Dit zijn de 3 rijkste Brabanders


Brabanders staan bekend om hun gezelligheid. Ben je benieuwd wie er naast gezellig ook het rijkst is in Brabant? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je wie de drie rijkste inwoners van Noord-Brabant zijn.

De rijkste Brabander is Adriaan Mol, oprichter van het betaalbedrijf Mollie. Karel van eerd-eigenaar van Jumbo- eindigt op de 2e plek van de rijkste Brabanders. Op de 3e plek staat Wim van der Leegte, eigenaar van de VDL groep.

Wil je weten wie deze personen eigenlijk zijn? En ben je benieuwd hoe ze zo rijk zijn geworden? Wacht dan niet langer en lees snel verder. In dit artikel lees je de antwoorden op deze vragen en meer.

Wie is Adriaan Mol?

Adriaan Mol werd geboren in Breda. Hij begon al jong met ondernemen. Toen hij slechts 17 jaar was begon hij samen met iemand anders een hostingbedrijf. Het vermogen van Adriaan Mol wordt geschat op 3,5 miljard euro. Het is voor Adriaan Mol niet de eerste keer dat hij bestempeld wordt als rijkste Brabander. In 2021 was hij namelijk ook de rijkste Brabander. Adriaan staat op de 6e plek van rijkste Nederlanders. Hij is eerder ook benoemd als beste online ondernemer in Nederland.

Voordat hij in de top rijkste Nederlanders terecht kwam stond hij in de Quote op de lijst jonge selfmade miljonairs. In een korte tijd groeide zijn vermogen zo erg dat hij zichzelf de rijkste Brabander mocht noemen.

Hoe is Adriaan dan zo rijk geworden? Adriaan is een investeerder, internetondernemer en entrepeneur. Hij is de oprichter van Mollie, een betaal serviceprovider. Daarnaast richtte hij ook Messageboard op. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in communicatiediensten en was eerst onderdeel van Mollie.

In 2021 was het betaalbedrijf Mollie maar liefst 5,4 miljard euro waard. Adriaan heeft echter nog meer plannen om Mollie uit te breiden. Hij is niet van plan om op korte termijn de beurs op te gaan.

Adriaan Mol – © Valentina Vos, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Wie is Karel van Eerd?

Karel van Eerd is de tweede rijkste Brabander in 2022. Karel is geboren in Veghel. Hij staat op plek 7 van de rijkste Nederlanders. Karel is de oprichter van Jumbo. Zijn vermogen wordt geschat op 2,9 miljard euro. Hij was jarenlang algemeen directeur van de Jumbo.

In 2020 is er een onderzoek gedaan naar de omzet van supermarkten. Toen bleek dat 67% van de omzet en 52% van alle filialen afkomstig waren van slechts drie supermarktketens, waaronder de Jumbo. De Jumbo heeft dus een groot aandeel in de opbrengsten van supermarkten.

Karel van Eerd heeft veel werk gestoken in het succesvol maken van Jumbo. Echter heeft hij voortgeborduurd op het succes van zijn vader. Op papier is zijn vader niet de grondlegger van de merknaam Jumbo. Zijn vader kocht namelijk deze naam over voor 1 gulden van een Tilburgse ondernemer. Zijn vader begon eerst een groothandel onder de naam van Eerd Groothandel.

Jumbo is sinds kort niet alleen te vinden in Nederland. Er zijn inmiddels 3 winkels in België. Karel wilt dat er in 2025 circa 100 winkels in België zijn geopend. Het concept van Jumbo is gebaseerd op de supermarkt Walmart. Dit is de grootste supermarktketen in Amerika. In deze supermarktketen wordt er geen korting gegeven op producten. Er wordt juist uitgegaan van de laagsteprijsgarantie. 

De jaaromzet van Jumbo is flink gegroeid de laatste tijd. Dit komt vooral door de overname van concurrenten. Zo heeft de Jumbo onder andere winkels van de Super de Boer, Hema en La Place overgenomen.

De concernomzet in het eerste halfjaar van 2022 van de Jumbo is 5,46 miljard euro. Dit is 1,6% meer dan in het eerste halfjaar van 2021. In 2021 was de totale omzet 9,91 miljard. In 2021 had de Jumbo een marktaandeel van meer dan 22%.

Karel van Eerd – © Tom Beetz, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Wie is Wim van der Leegte?

Wim van der Leegte is de derde rijkste Brabander. Hij staat op nummer 21 van rijkste Nederlanders. Zijn vermogen wordt geschat op 2 miljard euro. Wim is geboren in de stad Nuenen in Brabant.

Van het jaar 1972 t/m 2016 was hij president-directeur bij het Eindhovense bedrijf VDL groep. Dit is een internationale, industriële onderneming die zich toelegt op de verkoop, productie en ontwikkeling van onder andere halffabricaten en (auto)bussen. Momenteel is hij nog actief in de Raad van Commissarissen. Zijn zoon is nu president-directeur.

Wim heeft in vijftig jaar ruim 90 bedrijven verspreid over 19 landen opgebouwd, die onder de VDL groep vallen. VDL is een echt familiebedrijf. Het zal nooit de beurs op gaan. Wim heeft namelijk geregeld dat zijn kinderen alleen de aandelen kunnen verkopen aan hun broer of zus.

Wie zijn de rijkste Nederlanders?

Nu weet je wie de drie rijkste Brabanders zijn. Wie zijn dan eigenlijk de rijkste Nederlanders? Op nummer 1 staat Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van Freddy Heineken. Haar vermogen wordt geschat op 12,8 miljard euro. Na het overleden van haar vader is zij door de erfenis grootaandeelhouder van Heineken geworden.

Op nummer 2 staat Ralph Sonnenberg. Zijn vermogen wordt geschat op 6,2 miljard euro. Hij is familie van de oprichters van Luxaflex. Het bedrijf is onlangs verkocht aan de private-equity firma 3G.

Op nummer 3 staat Frits Goldschmeding met een geschat vermogen van 5,2 miljard euro. Frits is oprichter van Randstad en heeft een foundation opgezet genaamd Goldschmeding Foundation. Onlangs heeft hij alleen met zijn dividenden 320 miljoen euro verdiend.

Conclusie

De drie rijkste Brabanders zijn Adriaan Mol, Karel van Eerd en Wim van der Leegte. Dit is in volgorde van het meest rijkst naar minder rijk. Van de drie rijkste Brabanders hebben maar liefst 2 Brabanders hun succes volledig aan zichzelf te danken. Adriaan Mol staat op nummer 1 terwijl hij de jongste van de drie is. Leeftijd hoeft dus niets te betekenen. Vanaf dat hij jong was heeft hij zich al bezig gehouden met ondernemen.

Alle Brabanders hebben met elkaar gemeen dat ze meerdere bedrijven hebben en/of hun bedrijf continue uitbreiden. Hier hebben ze onder andere hun hoge vermogen aan te danken.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts