DEGIRO: Dagorder Of Doorlopende Order Kiezen?


DEGIRO is een van de populairste brokers van Nederland. Toch zijn er veel mensen die bij het aankopen van aandelen een beetje in de knoop raken. Zo krijg je bijvoorbeeld de vraag of je een dagorder of doorlopende order wilt invoeren. Welke order kies je dan?

Bij DEGIRO is een dagorder een order die alleen geldt voor die specifieke dag en de order vervalt als die niet dezelfde dag wordt uitgevoerd. Een doorlopende order blijft staan en vervalt alleen als deze handmatig wordt geannuleerd of wordt uitgevoerd.

Nu je dit in het kort weet kijken we hieronder even naar hoe dagorders en doorlopende order nou echt werken tot in detail. Zo weet je precies op welke momenten jij het beste een dagorder of doorlopende order kunt kiezen en maak je geen fouten. Lees snel verder!

Zelf ook beleggen bij DEGIRO? Klik dan hier om naar de website van DEGIRO te gaan en te kijken wat ze jou te bieden hebben! Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Hoe Werkt Een Dagorder?

Een dagorder is een order die alleen maar geldig is voor de dag waarop je de order hebt ingevoerd. Als de order om wat voor een reden dan ook niet op die dag kan worden uitgevoerd dan vervalt de order.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je aandelen van Ahold wilt kopen op de Euronext Amsterdam. Je besluit dat je de aandelen alleen wilt kopen als de order vandaag wordt uitgevoerd. Morgen kan de koers immers een stuk hoger liggen en je wilt dat risico niet lopen.

In dat geval kies je voor een dagorder. Euronext Amsterdam is de Nederlandse beurs. Deze beurs is open van maandag – vrijdag van 09:00 – 17:30 (Lees ook: Hoe Laat Sluit De Beurs?). Als je jouw order dus invoert dan moet deze uitgevoerd worden voor 17:30. Als dat niet gebeurd dan vervalt de order onmiddellijk.

Als je de volgende dag alsnog aandelen van Ahold wilt kopen dan zul je weer opnieuw een dagorder moeten aanmaken. Eventueel zou je ook kunnen kiezen voor een doorlopende order (daar kijken we zo naar).

Soms vragen mensen zich af of er kosten in rekening gebracht worden door DEGIRO als een dagorder komt te vervallen zonder dat je daadwerkelijk aandelen gekocht hebt. Dat is niet het geval, DEGIRO brengt alleen kosten in rekening als je order ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

Hoe Werkt Een Doorlopende Order?

Een doorlopende order is eigenlijk precies het tegenovergestelde van een dagorder. Een doorlopende order (de naam zegt het al) is doorlopend en kan dus niet komen te vervallen. Laten we weer even Ahold als voorbeeld nemen.

Als je van dit bedrijf aandelen wilt kopen dan kun je ook een doorlopende order invoeren. Deze order komt niet te vervallen. Laat het duidelijk zijn dat deze order NOOIT komt te vervallen, ook niet na een volle week, maand of jaar. Als je de order wilt annuleren dan zul je dit zelf handmatig moeten aangeven op de website van DEGIRO.

Meeste Beurzen Accepteren Geen Doorlopende Orders Meer

Interessant om te weten is dat er tegenwoordig veel beurzen zijn (vooral Amerikaanse beurzen zoals de Nasdaq en NYSE) die geen doorlopende orders meer accepteren. Dat komt vooral doordat deze orders een ongelukkige timing kunnen hebben voor beleggers en geldt dus als een stukje zelfbescherming.

Toch is het voor veel beleggers alsnog mogelijk om voor een doorlopende order te kiezen bij DEGIRO. Dat komt doordat DEGIRO de order intern afhandelt. DEGIRO neemt dus tijdelijk het risico op zich waardoor het voor jou als belegger alsnog mogelijk is deze order uit te voeren. Als belegger merk je hier gelukkig niets van en brengt het ook geen extra risico met zich mee.

Welke Order Is Voor Jou Het Beste?

De kans is groot dat je jezelf afvraagt welke order voor jou nu het beste is. Laten we daarom even kijken naar verschillende situaties waarin je voor een bepaalde order zou willen kiezen.

Situatie 1: Kopen Bij Een Specifiek Prijspunt

Als eerste zou het kunnen dat je een aandeel graag wilt kopen maar alleen als het verder naar beneden zakt. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat Ahold op het moment op 50 EUR per aandeel staat en jij het aandeel graag wilt kopen als het op de 40 EUR komt. Je verwacht niet dat dat dezelfde dag nog gebeurd en daarom voer je een doorlopende order in voor als dit wel mocht gebeuren in de komende weken of maanden.

Situatie 2: Aandelen Kopen Voor Jaarcijfers

Laten we zeggen dat Ahold over twee dagen zijn jaarcijfers bekend gaat maken en dat jij denkt dat de aandelen heel erg hard omhoog zullen gaan. Je wilt Ahold daarom graag kopen maar alleen vandaag nog tegen een bepaalde prijs. Als de order namelijk pas over twee dagen wordt uitgevoerd dan zijn de aandelen voor jou te duur geworden en dat wil je voorkomen. In dit geval kies je voor een dagorder.

Situatie 3: Langetermijnbelegger Die Investeert In Indexfondsen

Als derde situatie kan het zijn dat je een langetermijnbelegger bent die maandelijks dezelfde aandelen van een indexfonds koopt. Je hebt hierbij besloten dat je niet zozeer kijkt naar de koers van de aandelen maar dat je dit gewoon elke maand doet omdat dat op de lange termijn alsnog een goed rendement oplevert.

In dit geval wacht je niet zozeer op een specifiek prijspunt en kun je zowel een dagorder als een doorlopende order invoeren. Omdat je de aandelen koopt tegen hun huidige koers is de kans namelijk groot dat de order diezelfde dag alsnog wordt uitgevoerd.

Meer leren over beleggen? Lees dan zeker deze blog die ik heb geschreven waarin je echt alles leert: Beleggen Voor Absolute Beginners

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts