Mijn DEGIRO Review & Ervaringen In 2021


DEGIRO, als je in Nederland wilt beleggen is het een naam die je waarschijnlijk redelijk snel zal tegenkomen. Toch kun je je afvragen hoe goed deze broker eigenlijk is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe beleggen via deze broker eigenlijk precies werkt.

Om je vandaag goed op weg te helpen heb ik in deze blog alles opgeschreven wat je over DEGIRO moet weten. Zelf beleg ik namelijk al 3 jaar bij DEGIRO en weet ik dus goed wat je kunt verwachten. Mocht je specifieke vragen hebben die je direct beantwoordt wilt hebben dan kun je hieronder in de inhoudsopgave op dat kopje drukken. Laten we direct beginnen!

Zelf ook beleggen bij DEGIRO? Klik dan hier om naar de website van DEGIRO te gaan en te kijken wat ze jou te bieden hebben! Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Voor & Nadelen DEGIRO

Omdat het hier om een review gaat van DEGIRO ga ik beginnen met wat voor- en nadelen die ik aan het platform heb ontdekt. Deze voor- en nadelen zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring en het onderzoek wat ik voor deze blog heb gedaan. Hierna lees je een complete uitleg van DEGIRO en hoe beleggen via dit platform werkt zodat je als belegger direct goed op weg bent!

VoordelenNadelen
Lage kostenAan de Webtrader moet je even gewend raken
Geld overmaken via IdealGrote kans op dividendlekkage
Gratis ETF’s via de KernselectieDe app heeft verbeterpunten
Mogelijkheid tot fiscaal voordelig pensioenbeleggenVoor realtime koersen moet je account upgraden
Eerste €20.000 valt onder het beleggerscompensatiestelselGeld op de rekening storten moet handmatig

Persoonlijk moet ik zeggen dat ik zelf heel erg tevreden ben over beleggen via DEGIRO. Zelf beleg ik redelijk passief (1x per maand bijstorten) en ik ondervind eigenlijk nooit problemen. Daarnaast zijn de kosten van DEGIRO vergeleken met andere brokers in Nederland het laagst. Aangezien kosten vaak het grootste gedeelte van je rendement opeten beleg ik graag zo goedkoop mogelijk en dat kan bij deze broker.

Nu je dit weet wordt het tijd om dieper op het platform in te duiken. Hieronder lees je alles wat je moet weten over beleggen bij DEGIRO.

Waarin Kun Je Beleggen Bij DEGIRO

Laten we als eerste even kijken waarin je kunt beleggen bij DEGIRO. Voor de meeste beleggers zal het vooral belangrijk zijn om te kunnen beleggen in aandelen (indexfondsen) en obligaties. Echter zijn er bij DEGIRO ook meerdere producten beschikbaar zoals opties, CFD’s en futures.

Aandelen

Als eerste kun je bij DEGIRO beleggen in ontzettend veel verschillende aandelen. Dit kun je in Europa doen bij 22 verschillende beurzen verspreid over 20 landen. Voor Nederlandse beleggers zal Euronext Amsterdam, de London Stock Exchange, Euronext Paris en Xetra (Duitsland) het belangrijkste zijn.

Als je wilt beleggen in Noord-Amerikaanse bedrijven dan heb je 7 beurzen tot je beschikking waaronder de Nasdaq, NYSE en de Toronto Stock Exchange. In Azië heb je nog toegang tot de beurs van Australië, Hong Kong, Tokyo en Singapore.

Verder is het goed om te weten dat je indexfondsen (ETF’s) alleen via de Europese beurzen of de beurs van Hong Kong of Singapore kan kopen. Mocht je dus bijvoorbeeld een ETF kopen voor de S&P500 (de 500 grootste Amerikaanse bedrijven), dan doe je dit dus via Euronext in Amsterdam.

Dit alles betekent dat je bij DEGIRO direct kunt beleggen in de grootste bedrijven in de grootste economieën ter wereld. Hoe je dit doet dat lees je onder het kopje “Hoe Werkt Beleggen Bij DEGIRO?”.

Obligaties

Als we kijken naar obligaties dan wordt het duidelijk dat je deze bij DEGIRO op zes verschillende beurzen kan kopen. In dit geval gaat het om Euronext Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon, Xetra en Börse Frankfurt (beide Duitsland).

Mocht je dus specifieke obligaties kopen dan zul je dat via deze beurzen moeten doen. Kun je een bepaalde obligatie dus niet vinden dan is de kans er dat deze niet op een van deze beurzen staat genoteerd.

Over het algemeen heb je bij DEGIRO genoeg keuzes in obligaties en ETF’s die beleggen in obligaties maar het is goed om te weten dat dit kan gebeuren als je er eentje niet kunt vinden.

Opties/Futures/CFD’s

Veruit de meeste beleggers zullen voor DEGIRO genoeg hebben aan beleggen in aandelen en obligaties. Mocht je om wat voor reden dan ook geïnteresseerd zijn in risicovolle producten dan kunt je ook speculeren met opties, futures en CFD’s. Als je niet weet wat dit zijn dan kun je dat lezen in deze blog waarin ik alles uitleg over beleggen voor beginners.

Rekening Openen

Laten we beginnen met het openen van een rekening. Hiervoor ga je naar de website van DEGIRO en klik je op de knop “Open een rekening”. Als eerste zul je dan je e-mailadres moeten invullen, een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen.

Vervolgens ga je het registratieproces in. Omdat het hier over financiële zaken gaat zul je aardig wat informatie moeten invullen. Als eerste je volledige woon, adres, en persoonsgegevens.

Vervolgens zul je een kopie van je ID-bewijs of paspoort digitaal moeten inleveren. Als je jouw complete informatie hebt achtergelaten zal DEGIRO vragen om 1 cent over te boeken naar jouw DEGIRO rekening. Op deze manier verifieërt DEGIRO dat je paspoort en je rekeningegevens ook daadwerkelijk overeenkomen. Deze betaling kun je gewoon via Ideal doen.

Daarnaast zul je in je e-mailbox ook nog even je account en e-mailadres moeten bevestigen. Dat doe je door op de link te klikken die in de e-mail staat. Als je dit hebt gedaan dan ontvang je van DEGIRO ook nog de bevestiging en de algemene voorwaarden in je e-mailbox.

Als je op de bevestigingslink in de e-mailbox hebt geklikt dan zul je ook direct de vraag krijgen welk soort account je wilt hebben. Je kunt namelijk een standaard of een Custody account kiezen. De informatie hierover vind je iets verderop onder het kopje ”DEGIRO Account Types”.

Zelf ook beleggen bij DEGIRO? Klik dan hier om naar de website van DEGIRO te gaan en te kijken wat ze jou te bieden hebben!

Gezamenlijke, Minderjarige of Zakelijke Rekening Openen

Mocht je trouwens een gezamenlijke, minderjarige of zakelijke rekening willen openen via DEGIRO dan komt je helaas van een koude kermis thuis. DEGIRO biedt deze mogelijkheid op het moment namelijk niet aan.

Volgens DEGIRO komt die doordat het proces hiervan sterk afwijkt van het normale proces van een rekening openen. Dit komt mede door zeer ingewikkelde wetgeving hierover. Op het moment is het dus nog niet duidelijk wanneer DEGIRO dit wel wil aanbieden.

Geld Overmaken

Als je jouw rekening volledig hebt geopend dan wordt het tijd om geld te gaan overmaken naar je account! Daarvoor log je eerst in op je account. Vervolgens kom je terecht bij de Webtrader. Dat is het dashboard van je account.

Om geld over te maken klik je rechtsboven op de grijze knop ”Geld in- & uitboeken”. Dan krijg je de opties om je geld over te maken via Ideal of een handmatige overboeking.

Persoonlijk geef ik altijd de voorkeur aan Ideal. De reden hiervoor is dat het geld dan eigenlijk altijd direct op de rekening staat. Bij een handmatige overboeking moet je vaak 1-2 werkdagen wachten en dat wil natuurlijk niemand.

Verder wordt het door DEGIRO afgeraden om spoedoverboekingen te doen. Doe je dit namelijk wel dan ontvangt DEGIRO niet alle benodigde gegevens op tijd en dan loopt de transactie ironsich genoeg vertraging op.

Het is goed om te weten dat je alleen geld kunt overmaken vanaf de bankrekening die is gekoppeld aan jouw DEGIRO rekening. Houdt hier dus rekening mee. Ook kun je geen geld overmaken van derde partijen zoals bijvoorbeeld Revolut, TransferWise en Monese. Deo je dit wel dan wordt het geld teruggestort.

Verder zal het je waarschijnlijk opvallen dat het overmaken van geld een handmatig proces is. Het klopt je bij DEGIRO geen automatische bankoverschrijvingen kunt doen. Elke keer dat jij wilt beleggen zul je dus handmatig geld naar de rekening moeten overmaken.

Order Plaatsen

Als het gelukt is om je geld te storten naar de rekening van DEGIRO dan wordt het tijd om je eerste order te plaatsen! Als het goed is heb je voor jezelf een idee waarin je wilt gaan beleggen. Heb je dit nog niet? Dan kan ik je aanraden mijn complete gids over beginnen voor beleggers te lezen. Daarin lees je van begin tot eind wat een verstandige beleggingstrategie is.

Beleggingen Zoeken

Als eerste zul je jouw belegging moeten zoeken. Hiervoor ga je gewoon weer naar de Webtrader. Daarin zie je linksbovenin een zoekvak waarin staat ”Zoek op naam, ISIN of symbool”. Vervolgens kun je in dit zoekvak de naam, ISIN-code of het symbool van je belegging intypen.

Als je voor het eerst gaat beleggen is het goed om te weten dat er vaak meerdere benamingen zijn voor een product. Zo heb ik in de afbeelding hierboven ”VUSA” ingetikt wat neerkomt op “Vanguard USA”. Ik wil dus beleggen in de S&P500 (de 500 grootste Amerikaanse bedrijven).

DEGIRO geeft mij echter verschillende opties. Doe van te voren goed onderzoek naar welk product je exact wilt kopen en op welke beurs deze verhandeld wordt. Het liefst heb je de ISIN-code want dan weet je zeker dat je goed zit.

In bovenstaande afbeelding zou ik kiezen voor de bovenste omdat deze wordt verhandeld op de Euronext beurs in Amsterdam. Dat levert de minste kosten en het minste valutarisico op.

Order Invoeren

Als je op een van de mogelijke beleggingen klikt dan wordt je naar een scherm gebracht waar je heel veel informatie over dit product kunt vinden. Ik ga er nu even vanuit dat je jouw onderzoek naar het product al gedaan hebt en dat je jouw eerste order wil gaan plaatsen.

Daarvoor klik je rechtsboven op de grote groene ‘koop’-knop. Er komt dan een extra scherm tevoorschijn waarin je verschillende stukken informatie moet gaan invullen. Bovenin zie je de actuele prijs van het product per stuk staan. Verder zie je de bied en de laat prijs, laten we het daar eerste even over hebben.

Bied en laat

Als eerste is er de biedkoers. Dit is de prijs die de hoogste koper op het moment wil bieden voor de aandelen of obligaties. Aan de andere kant is er de laatprijs. Dit is de laagst mogelijke prijs waartegen een belegger heeft aangegeven de aandelen te willen verkopen.

Als belegger kun je twee dingen doen. Als eerste kun je een bod uitbrengen wat onder de biedkoers ligt. In dit geval wordt je order opgenomen in het orderboek maar zul je waarschijnlijk even moeten wachten totdat deze wordt uitgevoerd omdat jouw prijs lager is dan waarvoor de verkopende partij wil verkopen.

Maakt de timing van de aandelen niet zoveel uit? Dan kun je ook gewoon de laatprijs bieden. Op dat moment krijg je de aandelen namelijk direct in bezit en ben je er zeker van dat je deze in je beleggingen kunt opnemen. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor mensen die maandelijks geld in hun beleggingen steken en niet actief handelen.

Limit order en Market order

Een ander belangrijk stuk informatie wat je ziet dat zijn de ordertypes die je kunt kiezen. Zo kun je kiezen uit een limit-, market-, stoplimit orden en een stoploss. Als je aandelen gaat kopen dan zijn alleen de limit en de market order interessant.

  • Limit order: meest gebruikte manier om een order in te leggen. Stel je voor dat de koers van een aandeel €35. Jij besluit dat je 100 stuks van dit aandeel wilt kopen maar dat je hier maar maximaal €33 per stuk voor wilt uitgeven. Dan voer je een limit order in voor €33 per stuk. Als de koers inderdaad naar €33 zakt dan wordt de order uitgevoerd. Doet de koers dat niet dan wordt je order ook niet uitgevoerd.
  • Market order: Je besluit dat je voor jou beleggingen bereid bent de actuele marktprijs te betalen. Je voert dan een market order in. Je kunt hier geen prijs aangeven, alleen hoeveel stuks jij wilt kopen. De order wordt direct uitgevoerd en jij weet 100% zeker dat je de belegging in bezit hebt.

Als je hier nog wat meer verduidelijking over wil hebben dan heeft DEGIRO een handige video gemaakt!

Dagorder of Doorlopende order

Daarnaast moet je bij het invoeren van je order ook kiezen voor een dagorder of een doorlopende order. De namen zeggen het eigenlijk al. Als je een dagorder invoert dan loopt deze order door tot sluiting van de beurs waarop die order die dag is geplaatst.

Als je kiest voor een doorlopende order dan blijft deze staan totdat je deze zelf handmatig annuleert. Deze order kan dus dagen, weken of maanden doorlopen en blijft opgeslagen totdat jouw belegging de prijs aantikt die jij hebt ingevoerd.

Dagorders kun je trouwens ook na of voor opening van de beurs invoeren. Deze worden geactiveerd op het eerstvolgende moment dat de beurs weer wordt geopend.

Uw Vrije Ruimte Wordt Overschreden

Soms kan het gebeuren dat als je een order invult je de foutmelding “Uw vrije ruimte wordt overschreden” op je scherm krijgt. Je vrije ruimte is het bedrag wat je in je account hebt staan om beleggingen te kopen.

Als DEGIRO aangeeft dat jouw vrije ruimte wordt overschreden dan betekent dit dat je te weinig geld in je account hebt om het aantal beleggingen te kopen wat je hebt opgegeven. Je zult het aantal dus iets naar beneden moeten bijstellen en dan kan de order wel worden uitgevoerd.

Order Annuleren

Mocht je een dagorder of een doorlopende order hebben geplaatst en wil je deze handmatig annuleren dan is die mogelijkheid er. Houdt er wel rekening mee dat dit alleen kan als de order nog niet is uitgevoerd. Mocht je dus bijvoorbeeld kiezen voor een market order (waarbij je gewoon de actuele prijs betaalt) dan is de kans groot dat deze direct wordt uitgevoerd.

Mocht je een order willen annuleren dan ga je in de Webtrader in de linkerbalk naar ”Overzichten”. Vervolgens klik je op “Orders” en dan kom je uit op het scherm waar al jouw order staan. Daar kun je dan de desbetreffende order annuleren.

Verkooporder Aanmaken

Het maken van een verkooporder is eigenlijk niet heel veel moeilijker dan het maken van een normale order. Als eerste ga je hiervoor in de linkerbalk van de webtrader naar het icoontje met het woord “Portefeuille” eronder. Daar vindt je alle beleggingen die jij hebt.

Daarna klik je op de belegging die je wil verkopen. Vervolgens klik je op de grote rode knop rechtsboven met ”Verkoop”. Daarna komt hetzelfde schermpje weer tevoorschijn die je ook bij een normale order zou zien. Kies het ordertype wat jij wilt uitvoeren en de looptijd. Vervolgens plaats je de verkooporder.

Als de order is uitgevoerd dan komt het geld van je beleggingen terecht in je vrije ruimte. Dit bedrag zie je in de bovenste balk staan. Daarna kun je dit geld weer terugboeken naar jouw eigen bankrekening. Hiervoor doorloop je eigenlijk deze stappen als bij het overmaken van geld naar DEGIRO, maar nu kies je ervoor om het geld naar jou te laten storten via een bankoverschrijving.

Stoploss En Stoplimit Order

Naast een normale verkooporder waarbij je jouw beleggingen gewoon wilt verkopen zijn er ook twee ander verkooporders: stoploss en stoplimit. Laten we even kijken wanneer je die gebruikt:

  • Stoploss: Een stoploss order gebruik je om beleggingen te verkopen als de koers door een bepaalde ondergrens heen zakt. Stel je bijvoorbeeld voro dat je 100 aandelen hebt van bedrijf X voor €35. De koers doet het de laatste tijd alleen heel slecht en je besluit dat je jouw aandleen wilt verkopen als de koers onder de €30 zakt. Dan voer je een stoploss order in voor 100 aandelen van €30. Op deze manier ”beperk” je dus eigenlijk je verlies.
  • Stoplimit: stoploss orders zijn echter niet waterdicht. Dit komt doordat beurzen sluiten en weer open gaan. Zo kan een aandeel op €35 sluiten maar als er s’avonds slecht nieuws vanuit het bedrijf naar buiten komt dan kan het aandeel de volgende dag op €20 openen. Als je dan een stoploss voor €30 hebt ingevoerd dan worden je aandelen dus verkocht voor €20.

    In dit geval kun je een stoplimit order invoeren. Die zet je bijvoorbeeld op €25. zo voorkom je dat je aandelen voor een spotgoedkope prijs verkocht worden en dat ze alleen verkocht kunnen worden als ze weer boven de €25 uitkomen. Je zorgt er dus voor dat je jezelf beschermt tegen scherpe prijsdalingen die voortkomen uit nieuws/evenementen na sluiting van de beurs.

Kernselectie

Laten we het dan nu even hebben over de Kernselectie van DEGIRO. Als je nieuw bent bij DEGIRO is dit namelijk zeker iets waar je meer over wilt weten. De Kernselectie bestaat namelijk uit een selectie van 100+ indexfondsen die je minimaal 1x per maand gratis kunt aanschaffen.

Daarvoor moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Die heb ik in deze blog en in bovenstaande video al duidelijk op een rijtje gezet. Daarin bespreek ik ook wat de beste indexfondsen zijn die je kunt kiezen. Laten we nu vooral even kijken waar je deze gratis indexfondsen kunt vinden.

In de Webtrader van DEGIRO ga je als eerste naar de linkerbalk en klik je op “Producten”, vervolgens klik je op “Trackers (ETF’s)”.

DeGiro Kernselectie Vinden Stap 1

Als je dat hebt gedaan opent zich een nieuwe scherm met alle indexfondsen die DEGIRO aanbiedt. Om de gratis indexen te vinden ga je naar “Soorten” en kies je “Trackers (Gratis)”. Vervolgens heb je de complete lijst met indexfondsen waar je minimaal 1x per maand gratis in kunt handelen.

DeGiro Kernselectie vinden Stap 2

DEGIRO Kosten

Dan wordt het nu tijd om even wat dieper in te gaan op de kosten die DEGIRO rekent voor gebruik van het platform en het plaatsen van orders. De volledige lijst met kosten is heel erg uitgebreid, helemaal omdat je op het platform in honderden tot duizenden verschillende financiële producten kunt beleggen.

Hieronder spreken we de belangrijkste en meest voorkomende kosten. Voordat we dat doen wil ik even duidelijk maken dat een van de sterke punten van DEGIRO is dat ze ontzettend lage kosten rekenen. Persoonlijk ben ik daarover heel tevreden.

Zelf ook beleggen bij DEGIRO? Klik dan hier om naar de website van DEGIRO te gaan en te kijken wat ze jou te bieden hebben!

Aansluitingskosten

Als eerste zijn er de aansluitingskosten. DEGIRO brengt namelijk kosten in rekening voor de verschillende beurzen waarin jij belegd. Per beurs kost dit je €2,50 per jaar. Dus als jij bijvoorbeeld aandelen aanhoudt via de NYSE en Euronext Amsterdam dan betaal je totaal €5,00 per jaar omdat je op twee verschillende beurzen handeld.

Transactiekosten Aandelen/Indexfondsen

Als tweede zijn er de transactiekosten voor aandelen en indexfondsen (die niet in de Kernselectie vallen). Zoals je in onderstaande tabel kunt zien verschillen deze kosten sterk per beurs en daarom heb ik de afbeelding er bij gezet.

Even een rekenvoorbeeld: mocht je aandelen van PostNL willen kopen voor €1.000 dan betaal je €2,30 aan transactiekosten.

Transactiekosten Obligaties

Dan zijn er als laatste ook nog de kosten voor obligaties. Als het gaat om Nederlandse obligaties dan zijn de kosten eigenlijk gewoon hetzelfde als voor aandelen. Voor andere soorten obligaties op andere beurzen wijken de kosten wel weer een stuk af.

Overige Kosten

Tot slot zijn er natuurlijk ook nog de kosten voor het handelen in opties, CFD’s, futures, valuta en het beschikbaar krijgen van realtime koersen. Allemaal kosten die je als beginnend belegger niet zo snel zult maken. Dit zijn vooral de tarieven die gerekend worden aan de mensen die in de meest risicovolle financiële producten handelen.

Mocht je deze kosten ook willen zien dan kun je die hier vinden in het tarievenoverzicht van DEGIRO. Daar staan alle mogelijke kosten in die het platform in rekening kan brengen.

DEGIRO Account Types

Dan wordt het nu tijd om eens goed te kijken naar de verschillende account types die DEGIRO aanbiedt op zijn platform. In totaal zijn er namelijk 5. De verschillen tussen de accounts zitten hem vooral in het risico wat er gelopen kan worden. Een Basic/Custody account is het veiligst. Daarna komt het Active account gevolgd door het Trader en Day Trader account.

Als beginnend belegger, en voor iedereen die gewoon maandelijks geld wil inleggen, is een Basic of Custody account de beste keuze. met deze accounts kun je alleen beleggen met je eigen geld en niet short gaan. Daarnaast kun je niet beleggen in opties/futures/CFD’s.

Het verschil tussen een Basic en een Custody account zit hem in het feit dat de aandelen die je bij een Basic account koopt kunnen worden uitgeleend. Dat brengt een heel klein extra risico met zich mee als DEGIRO failliet zou gaan.

De extra kosten voor een Custody account zitten hem vooral in de verwerking van dividend (€1,00 + 3,00% van dividend tot een maximum van 10%). Alle kosten van een Custody account zelf nakijken doe je hier via DEGIRO. De meeste mensen zullen kiezen voor een Basic account.

CriteriaBasicActiveTraderDay TraderCustody
Handelen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’sJaJaJaJaJa
Handelen in producten met een hefboomJaJaJaJaNee
Op marge handelen (geld lenen)NeeJa, tot 50% van je margeJa, tot 100% van je margeJa, tot 100% van je margeNee
Short gaanNeeJaJaJaNee
Handelen in opties en futuresNeeJaJaJaNee
Realtime Euronext koersenJaJaJaJaNee
Gratis dividendlekkage verminderenJaJaJaJaNee

Het verschil tussen een Active, Trader en Day-Trader account zit hem dus vooral in het risico wat je loopt. Bij alle drie de accounts kun je in ieder geval short gaan. Daarnaast kun je bij een Active account 50% van het tegoed wat je al gestort heb extra lenen om te handelen. Bij een Trader en Day-Trader acccount is dit 100%. Daarnaast kun je met een Day-Trader account ook een stuk actiever handelen. Wat dat precies betekent legt DEGIRO op zijn website niet uit.

Mocht je een Active/Trader account willen openen dan kun je contact opnemen met DEGIRO. Jij zult dan enkele documenten moeten invullen en terugsturen en dan wordt je account goedgekeurd. Voor het openen van een Day-Trader account moet je direct contact opnemen met de Helpdesk, zij helpen je dan verder.

DEGIRO App

Dan wordt het nu tijd om DEGIRO app eens onder de loep te nemen. Afhankelijk van je smartphone kun je deze gewoon downloaden in de Appstore of de Google Playstore. Op het moment van schrijven is de app 100.000+ keer gedownload en heeft het een gemiddelde rating van 3,8 wat erop wijst dat de app dus naar behoren werkt.

Functionaliteiten

Als je voor het eerst inlogt wordt je gevraagd een 5-cijferige code in te voeren. Deze code vervangt op je mobiel je normale gebruikersnaam en wachtwoord. Let er hier wel goed op dat je de code juist invult, er wordt namelijk maar een keer om gevraagd als je de code instelt.

Als je inlogt dan zie je eigenlijk dat de app van DEGIRO verrassend veel lijkt op de Webtrader die je op je computer hebt staan. Dat maakt de gebruikerservaring makkelijk en vloeiend omdat je precies weet waar je wat kunt vinden.

Onderin het scherm zie je de bekende mogelijkheden waaronder Markt, Favorieten, Portefeuille, Overzichten en Zoeken. De balk die je in de Webtrader dus aan de linkerkant ziet staan, staat bij de app aan de onderkant.

Helemaal bovenin de app zie je, zoals je gewend bent, de totale waarde van je beleggingen en het dagverschil. Als je daarop klikt dan zie je wat meer details waaronder je vrije ruimte.

Als je helemaal linksbovenin op het menu klikt dan zie je een paar belangrijke opties staan. Een daarvan is het in- en uitboeken van geld, de andere is je account. Verder staat er nog wat overige informatie in zoals real-time koersen, notificaties en andere instellingen.

Tot slot is het handig om te weten hoe je een order plaatst. Dat doe je door rechtsonderin op de blauwe + te klikken. Vanuit daar kun je je gewenste product opzoeken en hiervoor een order aanmaken.

Voor- en Nadelen

Wat ik persoonlijk heel erg fijn vindt aan de app is dat hij heel erg overzichtelijk is. Bij de Webtrader heb ik nog weleens het gevoel dat er teveel informatie op mij afkomt. Zo hoef ik niet altijd direct de actuele stand te zien van individuele aandelen in de AEX, iets wat op de Webtrader wel gebeurd.

In dat opzicht is de app dus een verademing. Daarnaast kun je alles makkelijk vinden en spreekt hij eigenlijk heel erg voor zich. Daarnaast zijn er wel wat kritische kanttekeningen bij de app te zetten.

Zo lees ik bijvoorbeeld in de reviews dan de Playstore dat meer actieve beleggers zich storen aan het feit dat er beperkte informatie staat bij bijvoorbeeld indexfondsen en aandelen. Verder is er geen algemene trendgrafiek waarop je de waarde van je hele portfolio kunt zien.

Tot slot wordt er ook gezegd dat mensen het jammer vinden dat er geen pushnotificaties zijn voor bepaalde triggers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dalen of stijgen van een bepaalde belegging boven of onder een bepaalde prijsgrens.

DEGIRO en Dividend

Dan komen we nu aan bij het kopje dividend, want hoe heeft DEGIRO dit eigenlijk geregeld? We gaan hier kijken naar de twee belangrijkste punten met betrekking tot dividend: het proces van uitkeren en de dividendbelasting die je betaalt.

Dividend Uitkeren

Als eerst het dividend uitkeren, hoe gaat dit in zijn werking? Als jij op je aandelen dividend ontvangt dan keert DEGIRO dit bedrag aan je uit op je giraal tegoed. Dat betekent dat je geld gewoon wordt bijgeschreven op je DEGIRO rekening en dat het niet automatisch wordt herbelegd.

In sommige gevallen keren bedrijven of beleggingsfondsen dividend uit in de vorm van extra aandelen. DEGIRO heeft ervoor gekozen ook deze vorm van dividend uit te betalen in geld.

Wanneer én of je dividend ontvangt dat hangt niet zozeer van DEGIRO af. Als je deze informatie wilt weten dan zul je dit moeten opzoeken voor de financiële producten waarin je belegd hebt.

Dividendbelasting

Dan is er ook nog het concept van dividendbelasting. De kans bestaat namelijk dat je in Nederland minder dividendbelasting hoeft te betalen dan het land waarin je beleggingen zijn gevestigd (bijvoorbeeld de Verenigde Staten). Als dit het geval is dan heb je de mogelijkheid dit teveel aan belasting terug te vragen.

Toch is dit niet altijd mogelijk. DEGIRO geeft in zijn voorwaarden hiervoor aan dat zij dit alleen doen voor landen waar Nederland goede belastingverdragen mee heeft en waarvoor en geautomatiseerde processen zijn opgesteld. Mocht dit niet zo zijn dan moet je dit teveel aan betaalde belasting gewoon beschouwen als verloren omdat het teveel tijd en energie kost om het terug te vorderen.

Verder moet je, als je dividendbelasting van een buitenlandse belastingdienst wil terugvragen, ook ervoor zorgen dat het antwoord op onderstaande vragen alledrie hetzelfde is (je mag dus bijvoorbeeld niet in Nederland gevestigd zijn en een rekening aanhouden in een ander land):

  • het land waar u woont of bent gevestigd of opgericht;
  • uw fiscale woonplaats; het land waar u ‘fiscaal bent gevestigd’; en
  • het land waar u de Tegenrekening aanhoudt.

DEGIRO Handelstijden

Net als elke broker is DEGIRO voor zijn handelstijden afhankelijk van de opening van de verschillende beurzen die er wereldwijd zijn. Als je wilt beleggen op een bepaalde beurs dan kun je het beste even hier de betreffende beurs op zoeken op de website van DEGIRO.

Hieronder heb ik wel alvast een lijst opgesteld met de meest populaire beurzen zodat je direct weet waar je aan toe bent.

BeursHandelstijden
Euronext Amsterdam09:00 – 17:40
Londen Stock Exchange09:00 – 17:30
Euronext Paris09:00 – 17:30
New York Stock Exchange15:30 – 22:00
NASDAQ15:30 – 22:00
Hong Kong Stock Exchange02:30 – 09:00

DEGIRO Pensioen

Naast de mogelijkheid om als particulier bij DEGIRO te beleggen voor de groei van je spaargeld kun je ook beleggen voor je pensioen. Hiervoor moet je bij DEGIRO een speciale pensioenrekening openen.

Een van de voordelen van beleggen voor je pensioen bij DEGIRO is de grote flexibiliteit die ze je bieden. Zo kun je bij veel pensioenbeleggingsrekeningen alleen beleggen in beleggingsfondsen. Bij DEGIRO heb je de mogelijkheid om aandelen, obligaties en indexfondsen te kopen om zo je eigen portefeuille samen te stellen.

Daarnaast zijn de kosten van een pensioenrekening bij DEGIRO ontzettend laag. Zo betaal je 0,2% per jaar voor je pensioenrekening (daar komen de kosten voor het fonds waarin je investeert nog bij). Dit komt neer op 0,0166% per maand. Dit bedrag krijg je van DEGIRO terug in transactiekosten. Mocht je over dit bedrag heen gaan dan betaal je wel een klein bedrag aan transactiekosten.

De kosten van DEGIRO zijn ontzettend laag, maar daar moet wel bijgezegd worden dat je in veel gevallen geen dividendbelasting kunt terugkrijgen. Dat komt toch ook vaak neer op ongeveer 0,3% per jaar. Daarmee rekent DEGIRO bijna dezelfde kosten als Brand New Day (een andere pensioen beleggingsmaatschappij).

Over het algemeen moet ik concluderen dat het erop lijkt dat DEGIRO een goed pensioenproduct heeft neergezet. De kosten zijn laag, je kunt hetzelfde platform gebruiken als bij je normale beleggingen en er is veel flexibiliteit.

Zelf ook beleggen bij DEGIRO? Klik dan hier om naar de website van DEGIRO te gaan en te kijken wat ze jou te bieden hebben!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts