De 5 Beste Technologie ETF’s Bij DEGIRO


Technologie ETF’s zijn tegenwoordig ontzettend populair. Niet zo gek dat mensen graag willen weten wat nu eigenlijk de beste keuze is. In deze blog ga ik je uitgebreid uitleggen wat mijn 5 beste suggesties zijn voor technologie ETF’s, maar eerst even een snel antwoord.

De beste technologie ETF bij DEGIRO is de Invesco EQQQ Nasdaq-100. Dit fonds heeft de afgelopen 10 jaar een rendement gehaald van 22.12% per jaar, heeft een goede spreiding over meer dan 100 bedrijven en lage kosten van 0.30% per jaar.

Zelf beleggen bij DEGIRO in een van deze ETF’s kan ik heel erg aanraden omdat ik DEGIRO zelf ook al broker gebruik. Gebruik deze link om te zien wat DEGIRO jou te bieden heeft! Laten we hieronder ondertussen even verder kijken naar de ETF’s, welk rendement ze hebben gehaald, hoeveel kosten ze hebben en waarom ik er fan van ben. Lees snel verder!

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee en je kunt je inleg verliezen. Verder zijn er voorwaarden aan DEGIRO Kernselectie verbonden.

1. Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF

  • DEGIRO kernselectie: Ja
  • Lopende kosten per jaar: 0.30%
  • ISIN: IE0032077012
  • Ticker: QQQ

Bovenaan de lijst van beste technologie ETF’s die je bij DEGIRO kunt krijgen kan ik eigenlijk niet anders dan de Nasdaq 100 bovenaan te zetten. De Nasdaq 100 houdt in dat je belegd in de 100 grootste, niet-financiele bedrijven die op de Amerikaanse Nasdaq (de grootste technology beurs ter wereld) worden verhandeld.

De reden dat ik zo enthousiast over dit fonds ben is als eerste het rendement. Dit fonds presteert namelijk al jaren een stuk beter dan de S&P500. Om een idee te geven, de EQQQ heeft in de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement weten te halen van 22.12% per jaar!

Dat betekent dat als je 10 jaar geleden een bedrag van 10.000 EUR had geinvesteerd je nu een bedrag van 73.767 EUR had gehad. Dat is dus bijna 7x in 10 jaar tijd. Wat wil je als belegger eigenlijk nog meer?

Naast het rendement van het fonds wil je al belegger natuurlijk ook niet teveel risico lopen. Dat zit met dit fonds gelukkig wel goed. Dat is ook een van de redenen waarom ik het fonds zo hoog heb gezet, je bent niet ontzettend afhankelijk van een bedrijf.

In bovenstaande afbeelding zie je dat er een paar bedrijven zijn die natuurlijk het leeuwendeel van het fonds uitmaken. Gezien de grote van die bedrijven (Apple, Microsoft, Amazon, Tesla) is dat eigenlijk ook heel normaal. Toch is deze verdeling niet heel onredelijk (zo zijn er fondsen waar Apple en Microsoft 40% van het fonds uitmaken, dat vind ik wat te gortig!).

Over de geografische spreiding hoeven we het eigenlijk niet te hebben, doordat je in de Amerikaanse techindustrie investeert zit 96% van je vermogen in de Verenigde Staten, dat valt nu eenmaal te verwachten.

Waar ik echter dan wel weer over te spreken ben is de sectorspreiding. Zoals je kunt zien zitten bedrijven die in de Nasdaq zijn opgenomen in verschillende sectoren en dat zorgt weer voor een fijn stukje risicospreiding binnen deze ETF.

2. Xtrackers MSCI USA Information Technology

  • DEGIRO kernselectie: Nee
  • Lopende kosten per jaar: 0.12%
  • ISIN: IE00BGQYRS42
  • Ticker: XUTC

Op nummer twee staat een fonds wat zich echt alleen maar op de Amerikaanse IT-sector focust. Dit is dus echt een pure technologie ETF en je vindt hier dus bijv. geen Facebook of Amazon (die vallen officieel niet in de IT-sector).

Laten we het als eerste even hebben over het rendement van het fonds. Aangezien het fonds op 12 september 2017 is opgericht betekent dat dat we maar historische data hebben van de afgelopen 3 jaar. Als we daar naar kijken dan zien we dat het rendement over die 3 jaar gemiddeld uitkomt op 27.94% per jaar.

Om een idee te geven, het fonds wat we zojuist bespraken (EQQQ) heeft de afgelopen 3 jaar een rendement gehaald van 26.26% per jaar. Daarmee doet dit fonds het dus een stukje beter als je kijkt naar het rendement over die drie jaar. Waarom heb ik dit fonds dan op nummer 2 gezet en niet op nummer 1?

Dat heeft te maken met de spreiding die bij dit fonds toch net wat minder ideaal is dan ik normaal gesproken zou willen zien. Als eerste zitten de bedrijven die in dit fonds zitten alleen in de Verengide Staten, dat had je kunnen zien aankomen. Echter, qua sector is er natuurlijk ook geen spreiding als het gaat om de sectoren (dat is alleen de IT-sector in dit geval).

Als we vervolgens kijken naar bovenstaande bedrijven dan zien we dat die spreiding ook niet echt ideaal te noemen is. Dat komt vooral doordat bijna 40% van dit fonds wordt uitgemaakt door Apple en Microsoft. In totaal zitten er 111 bedrijven in dit fonds, dat is dan wel weer goed te noemen.

Dus om het samen te vatten, dit fonds heeft lage kosten (0.12% per jaar) en een uitstekend rendement (27%+ over de afgelopen 3 jaar) maar de spreiding zit mij niet helemaal lekker. Daarom een mooie tweede plek op de lijst.

3. Xtrackers MSCI World Information Technology

  • DEGIRO kernselectie: Ja
  • Lopende kosten per jaar: 0.25%
  • ISIN: IE00BM67HT60
  • Ticker: XDWT

Hebben we het net gehad over de Xtrackers MSCI USA Information Technology, laten we het nu even hebben over de ‘grote broer’ die over heel de wereld verspreid is. De reden dat ik dit fonds onder de USA variant heb gezet is als eerste het rendement.

Als we daar over de afgelopen 3 jaar naar kijken dan zien we dat dit uitkomt op 26.67% per jaar. Dat is uitstekend, begrijp mij niet verkeerd, maar wel net iets minder dan de USA variant. Verder zijn de kosten hier met 0.25% ook iets hoger dan de USA variant.

Het zal je echter niet verbazen dat de spreiding bij de wereldwijde variant natuurlijk wel een stukje beter is. Echter, Apple en Microsoft maken met bijna 35% alsnog het merendeel van het fonds uit. Wel is de spreiding over de rest van de bedrijven hier een stukje beter (in totaal zitten er namelijk 186 bedrijven in deze ETF).

Laten we het dan even hebben over de spreiding van de landen. Wat je hier direct zal opvallen is het feit dat bijna 83% van dit fonds alsnog bestaat uit de Verenigde Staten. Dat is niet zo heel gek aangezien hier vanzelfsprekend alsnog de grootste technologiebedrijven vandaan komen. Toch is de spreiding hier, voor een technologie ETF, wel goed te noemen.

Xtrackers heeft verder ook nog een gedetailleerd overzicht van de verschillende sectoren waarin deze ETF zich bevindt. Vanzelfsprekend gaat het allemaal om de IT-sector maar, zoals je kunt zien, is er een goede spreiding te vinden als het gaat om wat de bedrijven precies binnen deze sector doen.

4. Lyxor Disruptive Technology

  • DEGIRO kernselectie: Nee
  • Lopende kosten per jaar: 0.15%
  • ISIN: LU2023678282
  • Ticker: UNIC

De fondsen die we tot nu toe besproken hebben zijn over het algemeen veilige en breed gespreide indexfondsen die zich focussen op bewezen bedrijven. Deze ETF is net wat anders in het opzicht dat het zich vooral focust op nieuwe technologieën die zichzelf nog moeten bewijzen. Denk hierbij aan 3D-printen, cybersecurity en vernieuwende fintech’s.

Het fonds zelf bestaat eigenlijk pas sinds 2020 maar het volgt de MSCI Disruptive Technology index. Dat betekent dat we naar het rendement van deze index kunnen kijken om een beeld te krijgen van hoe goed het fonds het doet. Dan zien we dat deze index in de afgelopen 5 jaar een rendement heeft gehaald van 25.86% per jaar (bron).

Naast rendement is spreiding een andere belangrijke factor. Helemaal met sectoren die zichzelf nog moeten bewijzen wil ik persoonlijk graag altijd zien dat de spreiding goed zit om zo het risico een beetje te dekken. Gelukkig zit dat met dit fonds goed.

Zoals je hierboven kunt zien maken de 10 grootste bedrijven in dit fonds voor net iets meer dan 11% de zaken uit in deze index. Dat betekent dat er geen enkel bedrijf is wat een ’te groot’ belang heeft. Verder zitten er in totaal 212 bedrijven in de index, ook daar ben ik zeer te spreken over.

Als we dan even verder kijken naar de geografische spreiding en de spreiding per sector dan zie je in bovenstaande afbeelding ook hier weer een goede spreiding. Geografische gezien maakt de VS het grootste gedeelte uit maar dat valt normaliter te verwachten. De spreiding per sector is daarentegen vooral gericht op IT (ook dat valt te verwachten) maar er zijn genoeg andere sectoren die ook meedoen.

Deze technologie ETF zou ik vooral aanraden aan mensen die hun portfolio wat meer willen uitbreiden met wat risicovollere investeringen en die al een stabiel portfolio met wereldwijde of goed gespreide ETF’s opgebouwd hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan deze vier suggesties.

5. iShares Stoxx Europe 600 Technology

  • DEGIRO Kernselectie: Nee
  • Lopende kosten per jaar: 0.46%
  • ISIN: DE000A0H08Q4
  • Ticker: EXV3

Dit is een technologiefonds wat vooral geschikt is voor mensen die op zoek zijn naar wat meer spreiding in Europa. Het iShares Stoxx Europe 600 Technology ETF focust zich namelijk op de 41 grootste technologiebedrijven die op de Europese beurzen staan geregistreerd.

Daar loop je voor mij al direct tegen een paar dingen aan. Als eerste is dat het feit dat het fonds over de afgelopen 10 jaar een rendement heeft gehaald van gemiddeld 11.98% per jaar. Dat betekent dat het gemiddeld een stuk minder rendement haalt dan de andere opties die ik al op deze lijst genoemd heb.

Daarnaast is de spreiding ook niet echt top te noemen. Zoals ik net al zei bevat dit fonds in totaal 41 bedrijven. Daarvan zit dan ook nog eens 31% van het vermogen in het Nederlandse bedrijf ASML. Dat betekent dat dit fonds heel erg afhankelijk is van dit ene chipbedrijf en je moet je afvragen of je dat wilt.

Tegelijkertijd betekent dit dat het fonds een grote geografische afhankelijkheid heeft van Nederland. Als je daar Duitsland en Frankrijk bij optelt dan kom je er al snel achter dat ruim 80% van de bedrijven in die drie landen zitten.

Kortom, dit fonds vind ik vooral een goede keuze als je op zoek bent naar meer spreiding in de Europese landen en ASML nog geen onderdeel uitmaakt van je portfolio. Mocht je op zoek zijn naar je eerste technologie ETF dan zou ik een van de andere suggesties pakken die ik al genoemd heb.

Lees ook:

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts