Dit zijn de 5 rijkste landen van Afrika


Afrika wordt door veel mensen als een arm continent gezien. Toch is er ook in Afrika rijkdom te vinden. Ben je benieuwd welke vijf landen het rijkst zijn? Lees dan snel verder om dit te ontdekken.

De laatste cijfers over de rijkste landen in Afrika zijn van 2022. De rijkste landen op basis van het bruto binnenlands product per hoofd van bevolking zijn Seychellen, Mauritius, Equatoriaal-Guinea, Botswana en Gabon. Dit is in volgorde van het rijkste Afrikaanse landen naar het minst rijkste Afrikaanse land.

Vraag je jezelf af hoe deze Afrikaanse landen zo rijk zijn geworden? Daar zijn meerdere redenen voor. Lees dan snel verder om het antwoord op deze vraag te krijgen.

Hoe wordt bepaald welk land het rijkste is?

Bij het maken van de top 5 is er gekeken naar de rijkste landen op basis van het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking. Dit is de waarde van alle eindproducten en diensten die binnen het land in een jaar zijn geproduceerd. Vervolgens is dat gedeeld door het gemiddelde van de bevolking van dit jaar.

1.   Seychellen-$ 25,414

Dit land heet officieel de Republiek der Seychellen. Het bevindt zich ongeveer 1600 km ten oosten van het Afrikaanse continent. Het ligt ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan. Seychellen bestaat uit ongeveer 115 eilanden, zoals Cousin en Praslin. Dit zijn allemaal tropische eilanden. Bijna alle eilanden hebben helderblauw water en witte zandstranden. Hierdoor zijn deze eilanden erg populair onder toeristen.

De hoofdstad van dit land is Mahé. In deze stad leven bijna alle mensen, namelijk 90% van de bevolking. In totaal heeft dit land een oppervlakte van 455 km2.

De sector industriële visserij wordt steeds belangrijker in dit land. Er wordt vooral tonijn gevist. Hierdoor is er ook veel werkgelegenheid ontstaan in de visserijhaven.

Toerisme blijft tot nu toe een van de belangrijkste economische sectoren van dit land. Bijna 20% van de BNP wordt genereert door toerisme. Ongeveer 70% van de inkomsten van toerisme staat echter in buitenlandse deviezen. Een groot deel van de toeristen komt uit Europa. De Seychellen is ook een populaire bestemming voor duken, pleziervaren en natuurwandelingen.

2.   Mauritius-$ 20,292

Voor veel mensen is Mauritius geen onbekende bestemming. Mauritius bestaat net als de Seychellen uit meerdere eilanden. Mauritius is wel een stuk groter. Het heeft namelijk in totaal een oppervlakte van 1.969 km2. Mauritius bevindt zich ongeveer 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika. Het is een zelfstandige republiek in de Indische oceaan. De hoofdstad van Mauritius is Port Louis. Hier wonen 135.000 inwoners van de 1,7 miljoen totale inwoners van dit land.Mauritius behoort bij de meest dynamische economieën in Sub-Sahara-Afrika. Het land genereert inkomsten uit verschillende sectoren, zoals de IT-sectoren, groothandel, toerisme, financiële diensten en detailhandel.

Momenteel is suiker, toerisme, financiële diensten en kleding belangrijk voor de inkomsten voor het land. Echter breidt de economie zich steeds meer uit naar andere sectoren, zoals vastgoedontwikkeling, hospitality, onderwijs en visverwerking. Dienstverlening -zoals toerisme- is verantwoordelijk voor meer dan 70% van het bbp.

3.   Equatoriaal-Guinea-$ 17,788

Dit land heet officieel de Republiek Equatoriaal-Guinea. Het bestaat uit het eiland Bioko en het continentale gedeelte Mbini. Daarnaast hoort het eiland Annobón ook bij dit land. In totaal heeft het land bijna 1,5 miljoen inwoners op een oppervlakte van 28.051 km2. Het land is relatief klein vergeleken met andere landen. Het bevindt zich in Centraal Afrika.

De rijkdom van het land is vooral te danken aan dat in midden jaren 90 er oliereserves werden ontdekt. Bijna alle exportinkomsten komen uit de hydrocarbon sector, namelijk 99% van de inkomsten. Hiervan is 75% olie en de rest is (vloeibaar) gas. Deze inkomsten zorgen ook voor 95% van de overheidsinkomsten.

Voorheen had het land ook inkomsten door de export van koffie en cacao. Tegenwoordig is het land vooral gericht op de inkomsten uit de hydrocarbon sector. Bosbouw, landbouw en visserij zijn andere belangrijke sectoren voor de economie van dit land.

4.   Botswana-$ 16,893

Dit land heet officieel de Republiek Botswana. Het land bevindt zich in het zuiden van Afrika en grenst onder meer aan Zuid-Afrika en Zambia. Het land heeft een oppervlakte van 582.000 km. In totaal heeft Botswana 2.441.000 inwoners.

De economie van Botswana wordt gezien als een van de robuuste economieën van Afrika. Een van de belangrijkste sectoren van dit land is de diamantindustrie. Botswana is een bron van veel verschillende stoffen zoals, koper, nikkel, zwavel, platina en antimoon.

In totaal heeft Botswana drie diamantmijnen. Deze diamantmijnen zijn een van de grootste diamant reserves in de wereld.

Weinig inwoners in Botswana hebben een betaalde baan, waardoor de belangrijkste bron van voeding kleinschalige landbouw en veeteelt is. Er is ook grootschalig veeteelt. Vanuit deze sector wordt vooral geëxporteerd naar Europa.

5.   Gabon-$ 15,970

Gabon staat op nummer 5 van de rijkste landen van Afrika. Dit land bevindt zich in centraal Afrika en grenst aan Equatoriaal-Guinea. De oppervlakte van het land is 270.000 km2. In 2021 had Gabon 2,279 miljoen inwoners.

Een belangrijke sector voor de economie van Gabon is olie. De inkomsten door verkoop van olie is namelijk voor 55% van het bbp verantwoordelijk. Het land wilt echter meer actief zijn in andere sectoren. Het doel van het land is om meer inkomsten te krijgen uit landbouw en de verkoop van hout en mangaan.

De inwoners van Gabon werken voornamelijk in de sector landbouw, diensten en industrie. Dit is in volgorde van meest naar de minste mensen die in de sector werken.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts