Dit zijn de 5 rijkste vrouwen ter wereld


Ben je nieuwsgierig naar wie de 3 rijkste vrouwen ter wereld zijn? Wacht dan niet langer en lees snel verder. In dit artikel lees je wie dit zijn.

De rijkste vrouw ter wereld is Françoise Bettencourt Meyers, kleindochter van de oprichter van L’Oréal. Op nummer 2 staat Julia Koch, mede oprichter van Koch Industries. Op de derde plek staat Alice Walton, dochter van de oprichter van supermarktketen Walmart.

Wil je meer weten over deze vrouwen? Wil je weten hoe deze vrouwen rijk zijn geworden? Lees dan snel verder. In dit artikel krijg je het antwoord op deze vragen.

Rijkste vrouw: Francoise Bettencourt Meyers

De rijkste vrouw van de wereld is Françoise Bettencourt Meyers. Haar vermogen wordt geschat op maar liefst 74,8 miljard dollar. Een groot deel van haar vermogen heeft ze te danken aan dat ze de kleindochter is van de oprichter van L’Oréal. Sinds 1977 zit Francoise in de raad van bestuur van dit bedrijf. Ze bezit daarnaast een groot deel van de aandelen, namelijk 33%.

Françoise is al jarenlang de rijkste vrouw ter wereld, namelijk sinds 2017. Toen overleed namelijk haar moeder, waardoor ze erfgename werd van het bedrijf. Françoise houdt zich echter niet alleen bezig met het bedrijf. Ze schrijft namelijk ook boeken over de bijbel en Griekse goden. Ze houdt zich ook veel bezig met het bevorderen van samenwerkingen tussen joden en christenen.

Daarnaast is ze voorzitter van de filantropische Bettencourt Schueller Foundation. Dit is een stichting die zich inzet voor een betere Franse samenleving en de invloed van Frankrijk op het internationale toneel wilt vergroten.

Haar vermogen had nog hoger kunnen zijn als ze geen donaties deed. Zo schonk Françoise in 2019 circa 226 miljoen dollar aan de wederopbouw van de Notre Dame in Parijs. Er worden waarschijnlijk meer donaties gedaan, maar dit deelt Françoise liever niet.

Nr 2: Julia Koch

De tweede rijkste vrouw ter wereld heeft een geschat vermogen van 63,4 miljard dollar. Dit is Julia Koch. Samen met haar overleden man heeft ze Koch Industries opgericht. Dit is het op een na grootste niet beursgenoteerde bedrijf in de Verenigde staten. Het is een Amerikaanse multinational. Het bedrijf heeft diverse dochterondernemingen. De organisatie is onder andere actief in de oliesector, investeringen, handel en chemie.

Sinds het overleden van haar man bezit Julia samen met haar drie kinderen 42% van de aandelen van het bedrijf. De broer van haar overleden man bezit een ander groot deel van de aandelen, namelijk 42%.

Opvallend is dat Julia Koch in 2021 nog op nummer 4 van de rijkste vrouwen stond. Toen had ze een vermogen van 46,4 miljard. Toen haar man nog leefde stonden ze jarenlang samen in de top 10 van rijkste mensen ter wereld. Julia zou een nog hoger vermogen kunnen hebben, maar ze deelt graag haar geld. Ze schenkt namelijk regelmatig geld aan filantropische initiatieven.

Nr 3: Alice Walton

Op de derde plek staat Alice Walton. Haar vermogen wordt geschat op 59,2 miljard dollar. Alice is de dochter van Sam Walton. Sam Walton was de oprichter van Walmart, een grote supermarktketen in Amerika.

Alice bezit samen met haar broers maar liefst 50% van de aandelen van Walmart. Deze winkelketen heeft meer dan 10.000 winkels in 27 landen. Walmart werd in 1962 opgericht en ging in 1970 de beurs op. In 2022 heeft Walmart een omzet van 572 miljard dollar. Dit maakt het de grootste retailer ter wereld.

In 2021 was Alice Walton de tweede rijkste vrouw en de 17e rijkste persoon ter wereld. Haar vermogen werd toen geschat op 61,8 miljard dollar. Dit betekent dat haar vermogen een beetje is gezakt. Het is niet bekend hoeveel aandelen Alice in bezit heeft. Er wordt vermoed dat ze 11 miljard dollar aan aandelen in bezit heeft.

Alice heeft geen actieve rol in het bedrijf. Haar broers runnen zonder haar Walmart. Alice is grote kunstliefhebber en koop veel kunst. Daarnaast is ze actief in de politiek en doneert ze aan de Republikeinse partij.

Welke vrouwen staan er verder in de top 5 van rijkste vrouwen?

Op nummer 4 staat MacKenzie Scott. Haar vermogen wordt geschat op 43,6 miljard dollar. MacKenzie is de ex-vrouw van Jeff Bezos, oprichter van Amazon. Ze trouwde met Jeff Bezos toen ze samen bij hedgefunds werkten. Vanaf het begin is MacKenzie werkzaam geweest in Amazon. Ze hield zich ook bezig met de organisatie. Toen MacKenzie ging scheiden van Jeff Bezos ontving ze 4% van de aandelen van Amazon. Deze aandelen hadden een waarde van 35,6 miljard dollar.

MacKenzie vindt het niet erg om haar vermogen te delen. Ze heeft ook de ‘Giving Pledge’ van Bill Gates ondertekend. Als je dit ondertekend beloof je zoveel mogelijk van je vermogen te doneren aan goede doelen. Zo doneerde ze sinds 2020 maar liefst 12,5 miljard dollar een diverse goede doelen. Ondanks dat veel multimiljonairs zich niet houden aan dit contract doneert MacKenzie wel veel meer geld dan haar ex-man.

Op nummer 5 staat Jacqueline Mars met een geschat vermogen van 32,6 miljard dollar. Jacqueline is de kleindochter van de oprichter van Mars. Ondanks dat Jacqueline inmiddels 82 jaar is zit ze nog steeds in de raad van bestuur. Ze heeft daarnaast bijna 20 jaar gewerkt in het bedrijf (1). In 2021 had Jacqueline een geschat vermogen van 31,1 miljard dollar. Door de lichte stijging in haar vermogen is ze van nummer 6 op de lijst naar nummer 5 gestegen (1).

Conclusie

De rijkste vrouwen ter wereld zijn Françoise Bettencourt Meyers, Julia Koch, Alice Walton, MacKenzie Scott en Jacqueline Mars. Tussen de vermogens van de meest rijkste en vijfde rijkste vrouw zit een verschil van maar liefst 42,8 miljard dollar.

Opvallend is dat vier van de vijf vrouwen in de top 5 rijkste vrouwen ter wereld een groot deel van hun vermogen hebben geërfd of gekregen van hun man. Slechts een vrouw heeft samen met haar man het vermogen opgebouwd, namelijk Julia Koch. Ze is daarnaast ook de jongste vrouw in de top 5. Op nummer 11 van de rijkste vrouwen ter wereld eindigt een Nederlandse vrouw, namelijk Charlene de Carvalho-Heineken.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts