150 Tips Om Geld Te Besparen


Geld besparen, je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk. Voor sommige mensen is het noodzaak, anderen maken er bijna een sport van.

Een ding is in ieder geval zeker. Door te besparen blijft er meer geld over voor leuke dingen. Of je gebruikt het bespaarde geld om sneller financieel onafhankelijk te worden.

Wat je motivatie ook is, ik begrijp je maar al te goed. Euro’s wil je goed besteden en niet weggooien. Heb jij even geluk dat ik hieronder een lijst met 150 bespaartips heb staan!

Een makkelijke manier om te besparen is door
een huishoudboekje in excel te gebruiken.
Klik hier om een gratis huishoudboek te downloaden!

Geld besparen huishouden

  1. Kies voor LED
   Installeer waar het kan LED-verlichting. Met LED bespaar je namelijk al gauw 20% op je energiekosten! Benieuwd hoeveel jij kunt gaan besparen? Gebruik dan even deze rekenmachine.
  2. Maak veel eten in een keer, zo kies je niet snel voor makkelijker voedsel
   Wie kent het niet: je hebt geen zin om eten te maken dus koop je een makkelijkere (en duurdere) kant-en-klaar maaltijd. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Maak de volgende keer als je eten klaarmaakt daarom meer dan dat je nodig hebt. Als je de volgende keer geen zin hebt om te koken heb je jouw eigen goedkope variant van een kant-en-klaar maaltijd al staan!
  3. Installeer een programeerbare thermostaat
   Installeer een slimme thermostaat. Als je nog niet bewust met je energieverbruik om gaat kan dit je 15% besparing op je energiekosten opleveren. Moet je hem natuurlijk wel slim gebruiken!
  4. Koop een “hotfill”-wasmachine
   Hotfill wasmachines kun je direct aansluiten op de warmwaterleiding. Daardoor verwarmen ze het water niet zelf en dat scheelt je al gauw €10-20 per jaar.
  5. Zet de lichten uit
   Een van de makkelijkste manieren om energie te besparen is door simpelweg de lichten uit te zetten. Een gemiddeld huishouden kan daarme €100 per jaar besparen.
  6. Herbruik groenten
   Wees slim met je groenten. Zo groeit sla uit de supermarkt gewoon nog verder als je het in een potje plant. Of wat dacht je van een avocadoplant, ook super als decoratie.
  7. Als je wilt sparen dan moet je natuurlijk wel overzicht hebben over je spaardoelen! Gelukkig kun je met deze excelsheet al je spaardoelen op een rijtje zetten. Zo heb je direct overzicht.
  8. Check al je huishoudelijke apparatuur op slijtage
   Voor veel dingen geldt dat repareren goedkoper is dan vervangen. Met huishoudelijke apparatuur is dat natuurlijk niet anders. Zo kun je bij de wasmachine kijken of de lagers er nog goed uitzien en je kunt je vaatwasser onderhouden. Beter dan een nieuwe kopen toch?
  9. Maak je eten thuis
   Een van de dingen waar ik zelf nog wel eens moeite mee heb is mijn eten thuis klaarmaken. De AH-to-go is soms heel erg verleidelijk. Toch is je eigen eten klaarmaken vaak veel slimmer. Dat broodje wat bij de AH €2,00 kost maak je zelf voor €0,50.
  10. Maak een visuele reminder voor je schulden
    Als je schulden hebt is het een goed idee om hier deze visueel tot leven te brengen. Op die manier is het niet alleen een getalletje in je hoofd, maar krijgt het ook daadwerkelijk een fysieke vorm. Hoe meer je aflost, hoe minder rente je betaalt. Dat scheelt weer.
  11. Eet ontbijt
   Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je niet in de verleiding komt nog snel even wat te snacken als je onderweg bent. Hoe minder impulsaankopen je uiteindelijk doet, hoe meer geld je bespaart.
  12. Wissel babysitten af met andere stellen
   Als je kinderen hebt, en je kent andere stellen met kinderen, is het misschien een goed idee om elkaar af te wisselen met babysitten. Op die manier hoef je geen babysitter te betalen en help je elkaar uit de brand.
  13. Wees creatief met restjes voedsel
   Restjes voedsel weggooien is doodzonde. Het is beter voor je portemonnee (en de wereld) als je restjes een tweede leven zou geven. Met een beetje creativiteit kom je namelijk al een heel eind.
  14. Kleed je minimalistisch
   Met minimalistisch bedoel ik trouwens niet: koop 15 witte overhemden. Het gaat er meer om dat je meer doet met de spullen die je koopt. Je kunt beter schoenen van €100 euro kopen die je 2 jaar lang kunt gebruiken, dan 10 paar schoenen van € 15 die je eigenlijk nooit draagt en vervolgens weer wegdoet.
  15. Investeer in een diepvries
   Een diepvries is misschien wel het meest ondergewaardeerde stuk huishoudelijk apparatuur wat er bestaat. Diepvriezen zorgen ervoor dat eten nooit stukgaat. Hoe ideaal is dat? Hoe meer diepvries ruimte je hebt, hoe minder eten je hoeft weg te gooien omdat het over de houdbaarheidsdatum is.
  16. Maak een plan om je schulden af te lossen
   Naast het maken van een visuele reminder is het ook superslim om een plan te maken om je schulden af te lossen. Bedenk hoeveel je maandelijks wilt gaan aflossen. Misschien kun je zelfs automatische betalingen instellen?
  17. Investeer in een slowcooker
   Slowcookers zijn elektrische pannen die eten op een hele lage temperatuur gaar koken. Ze gebruiken minder energie dan een oven.
  18. Doe standaard huis- en auto-onderhoud op een gepland schema
   Naast je huishoudelijke apparaten is onderhoud aan je huis en auto natuurlijk ook hartstikke noodzakelijk. Als je deze twee kostenposten regelmatig onderhoudt dan gaat dat je natuurlijk veel schelen!
  19. Koop spullen die je vaak gebruikt in grote hoeveelheden
   Het is altijd slim om spullen die je veel gebruikt in grote hoeveelheden te kopen. Zo zag ik bij de Lidl een zak van 4,5 kilo rijst voor €3,99. Dat is nog geen euro per kilo. Als je dit met veel dingen doet dan telt dat vanzelf op.
  20. Als je gaat reizen, neem voedsel mee
   Voedsel meenemen als je op reis gaat is een heel slim idee. Weinig dingen zijn namelijk zo duur als bezinestations en wegrestaurants.
  21. Maak gebruik van overspanningsbeveiliging
   Overspanningsbeveiliging? Ja, precies. Ik kende het zelf ook niet maar het is een apparaatje wat ervoor zorgt dat je electronica bij een blikseminslag niet stukgaat. Best handig als je veel dure apparatuur in je huis hebt staan. Lees er hier meer over.
  22. Maak gebruik van een budget
   Een van de simpelste manieren om te besparen is door een budget te maken. Als je van tevoren plant hoeveel je uitgeeft, hoef je je er alleen nog maar aan te houden. Ik heb een heel simpel huishoudboekje wat je hiervoor kunt gebruiken: Klik hier voor het huishoudboekje!
  23. Gebruik contant geld en enveloppen
   Het gebruik van contant geld en enveloppen is niet nieuw maar wel heel effectief. Elke envelop staat voor een bepaalde categorie aan kosten. Jij budgeteert hoeveel je eraan kwijt mag zijn, en stopt dit geld in de envelop. Als het geld op is, dan is het op. Het zorgt er dus voor dat je nooit meer uit kunt geven dan je op je budget hebt staan.
  24. Zet een automatische transactie naar je spaarrekening
   Sparen gaat het makkelijkst als je geld hebt. Daarom is het slim om een automatische overboeking naar je spaarrekening in te stellen zodra je je salaris hebt ontvangen. Dat geld kun je niet meer uitgeven en heb je dus sowieso al bespaart.
  25. Zorg dat je een spaarrekening hebt bij een andere bank
   Een andere handige truc is om een spaarrekening bij een andere bank te nemen. Zo duurt het minimaal één dag voordat je je geld kunt uitgeven (dus geen impulsaankopen!). Als je daarnaast de app van deze bank niet download dan zie je het geld ook niet zo vaak voorbij komen. Daardoor is de kans klein dat je in de verleiding komt om het uit te geven.
  26. Ga voor korte-termijn doelen
   Lange-termijn doelen zijn fijn om een beeld te schetsen voor de toekomst. “in 10 jaar financieel onafhankelijk zijn” is een duidelijk doel, maar hoe ga je dat in godsnaam bereiken? Zorg ervoor dat je kleinere doelen stelt. Zo kun je je voornemen om elke maand een x % van je salaris te sparen.Dit soort korte-termijn doelen zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft. Ook kun je “De 10 niveaus van financiële onafhankelijkheid” gebruiken als doelstellingen. Korte-termijn doelen zijn haalbaar, en daardoor blijf je gemotiveerd om te sparen.
  27. Spaar je financiële meevallertjes
   Krijg je geld terug van de belasting? Dat geld kun je het beste direct sparen. Valt je energierekening toch lager uit? Het verschil kun je sparen. Meevallertjes geven je een extra duwtje in de goede richting als je ze spaart.
  28. Spaar je wisselgeld, of je fooi
   Heb je wisselgeld? Zorg ervoor dat je al je contante wisselgeld spaart. Hetzelfde geldt als je een beroep hebt waarbij je fooi krijgt. Mijn vriendin spaart al haar fooien en heeft aan het einde van het jaar toch al gauw € 500 gespaard.Als alternatief zou je ook Peaks kunnen gebruiken. Peaks is een beleggingsapp van de Rabobank. Elke pintransactie rondt de app naar boven af en het verschil wordt direct belegt. Voorbeeld: als je €2,50 betaalt aan koffie dan rondt de app dit af naar €3. Het verschil van €0,50 wordt direct belegd.
  29. Betaal je creditcard rekening elke maand volledig
   Weinig dingen zijn zo zonde als de rente betalen die je op een creditcard hebt staan. Dat komt omdat creditcards vaak gebruikt worden voor aankopen die helemaal niet nodig zijn. Bespaar jezelf veel geld door elke maand je creditcardrekening volledig af te lossen.
  30. Maak gebruik van het Nibud Persoonlijk Budgetadvies
   Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies is een handige tool die je, aan de hand van jouw gegevens, direct laat zien waar jij kunt besparen. Het is ook helemaal gratis en direct online te doen.
  31. Vries je creditcard in
   Dan bedoel ik ook echt invriezen. Helemaal een goed idee als je vaak impulsaankopen doet die je veel geld kosten. Denk je zelf ook niet dat de verleiding  een stuk kleiner wordt als je eerst een blok ijs moet ontdooien?
  32. Zet een limiet op uitgaven voor cadeaus
   Feestdagen en verjaardagen kosten vaak veel geld. Daarom is het goed om een maximumbedrag voor cadeaus in te stellen. Op die manier weet iedereen waar hij aan toe is, zonder dat het kapitalen kost.
  33. Koop geen goedkope kleren omdat ze goedkoop zijn
   Goedkope kleding kopen omdat het goedkoop is, is een heel erg slecht idee. Onthou: als je een broek van €25 koopt die eerst €60 was, dan heb je geen €35 euro bespaart maar €25 uitgegeven.
  34. Vergelijk je inboedel/woonverzekering
   Verzekeringen zijn misschien wel een van de makkelijkste manier om geld te besparen. Het zijn toch kosten die elke maand weer terugkomen en waar je dus makkelijk op kunt bezuinigen. Neem een keer in het jaar de tijd om je inboedel/woonverzekering onder de loep te nemen. Via PriceWise kun je jouw woonverzekering makkelijk en snel vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste deal hebt.
  35. Kijk of je je hypotheek kunt oversluiten
   Een hypotheek oversluiten kan een goed idee zijn als je rentevaste periode af loopt, of als de rentes heel erg laag staan. Zeker de moeite waard om eens naar te kijken.
  36. Extra aflossen op je hypotheek
   Extra aflossen op je hypotheek levert je natuurlijk ook heel veel geld op in bespaarde rente. Dat is zeker een aanrader! Wel is het een hele klus om zelf uit te zoeken hoe je dit het beste kunt doen. Gelukkig gaat deze hypotheek excelsheet die ik voor je heb gemaakt je daarbij helpen!
  37. Kijk kritisch naar je energiegebruik
   Ook energiekosten zijn een maandelijk terugkerende kostenpost. Kijk eens hoe jij ervoor staat qua energieverbruik met deze handige vergelijktool.
  38. Gebruik minder water
   Water kost natuurlijk ook geld. Je kunt natuurlijk minder lang douchen maar er zijn nog heel veel manieren om minder water te gebruiken.
  39. Verlaag je stookkosten
   Besparen op je stookkosten is zo simpel als je verwarming een graad lager zetten. Tuurlijk wordt het wat kouder in huis, maar iets dikkere kleding en een dekentje op de bank kunnen uitkomst bieden.
  40. Isoleer alles
   Isoleren levert heel erg veel rendement op. Natuurlijk moet je hier wel even investeren, maar dat betaald zich vaak ruimschoots terug. Een gemiddeld huishouden kan op die manier al €1360 per jaar besparen.
  41. Wek je eigen energie op
   Zonnepanelen zijn hier een goed voorbeeld van. Deze leveren namelijk al snel een rendement op van ruim 10%. Maar wat dacht je van een warmtepomp en zonneboiler? Als je erin investeert betalen deze oplossingen zich ook ruimschoots terug. Weten wat zonnepanelen jou kunnen opleveren lees dan deze blog die ik daar eerder al over schreef: In 5 Stappen De Opbrengst Van Zonnepanelen Berekenen.
  42. Gebruik de waterkoker om water te verhitten
   Gebruik de waterkoker om water te verhitten in plaats van een pannetje op het vuur te zetten. Elektriciteit is nu eenmaal goedkoper dan gas.
  43. Zoek altijd naar kortingscodes
   Kortingscodes vindt je overal op het internet, je moet alleen even zoeken. Websites zijn onder andere: Groupon, Pepper, AD, Kortingscode.nl.
  44. Vastelastenbond
   De Vastelastenbond is een consumentenvereniging die, je raadt het al, helpt te besparen op vaste lasten. Ze helpen jou besparen op internet, tv, mobiel, energie en verzekeringen. Samen sta je immers sterker.
  45. Verzorg je huisdieren zelf
   Als je leert hoe je zelf de vacht en nagels van je huisdier kunt knippen dan is dat een snelle en simpele besparing.
  46. Betaal je zorgverzekering in een keer
   Zorgverzekeraars geven vaak 1-2% korting als je jouw zorgverzekering in een keer betaalt voor het hele jaar. Dat is in veel gevallen toch weer €25 per persoon die je per jaar bespaart. Kijk hier hoe dit met jouw zorgverzekeraar zit.
  47. Vergelijk altijd
   Dit is een bespaartip die veel mensen gelukkig al na leven. Geld besparen gaat namelijk het makkelijkst als je vanaf het begin een goede keuze maakt. Alles waar je geld aan uitgeeft kun je vergelijken. Het loont de moeite dit ook te doen!
  48. Stel doelen en maak een plan
   Doelen stellen is een makkelijke manier om geld te besparen. Als je weet dat je ergens naartoe werkt dan ben je ook meer geneigd discipline te tonen. Doen dus!
  49. Hou bij waar je geld naartoe gaat
   Budgetteren is de makkelijkste manier van besparen. Als je van tevoren weet waar je je geld aan gaat uitgeven, dan kan er weinig misgaan. Het kan natuurlijk zijn dat je niet weet hoe je dit moet aanpakken. Lees dan deze blog waarin ik in 6 stappen uitleg hoe jij snel en makkelijk een budget maakt!
  50. Douche sneller
   Douchen kost niet alleen water, maar natuurlijk ook gas. Ikzelf hou ook van een lange douche, maar als je wilt besparen is dat niet echt ideaal. Het is daarom goed om te weten dat als je 10% minder doucht, je €10 per persoon per jaar bespaart.
  51. Haal het pluis uit je droger
   Hoe minder pluis er in je droger achterblijft, hoe energiezuiniger hij is. Regelmatig even het pluis weghalen is een makkelijke manier om te besparen.
  52. Zet je oven in de laatste minuten uit
   Ovens zijn normaal gesproken niet de meest energiezuinige apparaten. Een makkelijke bespaartip is om de oven in de laatste paar minuten uit te zetten. Er zit dan nog genoeg hitte in de oven zelf om het eten gaar te koken.

Geld besparen op boodschappen

 1. Maak een lijstje voordat je gaat winkelen
  Geld besparen op boodschappen begint bij het maken van een lijstje en je daar aan te houden. Winkels zijn erop ingericht om impulsaankopen te stimuleren. Een supermarkt ingaan een “kijken wat je nodig hebt” is een strijd die je normaal gesproken niet wint.
 2. Drink meer water
  Geld besparen gaat extreem makkelijk als je meer water drinkt. En nee, dan heb ik het niet over die plastic flessen uit de supermarkt. Ik praat over Nederlands kraanwater, het meest drinkbare kraanwater ter wereld. Water uit de kraan is daarentegen niet alleen goed voor de portemonnee, maar minder plastic is ook goed voor het milieu.
 3. Baseer je eten op de flyer van de supermarkt
  Supermarkten hebben folders en aanbiedingen. Als jij je eten basseert op deze wekelijkse aanbiedingen dan bespaar je geheid wat geld!
 4. Vind een goedkopere supermarkt
  De Aldi en Lidl zijn over het algemeen de goedkooptste supermarkten.
 5. Probeer het huismerk van producten die je vaak koopt
  Voor elk huishoudelijk product is tegenwoordig wel een huismerk-variant te vinden. Vaak bijna net zo goed, en stukken goedkoper.
 6. De 10-seconden regel
  De 10-seconden regel gebruik je voordat je iets aan je winkelwagentje toevoegt. Gebruik die 10-seconden om na te denken of wat je nu koopt echt noodzakelijk is.
 7. Begin een moestuintje
  Niets is zo goedkoop als je eigen groentes verbouwen. Moestuintjes heb je daarnaast in alle soorten en maten. Je kunt alleen wat kruiden in een potje op de vensterbank neerzetten, of je kunt een hele kas bouwen.
 8. Gebruik een simpel scheermesje
  Helemaal Gillette heeft er een handje van om hun scheermesjes als innovatief product neer te zetten. De realiteit is dat goedkope scheermesjes vaak net zo goed zijn als Gillette.
 9. En al helemaal geen scheerschuim
  Scheerschuim is in mijn ogen een van de meest nutteloze producten die er is. Zeep werkt vaak net zo goed en is een stuk goedkoper. Of je scheert onde de douche met water, net zo makkelijk.
 10. Koop simpele producten voor hygiëne
  Geld besparen op boodschappen doe je daarnaast door gewoon het basic-merk tandpasta te kopen, en het huismerk van de douchegel. Hoe minder A-merken hoe beter.
 11. Eet minder vlees (of helemaal niet)
  Vlees is duur, niet alleen voor je portemonnee maar ook voor het milieu (om nog maar te zwijgen over dierenleed). Daarnaast kun je ontzettend veel met groente doen, en is dat ook nog eens een stuk goedkoper.
 12. Scoupy
  Als je dan toch A-merken koopt dan kan het handig zijn om de app van Scoupy te downloaden. Dit is een app waarmee je geld terug kunt krijgen op vertoon van je kassabon.
 13. Maak minder gebruik van wasverzachter
  Wasverzachter is fijn maar ook heel erg nutteloos en duur. Daarnaast is het ook slecht voor het milieu. Je kleding wordt ook gewoon schoon met normaal wasmiddel.
 14. Ga zo min mogelijk naar de supermarkt
  Zoals ik net al zei: supermarkten willen dat je impulsaankopen doet. Hoe minder van dit soort impulsaankopen hoe meer geld je bespaart. Dus doe één keer in de maand grote boodschappen en haal één keer per week de verse producten.
 15. Gebruik de handscanner als het kan
  De Aldi en Lidl hebben geen handscanners dus dat is jammer. Maar als je dan toch een keer in een AH of Jumbo komt, gebruik dan de handscanner. Dan weet je direct wat je betaalt.
 16. Groenten uit het vriesvak
  Geld besparen op boodschappen doe je door minder groenten weg te gooien, en ze goedkoper in te slaan. Groenten uit het vriesvak zijn vaak goedkoper en natuurlijk veel langer houdbaar.
 17. Eet meer soep
  Soep is een ideale maaltijd. Niet alleen heel erg makkelijk en gezond maar ook heel erg goedkoop.
 18. Gebruik geen koffie cups maar filter, pads of bonen
  Koffiecups zijn in vergelijking tot ander koffiesoorten heel erg duur. Je betaalt dan ook €0,31-0,45 per kopje. Filterkoffie, pads of bonen zijn vaak een stuk goedkoper.
 19. Let op de verloopdatum van voedsel
  Niets zo zonde als voedsel weggooien. Een makkelijke manier om te besparen is goed op te letten op de verloopdatum van je eten. Bijna over de datum? Gebruik het dan zo snel mogelijk.
 20. Check hoeveel er echt in een doos zit
  Voedselproducenten hebben de gewoonte om veel verschillende maatvoeringen te gebruiken. Dat maakt vergelijken niet echt gemakkelijk. Toch loont het de moeite om (helemaal van spullen die je vaak koopt) goed te kijken of je wel de beste prijs per hoeveelheid betaalt.
 21. Koop je boodschappen online
  Tijdens mijn studie heb ik wel eens onderzoek moeten doen voor HARIBO. Deze snoepfabrikant kwam er namelijk achter dat mensen online geen impulsaankopen doen. Slecht voor de snoepfabrikant, ideaal als geld besparen je doel is!
 22. Koop eten wat in het seizoen is
  Simpele tip, het is nu eenmaal goedkoper om in de winter boerenkool te eten dan avocado’s.

Geld besparen op vervoer

 1. Vervang het luchtfilter van je auto
  Je luchtfilter zorgt voor schone luchttoevoer naar je motor. Hoe minder frisse lucht, hoe hoger je brandstofverbruik. Het wordt aanbevolen elke 20.000 km het luchtfilter te vervangen.
 2. Koop zuinige auto’s
  Inkoppertje, hoe minder brandstof je verbruikt hoe beter. Het is echt de moeite waard de aankoop van een auto hier grotendeels op te baseren. Helemaal als je veel rijdt.
 3. Pomp je banden op
  Als je banden niet op spanning zijn kost dat je al gauw €50 per jaar. Dat is zo’n 2-5% van je totale brandstofverbruik.
 4. Neem het openbaar vervoer
  Helemaal als je een abbonement kunt aanschaffen is het openbaar vervoer vaak goedkoper dan de auto. Voor losse ritten valt dit vaak wat tegen.
 5. Of de fiets
  Ikzelf heb altijd een hekel gehad aan fietsen, totdat ik een elektrische fiets kocht. Jaarlijks kost dat mij ongeveer €40 aan onderhoud en €60 aan verzekeringen. En je hebt vaak genoeg acculading om ritjes van 40 kilometer te maken. Ik vind het ideaal.
 6. Carpool
  Als je veel woon/werk kilometers maakt dan is carpoolen hartstikke ideaal. Als je €4000 aan kosten maakt, en je deelt die met één ander persoon, dan heb je toch al €2000 bespaart.
 7. Koop alleen gebruikte auto’s
  Een auto verliest 30-60% van zijn waarde in de eerste 3 jaar! Auto’s die 4 jaar oud zijn kunnen vaak nog makkelijk 10 jaar mee en zijn dus een stuk goedkoper.
 8. Krijg geen boetes
  Boetes zijn natuurlijk een totaal onnodige kostenpost. Als je wilt weten waar flitsers en flitspalen staan dan kun je de app van Flitsmeister gebruiken tijdens het rijden.
 9. Vergelijk je autoverzekering
  Autoverzekeringen zijn duur, helemaal als je beginnend bestuurder bent. Zelf betaalde ik voor mijn kleine Fiat Punto uit 2004 €60 per maand aan verzekeringen. Ongelooflijk, ik weet het. Vergelijken doe ik zelf via Pricewise.
 10. Vergelijk je vliegtickets
  Persoonlijk gebruik ik hiervoor Google Flights. Een redelijk onbekende tool die ik zelf het beste vind werken.
 11. Boek je vliegtickets op het ideale moment
  Skyscanner heeft een handige tool die je hiervoor kunt gebruiken.
 12. Kies de juiste rijschool
  Als je nog geen rijbewijs hebt, of als iemand in je omgeving nog moet rijden: kies een goede rijschool. Dan bedoel ik niet alleen de prijs. Er zijn veel rijscholen die zo slecht lesgeven dat het weer terugbetaalt in extra rijlessen. Het beste kun je de rijschoolzoeker van het CBR gebruiken. Zoek een rijschool met een hoog slagingspercentage.
 13. Ga dichter bij je werk wonen
  Geld besparen op vervoer gaat het makkelijkst als je minder kilometers hoeft te maken!

Geld besparen op entertainment

 1. Nodig vrienden uit in plaats van uit te gaan
  Het is natuurlijk een stuk goedkoper om zelf je drank en snacks in te slaan dan het bij die hippe tent in de stad te gaan zitten. En thuis afspreken is echt niet minder gezellig!
 2. Geef niet veel uit aan het entertainment van je kinderen
  Helemaal als het gaat om jonge kinderen kun je ze makkelijk entertainen met simpele spellen en activiteiten.
 3. Koop videogames die je vaak opnieuw kunt spelen
  Als je gek bent op videogames dan is het verstandig spellen te kopen die je heel veel kunt spellen, dan spellen die na 10 uur echt uitgespeeld zijn. Een nieuw spel kost toch al gauw €60-70 en dat is dus gewoon zonde.
 4. Vermijd fastfood
  Fastfood is niet alleen hartstikke ongezond, het is ook nog een heel erg duur. Neem eten mee in plaats van langs de snackbar te rijden. Of frituur je eigen patat, dat kan natuurlijk ook.
 5. Onderzoek gratis evenementen in je stad
  Hier vind je een lijst met grote gratis evenementen, maar als je zoekt via Google kom je vaak ook een lokale agenda tegen.
 6. Maak gebruik van de bibliotheek
  Als je veel boeken leest dan is een bibliotheekpas een van de beste investeringen die je kunt doen. Vaak ben je voor €5-10 euro per maand al lid. Dat betekent dus dat als je een boek per maand leest je het geld er al uit hebt. Zoek hier een bibliotheek bij jou in de buurt.
 7. Wees slim met je vakantieuitgaven
  Vakanties zijn misschien wel de makkelijkste plek om het geld te laten rollen. Maar ook hier geld: budgeteer. Als je een appartement of een huisje huurt kun je ook gewoon koken. Dat scheelt een heleboel geld. Wil je makkelijk je vakantie budgetteren? Kijk dan zeker even naar dit reisbudget in excel wat je makkelijk kunt downloaden!
 8. Vraag of er korting is op entertainment opties
  Vaak hebben theaters, bioscopen en andere uitgaansgelegenheden kortingsacties die helemaal niet goed zijn geadverteerd. Navraag bij een klantenservice kan je vaak al geld besparen.
 9. Vermijd het hoogseizoen
  En als je toch in het hoogseizoen gaat, ga dan niet in week 3,4 en 5 van de zomervakantie. Dit zijn namelijk de duurste weken.
 10. Kijk of reis en verblijf apart goedkoper zijn
  Pakketreizen zijn vaak helemaal niet zo goedkoop. Reisbureaus rekenen namelijk een extra tarief voor hun service.
 11. Pin een grotere hoeveelheid geld in het buitenland
  Als je in het buitenland pint, pin dan gelijk een groot bedrag. Zo bespaar je de transactiekosten. Is het natuurlijk wel slim om dat geld niet allemaal in je portemonnee te bewaren!
 12. Kies de juiste reisverzekering
  Nu we het toch over vakanties hebben, kies een goede reisverzekering. Als je 3 á 4 weken per jaar in het buitenland bent dan is een doorlopende reisverzekering goedkoper.
 13. Maak gebruik van city cards als je op vakantie bent
  City cards zijn kaarten die toeristische activiteiten een stuk goedkoper maken. Als je toch op stedentrip bent dan is dit een slimme aankoop.
 14. Zoek toeristenmenu’s bij de restaurants
  Veel restaurants hebben een speciaal toeristenmenu waarop je geld kunt besparen. Gewoon even Googlen op “Toeristenmenu (jouw stad)” en kijken wat eruitkomt.
 15. Ga eens de natuur in
  Iets wat mijn vriendin en ik maar al te vaak vergeten: de natuur is gratis. Af en toe is er niets lekkerder dan een lekkere boswandeling of een middagje op het strand. En het kost je helemaal niets.
 16. Neem je eigen snacks mee naar de bioscoop
  Het mag niet, maar iedereen doet het natuurlijk al decennia lang. Ik vertik het tot op de dag van vandaag 15 euro te betalen voor 2 drankjes en een medium popcorn.

Geld besparen door dingen zelf te doen

 1. Maak je eigen cadeaus in plaats van ze te kopen
  Hier moet wel bij gezegd worden dat hoe creatiever je bent, hoe makkelijker dit is. Zo ken ik mensen die heel goed zijn met keramiek. Dat is toch wel wat anders dan mijn matige tekenkunsten. Voor inspiratie kun je hier even kijken.
 2. Repareer je kleren
  Fast fashion is gemaakt om snel stuk te gaan. Zo kun je het beste kwalitatief goede spullen kopen die je kunt repareren. Dat shirtje van €15 is namelijk niet meer te repareren en daardoor moet je dus weer een nieuwe kopen. Veel geld en ook heel slecht voor het milieu.
 3. Geef jouw eigen tijd als cadeau
  Wie zegt dat je cadeaus altijd moet kopen? Vaak kun je mensen ook heel erg blij maken door je tijd ter beschikking te stellen. Helpen verhuizen of het verven van een babykamer zijn hier goede voorbeelden van.
 4. Schrijf je in voor vrijwilligerswerk
  Helemaal als je vaak geld uitgeeft uit verveling kan dit een nuttige tijdsbesteding zijn. Er zijn genoeg goede doelen die je hulp kunnen gebruiken.
 5. Onderzoek alle kleding die je hebt
  Vaak schuift onze “oude” kleding naar de achterkant van de kast toe. Het herorganiseren en terugvinden van deze kleding kan je het gevoel geven dat je een compleet nieuwe garderobe hebt.
 6. Probeer spullen zelf te repareren
  Heel veel spullen kun je zelf leren repareren. Van fietsen tot telefoonschermen, op Youtube kun je er een tutorial over vinden.
  Maak je eigen schoonmaakmiddelen
  Allesreiniger, ontvettingmiddel, anti-kalk, je kunt het gewoon allemaal zelf maken. Kijk hier voor wat ideeën.
 7. Gebruik YouTube om dingen te leren
  Voor veel simpele dingen hoef je echt geen cursus te volgen. Of het nu om kledingreperaties gaat, of het vervangen van complete auto onderdelen, Youtube heeft een oplossing.

Geld besparen door je gedrag te veranderen

 1. De 30-dagen regel
  De 30-dagen regel zorgt ervoor dat je geen impulsaankopen doet. Als je iets nieuws wilt kopen wacht daar dan 30 dagen mee. Als je het na 30 dagen nog steeds wil kopen dan is het waarschijnlijk de moeite waard.
 2. Stop met roken
  Roken is ontzettend duur en verschrikkelijk voor je gezondheid. Als je rookt zou ik je aanraden dit je focus te maken. Het is de makkelijkste besparing die er is. Als je een pakje per dag rookt (á €6) dan bespaar je €180 per maand.
 3. Stop met het gebruik van creditcards
  Creditcards zijn niet zo erg, maar de rente die je betaalt als je de betalingstermijn mist wel. Vaak betaal je 14% rente op jaarbasis. Dat is verschrikkelijk veel en heel erg onnodig. Zelf zeg ik altijd “als je het geld niet hebt, kun je het niet betalen”.
 4. Geef geen geld uit omdat je gestresst bent
  Als je gestresst bent dan wil je je beter voelen. En niets is dan zo effectief als spullen kopen, maakt niet uit wat. Probleem is alleen dat je veel geld kunt uitgeven aan spullen die je toch niet nodig hebt. Zonde!
 5. Verwijder je creditcardgegevens van je computer
  Bedrijven doen er alles aan om ons zo makkelijk mogelijk te laten betalen. Wat dacht je van contactloos pinnen? Of betalen via je mobiel? Een ander voorbeeld is de opgeslagen betalingsgegevens op je computer. Het is slim om deze niet op te laten slaan. Als je iets echt wilt hebben dan kun je heus wel even de gegevens invullen!
 6. Ga niet naar het winkelcentrum
  Hoe minder verleiding hoe beter toch?
 7. Rij een andere route naar je werk
  Als je een route rijdt waarbij je eten of drinken koopt op weg naar je werk, dan is het goed om deze verleiding direct te vermijden.
 8. Lees meer
  Lezen is  een heerlijke hobby. Je wordt er slimmer van en het is ook nog eens heel erg goedkoop. Gebruik de bibliotheek voor extra bespaarpunten.
 9. Sport meer
  Hoe meer je sport, hoe gezonder je bent. Dat levert je dus sowieso al meer productiviteit op. Daarnaast is het ook nog eens een goedkope hobby afhankelijk van wat je doet.
 10. Zorg dat je een noodfonds hebt
  Een noodfonds van minimaal €1000 is niet alleen heel handig, maar kan je ook helpen geld te besparen. Zo kun je onverwachte rekeningen direct betalen (en heb je dus geen incassokosten). Maar je kunt ook je auto direct repareren (en hoeft dus geen geld uit te geven aan OV).
 11. Geef een dag per week geen geld uit
  Verzin een vaste dag in de week waarop je geen geld uitgeeft. Dit maakt je niet alleen bewust van je uitgaven maar je bespaart natuurlijk ook lekker.
 12. Zorg dat je onderhoud pleegt aan je gezondheid
  Preventieve gezondheidszorg is een van de beste investeringen die je kunt maken. Een controle bij de tandarts is goedkoper dan een wortelkanaalbehandeling. Om al niet te spreken over het niveau van comfort.
 13. Leer van je ouders
  Ieder zijn ouders hebben financiële fouten gemaakt. Leer van de fouten van je ouders. Geheid dat je dan wat geld bespaart.
 14. Leer afdingen
  Afdingen is in Nederland niet zo heel gebruikelijk maar toch verrassend vaak effectief. Helemaal als je grote aankopen doet (keukens, vloeren, meubilair) kan afdingen echt geweldig goed uitpakken. Ik kan het weten want ik heb deze spullen vroeger zelf verkocht! Weten hoe jij in 4 stappen duizenden euro’s bespaart op de aanschaf van grote spullen? Lees dan deze blog die ik daar eerder al over schreef!

Geld besparen door slim met spullen om te gaan

 1. Verkoop je spullen
  Spullen verkopen is een makkelijke manier om wat geld te verdienen. Zo kun je via Bol.com makkelijk je tweedehands boeken verkopen.
 2. Wissel spullen uit
  Waarom nieuwe spullen kopen als je kunt ruilen met andere mensen die van hun eigen spullen afwillen? De kans is groot dat familie en vrienden elkaar op deze manier blij kunnen maken.
 3. Koop gebruikte spullen wanneer het kan
  Net hadden we het over het verkopen van tweedehands boeken. Hetzelfde geldt natuurlijk als je spullen koopt. Zo kun je boeken of andere spullen vaak tweedehands en in goede staat terugvinden.
 4. Gebruik Marktplaats of Peerby.
  Nu we het toch over tweedehands spullen hebben, Marktplaats kan hier ideaal voor zijn. Een iets minder bekend alternatief is Peerby, een platform waarbij je spullen van je buren kunt lenen.
 5. Koop refurbished elektronica
  Refurbished laptops, telefoons en andere elektronica zijn tegenwoordig van goede kwaliteit en een stuk voordeliger dan de nieuwprijs. Remarkt heeft echt een heel groot aanbod aan refurbished elektronica.
 6. Zoek ik kringloopwinkels naar lichtgebruikte kleding
  Kringloopwinkels zijn een andere plek waar je goede, voordelige spullen kunt kopen. Veel mensen halen er ontzettend gave kleding vandaan. Dan moet je natuurlijk wel even zoeken! Hier vind je een lijst met alle kringloopwinkels.

Geld besparen door deals uit te zoeken

 1. Ga naar rommelmarkten
  Rommelmarkten zijn een andere plek waar je leuke spullen vandaan kunt halen. Van decoratie tot hele gereedschapssets. Ook leuk als gratis/goedkoop tijdverdrijf.
 2. Spaar koopzegels
  Koopzegels zijn ongemerkt een hele goede investering. Vaak krijg je 6% rendement op je geïnvesteerde bedrag. Dat is echt heel goed.
 3. Koop spullen voor de feestdagen, net na de feestdagen
  Kerstspullen koop je het voordeligst na kerst, als alle winkeliers met een onverkochte voorraad zitten. En zomerkleding koop je het beste na de zomer. Het is misschien wat vreemd maar het kan je echt geld besparen.
 4. Zoek een goedkopere plek om te leven
  Hoe dichter je bij de randstad komt, hoe duurder het leven wordt. Zie hier een actuele kaart van huizenprijzen in Nederland.
 5. Zoek uit wat je bedrijf je allemaal biedt
  Van kortingen op zorgverzekeringen tot het Nationale Fietsplan. Vaak kom je  er in je CAO of contract achter wat een bedrijf je allemaal kan bieden. De moeite waard om dat eens even na te gaan, je weet nooit wat je ontdekt.
 6. Onderhandel over alles
  Zelf heb ik ongeveer 3 jaar vloeren en elektrische fietsen verkocht. Ik kan iedereen aanraden om over de prijs te onderhandelen. Dat hoef je niet per se face-to-face te doen. Je kunt ook een offerte vragen en later via de e-mail onderhandelen, dat haalt de druk er voor veel mensen vanaf.
 7. Gebruik gratis cloud-opslag in plaats van harddrives
  Harddrives zijn tegenwoordig totaal onnodig. Zowel Dropbox, Drive als Onedrive bieden een aardige hoeveelheid gratis opslag aan.

Geld besparen op abbonementen

 1. Zeg abbonement op die je niet gebruikt
  Sportschoolabbonementen, telefoonabbonementen, of zelfs abbonementen op een wekelijkse bos bloemen (ja, dat bestaat echt!). Alles wat je niet gebruikt moet je nu opzeggen!
 2. Kies een goedkoper abbonement
  En van alles wat je wel gebruikt kun je ook direct een goedkopere versie gaan zoeken!
 3. Stap over met je bankrekening naar een rekening met hogere rente
  Met een hogere rente vang je natuurlijk ook meer geld. Neem even de tijd om een spaarrekening met hogere rente uit te zoeken.
 4. Stop tijdschriftabbonementen
  Misschien dat je helemaal gek bent van een tijdschrift, dat kan. Over het algemeen vind ik tijdschriften heel erg duur en vol staan met informatie die je gratis op het internet vindt.
 5. Annuleer tv-abbonementen die je niet gebruikt
  Voor alles is tegenwoordig een tv-abbonement. Ziggo sport, Fox Sport, HBO en ga zo maar door. Vraag je af of je deze abbonementen echt gebruikt. Als het antwoord
  “nee” is stop ze dan direct.
 6. Ga voor sim-only
  Zelf koop ik altijd een mobiel van ongeveer €150 via Bol.com en combineer dit met een sim-only van ongeveer €10 per maand. Die mobiel schrijf ik in 2 jaar af. Totaal betaal ik dus ongeveer €16,25 per maand. Dat is een stuk minder dan de €40 per maand die veel andere mensen betalen.

Als laatste

Doe gewoon je best
Uiteindelijk gaat geld besparen niet om perfectie. Het gaat erom dat je bewust met je geld probeert om te gaan. Al gebruik je maar een paar van bovenstaande tips, dan heb je alsnog een leuke hoeveelheid geld bespaart!

Heb jij nog tips die zeker een plaats in deze lijst verdienen? Laat het mij dan weten in de opmerkingen hieronder en ik ga de tip toevoegen!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts