Gemiddeld Inkomen Gezin


Iedereen is geïnteresseerd in gemiddeldes. Natuurlijk wil je weten of jij met je gezin boven of onder het Nederlandse gemiddeld inkomen zit voor een gezin. Gelukkig ga ik je daar in deze blog een uitgebreid antwoord op geven!

Gemiddeld inkomen gezin? Het gemiddelde inkomen van een gezin per maand waarbij zowel de man als vrouw werken komt uit tussen de € €6002 bruto per maand. Gezinnen waarvan één persoon werkt verdienen gemiddeld €4499 bruto per maand.

Daar is natuurlijk nog niet alles mee gezegd. Want het antwoord wat je hierboven leest is natuurlijk een heel erg algemeen antwoord. Wil je specifiek weten hoeveel gezinnen verdienen die vergelijkbaar zijn aan jouw gezin? Lees dan zeker even verder!

Lees ook: Hoeveel Spaargeld Moet Een Gezin Hebben?

Gemiddeld Inkomen Gezin Per Leeftijd

De bedragen die je zojuist voorbij hebt zien komen gelden specifiek voor huishoudens waarbij de kostwinnaars tussen de 36-40 jaar oud zijn. Er zijn natuurlijk een gigantische hoeveelheid gezinnen die niet in deze leeftijdscategorie vallen en waarvoor het gemiddelde inkomen van hun gezin dus anders is.

Gelukkig heb ik dit natuurlijk ook voor je uitgezocht. In onderstaande tabel zie je het gemiddelde inkomen van de volgende drie categorieën: tweeverdieners, eenverdieners waarbij de man het geld binnenbrengt en eenverdieners waarbij de vrouw dit doet.

Voordat we verder gaan wil ik even verduidelijken hoe het inkomen van tweeverdieners is berekend. Het is namelijk zo dat tweeverdieners vaak niet alletwee fulltime werken. Wat vaker voorkomt is dat de man fulltime werkt en de vrouw 62% van een fulltime inkomen verdiend (Bron: CBS, Financiële situatie een- en tweeverdieners).

In de tabel is het kopje tweeverdieners dus opgebouwd uit het fulltime inkomen van een man en 62% van het inkomen van een vrouw. Alle inkomsgegevens komen van het CBS en zijn dus zeer betrouwbaar. De bedragen zijn bruto per maand.

LeeftijdTweeverdienersEenverdiener, manEenverdiener, vrouw
25-30 jaar € 4.352  € 2.912  € 2.323
31-35 jaar € 5.384  € 3.807  € 2.544
36-40 jaar € 6.002  € 4.499  € 2.425
41-45 jaar € 6.231  € 4.757  € 2.378
46-50 jaar € 6.400  € 4.930  € 2.372
51-55 jaar € 6.461  € 4.928  € 2.472
56-60 jaar € 6.155  € 4.789  € 2.203
60-65 jaar € 4.678  € 3.591  € 1.754

Nu bestaat de kans natuurlijk dat je jezelf afvraagt wat vaker voorkomt: een- of tweeverdieners? In Nederland zijn 2,9 miljoen paren. 2,3 miljoen van die paren worden gerekend tot de tweeverdieners. De overige 610.000 vallen onder de eenverdieners.

Daarnaast groeit het aantal tweeverdieners ook nog eens heel hard. in 2006 was de verhouding eenverdieners/tweeverdieners namelijk 1 op 3. Tegenwoordig is dat 1 op 4.

Per maand minder geld uitgeven?
Download hier het gratis huishoudboek in Excel

Mediaan Inkomen Gezinnen

Er zijn verschillende manieren om een goed beeld te krijgen van het inkomen van gezinnen in Nederland. Op het moment weet je wat het gemiddeld inkomen is voor een gezin wat vergelijkbaar is aan jouw gezin. Toch kun je hier ook nog op een andere manier naar kijken.

Het gemiddelde geeft namelijk vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid. Dat komt omdat er altijd een hele kleine groep is die ontzettend veel verdient (vaak de bovenste, 1-10% van de samenleving). Die trekken het gemiddelde dus heel erg omhoog en daardoor lijkt het alsof er gemiddeld meer wordt verdiend dan werkelijk zo is.

Daarom zie je hier ook nog even het mediane inkomen van gezinnen in Nederland. De mediaan is het getal wat precies in het midden uitkomt. Met andere woorden: 50% van de Nederlanders verdient minder en 50% verdient meer dan de mediaan.

Ook hier is er natuurlijk weer onderscheid te maken tussen verschillende situaties. In dit geval heb ik paren en eenoudergezinnen onderverdeeld. Daarnaast is er een verdeling van minder- en meerderjarige kinderen. De gegevens zijn weer afkomstig van het CBS.

SituatieMediaan bruto inkomen
Paar met kinderen <18€ 28.800
Paar met minim. 1 kind 18>€ 33.800
Eenouder met kinderen <18€ 18.600
Eenouder met minim. 1 kind 18>€ 24.500

Waaruit Is Het Inkomen Van Gezinnen Opgebouwd?

Nu wordt het tijd om te kijken waaruit het inkomen van gezinnen in Nederland is opgebouwd. Het CBS heeft hier gelukkig ook weer onderzoek naar gedaan en dat zijn de gegevens die we dus gebruiken.

De grootste bijdrage wordt (vanzelfsprekend) geleverd door inkomen uit arbeid. Een eenverdiener met kinderen verdient 74,5% van zijn/haar inkomen in deze categorie. Voor tweeverdieners ligt dit percentage met 85,9% een stuk hoger.

Zoals je mag verwachten wordt het gat tussen een- en tweeverdieners opgevuld door middel van toeslagen. 10,8% van het inkomen van eenverdieners met kinderen komt hier vandaan terwijl dit maar 2,7% is voor tweeverdieners met kinderen.

Tot slot zijn er nog twee andere categorieën. Voor eenverdieners met kinderen komt 7% van het inkomen uit winst van een eigen onderneming. 2,9% van het vermogen komt uit inkomen van het vermogen (rendement).

Voor tweeverdieners komt 9,8% van het inkomen uit winst van een eigen onderneming. Grappig genoeg draait deze groep wel een negatief rendement op zijn inkomen uit eigen vermogen met -0,4%.

Opbouw gemiddeld inkomen gezin

Hoeveel Toeslagen Ontvangen Gezinnen?

In 2015 waren er totaal 4,389 miljoen huishoudens die een of meerdere toeslagen van het Rijk ontvingen. De laagste inkomens (gezinnen met een besteedbaar inkomen van bijna €10.000 per jaar) maken hier natuurlijk het meest gebruik van. 88% van deze groep ontvangt toeslagen met een gemiddelde jaarlijkse waarde van €2000.

De groep met de hoogste inkomens (gemiddeld €43.700 per jaar) ontvangt verassend genoeg ook nog een groot gedeelte aan toeslag. Bijna 47% van deze groep krijgt geld van de overheid. Huurtoeslag komt hier eigenlijk niet meer voor maar zorgtoeslag en vooral de toeslag voor de kinderopvang zijn hier wel populair.

Waar Geven Gezinnen Hun Inkomen Aan Uit?

Het Nibud kwam dit jaar met een artikel waarin ze aangaven dat meer dan 50% van het netto inkomen van huishoudens opgaat aan de vaste lasten. Onder vaste lasten verstaan we de volgende factoren:

  • Huur/hypotheek (mocht je je hypotheek extra snel willen aflossen dan gaat deze hypotheek-excelsheet je daarbij helpen!)
  • Gas/Water/Licht
  • Lokale lasten
  • Telefoon/TV/Internet
  • Verzekeringen
  • Abbonementen
  • Onderwijs/Opvang
  • Vervoer

Voor een gemiddeld gezin komen de totale netto uitgaven per maand voor boodschappen, vervoer, woonlasten en kleding uit op €1797 per maand. Wil je weten hoe ik aan dit bedrag kom? Dat heb ik in deze blog al eens een keer uitgepluist: Gemiddelde Uitgaven Gezin Per Maand

Hoeveel Gezinnen Verdienen Meer Dan Een Ton Per Jaar?

We hadden het net al even over de 1-10% van de samenleving die het meest verdient. Laten we dus gelijk even kijken naar hoeveel gezinnen een jaarlijks inkomen hebben van meer dan €100.000.

Zoals je kunt verwachten zijn dat niet zoveel huishoudens. In totaal zijn er 18.900 gezinnen die dit bedrag jaarlijks verdienen. Als je dan ziet dat er 7.698.100 huishoudens in Nederland zijn dan behoren gezinnen die dit verdienen dus tot de bovenste 0,25% van de samenleving.

SituatieHoeveel gezinnen
Paar met kinderen <1810.200
Paar met minim. 1 kind 18>7.400
Eenouder met kinderen <18500
Eenouder met minim. 1 kind 18>800

Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat deze gezinnen ook een gigantisch vermogen hebben opgebouwd. Als je meer wilt weten over het vermogen van de gemiddelde Nederlander dan zou ik deze blog lezen die ik daar eerder over schreef: Gemiddelde Vermogen Nederlanders.

Wil jij meer overzicht op je spaardoelen? Bekijk dan zeker deze excelsheet waarin je al je spaardoelen gemakkelijk bij kunt houden! Dat scheelt een hoop werk.

Hoeveel Gezinnen Leven Onder De Lage-inkomensgrens?

De lage-inkomensgrens is, zoals de grens al zegt, een punt waarop het inkomen van gezinnen wordt beschouwd als zeer laag. Voor een alleenstaande ouder met één kind ligt de grens op €1380 bruto per maand. Voor paren met twee kinderen komt dit bedrag uit op €1960 per maand.

In 2017 waren er 599.000 huishoudens die leefde onder deze grens. 277.000 van die huishoudens waren gezinnen met minderjarige kinderen. Bijna 110.000 kinderen leefde in 2017 al vier jaar onder deze inkomensgrens.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts