Gemiddelde Startsalaris HBO/WO In 2021


Wat is het gemiddelde startsalaris van een hbo’er of WO’er? Het is een vraag die je jezelf zeker eens een keer zal stellen als je gaat studeren of als je bijna afgestudeerd bent. De belangrijkste factor die je gemiddelde startsalaris beïnvloedt is je studierichting.

In onderstaande tabel zie je daarom per studierichting wat een hbo’er of WO’er verdient. De gegevens zijn gebaseerd op onderzoek van het SEO uit 2020 dat weer gebruik heeft gemaakt van gegevens van het CBS. De cijfers zijn gebaseerd op wat een hbo’er of WO’er gemiddeld verdient 15 maanden nadat deze is afgestudeerd.

Het gemiddelde startsalaris van een hbo’er ligt tussen de €2.200 – €2.650 bruto per maand. Hbo’ers met een alfa-studie verdienen met €2.200 bruto per maand het minste, gevolgd door gamma-studies met €2.350 bruto per maand, medische studies met €2.425 bruto per maand en bèta-studies met €2.650 bruto per maand.

Het gemiddelde startsalaris van een WO’er ligt tussen de €2.350 – €3.210 bruto per maand. WO’ers met een alfa-studie verdienen met €2.350 bruto per maand het minste gevolgd door gamma-studies met €2.825 bruto per maand, bèta-studies met €2.900 bruto per maand en medische studies met €3.210 bruto per maand.

Het kan zijn dat je niet zo goed weet wat een alfa-, bèta- of gamma-studie is. Daarom nu even een korte uitleg zodat je weet in welke categorie jouw studie valt:

 • Alfa: Geschiedenis, taalkunde, letterkunde, kunst en cultuur
 • Bèta: Natuurkunde, biologie, scheikunde, wiskunde, informatica
 • Gamma: psychologie, sociologie, economie
 • Medisch: alle medische beroepen

Nu we dit duidelijk hebben wordt het tijd om wat dieper in te duiken op het gemiddelde startsalaris van hbo’ers en WO’ers. Zo gaan we per opleidingsniveau kijken welke studierichtingen het hoogste startsalaris hebben en welke het laagste. We sluiten af met tips om een hoger startsalaris voor jezelf te realiseren.

Gemiddelde Startsalaris HBO

Laten we als eerste kijken naar het gemiddelde startsalaris van hbo-afgestudeerden. Om een goed beeld te krijgen van wat een hbo’er eigenlijk verdient gaan we in dit gedeelte van de blog kijken naar de verschillende onderdelen waaronder de salarisverschillen tussen verschillende hbo-starters, de top 10 hbo-studies met de hoogste en laagste inkomsten en de kansen op een vast contract.

Als je trouwens meer wilt weten over het gemiddelde salaris van hbo en WO’ers met ervaring dan heb ik daar deze blog over geschreven: Gemiddelde Salaris HBO/WO. Daarin bespreken we het gemiddelde salaris per leeftijd en sector van mensen met 5, 10, 20 en 30 jaar ervaring.

Trend Gemiddelde Maandloon Hbo-Studies

In de introductie aan het begin van deze blog zag je al het gemiddelde maandloon per studierichting. Wat opvalt is dat de gemiddelde maandlonen een stuk lager liggen dan de gemiddelde maandlonen voor de economische crisis.

De verschillen tussen de gemiddelde maandlonen in 2006/2007 en 2017/2018 zijn als volgt:

 • Alfa-studie: €2.300 voor de economische crisis en €2.200 in 2017/2018.
 • Bèta-studie: €2.800 voor de economische crisis en €2.650 in 2017/2018.
 • Gamma-studie: €2.500 voor de economische crisis en €2.350 in 2017/2018.
 • Medische studie: €2.500 voor de economische crisis en €2.425 in 2017/2018.

Een positieve noot is wel dat het salaris na de economische crisis voor het 5e jaar op rij voor alle studierichtingen is gestegen. Dat ligt ook in lijn met het feit dat de economie in die 5 jaar ook verder is gegroeid. Hbo-studies zijn dus gevoelig voor economische ontwikkelingen. De groei lijkt voor sommige studies nu wel wat af te vlakken en ook de economische gevolgen van corona zullen niet gunstig uitpakken voor de groei van het startsalaris.

Salarisverschillen Tussen Hbo-Starters

Als we kijken naar de salarisverschillen tussen 90 verschillende hbo-opleidingen dan worden er een paar trends duidelijk zichtbaar. Om deze trends te kunnen vinden heeft het SEO de studie commerciële economie als gemiddelde gebruikt.

Even een voorbeeld: als er staat +13% dan betekent dat dat die studie gemiddeld 13% meer verdient dan mensen die afgestudeerd zij in commerciële economie (wat volgens het onderzoeksbureau dus een heel gemiddelde studie is als het gaat om inkomen).

verschillen startsalaris hbo

Wat duidelijk wordt door bovenstaande afbeelding zijn de volgende aspecten:

 • Hbo-starters met een opleiding in de richting van onderwijs, zorg of techniek verdienen over het algemeen meer dan andere afstudeerrichtingen.
 • Taal, communicatie en kunstopleidingen verdienen gemiddeld het minst.

Top 10 Studies Met Hoogste Hbo Startsalaris

Nu we een globaal overzicht hebben van het gemiddelde startsalaris per studierichting en de onderlinge verschillen tussen hbo-studies wordt het tijd om hier wat dieper in te duiken.

Als eerste gaan we het hebben over de top 10 van hbo-studies met het hoogste startsalaris. Onderstaande tabel is gebaseerd op gegevens van de HBO keuzegids in 2020. Die geeft elk jaar een overzicht welke hbo-studies op het moment het meest verdienen.

Hbo-StudieBruto maandsalaris
1Elektrotechniek€ 2.827
2Voertuigentechniek€ 2.817
3HBO-ICT€ 2.774
4Werktuigbouwkunde€ 2.767
5Technische bedrijfskunde€ 2.757
6Logistiek, verkeer en zeevaart€ 2.748
7Vastgoed & Makelaardij€ 2.736
8Civiele Techniek € 2.675
9Finance & Control€ 2.600
10International Business€ 2.595
Bron

Top 10 Studies Met Laagste Hbo Startsalaris

Als we kijken naar de top 10 studies met het laagste hbo startsalaris zal het geen verrassing zijn dat de kunst & cultuur sector grotendeel de top 5 in beslag neemt. Niet alleen verdienen afgestudeerden van deze richtingen het laagste startsalaris, ook duurt het vaak het langst voordat ze een baan hebben gevonden.

Hbo-StudieBruto maandsalaris
1Muziek € 1.773
2Logopedie € 1.879
3Kunstacademie € 1.902
4Theater & dans € 1.935
5Vaktherapie € 1.943
6Pedagogiek € 2.020
7Toegepaste psychologie € 2.131
8Voeding € 2.133
9Social Work € 2.149
10Hotelonderwijs & Toerisme € 2.179
Bron

Hoe Snel Vinden Hbo-Afgestudeerden Een Baan?

Gemiddeld vinden hbo-afgestudeerden 5 – 6 maanden na afstuderen een volwaardige baan. Hbo’ers met een gamma-studie doen er gemiddeld 7 maanden over terwijl alfa-studies gemiddeld na 6 maanden een baan vinden. Afgestudeerden met een beta- of medische studie vinden gemiddeld na 1,5 maand een volwaardige baan.

Hoe Groot Is De Kans Op Een Vast Dienstverband Met Een Hbo-Studie?

Gemiddeld heeft 43% van de werkende hbo-afgestudeerde 15 maanden na afstuderen een vast contract. Van de afgestudeerden met een alfa-studie heeft 45% na deze periode een vast contract en voor gamma-studies geldt een percentage van 40%. Medische en beta-afgestudeerden hebben 49% kans op een vast contract.

Gemiddelde Startsalaris WO

Laten we dan nu kijken naar het gemiddelde startsalaris van WO-afgestudeerden. Om een goed beeld te krijgen van wat een WO’er eigenlijk verdient gaan we in dit gedeelte van de blog kijken naar de verschillende onderdelen waaronder de salarisverschillen tussen verschillende WO-starters, de top 10 wo-studies met de hoogste en laagste inkomsten en de kansen op een vast contract. Op deze manier krijgen we een duidelijk en compleet beeld van het startsalaris van academici.

Trend Gemiddelde Maandloon WO-Studies

Als eerste hebben we het gemiddelde maandloon per studierichting 15 maanden nadat WO’ers zijn afgestudeerd. Net als met de hbo’ers hebben de meeste studies hun salaris zien zakken in de jaren na de economische crisis. De gemiddelde verschillen voor en na de economische crisis zijn als volgt:

 • Alfa-studies: €2.450 voor de economische crisis en €2.350 in 2017/2018
 • Bèta-studies: €2.950 op het hoogtepunt voor de crisis en €2.900 in 2017/2018
 • Gamma-studies: €3.000 voor de crisis en €2.825 in 2017/2018
 • Medische studies: €3.200 voor de crisis en €3.210 in 2017/2018

Wat in bovenstaande afbeelding wel direct opvalt is dat de alfa, bèta en gamma-studies een veel grotere tik hebben gehad van de economische crisis dan de medische studies.

WO-medische studies lijken daarom van alle hbo en WO-studies het minst gevoelig voor economische tegenwind of groei. Dat is eigenlijk ook heel erg logisch. Dit zijn vaak de mensen met hele specifieke kennis die werken voor medische instanties. Met andere woorden: ook als het met de economie slechter gaat hebben we ze nodig. Doordat ze zeldzaam én nodig zijn is hun salaris daarom redelijk stabiel.

Salarisverschillen Tussen WO-starters

Als we kijken naar de salarisverschillen tussen verschillende WO-afgestudeerden dan worden een paar dingen duidelijk.

Als eerste valt het op dat de verschillen tussen de verschillende WO-studies niet zo groot zijn als bij de hbo-studies. In veel gevallen wijken de gemiddelde inkomens van WO-studies maar een paar procent af van het gemiddelde. Wel is het zo dat de sectoren kunst, geschiedenis, filosofie, taal, communicatie en cultuur een grotere klap krijgen dan bij de hbo-studies.

Uitschieters zijn er duidelijk ook. Vooral tandheelkunde, geneeskunde, dierengeneeskunde, econometrie en finance verdienen procentueel gezien een stuk meer dan het gemiddelde.

Een ander opvallend feitje is dat de lerarenopleidingen het bij de WO’ers een stuk minder goed doen dan bij de hbo’ers. Dat betekent niet dat mensen met een universitaire lerarenopleiding minder verdienen dan de hbo’ers. Het betekent dat ze, ten opzichte van andere WO’ers, niet extreem veel meer verdienen. Dat is bij de hbo’ers wel het geval.

Top 10 Studies Met Hoogste WO Startsalaris

Laten we onze blik dan nu even op de WO-studies focussen met de hoogste startsalarissen volgens Elsevier. Een ding wordt direct duidelijk: de studie tandheelkunde steekt er met kop en schouders bovenuit. Met andere woorden: tandartsen verdienen ontzettend veel. Dat komt vooral doordat er nog steeds een tekort is aan tandartsen en deze daardoor de maximale prijs kunnen rekenen.

Als we de tandartsen achter ons laten komen we weer bij de iets ”normalere” salarissen terecht. Geneeskunde, econometrie, constructiestudies en informatica verdienen allemaal boven de €3.000 bruto per maand. De reden daarvoor is dat dit lastige, gespecialiseerde studies zijn waarvan er ook nog eens een tekort is aan mensen die het werk kunnen uitvoeren.

Wanneer de vraag het aanbod overstijgt, stijgen ook de salarissen. Dit geldt overigens voor alle studies in deze tabel.

WO-StudieBruto maandsalaris
1Tandheelkunde € 5.620
2Econometrie € 3.895
3Informatie € 3.791
4Geneeskunde € 3.729
5Fiscale economie € 3.695
6Offshore engineering € 3.677
7Accounting € 3.667
8Fiscaal recht € 3.604
9Scheikundige technologie € 3.562
10International business € 3.520
Bron

Top 10 Studies Met Laagste WO Startsalaris

Het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar: wanneer het aanbod de vraag overstijgt, dalen de salarissen. Dat is zeker het geval voor de studies op deze lijst. Zoals verwacht wordt de lijst met laagste WO-startsalarissen aangevoerd door culturele en kunstzinnige studies.

Niet alleen zijn de gemiddelde startsalarissen in deze sector laag omdat er veel meer aanbod is dan vraag. Dit zijn ook de sectoren waar simpelweg weinig geld in omgaat. Als de hele sector het niet breed heeft wordt het moeilijk een goed salaris voor jezelf bij elkaar te krijgen.

WO-StudieBruto maandsalaris
1Archeologie € 1.550
2Kunst- en cultuurstudies € 1.800
3Culturele antropologie € 1.875
4Mediastudies € 1.875
5Geschiedenis € 1.900
6Letterkunde- en talenstudies € 1.925
7Theologie en levensbeschouwing € 1.975
8Wijsbegeerte € 2.000
9Communicatie € 2.100
10Mediastudies € 2.150

Hoe Snel Vinden WO-afgestudeerden Een Baan?

Gemiddeld vinden WO-afgestudeerden 4 – 5 maanden na afstuderen een volwaardige baan. WO’ers met een gamma-studie doen er gemiddeld 4 maanden over terwijl alfa-studies gemiddeld na 11 maanden een baan vinden. Afgestudeerden met een beta-studie doen er 3,5 maanden over terwijl medische studie gemiddeld na 1,5 maand een volwaardige baan vinden.

Hoe Groot Is De Kans Op Een Vast Dientsverband Met Een Hbo-Studie?

Gemiddeld heeft 34% van de werkende WO-afgestudeerde 15 maanden na afstuderen een vast contract. Van de afgestudeerden met een alfa-studie heeft 29% na deze periode een vast contract en voor gamma-studies geldt een percentage van 37%. Medische studenten hebben 20% kans op een vast contract terwijl beta-afgestudeerden 39% kans op een vast contract.

Wat Verdien Je Met Een WO-Master?

Laten we tot slot dan nog de vraag beantwoorden wat je met een WO-master eigenlijk verdient. In onderstaande tabel zijn 70 masteropleidingen op een rijtje gezet samen met het gemiddelde bruto jaar- en maandsalaris wat je van die studie mag verwachten. Het samengevatte antwoord is echter als volgt:

Gemiddeld verdient een WO-master een bedrag van €2.500 – 3.000 bruto per maand. Medische en technische studies verdienen met een WO-master regelmatig een bedrag van € 3.000 – 3.500 bruto per maand terwijl afgestudeerden met een culturele of kunststudie vaker een bedrag van €1.750 – 2.250 bruto per maand verdienen.

MasteropleidingBruto JaarsalarisBruto Maandsalaris
Tandheelkunde €    52.647 €                     4.387
Geneeskunde €    45.436 €                     3.786
Econometrie €    42.069 €                     3.506
Fiscaal recht €    41.260 €                     3.438
Werktuigbouwkunde €    40.644 €                     3.387
Luchtvaart-, auto- en maritieme techniek €    40.591 €                     3.383
Elektrotechniek €    38.854 €                     3.238
Informatiekunde €    38.434 €                     3.203
Finance €    38.345 €                     3.195
Computer science €    38.253 €                     3.188
Accounting €    37.722 €                     3.144
Fiscale economie €    37.552 €                     3.129
Techniek en management €    37.044 €                     3.087
Wiskunde €    36.789 €                     3.066
Civiele techniek €    36.556 €                     3.046
Scheikunde en chemische techniek €    36.415 €                     3.035
Farmaceutische wetenschappen €    36.335 €                     3.028
Innovatiemanagement €    35.917 €                     2.993
Natuur- en sterrenkunde €    35.562 €                     2.964
Economie €    35.304 €                     2.942
Sustainable energy technology €    35.142 €                     2.929
Privaatrecht €    35.129 €                     2.927
Lerarenopleiding exact €    34.549 €                     2.879
Kunstmatige intelligentie €    34.488 €                     2.874
Lerarenopleiding maatschappijvakken €    33.550 €                     2.796
Business Administration €    33.511 €                     2.793
International business administration €    33.118 €                     2.760
Diergeneeskunde €    32.962 €                     2.747
Publiekrecht €    32.689 €                     2.724
Bestuur en organisatie €    32.664 €                     2.722
Rechtsgeleerdheid €    32.540 €                     2.712
lerarenopleiding talen €    32.292 €                     2.691
Biomedische wetenschappen €    31.191 €                     2.599
Gezondheidswetenschappen €    30.999 €                     2.583
Human resource management €    30.832 €                     2.569
Aardwetenschappen €    30.357 €                     2.530
Onderwijskunde €    30.168 €                     2.514
Voedingstechnologie €    30.026 €                     2.502
Industrieel ontwerpen €    29.570 €                     2.464
Bouwkunde €    29.570 €                     2.464
Criminologie €    29.195 €                     2.433
Sociale geografie €    29.020 €                     2.418
Dierwetenschappen €    28.658 €                     2.388
Marketing €    28.455 €                     2.371
Biotechnologie €    28.455 €                     2.371
Internationaal en Europees recht €    28.300 €                     2.358
Planologie €    27.716 €                     2.310
Pedagogische wetenschappen €    27.490 €                     2.291
Milieu- en natuurwetenschappen €    27.287 €                     2.274
Communicatie €    27.137 €                     2.261
Sociologie en sociale studies €    27.066 €                     2.256
Internationale betrekkingen €    26.952 €                     2.246
Entrepreneurship €    26.492 €                     2.208
Filosofie €    26.416 €                     2.201
Politicologie €    25.980 €                     2.165
Theologie en levensbeschouwing €    25.886 €                     2.157
Gezondheidszorg psychologie €    25.862 €                     2.155
Bewegingswetenschappen €    25.510 €                     2.126
Psychologie €    25.510 €                     2.126
Neurowetenschappen €    24.084 €                     2.007
Biologie €    24.060 €                     2.005
Taalwetenschappen €    23.907 €                     1.992
Geschiedenis €    23.806 €                     1.984
Mediastudies €    23.627 €                     1.969
Talenstudies €    23.353 €                     1.946
Cultuurstudies €    22.137 €                     1.845
Culturele antropologie €    21.683 €                     1.807
Kunst- en cultuurstudies €    21.601 €                     1.800
Archeologie €    21.427 €                     1.786
Letterkunde €    19.909 €                     1.659
Bron

Hoe Kun Jij Jouw Startsalaris Verhogen?

Zoals je ondertussen hebt kunnen zien is de studierichting die je kiest de meest bepalende factor voor de hoogte van je startsalaris. Toch zijn er (voor veel studenten en afgestudeerden) mogelijkheden om je kans op een goed startsalaris te verhogen. Zo zorg je ervoor dat een minder betalende studierichting toch nog een goed salaris gaat opleveren.

Volg Een Andere Master

Als eerst is de regel over het algemeen dat mensen die hoger opgeleid zijn een hoger salaris verdienen. Dat betekent dus dat master studenten meer verdienen dan bachelor studenten.

Als je echter een studie volgt die niet zo goed gaat betalen dan kun je de master echter ook gebruiken om ”schuin over te steken”. Dat betekent dat je een master gaat volgen die niet direct één-op-één aansluit met je huidige bachelor.

Een voorbeeld hiervan is mensen die een studie culturele antropologie volgen. Dit is van zichzelf niet een studie die bekend staat om zijn hoge startsalaris. Wel heb je een goede basis liggen om een master International Business te gaan volgen. Daarmee vergroot je jouw kansen op een goed startsalaris én wordt je breder inzetbaar in meerdere vakgebieden. De kans is dus groot dat je ook nog eens sneller een baan vindt.

Probeer Praktijkervaring Op Te Doen

Naast het volgen van een master is er nog een manier om je startsalaris te verhogen. Dat is namelijk door praktijkervaring op te doen, zowel binnen je vakgebied als daar buiten.

Als je praktijkervaring opdoet binnen je vakgebied dan is de kans groot dat je nét dat streepje voor hebt als je uiteindelijk gaat solliciteren. Een probleem is namelijk vaak dat er simpelweg geen banen te zijn in het werkveld waar mensen een minder lucratieve studie in hebben gevolgd. Het is in dit geval dus belangrijk dat je jezelf kunt onderscheiden van de rest van de sollicitanten.

Daarnaast is het ontzettend verstandig om jezelf, naast je studie, ook bezig te houden met andere activiteiten die nuttige vaardigheden opleveren. Zo zijn er binnen studenten-/sportverenigingen, hogescholen of universiteiten vaak genoeg mogelijkheden om deel te nemen in het bestuur of de organisatie van evenementen. Allemaal vaardigheden die je kans op een goed startsalaris verhogen als je daadwerkelijk werk gaat zoeken.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts