettend veel op lijkt maar net even wat anders is. Deze iShares Gold Producers ETF investeert ook weer in de grootste gouddelvers die er ter wereld te vinden zijn.

Als eerste even het rendement, die is de afgelopen 5 jaar net wat beter geweest dan het fonds van VanEck. In totaal praten we dan over een verschil van 0.12% per jaar. Aan de andere kant zijn de kosten met 0.55% weer net wat hoger dan het VanEck fonds (0.02% per jaar). De transactiekosten zijn hetzelfde omdat dit fonds ook op de Duitse beurs verhandeld wordt.

Een andere factor die ik zelf dan altijd belangrijk vind is spreiding. In dit geval heeft de top 10 van bedrijven een aandeel van bijna 59% in handen van het fonds. Dat is praktisch hetzelfde als het VanEck fonds (58%) dus daar zijn de verschillen niet zo groot.

Geografisch is de spreiding wel wat anders dan het VanEck fonds. Dit iShares fonds zit ook voor het grote deel in Canada maar Australië en de Verenigde Staten maken net wat minder de dienst uit. Verder komt Brazilië in dit fonds eigenlijk niet voor en is het opvallend dat Zuid-Afrika ook een groot aandeel heeft.

Uiteindelijk denk ik dat het verschil tussen deze twee fondsen bijna niet aanwezig is en dat het daarmee een persoonlijke keuze is. Wel denk ik dat het beide ideale manieren zijn om je portfolio bloot te stellen aan de goudmarkt.

Lees ook: Mijn Ervaring Met DEGIRO

6. WisdomTree Physical Swiss Gold ETC

Jaarlijkse fondskosten: 0.15%
Ticker:
SGBS
ISIN:
JE00B588CD74

Eigenlijk heeft dit fonds heel erg veel gemeen met de Invesco Souce Gold ETC die we zojuist al benoemd hebben. Dat komt omdat de kosten met 0.15% per jaar eigenlijk gelijk zijn. Daarnaast kun je ook dit fonds kopen op de Euronext in Amsterdam bij DEGIRO wat betekent dat je 2 EUR + 0.03% transactiekosten betaald.

De reden dat ik dit fonds onder het Invesco fonds heb gezet is omdat het rendement van de afgelopen 5 jaar toch wat minder is geweest dan het Invesco fonds. In totaal kom je uit op een rendement van 6.86% over de afgelopen 5 jaar.

Het goud waar je in dit geval in belegt wordt in kluizen van de bank van Zurich bewaard. Daar is het eigendom van de JP Morgan Chase bank. Verder is het goed om te weten dat het fonds in USD wordt aangehouden wat betekent dat je valutarisico loopt omdat dat in dit geval niet is afgedekt.

Lees ook: Heeft DEGIRO Een Minimale Inleg?

7. iShares Gold Euro Hedged

Jaarlijkse fondskosten: 0.22%
Ticker: CSGLDE
ISIN: CH0104136319

Als je op zoek bent naar een ETF die de goudprijs volgt dan is het iShares Gold Euro Hedged fonds zeker een optie. Dit fonds volgt namelijk puur en alleen de prijs van fysiek goud gebaseerd op de prijs die er op de Londense beurs die dag wordt aangegeven.

Het fonds investeert in fysiek goud wat wordt aangehouden in de bank van Zurich. Zo ben je er als investeerder zeker van dat de investering die je maakt ook echt in de kluis van een bank ligt.

Waar ik met dit fonds verder enthousiast over ben is het feit dat de kosten relatief laag zijn. De jaarlijkse lopende kosten zijn met 0.22% per jaar voor een indexfonds in goud echt heel laag te noemen.

Verder moet je rekening houden met 4 EUR + 0.05% per transactie voor het aanschaffen van deze ETF. Dat komt doordat er eigenlijk amper goede goud ETF’s in DEGIRO Kernselectie zitten en je dit fonds moet aanschaffen op de Zwitserse beurs.

Tot slot dan nog het feit dat dit fonds ‘hedged’ is. Dat betekent dat je geen valutarisico loopt als je investeert in euro’s. Een beetje een lastige constructie om hier uit te leggen maar je loopt als belegger gewoon een stuk minder risico, altijd fijn!

Lees ook: De 4 Populairste ETF’s Zonder Transactiekosten Bij DEGIRO

8. Xtrackers Physical Gold Euro Hedged

Jaarlijkse fondskosten: 0.29%
Ticker:
XAD1
ISIN:
DE000A1EK0G3

Het Xtrackers Physical Gold Euro Hedged fonds is een ander fonds waarmee je als belegger besluit in fysiek goud te beleggen. Elk aandeel wat je van deze ETF koopt geeft je recht op 1/10e troy ounce aan goud (ongeveer zo’n 3 gram).

Het goud is eigendom van Deutsche Bank en wordt aangehouden in de opslag van de London Buillon Market. Zoals je hieronder kunt zien is het rendement van dit fonds de afgelopen 5 jaar uitgekomen op 6% per jaar. Dat komt inderdaad aardig goed overeen met wat de goudprijs in diezelfde periode heeft gedaan.

Wat ik verder fijn vind aan dit fonds is dat het risicovaluta wat je loopt is afgedekt. Dit fonds is namelijk EUR hedged en dat is als Nederlandse belegger wel zo prettig. Verder zijn de kosten met 0.29% per jaar ook heel erg laag. De transactiekosten liggen bij DEGIRO in lijn met wat je bij de andere fondsen ziet (4 EUR + 0.05% per transactie).

9. Gold Buillon Securities

Jaarlijkse fondskosten: 0.40%
Ticker:
GBS
ISIN:
GB00B00FHZ82

Een ander fonds waarvoor je kunt kiezen als je fysiek wilt beleggen in goud is het Gold Buillon Securities fonds. Dit fonds houdt goud aan in de kluis van HSBC in Londen. Dat gebeurd in dit geval in de vorm van goudstaven (buillons).

Als we kijken naar hoe goed dit fonds de prijs van goud volgt dan zou ik zeggen dat we daar tevreden over kunnen zijn. In onderstaande tabel zie je het verschil tussen het fonds en de benchmark waar het zich aan meet.

De reden dat ik dit fonds wat lager heb gezet dan andere ETF’s die zich focussen op het volgen van de prijs van goud komt door de ietwat hoge kosten. In totaal praten we hier over 0.40% fondskosten per jaar terwijl Xetra Gold en iShares (die we net al beide besproken hebben) het doen met 0.30% en 0.22% per jaar.

Verder zijn de transactiekosten wel weer hetzelfde (4 EUR + 0.05% per transactie) omdat ook dit fonds wordt uitgegeven op de Xetra (de Duitse beurs).

10. Sprott Physical Gold Trust

Jaarlijkse fondskosten: 0.45%
Ticker: PHYS
ISIN: CA85207H1047

Als het gaat om het volgen van de goudprijs dan is de Sportt Physical Gold Trust een andere ETF die je dit doel kan laten verwezenlijken. Wel moet ik daar bij zeggen dat ik dit persoonlijk de minste optie vind als je alleen de goudprijs wil volgen.

De reden daarvoor is redelijk simpel. Laat het duidelijk zijn dat dit niets te maken heeft met het rendement. Zoals je hieronder kunt zien heeft het fonds de afgelopen 5 jaar een rendement gehaald van 6.01%. Dat ligt volledig in lijn met wat de goudprijs gedaan heeft.

Waar het voor mij lastig wordt zijn de kosten. Die liggen met 0.45% per jaar een stuk hoger dan de andere opties op deze lijst. Wel moet ik daar bij zeggen dat je deze ETF op de beurs van New York kunt kopen. Dat betekent dat de transactiekosten een stukje lager zijn dan de andere opties. In dit geval praat je over 0.50 cent per transactie + $0.004 per aandeel.

Mocht je dit fonds willen aanschaffen dan is het goed om te weten dat het goud fysiek wordt aangehouden bij de Centrale Bank van Canada.

ETF vs fysiek goud

De bovenstaande ETF’s richten zich dus allemaal op het investeren in goud middels ETF’s. Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in fysiek goud. Dit wil zeggen dat er ergens goud (of zilver) opgeslagen ligt wat daadwerkelijk op jouw naam staat.

Dit kan bij een aanbieder zoals Goldrepublic (website) of door het fysiek te kopen en op te slaan bij De Nederlandse Kluis (review). Alle manieren van investeren in edelmetalen hebben zo hun voor en nadelen. Weeg goed af welke manier van investeren het best bij jou past.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts