Dit zijn de 10 grootste bedrijven ter wereld


In dit artikel laten we je zien welke 10 bedrijven er wereldwijd bovenaan staan als het gaat om hun totale marktwaarde. Daarnaast leggen we je uit hoe deze bedrijven zo veel waard zijn geworden aan de hand van hun huidige business model.

Wat betekend de marktwaarde van een bedrijf?

De marktwaarde, ook wel marktkapitalisatie, van een bedrijf zegt iets over hoeveel een bedrijf waard is. Deze waarde wordt berekend door het totale aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de huidige prijs per aandeel. Wanneer bedrijf X bijvoorbeeld 1 miljoen aandelen heeft uitstaan, en een aandeel €10,- per stuk kost, is de marktwaarde van dit bedrijf 1.000.000 x 10 euro = € 10 miljoen euro. Aangezien de meeste grootste bedrijven ter wereld te verhandelen zijn op een aandelenbeurs, kun je een erg nauwkeurig beeld krijgen van welke bedrijven het meest waard zijn ten opzichte van elkaar. De marktwaarde van een bedrijf kan echter sterk fluctureren vanwege de aandelenhandel, houdt er dus rekening mee dat deze top 10 lijst gemaakt is in December 2022. De data is verkregen vanuit Companiesmarketcap.

10. VISA – $441.92 Miljard

VISA is samen met Mastercard een van de grootste betalings bedrijven ter wereld. Het opereert wereldwijd en had in 2016 ongeveer 14,200 mensen in dienst. VISA behaald een omzet van ongeveer $38 miljard dollar in 2022. In 2021 was de totale omzet $32,6 miljard dollar. Omdat VISA de grootste wereldwijde betalingsprovider is, verdiend het bedrijf een mooie 10e plek in deze lijst.

9. Johnson & Johnson – $459.46 Miljard

De welverdiende 9e plaats gaat naar Johnson & Johnson. Dit is een amerikaanse farmaceutische gigant die wereldwijd opereert. Ze onderzoeken, ontwikkelen en verkopen een grote verscheidenheid producten op het gebied van gezondheidszorg. Denk aan baby producten, huid & schoonheidsproducten, allergie remmers en een breed scala aan medicijnen. Ze hebben 141,700 fulltime medewerkers in dienst. J&J haalt een omzet van $96 miljard en winst van $22.51 miljard in 2022. De winst is de afgelopen jaren gestagneerd, in 2014 haalde J&J namelijk ook al $21 miljard winst.

8. United Health – $503.80 Miljard

De 8e plaats in deze lijst gaat naar United Health. Dit bedrijf opereert als gediversificeerd gezondheidszorg bedrijf in Amerika. Het bedrijf offert klantgerichte gezondheids zorg voor iedereen. De combinatie van technologische vooruitstrevendheid en klantgerichtheid maakt dat dit bedrijf succesvol en maakt dat erg veel Amerikanen van hun diensten gebruik maken. Ze halen een omzet van $313.13 Miljard in 2022 met een winst van $25.23 Miljard. De marktwaarde is enorm gestegen in het afgelopen decennia, vooral vanaf 2015 is de marktwaarde van dit bedrijf 5 keer groter geworden.

Tesla

7. Tesla – $557.02 Miljard

Iedereen heeft er de afgelopen jaren wel eens over gehoord, het miljarden bedrijf van Elon Musk genaamd Tesla. De core business van Tesla is natuurlijk de verkoop van elektrische auto’s. Maar er zijn nog andere inkomstenstromen, ze verkopen namelijk ook batterijen, zonnepanelen en software. Tevens zijn ze bezig met nieuwe producten om te verkopen, namelijk de Tesla Optimus robot, elektrische vrachtwagen, zelfrijdende taxi’s etc. Er zit nog genoeg in de pijplijn om de marktwaarde van Tesla te laten toenemen. Tesla is de afgelopen jaren zo beroemd geworden, mede door de hard toegenomen marktwaarde. Het bedrijf is inmiddels $557.02 miljard dollar waard, maar was op zijn hooste punt zelfs meer dan 1 Biljoen (1.000 miljard) waard. Tesla is op dit moment het 7e grootste bedrijf ter wereld met een omzet van $75 Miljard in 2022 en winst van ongeveer $12.6 Miljard.

6. Berkshire Hathaway – $675.08 Miljard

Berkshire Hathaway is een Amerikaanse Holding, met meer dan 80 bedrijven in zijn portfolio. De topman van dit bedrijf staat bekend als een van de meest succesvolle zakenmannen; Warren Buffett. Met zijn 92 jaar staat hij nog steeds aan het hoofd van het 6e grootste bedrijf ter wereld. Beroemde investeringen van Warren Buffett waar hij veel geld aan verdiend heeft zijn Apple, Coca Cola en Bank of America. Berkshire Hathaway heeft een omzet van $253.88 Miljard in 2022.

5. Amazon – $908.86 Miljard

De vijfde plek in onze lijst gaat naar Amazon, een Amerikaanse online retailer met een ongelofelijk groot productaanbod. Amazon verkoopt producten zowel in een webshop als in fysieke winkels. Ze verkopen producten van derden, maar maken ook zelf producten om te verkopen. Ze bieden ook advertenties, abbonementen op digitale content en Amazon prime. Amazon heeft ook een eigen marketplace waar mensen hun nieuwe of gebruikte producten kunnen aanbieden om te verkopen. Hun klanten zijn zowel consumenten, verkopers, ontwikkelaars, bedrijven, content creators en meer. Dit breed gespreide business model zorgt voor een omzet van meer dan $500 miljard in 2022(!). Wat ervoor zorgt dat Amazon het op vier na grootste bedrijf ter wereld is.

4. Alphabet (Google) – $1.202 Miljard

Google staat op de 4e plek van grootste bedrijven ter wereld. De google zoekmachine (google search) domineert tussen de zoekmachines, hiermee maakt Google ontzettend veel winst met advertentie inkomsten. Youtube is ook een onderdeel van Google, nadat ze dit in 2006 voor $1.65 Miljard kochten is dit nu naar schatting zo’n $24 miljard waard. Google zal in 2022 zo’n $282.11 miljard omzet maken met een omzet van $79 miljard. Dit zijn flinke bedragen, dus het is niet gek dat Google zo hoog in de lijst staat.

3. Microsoft – $1.829 Miljard

De top 3 van de lijst wordt aangedreven door Microsoft. Een wereldwijd bekend bedrijf, groot gebracht door oprichter Bill Gates. Microsoft ontwikkeld software, waaronder microsoft teams, office, cloud software Onedrive, Skype, Likedin en is eigenaar van het besturingssysteem Windows. Microsoft is een bedrijf met hoge marges en met een business model waar veel mensen jaloers op zijn, vanwege de vele abbonnementen en terugkerende klanten. Microsoft maakt in 2022 ten minste $203.07 miljard omzet, daarnaast zullen ze ongeveer $85 miljard winst maken in 2022.

2. Saudi Aramco – $1.837 Miljard

Saudi Aramco is het enige niet Amerikaanse bedrijf in deze top 10. Met een bijna vergelijkbare marktwaarde als Microsoft staat dit bedrijf op de tweede plaats. Het bedrijf is ’s werelds grootste olie en gas producent en leverancier, en heeft zich met deze business omhoog geknokt tot het 2e grootste bedrijf ter wereld. Niet erg vreemd, omdat de wereld nog steeds sterk afhankelijk is van deze fossiele brandstoffen. Saudi Aramco maakt in 2022 ongeveer $552.25 miljard omzet met $303.30 miljard winst.

Apple

1. Apple – $2.261 Miljard

Het grootste bedrijf ter wereld is met enige afstand Apple. Apple produceerd hardware en software, en is voornamelijk bekend vanwege de iPhone telefoon. Steve Jobs heeft dit bedrijf groot gemaakt met het ontwikkelen van de iPhone. Sinds 2011 is de CEO van Apple Tim Cook. Andere producten van Apple zijn de iPad, iMac, apple watch en de Macbook. Stuk voor stuk van de beste kwaliteit en verkocht met hoge marges. Apple voert de lijst van grootste bedrijven wereldwijd al enige tijd aan en zal dit naar verwachting nog wel een tijdje blijven doen. Apple zal in 2022 een omzet boeken van $394.32 miljard, met een omzet van $122.03 miljard.

Conclusie

De top 10 lijst is bijna volledig opgebouwd uit Amerikaanse bedrijven. Er zit slechts één bedrijf in dat niet uit Amerika komt, namelijk Saudi Aramco uit Saudi Arabië. Het grootste bedrijf wereldwijd is Apple, met een marktwaarde van $2,261 Biljoen. Er zijn slechts vier bedrijven met een marktwaarde boven de 1 biljoen. Om in de top 10 grootste bedrijven ter wereld te komen, zal je bedrijf VISA moeten inhalen, met een market cap van $441.92 Miljard.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts