Geld in huis bewaren? Tips en de beste plekken!


Wil je graag contant geld in huis bewaren? Dan ben je niet de enige! Persoonlijk bewaar ik liever geen geld in huis, maar er zijn enorm veel mensen die wel een hoeveelheid contant geld in huis bewaren. Dit heeft voordelen en nadelen. Het is altijd bereikbaar, ook als er problemen bij de bank zouden zijn. Maar het ligt ook voor het oprapen bij een eventuele inbraak.

In dit artikel ga ik in op de redenen om geld thuis te bewaren, zaken waar je rekening mee moet houden, en de beste (en slechtste) verstop plekken in het huis.

Je mag contant geld in huis bewaren. In 2021 was er een vrijstelling vanuit de Belastingdienst tot €552 aan contanten in huis. Als je thuis geld bewaard kan je dit het beste verstoppen, maar voorkom veel voorkomende verstop plekken zoals een sokken la.

Contant geld in huis bewaren heeft zo zijn voor- en nadelen

Redenen om thuis contant geld te bewaren

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom men geld in huis wil bewaren. De meest voorkomende reden is de lage spaarrentes, en de kans op negatieve spaarrentes. Het heeft geen zin meer om je geld op een spaarrekening te bewaren, en het kan je zelfs geld gaan kosten.

Ook is het voor sommige mensen een prettig idee dat ze altijd bij hun geld kunnen. Ook wanneer er een storing bij de bank zou zijn, of wanneer een bank om zou vallen. Je bent niet afhankelijk van een andere partij om bij je eigen geld te kunnen.

Nadelen van geld in huis bewaren

De nadelen van geld in huis bewaren laten zich eigenlijk wel raden. Als je geld in huis hebt, kan dit namelijk gestolen worden tijdens een inbraak.

Wat mensen daarnaast vaak vergeten, is dat ook brand een reële bedreiging is. Als je geld niet in een brandwerende kluis bewaard, kan al je contante geld bij een brand in rook opgaan.

Hoeveel geld mag je (belastingvrij) in huis hebben?

Je mag in principe zo veel geld in huis hebben als je maar wilt. Als je honderdduizenden euro’s in huis hebt, heb je natuurlijk wel wat uit te leggen bij een politie-inval of iets dergelijks. Maar iemand die zijn geld eerlijk heeft verdiend heeft verder niets te vrezen. Het is je goed recht om je geld thuis te bewaren in plaats van op de bank.

Wel moet je contant geld gewoon opgeven bij de Belastingdienst. Dat wil zeggen dat je tijdens je aangifte inkomstenbelasting gewoon aangeeft hoeveel geld je in huis hebt.

Ieder jaar geldt er wel een vrijstelling voor contant geld. In 2021 is dit €552 voor alleenstaande, en €1104 voor fiscale partners. Dat is het bedrag wat je in huis mag hebben, zonder dat je daar belasting over moet betalen. Je hoeft die paar tientjes uit je portemonnee of weekgeld dus niet op te geven.

Geld in huis bewaren kost geld

Reken jezelf echter niet rijk als je wat grotere bedragen contant geld thuis bewaard. Geld in huis bewaren kost namelijk gewoon geld. Dat komt door inflatie en belasting.

Allereerst betaal je dus over het meerdere van €552 gewoon vermogensbelasting. Afhankelijk van jouw vermogen is dit netto vaak zo’n 0,59% of 1,40% belasting.

Daarnaast hebben we te maken met inflatie. Inflatie wil niets meer of minder zeggen dan dat jouw geld langzaam minder waard wordt. Men probeert de inflatie op ongeveer 2% te houden. Dat wil zeggen dat jouw €1.000 spaargeld volgend jaar nog maar €980 waard is. Je hebt nog steeds €1.000, maar de koopkracht neemt met €20 af. Dat komt doordat producten en diensten ieder jaar iets duurder worden.

Is je geld bij brand of inbraak verzekerd?

Als je geld gestolen wordt tijdens een inbraak, is dit vaak niet of slechts beperkt verzekerd. Je inboedelverzekering vergoed wel de inboedel, maar niet meer contant geld dan nodig is.

Je zal je polis na moeten gaan om te bepalen hoe het in jouw geval precies geregeld is. In de meeste gevallen wordt een contant bedrag wel vergoed, maar met een maximum. Dit maximum ligt vaak zo rond de €1.500. De verzekeringsmaatschappij acht het namelijk niet noodzakelijk dat je een groter bedrag in huis bewaard.

Besef je ook dat je soms aannemelijk moet maken dat je contant geld in huis had. Denk bijvoorbeeld aan het overhandigen van PIN bonnetjes of foto’s van je contant geld. Het is niet altijd even makkelijk om de verzekering te overtuigen van het feit dat je geld gestolen is.

Gaat contant geld verdwijnen?

Contant geld verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld. Er wordt tegenwoordig meer met PIN betaald dan dat men contant afrekent. Ook worden de regels rondom contant geld steeds strenger. Grote coupures van €200 of €500 worden vaak niet geaccepteerd en je moet zelf betalen als je dit bij de bank wilt storten.

Ook wil het kabinet contante betalingen boven de €3.000 verbieden. Deze wetgeving is in de maak met als doel om witwassen te voorkomen. Dit zorgt er echter wel voor dat het steeds minder aantrekkelijk is om content geld te bewaren.

De verwachting is niet dat contant geld snel zal verdwijnen, maar het zal wel steeds minder gebruikelijk worden om zaken contant af te rekenen.

Een kluis huren kan een goed alternatief zijn

Je geld thuis in een kluis bewaren

Sommige mensen kiezen ervoor om hun geld thuis in een kluis te bewaren. Bedenk wel dat iedere kluis mee te nemen is, hoe zwaar hij ook is en hoe goed hij ook verankerd is. Het geeft dus geen absolute zekerheid.

Wil je gebruik maken van een kluis in huis? Dan zou ik je aanraden om te kiezen voor een zeer zwaar model wat verankerd is in de muur of grond. Wat voor jou een goede kluis is, is afhankelijk van de waarde die je erin wilt bewaren.

Over het algemeen geldt dat een duurdere kluis veiliger is dan een goedkopere kluis. Maar dat is niet altijd het geval! Voorkom in ieder geval goedkope kluisjes die je bij de bouwmarkt kunt kopen. Deze zijn zeer eenvoudig open te breken en maken het eigenlijk alleen maar makkelijker bij een eventuele inbraak.

Een voorbeeld van een kluis die je in huis zou kunnen nemen is een kluis van De Raat (Bol.com). Dit zijn inbraakwerende en brandwerende kluizen voor in huis. De waardeberging is een maatstaf om de inbraakwerendheid van de kluizen te onderscheiden. Deze is van toepassing als je de inhou van de kluis wilt laten verzekeren. Deze kluis heeft een waardeberging van €5.000 contant geld of €9.000 aan andere kostbaarheden.

Een beter alternatief dan thuis bewaren

Thuis bewaren kan natuurlijk, maar het heeft niet mijn persoonlijk voorkeur. Zelf zou ik constant bang zijn dat er ingebroken zou worden en het zou me veel onrust geven. In mijn ogen is het beter om een kluisje te huren bij een aanbieder zoals De Nederlandse Bank.

Eerder schreef ik al een complete review van De Nederlandse Bank (lees meer) waarin ik uitleg hoe dit precies werkt. Kort samengevat huur je voor een klein bedrag per maand een kluisje, wat aan de strengste veiligheidseisen voldoet. De kans dat er ingebroken wordt in een dergelijk kluisje is zeer minimaal.

Daarnaast zijn de kluisjes verzekerd. Mocht het dan toch gebeuren dat er ingebroken wordt, dan weet je in ieder geval dat de inhoud gewoon verzekerd is. Bekijk wel goed de voorwaarden, want de verzekering kent een maximum bedrag.

De veiligheid is dus vele malen beter bij een dergelijk gehuurd kluisje, dan dat je het geld thuis verstopt of in een kluis bewaard. Het nadeel is natuurlijk wel dat je weer gebonden bent aan een derde partij. Je kan alleen bij je kluisje tijdens openingstijden van DNK.

Onder het matras of in de sokken la zijn de meest voorkomende verstop plekken voor contant geld. Deze kan je het best vermijden.

Wat zijn de beste plekken in huis om contant geld te bewaren?

Wil je contant geld in huis bewaren? Zorg er dan voor dat je het op een goede plek bewaard, om de kans op diefstal tijdens inbraak zo klein mogelijk te houden. Hier volgen enkele goede (en slechte) verstop plekken in huis.

  • In de aarde van een bloempot. Bewaar het geld in een plastic zakje of bakje, en begraaf dit in een bloempot. Zorg dat het redelijk diep begraven wordt en dek het af met zand. Dit is een goede optie wanneer je niet van plan bent om het geld regelmatig te voorschijn te halen.
  • In een elektronisch apparaat kan je je contante geld ook bewaren. Denk bijvoorbeeld aan een stofzuiger of een hometrainer. Het nadeel is wel dat je daar een verhoogd brandgevaar hebt. Een stofzuiger vliegt nu eenmaal sneller in brand dan een sokkenla.
  • In een lege wijnfles zou je ook contant geld kunnen bewaren. Een volle wijnfles is ook mogelijk, en wellicht zelfs nog beter. Bewaar de wijnfles tussen de andere flessen en niemand zal weten dat er geld in bewaard is. Een inbreker kan natuurlijk alle wijnflessen kapot gooien, maar de kans dat hij dit niet doet is zeker aanwezig. Dit brengt enorm veel kabaal met zich mee, en dat is nu precies waar inbrekers een hekel aan hebben.

Wat zijn de slechtste plekken in huis om contant geld te bewaren?

Er zijn ook hele slechte plekken om contant geld te bewaren. Dat zijn namelijk de plekken waar iedereen zijn geld bewaard. Deze zie je ook terug komen op tal van andere websites met lijstjes waar je je geld kan opslaan. Voorbeelden daarvan zijn.

  • Onder de bloempot is een veel voorkomende bewaar locatie voor geld. Niet doen dus! Hetzelfde geldt overigens voor het bewaren van geld in een envelop achter een schilderij. Dit zijn de eerste plekken waar inbrekers kijken!
  • Ook de sokkenla en de kinderkamer zijn veel gebruikte verstop plekken voor inbrekers. Je kan je geld daar natuurlijk (net als de rest van Nederland) bewaren, maar het lijkt me niet de meest ideale plek!
  • Hetzelfde geldt voor onder je matras. Men zegt niet voor niets “geld in een oude sok bewaren” of “je geld onder je matras leggen”. Dit zijn de plekken die al jaren lang gebruikt worden. Niet doen dus!

Ik heb voorbeelden gezien van woningen die compleet overhoop gehaald zijn. De gehele kledingkast is doorgezocht, de matrassen en kussens zijn open gesneden en zelfs de keukenkastjes zijn niet bespaard gebleven.

Veelgestelde vragen

Mag je contant geld in huis bewaren?

Je mag zo veel contant geld in huis bewaren als je wilt. Je dient dit wel op te geven tijdens je belastingaangifte. In 2021 gold een vrijstelling van €552 voor alleenstaanden en €1104 voor fiscale partners. Contant geld onder deze grens hoef je niet op te geven.

Waar kan ik contant geld in huis bewaren?

Bewaar vooral geen contant geld op plekken die je overal als aanbeveling leest. Dit zijn de plekken waar inbrekers als eerste zoeken. Denk bijvoorbeeld aan de sokken la, onder je matras of achter een schilderij.

Is contant geld bij een inbraak of brand verzekerd?

Contant geld is vaak maar tot een maximum verzekerd binnen je inboedelverzekering. De exacte voorwaarden vind je in de polis van je inboedelverzekering, maar vaak gaat het om een maximum van €1.500.

Waar kan je veilig geld bewaren?

Wanneer je je geld niet bij de bank wilt bewaren, is de meeste veilige plek waarschijnlijk een kluisje bij een aanbieder zoals de Nederlandse Kluis. Deze kluisjes worden zwaar beveiligd en de kans op inbraak is nihil. Daarnaast is de inhoud van de kluisjes vaak verzekerd.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een kluis?

Als je een kluis voor in huis koopt, is het belangrijk om naar de waardeberging te kijken. Dit is een indicatie om te bepalen hoe veilig een kluis is. Koop een kluis met de juiste waardeberging en zorg dat deze in de muur of de grond verankerd wordt.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts