eToro of DEGIRO? Welke broker is beter?


Zowel eToro als DEGIRO zijn brokers die enorm populair zijn onder Nederlandse en Belgische beleggers. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee, en welke broker pas het best bij jou? In dit artikel ga ik dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen DEGIRO en eToro, zodat je kan bepalen welke broker het best bij jou past.

DEGIRO is onderdeel van het Duitse Flatex en staat onder toezicht van BaFin en de AFM. eToro is een Britse broker, gevestigd op Cyprus met toezicht vanuit Cyprus. DEGIRO kenmerkt zich om zijn lage kosten, terwijl eToro adverteert met gratis transacties. Toch zijn er ook bij eToro verborgen kosten aanwezig.

In dit artikel link ik overigens een aantal keer naar DEGIRO (website) en eToro (website). Dit zijn affiliate links. Wanneer je een van deze links gebruikt om een account te openen, krijg ik een kleine vergoeding voor het aandragen van nieuwe klanten. Dit kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat ik dit soort vergelijkingen kan blijven produceren.

Samengevat: eToro of DEGIRO?

Zowel DEGIRO als eToro claimen een goedkope (of gratis) broker te zijn. Verderop in dit artikel ga ik hier dieper op in, maar ik zal beginnen met een korte samenvatting voor hen die niet het hele artikel willen doorlezen;

De kosten:
DEGIRO is zeer goedkoop en voor de meeste particuliere beleggers een hele goede optie. Sterker nog, voor veel beleggers zal gelden dat DEGIRO onder aan de streep voordeliger is dan eToro.

eToro adverteert groots met het feit dat ze geen transactiekosten rekenen, en dat klopt. Toch zijn er kosten die op het eerste oog niet opvallen, die in sommige gevallen harder op kunnen lopen dan de kosten die je bij DEGIRO zou maken.

Vooral de kosten voor het omwisselen van valuta kan enorm oplopen. Deze kosten vallen niet op in dagelijks gebruik, maar zijn er dus wel degelijk. Omdat je bij eToro altijd in dollars moet handelen (ook voor Europese aandelen), moet je altijd je euro’s omwisselen voor dollars (en andersom).

Wanneer je jezelf beschouwt als een handelaar, kan eToro wel goedkoper zijn. Vooral wanneer je veel transacties wilt maken kan eToro steeds goedkoper worden, in vergelijking met DEGIRO. Ga dus voor jezelf na of je een (day)trader of investeerder bent.

Veiligheid:
Van zowel DEGIRO als eToro kan je stellen dat het grote en betrouwbare aanbieders zijn. Ze hebben beide miljoenen klanten in verschillende landen.

Toch moet ik DEGIRO hier beter waarderen dan eToro. Dat heeft met name te maken met het feit dat je op eToro ook eenvoudig CFD’s kan aanschaffen. CFD’s zijn wat complexere producten waar met hefbomen gewerkt kan worden. Ook bij DEGIRO kan je met hefbomen werken, maar je dient hiervoor eerst toetsen af te leggen om te bewijzen dat je weet waar je mee bezig bent.

Daarnaast heeft DEGIRO haar kantoor gewoon in Amsterdam. Na overname door Flatex valt DEGIRO grotendeels onder toezicht van de BaFin, maar dit is nog altijd Europees toezicht. Het hoofdkantoor van eToro ligt in Cyprus, wat minder betrouwbaar op mij overkomt.

Samengevat:
Ik denk dat voor de meeste particuliere investeerders DEGIRO de beste optie is. Zeker wanneer je wilt investeren voor de lange termijn, en met name in Europese en Amerikaanse aandelen investeerd.

Kan je jezelf omschrijven als trader, en maak je veel transacties? Of koop je veel aandelen in verre landen in bijvoorbeeld Azië? In dat geval zou het kunnen dat eToro een betere keuze voor je is.

Het onderzoek en het schrijven van dit artikel heeft veel tijd gekost. Kan je dit waarderen en ben je op zoek naar een broker? Overweeg dan om via mijn links een account te openen. Dit kost jou niets extra, maar resulteert in een vergoeding voor mij als schrijver. Je kan je aanmelden op de website van DEGIRO of de website van eToro.

Voordelen en nadelen van eToro

Om het overzichtelijk te maken, som ik graag even de voordelen en nadelen van eToro voor je op.

Voordelen van eToro

 • eToro rekent geen transactiekosten
 • Er is een veel aanbod met beurzen over de hele wereld
 • Je hebt de mogelijkheid om andere beleggers te kopieëren met het zogenaamde copytrading

Nadelen eToro

 • Je betaalt $5 voor het opnemen van tegoeden
 • Hoofdkantoor op Cyprus
 • Altijd handelen in USD. Je moet je euro’s dus altijd omwisselen, wat kosten met zich meebrengt.
 • Gemakkelijk om risicovollere producten zoals CFD’s aan te schaffen.

Voordelen en nadelen van DEGIRO

Ook DEGIRO heeft een aantal voordelen en nadelen

Voordelen DEGIRO

 • Bekende naam in Nederland en België met een kantoor in Amsterdam
 • Een groot aantal ETF’s is maandelijks aan te kopen zonder transactiekosten
 • Valt deels onder toezicht van de Duitse BaFin, en onder gedragstoezicht van de Nederlandse AFM
 • Geld storten middels iDeal is gratis
 • Lage transactiekosten

Nadelen DEGIRO

 • Ondanks dat ze laag zijn, zijn er wel transactiekosten
 • Enorm groot aanbod, maar iets beperkter dan eToro

Je kan waarschijnlijk wel zien dat ik te spreken ben over DEGIRO. De lijst met voordelen en nadelen laat dit ook zien. Ik probeer de content zo subjectief mogelijk te maken, maar gebruik dagelijks DEGIRO terwijl ik eToro maar weinig gebruik. Ben ik een voor- of nadeel vergeten? Laat het me dat weten!

Kosten met elkaar vergelijken

DEGIRO en eToro verschillen in kostenstructuur. Ze rekenen beide kosten, maar op een andere manier. Daarom probeer ik de kosten zo goed mogelijk met elkaar te vergelijken.

De kosten bij eToro

eToro komt over als een broker zonder kosten. Voor niets gaat echter de zon op, en ook bij eToro komen we toch wel kosten tegen.

Transactiekosten:
eToro adverteerd groot met ‘geen transactiekosten’ en dat klopt ook. Wanneer je een aankoop of verkoop bij eToro doet, worden er inderdaad geen kosten in rekening gebracht. Dit is mooi meegenomen wanneer je relatief veel transacties hebt.

Valutakosten:
Hier komen toch (voor veel mensen onverwachte) kosten om de hoek kijken. Bij eToro kan je namelijk alleen in Amerikaanse dollars handelen. Wanneer je euro’s stort, moet je deze dus omzetten naar USA. Dit gaat overigens automatisch. Dit geldt ook voor Nederlandse aandelen, ook deze worden in dollars verhandeld.

Deze automatische valutawissel kent kosten. Op dit moment kost dit 50 pips bij het storten, en 50 pips bij het opnemen van tegoeden. Pips klinkt wellicht wat ingewikkeld, maar je kan concluderen dat dit (met de huidige wisselkoersen) ongeveer 0,45% aan kosten met zich meebrengt. Deze kosten maak je dus bij het storten van euro’s en bij het opnemen van euro’s.

Je kan dus concluderen dat je sowieso een kleine 1% aan kosten kwijt bent bij eToro wanneer je je geld stort en later weer opneemt.

Geld opnemen en storten:
Er zijn geen kosten voor het storten van geld middels iDeal. Voor het opnemen van je tegoed betaal je echter, naast de valutakosten, ook $5 fee. Bij kleinere bedragen kan dit je rendement wat drukken.

Kosten vergelijken – eToro vs DEGIRO

Welke broker goedkoper is, is geheel afhankelijk van jouw situatie. Wanneer je wat kleine bedragen belegt kan eToro wat goedkoper zijn, omdat de valutakosten (een precentage) dan relatief meevallen. Wanneer je vermogen groeit, groeien de kosten echter ook mee.

Voor de meeste mensen zal gelden dat DEGIRO goedkoper is dan eToro, ondanks de gratis transactiekosten bij eToro.

Investeer je eenmalig €10.000 over 5 Europese en 5 Amerikaanse aandelen? Wanneer je dit eenmalig doet en de aandelen later weer verkoopt om geld op te nemen, is DEGIRO een stuk goedkoper dan eToro.

Kosten bij DEGIRO:

 • €5.000 omzetten naar USD = €5 kosten
 • Transactiekosten = €30 kosten
 • USD omzetten naar euro = €5 kosten
 • Beurskosten = €5 kosten
 • Geld opnemen = Gratis
 • Totale kosten: €45

Kosten bij eToro:

 • €10.000 omzetten naar USD (ook voor EU aandelen) = €45 kosten
 • Transactiekosten = Gratis
 • USD omzetten naar euro’s = €45 kosten
 • Beurskosten = Geen
 • Geld opnemen = ~€4 ($5)
 • Totale kosten: €94

Heb je minder vermogen? Dan wordt het verschil steeds kleiner. Maak je veel transacties en ben je een trader? Dan kunnen de kosten bij DEGIRO uiteindelijk op gaan lopen en kan eToro interessanter worden.

Welke producten bieden eToro en DEGIRO aan

Zowel eToro als DEGIRO hebben een heel breed aanbod van producten. Er zijn maar weinig andere partijen die zo’n divers aanbod hebben als deze twee brokers.

Wil je veel buiten Europa en de VS gaan handelen? Bijvoorbeeld in Azië of Zuid-Amerika? Dan kan het zo zijn dat eToro wat meer aanbod voor je heeft. Daarnaast zijn deze transacties bij DEGIRO vrij prijzig.

Een nadeel van eToro vind ik dat ze ook CFD’s aanbieden. Dit zijn geen echte aandelen, maar afgeleiden ervan. Het is een contract wat je met eToro aangaat, vaak met hoge hefbomen. eToro heeft dus een groot aanbod, maar sommige beurzen (de Noorse bijvoorbeeld) bestaan voornamelijk uit CFD’s.

Wel moet ik meegeven dat eToro wat meer functies heeft dan DEGIRO. Een voorbeeld daarvan is copytrading waarbij je bekende beursanalisten kan volgen. Tegelijkertijd nodigt dit uit om meer te gaan handelen, wat wellicht weer in je nadeel gaat werken.

Veiligheid bij eToro en DEGIRO

eToro en DEGIRO zijn toch wel duidelijk andere aanbieders. DEGIRO is onderdeel van het Duitse Flatex, en heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam. Je geniet hier dus ook van Nederlandse klantenservice e.d.

eToro is gevestigd op Cyprus en richt zich primair op het Verenigd Koninkrijk. Dit wil niet zeggen dat eToro niet veilig is, maar het voelt toch als een ander soort partij dan DEGIRO.

DEGIRO valt onder toezicht van de Duitse BaFin en gedragstoezicht van de AFM. eToro valt onder toezicht van de CySEC (Cyprus) en de FCA (VK). Er is dus wel degelijk toezicht bij deze broker, maar het toezicht in Cyprus is wat minder strikt dan in Duitsland.

eToro en DEGIRO platformen

Zowel eToro als DEGIRO hebben een overzichtelijke website en mobiele applicatie. De website van eToro ziet er iets aantrekkelijker uit dan die van DEGIRO, maar nodigt ook uit om wat meer te handelen.

Zoals ik al aangaf heeft eToro oof CFD’s. Let hier goed op wanneer je hun platform gebruikt, omdat je hier snel overheen kan lezen. Dit wil zeggen dat je wellicht onbewust CFD’s koopt, terwijl je in de veronderstelling bent dat je aandelen of ETF’s koopt.

Zelf gebruik ik de Ark Invest CFD van eToro, omdat deze ETF niet in Europa verkrijgbaar is. Daardoor kan ik er toch in investeren, en is het een bewuste keuze om een CFD te kopen.

Rekening openen bij eToro of DEGIRO

Zoals ik eerder al aangaf kan je via mijn link een rekening openenen bij eToro of DEGIRO. Wanneer je mijn link gebruikt, kost dit je nits extra maar ontvang ik mogelijk een kleine commissie. Dit betalen zij voor het aandragen van nieuwe klanten.

Het is natuurlijk niet verplicht om deze link te gebruiken, maar ik zou het wel waarderen. Daardoor kan ik dit soort artikelen blijven schrijven.

68% van de particuliere beleggers verliest geld wanneer ze handelen in CFDs met eToro. Ga na of je begrijpt hoe CFDs werken en of je het risico om geld te verliezen kan dragen.

 

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts