Duurste 10 gemeenten van Nederland


Het leven is pittig duur. Alle prijzen zijn gestegen ten opzichte van een aantal jaren geleden. Dan hebben we het over onze boodschappen, leuke activiteiten ondernemen, kleding, spullen in en om ons huis en natuurlijk woningen zelf. Jaren geleden was de huizenmarkt voor kopers geweldig. Voor een betrekkelijk laag bedrag kon je een mooie woning kopen. Dat is tegenwoordig wel anders. De huizenprijzen zijn behoorlijk de lucht in gegaan. En sommige gemeenten zijn nog veel duurder dan andere gemeenten. Wil jij weten wat de duurste gemeenten van Nederland zijn? Lees dan vooral dit blogartikel!

De top 10 duurste gemeenten in Nederland zijn (van 1 naar 10) Bloemendaal, Blaricum, Laren, Wassenaar, Heemstede, Rozendaal, Landsmeer, De Bilt, Gooise Meren en Bergen.

In dit blogartikel vertel ik je wat de gemiddelde transactieprijs in 2022 was voor een woning in bovenstaande gemeenten, wat de gemiddelde transactieprijs is in heel Nederland en wat het verschil is tussen de duurste en goedkoopste gemeenten. Al deze cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

1. Bloemendaal

De gemeente Bloemendaal bestaat uit de volgende 5 dorpskernen: Bloemendaal, Overveen, Bennebroek, Aerdenhout en Vogelenzang. Het staat bekend om het mooie duinlandschap en natuurlijk het hippe en luxe Bloemendaal aan Zee. De meeste inwoners van Bloemendaal hebben goede banen en verdienen een mooi jaarsalaris.

En dat jaarsalaris is ook wel nodig als je ziet wat de gemiddelde transactieprijs is voor een woning. Dat is namelijk € 1.118.894. Dat betekent dat je gemiddeld ruim 1,1 miljoen moet neerleggen voor een woning! Maar daar krijg je dan ook wel een mooie villa voor terug en je woont in een mooie groene gemeente.

Als je op zoekt op woningen te koop in Bloemendaal kom je prachtige villa’s tegen tussen de 2 en 4 miljoen, maar er staan ook woningen op die minder dan 1 miljoen kosten. Dat zijn dan echter geen vrijstaande villa’s.

2. Blaricum

De meeste mensen kennen de televisieserie ‘Gooische vrouwen’, waar het leven in ’t Gooi een beetje op de hak wordt genomen met grote villa’s, snelle auto’s en rijke en bekende mensen. Nu is dat natuurlijk fictie, maar die grote woningen zijn er in ieder geval wel. En trouwens ook de rijke en bekende mensen. Blaricum valt namelijk onder ’t Gooi.

De gemeente Blaricum bestaat naast het oude dorp uit de wijken Crailo en Bijvanck. Qua gemiddelde transactieprijs voor een woning ligt Blaricum niet ver achter de nummer 1. In Blaricum betaal je gemiddeld € 1.099.57 voor een woning.

Bij het zoeken naar koopwoningen in Blaricum kom je veel mooie woningen tegen die onder de 1 miljoen kosten, maar er zitten een paar uitschieters tussen van rond de 4 miljoen. En dat trekt het gemiddelde als snel naar boven.

3. Laren

Op de derde plek staat nog een gemeente die onderdeel is van ’t Gooi, namelijk Laren. Het heeft zijn naam te danken aan Romeinse godheden (de Laren) die het huis en gezin beschermden. In Laren vind je veel landerijen met kastelen en landhuizen.

Laren is onderdeel van de BEL Combinatie. Dat is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Laren, Blaricum en Eemnes. Alle drie de gemeenten zijn zelfstandig, maar er is sprake van één grote ambtelijke organisatie.

In Laren betaal je gemiddeld € 1.030.092 voor een woning. Dat is al de derde gemeente waar je gemiddeld meer dan 1 miljoen betaald voor een huis.

4. Wassenaar

En dan volgt een gemeente die niet in Noord-Holland ligt, namelijk Wassenaar. Wassenaar staat bekend om zijn mooie huizen, het ligt vlakbij Den Haag, grenst aan een duingebied en aan de zee en de enige overgebleven gras renbaan, Duindigt, ligt in Wassenaar.

Wassenaar is de eerste in dit rijtje die een gemiddelde transactieprijs heeft die onder de 1 miljoen uitkomt. Je betaalt hier namelijk gemiddeld € 970.800 voor een woning.

5. Heemstede

En we gaan weer terug naar de provincie Noord-Holland, want de volgende gemeente is Heemstede. Heemstede is een gemeente ten zuiden van Haarlem. De naam Heemstede bestaat al heel lang en betekent mogelijk ‘woonplaats’. Heemstede staat bekend om het Oude Slot, bloembollenteelt en het grote bos Groenendaal.

In Heemstede betaal je gemiddeld € 805.000 voor een woning. Het is een welvarende gemeente en er wonen aardig wat bekende mensen.

6. Rozendaal

Op de zesde plek staat de gemeente Rozendaal. Rozendaal ligt in de provincie Gelderland, vlakbij de stad Arnhem. Rozendaal heeft minder dan 1800 inwoners. Dit maakt Rozendaal de dunstbevolkte gemeente in Nederland op het vasteland. Naast het dorp Rozendaal bestaat de gemeente Rozendaal ook uit Imbosch en Terlet. Imbosch ligt in het natuurgebied Imbosch.

Mensen willen graag in Rozendaal wonen vanwege het weinige aantal inwoners, de vele groengebieden, oude kastelen en vanuit Rozendaal loop je zo het Nationaal Park Veluwezoom in. Als je hier wilt wonen moet je wel rekening houden met een gemiddelde koopsom van € 743.500 voor een woning.

7. Landsmeer

De gemeente Landsmeer bestaat uit het dorp Landsmeer en de kernen Den Ilp en Purmerland.  Het staat bekend om het natuurgebied Het Twiske en natuurlijk de kerstlichtjesroute in Landsmeer en Den Ilp. Landsmeer is een lang lintdorp met aan beide kanten een waterrijke en groene omgeving. Het ligt ten noorden van Amsterdam.

In Landsmeer is de gemiddelde transactieprijs voor een woning € 724.000. 

8. De Bilt

Dit keer een gemeente in het midden van de provincie Utrecht: De Bilt. De Bilt is bekend om het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) waar de weerberichten worden voorspelt. De Bilt grenst aan het Gooi, maar valt hier niet onder. De Bilt ligt in de streek de Utrechtse Heuvelrug.

In De Bilt mag je gemiddeld € 719.600 betalen voor een woning. Als je zoekt op koopwoningen in De Bilt valt het op dat er een groot verschil zit tussen de goedkopere woningen en de dure woningen. De woningen die rond de 5 ton waard zijn, zijn weinig te koop.

9. Gooise Meren

En dan de derde gemeente die onder het Gooi valt, namelijk Gooise Meren. De Gooise Meren bestaat uit de steden Naarden en Muiden, de dorpen Bussum en Muiderberg, een gedeelte van het buurtschap Bikbergen, de buurtschappen Hakkelaarsbrug en Valkeveen, en het forteiland Pampus.

De gemeente Gooise Meren staat bekend om zijn historie, cultuur, prachtige natuurgebieden en waterrijke omgeving. Net zoals we bij andere gemeenten zien, zorgt deze combinatie in de nabijheid van je woning voor een hoge waarde.

In de Gooise Meren is de gemiddelde transactieprijs voor een woning: € 692.700.

10. Bergen

De gemeente Bergen sluit de top 10 af. Deze gemeente staat bekend om de zee, de duinen en de bossen. De gemeente Bergen bestaat uit de volgende dorpen en buurtschappen: Aagtdorp, Bergen, Bergen aan Zee, Bregtdorp, Camperduin, Catrijp, Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee, Groet, Hargen, Rinnegom, Schoorldam, Schoorl, Wimmenum.

In deze gemeente betaal je gemiddeld € 685.900 voor een woning.

Gemiddelde transactieprijs in Nederland

Volgens de cijfers van het CBS was in 2022 de gemiddelde transactieprijs in Nederland voor een woning bijna € 429.000.

Verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeente

De goedkoopste gemeente om te wonen is Pekela in de provincie Groningen. De gemiddelde transactieprijs voor een woning is in deze gemeente €230.760. Er zit dus een verschil van € 888.134 tussen de duurste en goedkoopste gemeente als je kijkt naar de gemiddelde transactieprijs.

Conclusie

In de top 10 van duurste gemeenten in Nederland betaal je in de top 3 gemiddeld meer dan 1 miljoen voor een woning. Opvallend is dat 7 gemeenten uit de top 10 in Noord-Holland zijn. Er zit een enorm gat tussen de duurste en goedkoopste gemeenten.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts