Ervaringen: Mijn Review van de Nederlandse Kluis (DNK)


Wil je graag kostbaarheden zoals geld, sieraden of bepaalde documenten opslaan? Dat kan in huis, maar dat is zeker niet altijd even veilig. Wanneer je op zoek gaat naar een goed alternatief, kom je waarschijnlijk al snel uit bij De Nederlandse Kluis.

Voorheen werden bankkluisjes verhuurd door lokale bankkantoren, maar deze bieden dit tegenwoordig niet meer aan. De Nederlandse Kluis is daarop ingesprongen, en bied voormalige bankkluizen tegen scherpe tarieven.

Op dit moment is de Nederlandse Kluis de grootste aanbieder als het aankomt op kluis verhuur in Nederland. Maar hoe betrouwbaar is een kluis bij DNK en wat kan je verwachten als je er een kluis huurt? Ik vertel je graag meer over mijn persoonlijke ervaring met DNK.

Kortingscode: Wil je graag één maand bij DNK gratis ontvangen? Benoem dan mijn vriendencode 79195. Vergeet dit niet, aangezien men niet altijd naar de actiecode vraagt. Deze code geeft jou (en mij) één maand gratis huur.

DNK locatie Nijmegen (Bron: De Nederlandse Kluis)

Wat is De Nederlandse Kluis?

De Nederlandse Kluis is een particuliere aanbieder van professionele kluizen in heel Nederland. Ze bieden kluisjes aan in tientallen vestigingen door het hele land.

De vestigingen van DNK zijn veelal gevestigd in oude bankkantoren. De lokale bankkantoren boden in het verleden kluisjes aan, maar zijn daar steeds meer afstand van aan het doen. DNK vestigd zich vaak in dit soort panden en neemt de kluizen dan over.

Ondanks dat de naam wellicht anders doet vermoeden, is De Nederlandse Kluis een particuliere aanbieder. Het heeft dus geen banden met de overheid.

Waarom banken zijn gestopt met het aanbieden van kluizen

Zoals ik aangaf bieden banken geen kluizen meer aan. Er zijn nog wel vaste klanten met een kluis, maar nieuwe klanten worden niet meer aangenomen. Er zijn twee redenen hiervoor.

Ten eerste bied een bank allerlei diensten aan. Een betaalpas, spaarrekening, hypotheek, financiering, etc. Het aanbieden van kluisjes is nooit de focus van de bank geweest en eerder een service. Ook is het gebruik van kluizen de afgelopen decennia flink afgenomen, waardoor er steeds minder klanten met een kluisje overbleven.

Ook is het steeds duurder voor banken om dit aan te kunnen bieden. Er zijn steeds minder klanten die een kluis willen huren, en tegelijkertijd worden steeds meer bankfilialen gesloten. Er gaat steeds meer online, waardoor lokale kantoren niet meer nodig zijn. Het zou dus flink in de papieren lopen om de kantoren puur voor de kluizen open te laten.

DNK stapt dus in dit gat, maar neemt zeker niet alle leegstaande bankfilialen over. Je vind vind ongeveer één DNK filiaal per middelgrote stad.

Afbeelding ter illustratie (foto niet genomen bij DNK)

Veiligheid van DNK

Wanneer je een kluis bij DNK huurt, doe je dat waarschijnlijk zodat je spullen veilig opgeslagen zijn. Daarom is het belangrijk om naar de veiligheid te kijken. 100% veiligheid kan niemand je geven, maar in mijn doet DNK er alles aan om jouw bezittingen zo veilig mogelijk te stallen.

De veiligheid van de kluizen

Zoals ik al zei gebruikt De Nederlandse Kluis voornamelijk oude bankkluizen. Daar hebben ze vervolgens nieuwe beveiliging van deze tijd aan toegevoegd. Op de website van DNK zijn de kenmerken van de kluizen terug te vinden. Enkele specificaties zijn;

  • 24/7 bewaking middels camera’s
  • Getrainde en gescreende medewerkers
  • Directe verbinding met de meldkamer
  • Kluismuren van één meter dik, met een stalen constructie
  • Een sluis om de kluis heen, ook met één meter dikke muren
  • Mistgeneratoren
  • Stroboscopen
  • Waterdetectie

Er zijn dus verschillende maatregelen genomen om de kans op inbraak of overvallen te beperken. Dit zijn in mijn ogen genoeg maatregelen om een kluis bij DNK als veilig te bestempelen.

Medewerkers zijn de zwakste schakel

De medewerkers zijn in dit soort organisaties altijd de zwakste schakel. Het is daarom belangrijk dat een dergelijk bedrijf zorgvuldig nieuwe medewerkers kiest.

Alle medewerkers van DNK worden gescreend op de volgende punten;

  • Bezit Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Registratie bij Bureau Krediet Registratie (BKR)
  • Antecedentenonderzoek

De eerste punten zijn niet heel bijzonder, dit soort checks zie je ook bij veel andere organisaties. Wanneer je geen crimineel verleden en/of schulden hebt, kom je door de check op VOG en BKR heen. Vervolgens doet De Nederlandse Kluis echter ook nog een antecedentenonderzoek.

Hoe diepgaand dit onderzoek is, valt niet terug te vinden. In een antecedentenonderzoek wordt veelal naar het verleden en de vrienden/familie kring van de betrokkene gekeken. Het is dus goed dat DNK dit onderzoek doet (of laat doen), maar de waarde hiervan is van buitenaf niet te bepalen.

Ook is er non-stop camerabewaking die vanuit een andere locatie uitgekeken wordt. Er kan dus altijd iemand meekijken over de schouder van de medewerkers. Verder is er geen reservesleutel van jouw safeloket. Je hebt zelf beide sleutels in bezit.

Hoe veilig is een bezoek aan jouw safelokket

Je kan bij DNK tijdens openingstijden altijd bij jouw safeloket. Je hoeft hier geen afspraak voor te maken. In het contract is opgenomen dat jouw locatie minimaal 8 uur per week geopend is. In de praktijk is dit meestal 5 dagen per week rond kantoortijden.

Wanneer je jouw kluis bezoekt moet je eerst binnengelaten worden door de voordeur. De medewerker moet deze deur ontgrendelen. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen zomaar het pand binnen kan lopen zonder dat het personeel dit gezien heeft.

Je dient je ook altijd te identificeren middels een paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Kom je voor de eerste keer om een kluis te huren? Dan is een rijbewijs niet voldoende.

Wanneer je vervolgens je kluis bezoekt, loopt er altijd een medewerker mee. Zij moeten de toegangsdeur naar de kluizen openen en zien er op toe dat jij enkel je eigen kluis komt openen. De medewerker gaat dus samen met jou naar de kluisruimte, maar je bent vervolgens de enige met een sleutel voor jouw specifieke safelokket.

Je bezittingen liggen niet los in je safeloket, maar zitten altijd in een doos. Je loopt vervolgens met deze doos naar een privéruimte, waar je de doos achter gesloten deuren kan openen. De medewerker krijgt dus niet te zien wat er in jouw kluis ligt opgeslagen.

Ben je klaar? Dan druk je op een knop in de privéruimte om aan te geven dat je jouw doos weer in de kluis wilt plaatsen. Een medewerker klopt op de deur en loopt met je mee naar de kluisruimte. Je plaatst de doos terug in jouw kluisje en sluit deze middels de sleutel af. De medewerker begeleid je naar de receptie en je kan vervolgens het pand verlaten.

Verzekering voor de inhoud van de safeloketten

De inhoud van jouw safeloket is bij DNK verzekerd. Dit wil zeggen dat de goedkoopste kluisjes (notariskluisjes) tot een bedrag van €10.000 verzekerd zijn. Alle andere kluisformaten hebben een verzekering tot €45.000. Het is mogelijk deze verzekering te verdubbelen, maar hier dien je wel maandelijks extra voor te betalen.

Wanneer er toch iets mocht gebeuren met de inhoud van jouw kluisje, moet je aan kunnen tonen wat er in de kluis lag. Het is dus niet zo dat je standaard het verzekerde bedrag ontvangt als je kluis opengebroken mocht worden. Daarom is het aan te bevelen om bij ieder bezoek een foto te maken van de inhoud.

Overigens is de kans op een inbraak of overval extreem klein en het is eigenlijk meer een formaliteit. Maar toch wil je veilig zitten als er iets mocht gebeuren.

Bron: De Nederlandse Kluis

Waarvoor gebruiken mensen de kluisjes van DNK?

Er maken allerlei soorten mensen gebruik van de kluisjes van DNK. De een slaat er oude diploma’s op, terwijl de ander een bruidsschat of sieraden opslaat. Sommige beleggers beleggen in goud ETF’s, terwijl een ander juist fysiek goud koopt en dit opslaat bij DNK. Veel voorkomende toepassingen zijn:

  • Bruidsschat
    In sommige culturen is het gebruikelijk om een bruidsschat te ontvangen bij het huwelijk. De kluisjes worden dan ook veel gebruikt door mensen die hun bruidsschat veilig willen stallen.
  • Documenten
    De notariskluisjes zijn uitermate geschikt voor het opslaan van documenten. Denk bijvoorbeeld aan oude diploma’s, foto’s, of financiële contracten.
  • Edelmetalen
    Investeerders in fysieke edelmetalen gebruiken de kluisjes om de edelmetalen veilig op te slaan. Denk bijvoorbeeld aan gouden munten of zilveren baren.
  • Sieraden en horloges
    Ook eigenaren (en verzamelaars) van dure sieraden en horloges zijn een veel geziene klant bij de Nederlandse Kluis. Zij slaan hun horloges of andere sieraden op en bewaren slechts een klein deel van de collectie thuis. Ze komen geregeld langs om hun sieraden door te wisselen een alles te kunnen dragen.

Mijn persoonlijke conclusie

Al met al denk ik dat de Nederlandse Kluis een goede plek is om waardevolle spullen veilig te stallen. 100% zekerheid kan niemand je geven, maar bij DNK zetten ze alles op alles om jouw bezittingen veilig te bewaren. Wanneer het toch mis mocht gaan, is de inhoud van jouw kluis (tot een maximum bedrag) verzekerd.

Ben je benieuwd en wil je weten of DNK iets voor jou is? Je kan vrijblijvend een afspraak maken voor een bezichtiging. Je krijgt dan een persoonlijke rondleiding en uitleg over het gebruik van de kluisjes bij DNK. Je kan meer informatie op deze pagina vinden (website DNK).

En vergeet niet dat je middels mijn vriendencode één maand huur GRATIS ontvangt. Meld bij het aanmelden de actiecode 79195 en ontvang deze gratis maand huur. Vergeet dit niet te benoemen, aangezien men soms vergeet te vragen of je een actiecode hebt.

Ik wens je veel succes met je keuze voor een veilige aanbieder van kluisjes!

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts