Gemiddelde Salaris MBO


Wat is eigenlijk het gemiddelde salaris van een mbo’er? Als je zelf een mbo-opleiding hebt afgerond dan zul je jezelf dit vroeg of laat een keer gaan afvragen. Gelukkig ga je vandaag in deze blog het antwoord lezen. Om je een globaal antwoord te geven heb ik hieronder een tabel waarin je direct kunt zien wat startende mbo’ers en mbo’ers met 8 jaar ervaring verdienen.

Voor deze tabel heb ik gebruik gemaakt van gegevens van het CBS. Deze volgde namelijk 8 jaar lang 34.960 mbo’ers om zo bij te houden wat het gemiddelde salaris in die tijd was gebaseerd op niveau en of deze een bbl- of bol-leerweg hadden doorlopen. Op basis van de uurlonen ben ik uitgegaan van een 36-urige werkweek en heb ik dit doorberekend naar bruto maandsalarissen.

Gemiddelde Salaris MBO:

Leerweg/ErvaringNiveau 1Niveau 2Niveau 3Niveau 4
bbl, 0 jaar ervaring € 1.814  € 1.966 € 2.253 € 2.344
bol, 0 jaar ervaring € 1.210 € 1.474 € 1.814  € 1.814
bbl, 8 jaar ervaring € 2.192 € 2.495  € 2.797 € 3.100
bol, 8 jaar ervaring € 2.116 € 2.253 € 2.495  € 2.646

Aan deze tabel zullen je verschillende dingen opvallen. Om duidelijkheid te creëren leg ik je in deze blog verder uit waar de verschillen tussen de niveau’s vandaan komen. Daarnaast kijken we ook naar hoe leeftijd een rol speelt bij het startsalaris van bbl’er en bol’ers. Als laatste kijken we naar de verschillen met het hbo en WO.

Wil jij per maand minder uitgeven?
Download hier het gratis huishoudboek in Excel

MBO Niveau 4

Een van de eerste punten die mij aan bovenstaande tabel opviel is dat het maandsalaris van bbl’ers met 0 jaar ervaring ontzettend hoog lijkt te liggen. Volgens het CBS verdient deze groep namelijk een uurloon van €15,50 bruto als ze beginnen met hun eerste baan.

Dat deze groep zo’n hoog startsalaris heeft komt door twee verschillende factoren. Als eerste zijn de bbl’ers vaak een stuk ouder (23+). Door hun leeftijd hebben ze vaak al een baan. Daardoor hebben ze een betere onderhandelingspositie. Verder hebben ze natuurlijk al ervaring in een andere sector en dat is voor een werkgever ook waardevol.

Als we namelijk kijken naar de bbl’ers die jonger zijn dan 23 jaar dan zien we dat hun uurloon met €12,50 bruto per uur een stuk lager ligt dan hun oudere studiegenoten. Bol’ers van 23 jaar of ouders verdienen ongeveer hetzelfde terwijl bol’ers van jonger dan 23 gemiddeld €11,50 bruto per uur verdienen.

Wat verder opvalt is dat de inkomensverschillen na 8 jaar praktisch nogsteeds hetzelfde zijn. De groei van het salaris van bol’ers van 23 jaar of ouders blijft wel iets achter bij de rest van de groep.

Gemiddelde Salaris MBO 4 niveau

MBO Niveau 3

Als we kijken naar het verschil tussen bol’ers en bbl’ers in bepaalde leeftijdsgroepen dan is dat op niveau 3 eigenlijk hetzelfde als niveau 4. Bbl’ers van 23 jaar of ouder verdienen met een startsalaris van €16 bruto per uur veruit het meeste.

Bol’ers van 23 jaar of ouder en bbl’ers van 23 jaar of jonger verdienen ongeveer €12,50 bruto per uur als ze beginnen. Daarna hebben deze twee groepen praktisch dezelfde inkomensgroei en staan ze na 8 jaar gemiddeld op €17 bruto per uur.

Tot slot zijn er de bol’ers van 23 jaar of jonger. Zij beginnen met ongeveer €11 bruto per uur en dat stijgt na 8 jaar naar ongeveer €16,50 bruto per uur. Hun inkomensgroei loopt daarnaast ook bijna gelijk met dat van de andere groepen.

Gemiddelde salaris mbo niveau 3

MBO Niveau 2

Als we kijken naar de grafiek van mbo’ers op niveau 2 dan valt het op dat deze er net iets anders uitziet dan de grafiek van niveau 3 en niveau 4 afgestudeerden.

Als eerste liggen de startsalaris van de verschillende groepen verder uit elkaar. Bol’ers onder de 23 jaar delven met ongeveer €9,50 bruto per uur het onderspit. Daarna zijn er de bbl’ers van 23 jaar of jonger met ongeveer €10,50 bruto per uur. Een stukje daarboven zitten de bol’ers van 23 jaar of ouder met €12,50 bruto en dan de bbl’ers met €15 bruto per uur.

Wat opvalt is dat de salarissen van bol’ers van 23 jaar of jonger op dit niveau wel een stuk harder stijgen van het salaris van de andere groepen. Na 8 jaar verdient deze groep bijna hetzelfde als de bol’er van 23 jaar of ouder en de bbl’ers van 23 jaar of jonger.

Gemiddelde salaris mbo niveau 2

MBO Niveau 1

Tot slot kijken we nog naar de inkomens van mbo’ers op niveau 1. Als je de gegevens van het CBS erbij pakt zijn namelijk ook daar wat interessante elementen te ontdekken.

Als eerste valt het op dat het salaris van bol’ers en bbl’ers van 23 jaar of jonger praktisch gelijk aan elkaar is. Dat is opvallend omdat bbl’ers die jonger zijn dan 23 jaar op de andere niveaus vaak toch een stuk meer verdienen. Hier beginnen ze echter beide met ongeveer €8 bruto per uur.

Daarna zijn er de bol’ers van 23 jaar of ouder. Met een bruto startsalaris van €11 per uur vallen zij tussen alle andere groepen in. Wat wel opvalt is dat het salaris van deze groep en de vorige twee groepen na 8 jaar praktisch gelijk aan elkaar is met ongeveer €13-14 bruto per uur.

Als laatste zijn er weer de bbl’ers van €23 jaar of ouder. Volgens het CBS beginnen deze met een bruto startsalaris van €13 per uur. Daar zit echter wel weer weinig groei in. Na 8 jaar verdient deze groep net geen €15 bruto per uur.

Gemiddelde salaris mbo niveau 1

MBO Salaris Per Sector

Nu we de gemiddelde salarissen van mbo’ers per niveau hebben bekeken wordt het tijd om wat andere vragen te beantwoorden. De kans is namelijk groot dat je ook wilt weten in welke sectoren je het hoogste en het laagste uurloon krijg.

Als het gaat om de hoogste en laagste uurlonen dan heb ik hieronder twee tabellen voor je neergezet. Beide tabellen geven de uurlonen van die specifieke sector aan. Voor de gegevens zijn salarissen gevraagd van mbo’ers 1,5 jaar nadat ze zijn afgestudeerd. Dit zijn dus startsalarissen.

Laten we beginnen met het hoogste uurloon: gemiddeld €19,40. Dat wordt volgens RTL Z verdient in de sector procestechniek. Dit is de sector die zich bezighoudt met het omzetten van grondstoffen naar eindproducten. Doordat dit een industriële en ingewikkelde sector is liggen de salaris hoog.

Daarnaast doen ook de verpleging en verzorging het verrassend goed. Al moet daar wel bijgezegd worden dat mensen die in de verzorging werken ook een heel laag salaris kunnen verdienen. Deze sector staat ook in het rijtje van laagste salarissen en het ligt er dus maar net aan wat je afstudeerniveau is en in welke functie je terecht komt.

VakgebiedHoogste uurloon
Procestechniek€ 19,40
Verpleging€ 16,30
Verzorging€ 14,00
Weg- en railtransport€ 13,70
Scheepvaart€ 13,30
Maatschappelijk werk€ 13,10
Bouw€ 12,40
Medische assistenten€ 12,00
Gezondheidstechniek€ 12,00
Pedagogisch werk€ 11,90

Dan zijn er natuurlijk ook nog de sectoren met het laagste uurloon voor starters. Stipt bovenaan staan de kappers. Dat heeft natuurlijk puur te maken met vraag en aanbod. Er zijn in Nederland nu eenmaal ontzettend veel kappers en dat zorgt ervoor dat de salarissen met €7,40 bruto per uur ontzettend laag liggen.

VakgebiedLaagste uurloon
Kapper€ 7,40
Verkoop€ 8,10
Verzorging€ 8,10
Artiest€ 8,60
Kok€ 8,90
Brood en banket€ 9,10
Commerciële dienstv.€ 9,40
Handel/ondernemen€ 9,40
Natuur en milieu€ 9,50
Dieren€ 9,50

Verschillen Salarissen MBO, HBO en WO

Als laatste wil ik nog even kijken naar de verschillen tussen salarissen van mbo’ers, hbo’er en WO’ers. De salarissen van hbo’ers en WO’ers heb ik hier namelijk al een keer uiteengezet: Gemiddelde Startsalaris HBO/WO. Door de salarissen te vergelijken krijg je een goed beeld van wat de verschillen zijn en kun je ook bepalen of doorstuderen loont of niet.

Volgens gegevens van het CBS verdienen laagopgeleide werknemers (alleen basisschool, middelbare school of mbo niveau 1) een gemiddeld inkomen van €23.800 per jaar. Dat geldt dus voor alle leeftijden.

Mensen met een mbo niveau 2,3 of 4 opleiding verdienen al een stuk meer. Gemiddeld kom je uit op €32.400. Dat is een stijging van 36,1% ten opzichte van de mensen die laagopgeleid zijn.

Als laatste zijn er nog de mensen die hoogopgeleid zijn (hbo en WO). Gemiddeld verdienen zij een inkomen van €53.300 per jaar. Ten opzichte van de middelbaar opgeleide mensen is dat een stijging van maar liefst 64,5%.

Als je de mogelijkheden hebt en het ook leuk vindt dan is doorstuderen nogsteeds een zeer rendabele optie. Dit hoeft niet direct te betekenen dat je als middelbaar of hogeropgeleide een hoger startsalaris krijgt dan mensen met een iets lagere opleiding.

Wat het wel betekent is dat je in de toekomst waarschijnlijk je salaris een stuk harder zult zien groeien dan als je had besloten niet door te leren. Financieel gezien is doorleren op de lange termijn een financiële goede keuze.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts