Dit is het gemiddelde inkomen in Amsterdam


Dat Amsterdam een dure stad is om te wonen, weet iedere Nederlander wel. De stad groeit met de jaren door en is als hoofdstad de stad met de meeste inwoners in Nederland. Dat terwijl er een groot tekort is aan woningen, en zelfs parkeerplaatsen voor mega bedragen verkocht worden.

Maar wat verdienen de Amsterdammers nu eigenlijk? Wat komt er iedere maand binnen om de rekeningen te betalen? In dit artikel bekijken we het gemiddelde inkomen, het opleidingsniveau, en het inkomen per buurt in Amsterdam.

Wat verdienen Amsterdammers gemiddeld?

Gemiddeld verdienen Amsterdammers zo’n € 32.200 per jaar. Het inkomen verschilt wel enorm, en dat is goed terug te zien in het inkomen per buurt. Het gemiddelde inkomen in Zeeburgereiland ligt op € 9.900 terwijl het gemiddelde inkomen in Willemsparkbuurt op €93.000 ligt.

Het grootste deel van de Amsterdammers heeft inkomen uit werk. Hieronder kan je exact terugvinden welke inkomstenbronnen de Amsterdammer heeft:

 • 46% is werkzaam in loondienst
 • 17% is zelfstandig ondernemer
 • 11% is met pensioen
 • 10% ontvangt een uitkering
 • 9% heeft geen inkomstenbron
 • 8% is student

Het modale inkomen in Nederland was in datzelfde jaar € 34.500 en lag daarmee net iets boven het gemiddelde inkomen in Amsterdam. Toch liggen de bedragen niet enorm ver uit elkaar, zeker als je bedenkt dat wonen in Amsterdam een stuk duurder is dan in kleinere steden in Nederland. Geen wonder dat veel Amsterdammers vrij klein wonen dus.

Brutto vs. Netto inkomen in Amsterdam

Er zit natuurlijk een verschil tussen het netto en bruto inkomen in Amsterdam. Wat er netto overblijft van € 32.200 is afhankelijk van de situatie van de persoon. Wanneer men in loondienst is en geen huis bezit, blijft er gemiddeld gezien ongeveer € 26.650 aan netto inkomen over. Dat komt neer op een bedrag van € 2.200 per maand, voor een gemiddelde Amsterdammer in loondienst.

Wat is het opleidingsniveau in Amsterdam

Het opleidingsniveau van mensen is veelal gekoppeld aan het inkomen, daarom is het interessant om te kijken naar het opleidingsniveau van de Amsterdammer. We maken daarbij onderscheid in een laag opleidingsniveau (VMBO, MBO1 of praktijkonderwijs), middelbaar opleidingsniveau (HAVO, VWO, MBO3, MBO2, MBO 3) en hoog opleidingsniveau (HBO of WO).

 • Laag opleidingsniveau: 22,7%
 • Middelbaar opleidingsniveau: 29,3%
 • Hoog opleidingsniveau: 48,0%

Het gaat hierbij om het opleidingsniveau van bewoners met een leeftijd van 15 tot 75 jaar. Wanneer we dit vergelijken met het gemiddelde in Nederland, valt het vooral op dat er veel hoog opgeleide Nederlanders in Amsterdam wonen. In Nederland ziet de verdeling er namelijk als volgt uit:

 • Laag opleidingsniveau: 27,6%
 • Middelbaar opleidingsniveau: 41,5%
 • Hoog opleidingsniveau: 30,9%

Dit wil dus zeggen dat er in Amsterdam gemiddeld meer hoog opgeleide Nederlanders wonen, dan elders in het land.

Leeftijd in Amsterdam

Een andere factor die invloed kan hebben op het inkomen van een stad, is de leeftijd van de inwoners. In Amsterdam wonen, in vergelijking met Nederland, wat meer bewoners tussen de 25 en 45 jaar, terwijl er minder 65 plussers in Amsterdam woonachtig zijn. Werkende in de leeftijd van 25 tot 45 jaar hebben veelal een hoger inkomen dan gepensioneerden van 65+.

Amsterdam in de top 15 steden met hoogste salarissen

Ook onder internationals is Amsterdam een populaire stad. In Amsterdam wonen en werken duizenden niet-Nederlanders. Maar hoe verhoud Amsterdam zich eigenlijk met andere wereldsteden?

Elk jaar brengt Deutsche Bank een rapport uit met de naam Mapping the world’s prices. Hierin worden de kosten voor levensonderhoud en andere cijfers weergegeven in een overzicht met de machtigste steden ter wereld.

Als we kijken naar het inwonersaantal, is Amsterdam internationaal gezien niet meer dan een klein dorp. Met minder dan een miljoen inwoners zijn er honderden steden in de wereld met meer inwoners dan Amsterdam. Toch scoort Amsterdam wel als we kijken naar het inkomensniveau van de bewoners.

Over het algemeen geldt; hoe duurder de stad, hoe hoger de inkomens van de inwoners zijn. Logisch ook, want zij moeten de prijzen in de stad kunnen betalen om te overleven.

Je zou wellicht verwachten dat New York city het hoogste scoort, maar NY staat slechts op plek 3 in de lijst van hoogste inkomens. Het hoogste gemiddelde inkomen is te vinden in Zürich, met een gemiddeld netto salaris van € 4.950 per maand.

Andere Europese steden die hoog scoren zijn Oslo (€ 3.146), Kopenhagen (€ 2.972), Frankfurt (€ 2.910) en Londen (€ 2.903). Amsterdam staat in deze lijst op de 14e plek met een gemiddeld netto inkomen van € 2.626 volgens het onderzoek van Deutsche Bank./h2

Is Amsterdam een goede stad om werk te vinden?

De meeste Nederlanders verdienen hun inkomen door te werken in loondienst. Maar hoe zit het eigenlijk met de banenmarkt in Amsterdam. Is het een gemeente met een grote kans op het vinden van een baan?

Amsterdam is de stad met de meeste banen van Nederland. Niet geheel verassend, gezien de bedrijvigheid en het feit dat het de stad met de meeste inwoners is. De laatste cijfers van het CBS geven aan dat er in 2018 633.800 banen in Amsterdam waren. Daarmee is het dus de gemeente met de meeste banen van Nederland.

Rotterdam was na Amsterdam de stad met de meeste banen, 401.000 in totaal. Andere steden met veel werk zijn Den Haag (281.500) en Utrecht (291.800).

Daar staat wel tegenover dat er natuurlijk meer inwoners in Amsterdam zijn, dan in een stad zoals Utrecht. Je dient dus niet alleen naar het aantal banen te kijken, maar ook naar het aantal inwoners dat mogelijk aanspraak maakt op een dergelijke baan. Als we naar deze verhouding kijken, ligt het aantal banen per inwoner juist wat lager in Amsterdam. Dit heeft als voornaamste reden dat veel mensen in Amsterdam werken, maar buiten de stad wonen.

Het inkomen in buurgemeenten van Amsterdam

Veel mensen kiezen ervoor om buiten Amsterdam te gaan wonen, omdat de prijzen in Amsterdam vaak niet meer te betalen zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met het inkomen in de gemeenten rondom Amsterdam? We zette enkele gemeenten rondom Amsterdam op een rij.

Inkomen per gemeente rondom Amsterdam:

 • Haarlemmermeer – € 30.500
 • Zaanstad – € 26.200
 • Oostzaan – €29.800
 • Landsmeer – € 32.000
 • Waterland – €31.500
 • Almere – € 26.800

Zoals je ziet ligt het inkomen in al deze gemeenten lager dan dat van Amsterdam. De huizenprijzen (en huurprijzen) liggen in deze gemeenten echter ook lager dan in Amsterdam. Dit verklaard dat een hoop mensen in gemeente Amsterdam werken, terwijl ze in omliggende gemeentes wonen.

Bron: https://onderzoek.amsterdam.nl/dataset/inkomen-en-bestedingen
Bron: https://allecijfers.nl/woonplaats/amsterdam/

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts