DeGiro Kernselectie: Zo Kun Jij Écht Gratis Beleggen!


De Kernselectie van DEGIRO is een bekende naam in het Nederlandse beleggingslandschap. Als je net begint met beleggen, of als je voor het eerst via DEGIRO wil beleggen dan vraag je jezelf waarschijnlijk af wat die Kernselectie nu eigenlijk is. Hieronder een snel antwoord.

Wat is DEGIRO kernselectie? De kernselectie van DEGIRO bestaat uit een aantal geselecteerde indexfondsen. Deze indexfondsen (ook wel ETF’s of trackers genoemd) mag je op het platform van DEGIRO tegen bepaalde voorwaarden zonder transactiekosten verhandelen.

Nu je weet dat DEGIRO Kernselectie is wordt het tijd om hier dieper op in te duiken. Hieronder lees je eerst aan welke 5 voorwaarden je moet voldoen om zonder transactiekosten te beleggen.

Verder bespreken we welke soorten indexfondsen er in het fonds zitten en waar je de actuele lijst met fondsen kan vinden. Als laatste kijken we naar overige aspecten zoals dividenduitkeringen, duurzame fondsen en welke ETF je het beste uit de Kernselectie kunt kiezen.

Zelf ook beleggen bij DEGIRO? Klik dan hier om naar de website van DEGIRO te gaan en te kijken wat ze jou te bieden hebben!

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Alle informatie op deze website is naar mijn beste weten opgeschreven. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiële beslissingen die je maakt.

Hoe Werkt DeGiro Kernselectie?

De Kernselectie van DEGIRO betekent dus niet dat je eeuwig gratis mag handelen. Sterker nog, het is goed om te weten dat DEGIRO een limiet op het aantal keer heeft gezet wat je per maand gratis mag handelen. Daarnaast zijn er nog meer voorwaarden. laten we daar even naar kijken.

Één Keer Per Maand Met Dezelfde ISIN-Code

Als eerste mag je per maand maar één keer een transactie kiezen die gratis is zonder dat daar voorwaarden aan zijn verbonden. De eis is dan wel dat je per ISIN-code maar 1x gratis mag handelen. Een ISIN-code is een unieke code van bijvoorbeeld indexfonds X en indexfonds Y.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je in maart voor €750 aandelen koopt van indexfonds X. Indexfonds X zit in DEGIRO Kernselectie en daarom hoef je hier geen transactiekosten voor te betalen.

Je besluit in maart ook nog aandelen te kopen van Indexfonds Y. Indexfonds Y zit ook in DEGIRO Kernselectie. Omdat indexfonds Y een andere ISIN-code heeft dan indexfonds X mag je dit indexfonds ook één keer per maand gratis aankopen.

Zou je in maart besluiten nogmaals aandelen te kopen van indexfonds X dan is dit, onder bepaalde voorwaarden ook gratis omdat je eerste aankoop van maart uit de Kernselectie ook van indexfonds X was. Wel hangen hier dus enkele voorwaarden aan die we hieronder bespreken.

Alleen Koop Of Verkoop, Niet Allebei

De tweede voorwaarde waar je aan moet voldoen is dat je de aandelen vanuit DEGIRO Kernselectie wel dezelfde richting op (ver)koopt. Aandelen kun je natuurlijk koop- en verkopen en in beide gevallen moet je normaliter transactiekosten betalen.

Laten we nog eens kijken naar indexfonds X. In begin april besluit je indexfonds X te kopen. Dat is die maand je eerste transactie uit de Kernselectie en daarom hoef je hier geen transactiekosten over te betalen.

Midden april besluit je vervolgens nogmaals indexfonds X te kopen. Ook dit is toegestaan. De eerste aankoop die je hebt gedaan was immers ook een kooporder. Omdat je hetzelfde aandeel koopt en dezelfde richting op gaat (je koopt hem i.p.v. verkopen), hoef je voor deze transactie ook geen kosten te betalen.

Een paar dagen later besluit je alsnog wat aandelen van indexfonds X te verkopen. Voor deze transactie moet je wel kosten betalen. Het is natuurlijk nog steeds hetzelfde indexfonds maar omdat je nu verkoopt in plaats van koopt mag je niet meer gratis handelen.

Net voor het einde van april besluit je alsnog wat aandelen te kopen van indexfonds X. Nu moet je hier wel voor betalen. Dat komt omdat je de ”cyclus” hebt doorbroken. Je hebt immers aandelen gekocht en verkocht en daardoor heb je niet alleen één richting op gehandeld (koop of verkoop).

Alleen Dezelfde ISIN Code

Verder is het goed om te weten dat DEGIRO Kernselectie alleen geldt voor aandelen die dezelfde ISIN code hebben (een soort herkenningscode). Het kan namelijk zijn dat indexfonds X wordt verhandeld op de London Stock Exchange en de AEX (de Nederlandse beurs).

In mei besluit je indexfonds X te kopen op de London Stock Exchange. Enkele dagen later besluit je nogmaals wat aandelen van indexfonds X te kopen maar deze keer doe je dat via de AEX. Voor de tweede transactie zou je in dit geval moeten betalen wat betekent dat het slimmer zou zijn om de tweede transactie ook via de London Stock Exchange te doen (zo bespaar je immers transactiekosten).

Geen Short Posities

Als vierde voorwaarde heeft DEGIRO gesteld dat mensen die besluiten een short positie te openen geen gebruik mogen maken van DEGIRO Kernselectie. Laat me dat weer even uitleggen.

”Short gaan” is een ingewikkelde constructie. In de kern komt het erop neer dat je er op gokt dat een aandeel in de nabije toekomst gaat dalen. Als het aandeel inderdaad zakt dan krijg jij daar als belegger geld voor. Je draait dus in principe winst als het bedrijf in waarde daalt.

DEGIRO heeft besloten short posities geen gebruik te laten maken van de Kernselectie. Mocht je dus short gaan op indexfonds X dan moet je hier gewoon transactiekosten voor betalen.

Opvolgende Transacties Moeten €1.000+ Zijn

Als laatste voorwaarde heeft DEGIRO gesteld dat elke tweede, derde, vierde etc. transactie een waarde moeten hebben van €1.000 of meer. Nogmaals een voorbeeld.

Je besluit in juni je eerste aandelen te kopen van indexfonds X. In totaal koop je voor €500 aandelen van dit fonds. Omdat dit je eerste transactie is zit hier geen minimale hoogte aan. Je hoeft dus geen transactiekosten betalen.

Verderop in juni wil je weer aandelen kopen van indexfonds X. Ditmaal voor €800. Omdat de tweede transactie lager is dan €1.000 moet je hiervoor wel transactiekosten betalen. Dat vind je niet prettig en je besluit toch maar voor €1.000 aandelen te kopen van indexfonds X. Nu is de transactie wel gratis.

Wat Zit Er In De Kernselectie Van DeGiro?

Zoals net al gezegd is De Kernselectie van DEGIRO een selectie van indexfondsen. In totaal zitten er rond de 200 indexfondsen in de Kernselectie. Waar je dus goed rekening mee moet houden is dat je geen losse aandelen kunt kopen via de Kernselectie.

Even een spoedcursus voor de mensen die dit niet weten: als je een los aandeel koopt dan koop je één stukje van één bedrijf (bijvoorbeeld Apple). Een indexfonds is daarentegen een mandje waarin héél veel verschillende bedrijven/obligaties zitten (vaak meer dan 100 of 1000). Dit zorgt voor een betere risicospreiding.

Mocht je dus puur uit zijn op het handelen in losse aandelen dan is de Kernselectie voor jou niet van waarde. Mocht je daarentegen op de lange termijn, passief willen beleggen dan is de Kernselectie een uitkomst.

Verder is het goed om te weten dat de Kernselectie ook geen beleggingsfondsen heeft opgenomen. Dit zijn fondsen waarbij andere mensen actief voor jou gaan beleggen. Wegens de grote kosten hiervan ben ik daar sowieso geen fan van maar weet dus dat je echt alleen passieve indexfondsen/ETF’s/trackers (allemaal hetzelfde) in de Kernselectie kunt vinden.

Nu je weet dat er alleen maar indexfondsen in de Kernselectie zitten wil je waarschijnlijk ook weten welke indexfondsen erin zitten. Doordat de Kernselectie zo groot is, is er eigenijk wel een indexfonds in elke categorie te vinden.

Zoek je een indexfonds wat focust op de aandelenmarkt van Amerika? dan is het indexfonds VUSA waarschijnlijk wat voor jou. Toch liever de hele wereld? Kijk eens naar het indexfonds VWRL Of je nu wilt beleggen in aandelen, obligaties, opkomende markten, goud of wat dan ook, de Kernselectie heeft het waarschijnlijk.

Waar Vind Je De Kernselectie?

Als je via het internet zoekt naar de Kernselectie van DEGIRO dan kom je waarschijnlijk een PDF tegen waar je deze informatie vandaan denkt te halen. Echter is het zo dat de Kernselectie constant verandert waardoor die PDF niet up-to-date is.

Eigenlijk hebben alleen klanten van DEGIRO toegang tot de actuele Kernselectie. Als je klant bent van DEGIRO dan moet je de volgende stappen ondernemen om te zien welke indexfondsen er nu in de Kernselectie zitten.

Stap 1: Log in bij DeGiro. In de linkerbalk zie je de categorie ”Producten” staan. Klik hier op en ga in het volgende menu naar ”Trackers (ETF’s)”.

DeGiro Kernselectie Vinden Stap 1

Stap 2: Je ziet nu een lijst met indexfondsen staan. Ga naar ”Soort” en klik in het menu wat er verschijnt op “Trackers (Gratis)”. De lijst die er tevoorschijn komt zijn alle trackers in de Kernselectie van dat moment.

DeGiro Kernselectie vinden Stap 2

Betaalt DEGIRO Kernselectie Ook Dividend?

Dat wordt in dit document van DEGIRO duidelijk. In het kort komt het erop neer dat de voorwaarden voor indexfondsen die in de Kernselectie vallen en indexfondsen die hier buiten vallen eigenlijk niet verschilt. Dit is wat DEGIRO zelft zegt

“Bij DEGIRO ontvangt u ongeacht hoe DEGIRO het dividend heeft ontvangen, in de regel het bedrag van het cash dividend; waar van toepassing na aftrek van dividendbelasting.

Bij de uitkering van dividend in de vorm van geld zal in de regel dividendbelasting worden ingehouden. Afhankelijk van de wijze van ontvangst en verwerking door DEGIRO kan het netto bedrag dat u ontvangt variëren.

Met andere woorden: ja, de Kernselectie betaalt ook dividend (als je indexfonds dit natuurlijk uitkeert). Dit dividend zul je ontvangen in de vorm van geld.

Mocht je specifiek een indexfonds uit de Kernselectie willen welke dividend betaalt dan is dat een hele klus om uit te zoeken. Gelukkig heeft naarfinancielevrijheid.nl hier zelf al onderzoek naar gedaan. In deze lijst staan de 8 beste dividend indexfondsen die je in de Kernselectie kunt vinden.

Wat Is De Beste ETF Uit DEGIRO Kernselectie?

Wat het beste indexfonds is dat is natuurlijk heel erg subjectief. Toch denk ik dat er één indexfonds in de Kernselectie zit waar iedereen het over eens zal zijn. Dat is het indexfonds met als naam VWRL (ISIN: IE00B3RBWM25).

Als je op zoek bent naar een indexfonds wat én hele lage kosten heeft én een hele grote spreiding dan is dit in Nederland de beste ETF die je kunt kiezen. De reden daarvoor is dat deze ETF uit meer dan 3.900 bedrijven uit 50 verschillende landen bestaat. Dat zorgt ervoor dat de spreiding enorm is en daardoor loop je weinig risico.

Verder zijn de kosten van dit fonds ook heel erg laag. Per jaar ben je maar 0.22% aan kosten kwijt. Daarmee is het ook nog eens een van de goedkooptste indexfondsen in de Kernselectie.

Laten we tot slot ook nog even kijken naar het rendement van dit fonds sinds de oprichting in 2012. In de tabel hieronder zie je het gemiddelde rendement per jaar. Dat volgt keurig de algemene wereldmarkt.

JaarRendement Per Jaar
201926.57%
2018-9.62%
201723.98%
20167.98%
2015-2.23%
20144.28%
201322.82%

Als bovenstaande tabel je nou niet zoveel zegt dan kan ik het iets concreter voor je maken. Als je in mei 2012 (de oprichting van het fonds) €10.000 had geïnvesteerd dan zou je nu (januari 2020) €21.909 op je bankrekening hebben staan.

Zelf ook beleggen bij DEGIRO? Klik dan hier om naar de website van DEGIRO te gaan en te kijken wat ze jou te bieden hebben!

Zijn Er Ook Duurzame Fondsen In DEGIRO Kernselectie?

Als je een duurzaam fonds zoekt in DEGIRO Kernselectie dan zul je goed moeten zoeken. De meeste fondsen zijn redelijk algemeen wat betekent dat ze niet voldoen aan duurzaamheidscriteria. Daardoor zijn ze vaak niet duurzaam en zul je onder andere bedrijven als Shell terugvinden in het indexfonds.

Mocht je een duurzaam fonds uit de Kernselectie zoeken dan is IShares Dow Jones Global Sustainability (ISIN: IE00B57X3V84) eigenlijk je enige optie. Op de website van Morningstar kun je zien hoe het fonds het doet op verschillende fronten maar op het gebied van duurzaamheid doen ze het naar mijn mening heel goed.

Het enige probleem met dit fonds vind ik de hoge jaarlijkse kosten van 0.6% per jaar. Dat klinkt misschien niet als heel veel maar als je decennia lang belegd dan gaat het toch over tienduizenden euro’s aan kosten.

Omdat ik zelf ook duurzaam én goedkoop wilde beleggen ben ik uiteindelijke uitgekomen bij IShares MSCI World SRI (ISIN: IE00BYX2JD69). Volgens de website van Morningstar is dit fonds duurzamer dan het vorige fonds.

Daarnaast zijn de kosten met 0.20% per jaar een stuk lager. Het enige nadeel is dat dit fonds niet in DEGIRO Kernselectie zit maar het is dus wel stukken goedkoper dan het alternatieve duurzame fonds. Mijn geld zit dus letterlijk in dit fonds.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts