€1000 Per Maand Bijverdienen Naast Baan


Als jij bezig bent om extra geld bijverdienen naast je baan mogelijk te maken dan juich ik dat zeker toe!

Een zogenaamde “side hustle” (nieuw venster) is op het Amerikaanse continent al veel langer populair. De zoekterm levert op het moment van schrijven 79,6 miljoen resultaten op.

Vergelijk dat met het nederlandse “bijverdienen naast baan” en je krijgt 286.000 resultaten. De Nederlandse markt is dus wel wat kleiner, maar daardoor niet minder interessant.

Maar goed, hoe pak je zoiets eigenlijk aan? Vandaag ga ik je vertellen hoe ik in 2 maanden zo’n €500 – €1000 bruto per maand ben gaan bijverdienen.

Extra geld bijverdienen naast baan

Persoonlijk denk ik dat geld verdienen naast je baan iets is wat iedereen kan doen. Zelf werk ik als freelance tekstschrijver voor een paar verschillende opdrachtgevers.

Eerlijk gezegd had ik eind 2018 niet verwacht dat dat mij zou lukken. Als je zag hoe ik er op dat moment voor stond dan is dat ook niet zo heel gek:

 • Ik had geen ervaring met schrijven of freelancen.
 • Ik kende niemand die mij hierbij kon helpen.
 • Ik had geen geld.

Op zijn zachtst gezegd was ik een redelijke underdog. Een klein beetje ervaring met vertaalwerk had ik wel, maar dat was nooit echt van de grond gekomen.

Dus hoe is het dan toch gelukt? En hoe kan jij ervoor zorgen dat je ook gaat bijverdienen naast je fulltime baan? In deze blog lees je de stappen die ik zelf heb ondernomen om mijn parttime-freelance werk van de grond te krijgen:

 • Kies wat je wilt doen
 • Kies hoeveel tijd je wilt besteden
 • Weten wat je waard bent
 • Een portfolio bouwen
 • Opdrachtgevers vinden

Voordat je gaat lezen hoe jij geld kunt gaan bijverdienen gaan we het eerst hebben over je motivatie om dit te gaan doen. Want bijverdienen naast je fulltime baan, waarom zou je dat doen?

Waarom geld bijverdienen naast je baan?

Voordat je jezelf vol overtuiging stort op je ambitie om geld te verdienen naast je baan is het belangrijk om te weten waarom je dat wilt doen.

Want waarom zou je, helemaal als je fulltime werkt, nog meer hooi op je vork willen nemen? Daar kun je verschillende redenen voor hebben.

 • Je wilt meer voldoening omdat je in je huidige werk niet volledig je ei kwijt kan.
 • Je wilt minder afhankelijk zijn van je werkgever en ook een inkomstenstroom opbouwen die hier los van staat.
 • Je wilt meer mogelijkheden als het gaat om je financiën en carriere.
 • Je wilt sneller financieel onafhankelijk worden.

Het is belangrijk om van tevoren even een mentale check bij je zelf te doen. Als jij meer carrierekansen voor jezelf wil creeren in een ander vakgebied, dan moet je niet gaan freelancen in hetzelfde werk als wat je al doet.

Als je meer voldoening in je leven wil creëren dan is het belangrijk om iets te doen wat dit ook daadwerkelijk voor je kan doen.

Dit zijn natuurlijk een beetje open deuren, maar als je deze stap vergeet dan kom je er na een paar maanden achter dat je er geen bal aan vindt. Dat is ook weer zonde van je tijd.

1. Kies hoe je wil bijverdienen

Kiezen hoe je wilt bijverdienen is de eerste en waarschijnlijk ook de belangrijkste stap. Voordat je direct begint met brainstormen wil ik je even een nuttig hulpmiddel aanraden.

Dit hulpmiddel komt uit het Amerikaanse boek The $100 Startup” (nieuw venster). Het boek behandeld verhalen en lessen van mensen die met een heel klein bedrag een eigen bedrijf op weten te zetten.

Het boek vertelt dat een succesvol bedrijf de 3 volgende ingrediënten nodig heeft: passie, vaardigheden en klanten.

Passie

Passie is economisch gezien geen vereiste om extra geld bijverdienen naast je baan mogelijk te maken. Toch is het ontzettend belangrijk om dit wel te hebben.

Het laatste wat je wilt is jezelf na een lange werkdag achter een project zetten waar je eigenlijk he-le-maal geen zin in hebt.

Als je dan toch iets voor jezelf wilt beginnen, doe dan in ieder geval iets wat je leuk vindt! Het voordeel daarvan is ook, dat als het echt een succes wordt, je er in door kan groeien.

Vraag om te beantwoorden: waar ligt jouw passie en wat wil je daarmee doen?

Vaardigheden

Verder heb je vaardigheden nodig. De kans is groot dat je die al bezit, ieder mens bezit nuttige vaardigheden. De makkelijkste weg is hier om bij te gaan verdienen met vaardigheden waar je al ervaring mee hebt.

Het voordeel daarvan is dat je complexere opdrachten kan aannemen en daardoor een hoger bedrag kunt verdienen. Dus werk je bijvoorbeeld als projectmanager? Dan kan je ook besluiten deze vaardigheden voor jezelf te gaan inzetten als freelancer.

Maar, zoals ik in het begin al zei, ik ben bij gaan verdienen zonder dat ik ervaring had. Vaardigheden en ervaring zijn dus handig, en ze zorgen ervoor dat je sneller op een hogere trede van de inkomstenladder komt te staan.

Als je bepaalde vaardigheden nog niet hebt dan moet je deze dus ontwikkelen. Daar is niets mis mee maar dat betekend wel dat je in het begin ook de “beginnersklusjes” zal aannemen om ervaring op te doen. Geen probleem, dat hoort er allemaal bij!

Vraag om te beantwoorden: wat zijn jouw vaardigheden of welke vaardigheden wil je ontwikkelen?

Klanten

Als je een passie hebt voor wat je doet en je ook nog eens de vaardigheden hebt om het goed uit te voeren, dan blijft er één factor over: klanten.

Je kunt bijvoorbeeld heel goed zijn in jongleren, maar probeer maar eens iemand te vinden die je daarvoor wil betalen. Nee, dan is het waarschijnlijk makkelijker om (bijvoorbeeld) je IT-kennis in te zetten en daar iets mee te gaan doen.

Daarnaast is het goed om te weten wie jou precies gaat betalen en waarvoor

 • Lever je aan bedrijven of consumenten?
 • Hoe ga je die bereiken?
 • Heb je een netwerk wat je kunt inzetten?

Mijn plan van aanpak

Persoonlijk heb ik uiteindelijk de volgende keuzes voor mezelf gemaakt.

Ik besloot aan de slag te willen als schrijver. De reden daarvoor was dat het mij een heel leuk beroep leek met veel vrijheid. Bovendien is het iets wat waar dan ook ter wereld kan doen (locatie onafhankelijk werken, yeey!).

Schrijven was niet per se iets waar mijn vaardigheden lagen. Dat was een bewuste keuze. Ik wilde die specifieke vaardigheid leren en dat leek mij in combinatie met deze blog een goede samenwerking. Hoeveel ik daarmee zou verdienen zou moeten blijken.

De vragen over klanten beantwoorde ik als volgt:

 • Ik schrijf voor bedrijven, ik heb geen zin om zelf consumenten te gaan zoeken. Bedrijven zijn makkelijker en het geeft mij een kans om vaardigheden op te doen.
 • Solliciteren, net zoals elk ander beroep. Ik heb werk gevonden via Upwork, maar ook heb ik vaak gewoon “freelance tekstschrijver gezocht” gegoogled om te kijken wat eruit kwam.
 • Nee, niemand die ik ken kan mij hierbij helpen.

2. Hoeveel tijd wil je hieraan gaan besteden?

Helemaal als je extra geld bijverdienen naast je baan mogelijk wil maken is het belangrijk om te weten hoeveel tijd je aan je side hustle kunt besteden.

Pak in dit geval je agenda er even bij en kijk eens even goed waar je dit werk kunt inplannen. De kans is groot dat als je fulltime werkt dit de ochtenden, avonden en weekenden zijn.

Nu is het aan jou de vraag hoeveel tijd je echt wil besteden aan geld bijverdienen naast je baan.
Ikzelf heb daarin nog wel eens de valkuil om teveel hooi op mijn vork te nemen. Schat realistisch en zorg ervoor dat je niet overwerkt kan raken.

Nu je weet hoeveel tijd je kunt besteden kun je ook inschatten hoeveel opdrachtgevers je nodig hebt.

P.S. ik heb het hier over opdrachtgevers en freelance werk. Als je niet wil freelancen maar liever aan iets wil bouwen (zoals een online onderneming) die passief inkomen kan genereren dan kun je dit artikel lezen wat ik daar al eerder over schreef!

Verder met de opdrachtgevers. Het is namelijk heel goed mogelijk dat als jij 10 uur per week wilt bijverdienen, je maar 1 of 2 opdrachtgevers nodig hebt.

10 uur is namelijk helemaal niet zo veel. Het zorgt er alleen wel voor dat als jij bijvoorbeeld €30 per uur verdient, je als gauw €1200 per maand extra verdient! Als je het daarnaast ook nog erg leuk vindt om te doen (passie) dan is het leven toch geweldig?

Zelf besloot ik zo’n 20 uur per week te willen werken. Tot nu toe is dat (gemiddeld genomen) ook het geval geweest.

Vraag om te beantwoorden: hoeveel tijd kan ik realistisch gezien aan mijn side hustle besteden zonder overwerkt te raken?

3. Weten wat je waard bent

Oké, je weet nu hoe je wilt bijverdienen en hoeveel tijd je daaraan wilt besteden. Ik denk dat het tijd wordt om te kijken hoeveel je daarmee kunt verdienen.

Als eerste moet je weten hoe je betaald wil worden of welke facturering het beste bij jouw klussen past. Zo beginnen veel mensen direct te denken aan hun uurtarief. Dat deed ik zelf ook.

Uurtarieven zijn namelijk wat we gewend zijn van ons normale werk. Het hele economische systeem van werkgever-werknemer is namelijk ingericht op hoeveel tijd jij inruilt voor geld.

Maar vaak werkt het met freelancen niet zo. Zo krijgen schrijvers vaak betaald per woord, en kunnen website ontwikkelaars betaald worden per per project.

Dus afgezien van het gemiddelde uurloon in jouw sector (nieuw venster) is het ook goed om te weten wat je in de andere gevallen kunt vragen.

Als je weet hoeveel uur je wilt/kunt werken en hoeveel je daarmee kunt verdienen is het makkelijk inschatten of dit voor jou de moeite waard is.

Voor mij persoonlijk was dit een makkelijke keuze. Op het moment dat ik begon met freelancen was ik werkloos en was alles wat ik kon verdienen meegenomen. Dat maakte het al snel de moeite waard!

Uiteindelijk komt ik met opdrachtgevers vaak uit op een prijs van €0,03 – €0,04 per woord. Ongeveer €17,50 – €20 per uur excl. btw. Ik heb zelfs een (sporadische) opdrachtgever die €35 per uur excl. btw betaald.

Eerlijk gezegd is €0,03 – €0,04 per woord in de freelance wereld niet zo’n hoog bedrag. Ik ben er voor nu tevreden mee. Helemaal voor iemand zonder ervaring ben ik blij dat ik het op deze manier kan doen!

Vraag: is het plan zoals je het nu hebt bedacht de moeite waard voor jou?

4. Een portfolio bouwen

Nu wordt het tijd om je plan naar de realiteit te brengen. Een van de eerste dingen die je moet weten is dat het binnenhalen van opdrachtgevers anders in zijn werking gaat dan solliciteren bij werkgevers.

Opdrachtgevers boeit het namelijk niet zo ontzettend veel wat je vroeger allemaal hebt gedaan. Ze zijn geïnteresseerd wat jij voor hen kan doen.

Daarom is het belangrijk om een portfolio te maken van alle voorgaande succesvolle klussen die jij hebt gedaan. Een portfolio kan je ook zonder freelance ervaring al een heel eind op weg helpen. Een goed portfolio doet de volgende dingen:

 • Het laat zien wie je bent en wat je passie is
 • Het laat de opdrachtgever zien wat jij voor hem kan betekenen (op basis van eerder werk)
 • Het laat zien voor wie je het liefst werkt en wat voor soort werk dat is
 • Is een makkelijke manier om contact met je te leggen

Als je een goed portfolio wil maken dan zou ik dit artikel (nieuw venster) zeker aanraden!

Eigenlijk heeft iedereen die als freelancer voor andere bedrijven wil werken een portfolio nodig. Als je van plan bent aan consumenten te gaan verkopen dan heeft dit natuurlijk een stuk minder belang.

Wat als je geen ervaring of voorbeelden hebt?

Het hang een beetje af van wat de manier waarop je extra geld bijverdienen naast je fulltime baan mogelijk wilt maken.

Wil je als schrijver aan de slag? Dan maak je 3-4 kwalitatief goede voorbeeldteksten. Zelf had ik nog wat liggen, en dat vulde ik aan met een paar blogs die ik al had geschreven. Deze regel geldt trouwens voor alle creatieve beroepen: als je geen voorbeelden hebt dan maak je ze.

Het is niet zo zeer belangrijk dat je een spetterend portfolio bouwt (heb ik zelf ook niet) maar wel dat je op de een of andere manier kan aantonen dat jij geschikt bent voor de klus. Want als je dat kan, dan heb je de helft van het werk al gedaan.

Vraag: Hoe kan ik voor mijn vakgebied een goed portfolio maken? Wat gaat mijn ervaring en expertise het beste laten zien?

5. Opdrachtgevers vinden

Op naar het leukste/meest frustrerende gedeelte afhankelijk van hoe het gaat: opdrachtgevers vinden.

Als je een professioneel netwerk hebt wat je bij deze stap kan inzetten dan zou ik dat direct doen. Hoe sneller andere mensen van jouw diensten afweten hoe beter. Helemaal als die mensen jou al kennen dan heb je al snel een streepje voor.

Als je geen netwerk hebt (zoals ik) dan zul je het anders aan moeten pakken.

Zelf ben ik naar Upwork.com (nieuw venster) gegaan en ben ik gaan solliciteren. Daar kwam in eerste instantie niets uit maar uiteindelijk werd ik benaderd door een Duits marketingbureau wat een Nederlandse schrijver zocht. Dat was opdrachtgever nummer 1 en daar schrijf ik nu nog voor.

Opdrachtgever nummer 2,3 en 4 heb ik allemaal op dezelfde manier gevonden: Google.

Door gewoon te zoeken op “Freelance tekstschrijver gezocht” & “Blogger gezocht” kwam ik terecht bij bedrijven die schrijvers zoals mij zochten. Het is trouwens een goed idee om verder te kijken dan pagina 1. Tot en met pagina 10 heb ik nog relevante en actuele klussen gevonden!

Vervolgens stuurde ik een leuke motivatiebrief van een half A4’tje waarin ik mezelf voorstelde. Daarbij stuurde ik mijn eerder gemaakte portfolio mee en dan was het afwachten.

Laat je trouwens niet ontmoedigen als dit niet in één keer lukt. Afwijzingen zul je krijgen dus doe daar niet te moeilijk over. Ik heb zelf een stuk of 30 – 40 sollicitaties gestuurd voordat ik 3 opdrachtgevers had gevonden. Gewoon blijven doorgaan, het hoort bij het spel!

Zoals je ziet zijn alle manieren die ik heb gebruikt ook helemaal gratis. Het is dus niet nodig om een duur abonnement af te sluiten bij een website voor freelancers om gevonden te worden!

Zo simpel is het

Dat waren de 5 stappen die ik heb doorlopen om extra geld bijverdienen naast een baan mogelijk te maken. De stappen lijken simpel en eerlijk gezegd zijn ze dat ook.

Als jij ook geld wil verdienen naast je baan is het vooral belangrijk deze stappen te doorlopen. Ik had het artikel 10x zo lang kunnen maken maar dit is waar het uiteindelijk allemaal op neerkomt. Niet meer niet minder.

Kies dus wat je wil doen, hoeveel uur je daaraan wilt besteden en onderzoek wat dat je kan opleveren. Daarna is het belangrijk om een goed portfolio te maken en opdrachtgevers te gaan overtuigen!

Verdien jij al geld naast je baan?

Als je vragen hebt over wat ik hierboven geschreven heb dan hoor ik dan natuurlijk ontzettend graag! Verder ben ik heel erg benieuwd of jij al bijverdient? Of denk je er aan dit te gaan doen?

Ik denk dat de meeste van ons weleens met het idee gespeeld hebben maar ik ben benieuwd hoeveel mensen er echt mee aan de slag zijn gegaan! Laat het weten in de opmerkingen hieronder.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts