Fysieke vs Synthetische ETF – De Verschillen


ETF’s zijn enorm populair onder de beleggers van vandaag de dag. Toch is niet iedere ETF hetzelfde, en zijn sommige ETFs zelf niet wat het lijkt. Het is goed om te weten wat de verschillen zijn tussen fysieke ETF’s en synthetische ETF’s.

Een fysieke ETF volgt de onderliggende index door alle (of het grootste gedeelte) van de bezittingen die in de index zitten aan te houden. Bij een synthetische ETF kan de uitgevende instantie beleggen in andere producten, vaak derivaten. Dit zorgt voor een hoger risico.

Op basis van deze korte omschrijving is het je wellicht niet in één keer duidelijk, daarom neem ik hieronder graag even de tijd om het nader toe te lichten. Dit is belangrijk, zodat je weet waar je in investeert en wat de mogelijke gevaren zijn.

Wat is een ETF?

Zelf omschrijf ik een ETF graag als ‘een mandje van verschillende producten’. Laten we in dit voorbeeld uitgaan van een mandje met aandelen. Wanneer je gemakkelijk je geld wilt spreiden, kan een ETF je daar bij helpen.

Als je bijvoorbeeld 100 euro per maand te besteden hebt, is het lastig dit te verdelen. Veel aandelen zoals Tesla en Apple hebben enorme prijzen van honderden dollars per aandeel. Het kost op die manier jaren om je geld goed te spreiden.

Je kan met die 100 euro ook een ETF kopen bij een uitgevende instantie zoals Vanguard, iShars, Wisdomtree, etc. Zij gebruiken jouw 100 euro vervolgens om te investeren in de onderliggende aandelen van de ETF. Althans, dat is bij een fysieke ETF het geval.

Stel; je koopt voor 100 euro een ETF die de AEX volgt. Dit zijn de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland. De uitgever van de ETF zal die 100 euro (samen met het geld van alle andere kopers) gebruiken om de aandelen te kopen. Op die manier heb je je geld verspreid over de 25 grootste Nederlandse bedrijven, terwijl het duizenden euro’s zou kosten als je van ieder bedrijf wat aandelen zou willen kopen. Eenvoudig en gemakkelijke spreiding dus.

De uitgevende instantie vraagt overigens een servicefee voor deze dienst. Dit kan enorm verschillen, maar veel verkochte ETF’s zitten zo tussen de 0,20% en 1,00% aan kosten.

Wat is een fysieke ETF?

Zoals er net al werd gezegd bestaat een fysieke ETF uit de bezittingen die in de index zitten die er wordt gevolgd. Voor ETF’s die uit bedrijven bestaan betekent dit vaak dat het fonds de onderliggende aandelen van die bedrijven in bezit heeft.

Stel je bijvoorbeeld voor dat iShares of Vanguard een ETF uitgeven van de Amerikaanse S&P500. Een van de aandelen in dat fonds is Microsoft die in dit voorbeeld 5% van het fonds uitmaakt. Voordat deze fondsbeheerders een ETF kunnen uitgeven zullen ze eerst de aandelen van Microsoft moeten kopen zodat deze 5% van het fonds uitmaakt

De fondsbeheerders herhalen dit proces voor alle aandelen die in de index zitten totdat het totaal van alle aandelen representatief is voor de index die er gevolgd moet worden.

Echter, er zijn ook genoeg andere soorten ETF’s. Denk bijvoorbeeld aan een ETF die in goud belegd. Als je een ETF hebt die in fysiek goud belegd dan zal de fondsbeheerder eerst het goud moeten aankopen voordat ze de ETF aan je kunnen uitgeven. Dat is dus wat er met fysieke ETF’s gebeurd.

Wat is een synthetische ETF?

Het doel van een synthetische ETF is in de basis hetzelfde. Je wilt gemakkelijk en snel je geld kunnen verdelen over een groot aantal bedrijven.

Bij een synthetische ETF gebruikt de uitgevende instantie het geld echter niet om de onderliggende aandelen te kopen. Wanneer je een ETF op de AEX koopt, zal jouw geïnvesteerde geld dus niet naar de AEX gaan. In plaats daarvan kan jouw geld naar hele andere producten gaan.

Dit zijn vaak derivaten die bij een derde partij aangekocht worden. Dit zorgt voor een extra risico, omdat er een andere partij betrokken is. Je ontvangt nog altijd het rendement op de AEX van de uitgever van de ETF, maar zij proberen ondertussen dus meer rendement te maken door het elders te investeren. Ook daar zit een risico in.

Verschil Fysieke en Synthetische ETF’s of Trackers

Het voornaamste verschil tussen fysieke ETF’s en synthetische ETF’s zit in de manier waarop de index gevolgd wordt. Fysieke ETF’s volgen een onderliggende index door de bezittingen die in de index zitten fysiek aan te houden. Synthetische ETF’s volgen de index door gebruik te maken van swaps.

Een swap is een contract tussen een fondsbeheerder en bijvoorbeeld een bank. De bank geeft aan dat zij de fondsbeheerder de financiële middelen zullen uitkeren die overeenkomen met de waarde van de onderliggende bezittingen in een index. Op die manier is het dus mogelijk om een index te volgen zonder de onderliggende bezittingen echt te bezitten.

Vanzelfsprekend brengt deze financiële constructie ook iets meer risico met zich mee en daarom kiezen de meeste beleggers toch het liefst altijd voor een fysieke ETF. Echter, een synthetische ETF heeft ook voordelen.

Zo vindt de dividenduitkering vaak op tijd plaatst en zit hier dus geen vertraging in. Daarnaast is de tracking error lager doordat er geen kosten gemaakt hoeven te worden om de onderliggende bezittingen te kopen en te verkopen.

Waarom fysieke ETF’s mijn voorkeur hebben

Dit gezegd hebbende is een fysieke ETF absoluut de ETF die mijn voorkeur heeft. Er kleven simpelweg minder risico’s aan. Als ik een ETF op de AEX koop, wil ik dat mijn geld ook naar de AEX gaat en niet naar een ander product.

Voor de meeste indexen zijn goede en voordelige fysieke ETF’s te vinden. Het kan echter voorkomen dat je in een wat kleinere markt een ETF zoekt, waardoor er vooral synthetische ETF’s naar voren komen. Dit hoeft geen dealbreaker te zijn, maar het is wel goed om te weten wat de verschillen zijn.

Wil je inspiratie opdoen voor nieuwe ETF’s voor in je portefeuille? Bekijk dan deze artikelen eens:

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts