Gemiddelde Uitgaven Student Per Maand


Wat zijn de gemiddelde uitgaven van een student per maand? Er komt waarschijnlijk een moment in je leven dat die vraag heel relevant is. Of je nu zelf een student gaat worden, of als je voor je kind aan het zoeken bent hoeveel deze straks nodig heeft, in deze blog vind je het antwoord. Laten we direct beginnen met een tabel van het Nibud.

Gemiddelde uitgaven student per maand:

UitgavenThuiswonendOp kamers
Huur (inclusief energie, water, tv en internet) –  €415,00
Kostgeld €134,00  – 
Zorgverzekering €105,00  €106,50
Andere verzekeringen €22,00  €17,00
Telefoon €25,00  €30,00
Contributie en abonnementen €29,00  €38,00
Lesgeld/collegeld€93,20 (mbo en volwassenenonderwijs) €197 (hbo en wo)€93,20 (mbo en volwassenenonderwijs) €191 (hbo en wo)
Studiekosten, zoals boeken€114 (mbo en volwassenenonderwijs) €74 (hbo en wo)€154 (mbo en volwassenenonderwijs) €58 (hbo en wo)
Vervoer €101,00 €144 (mbo en volwassenenonderwijs) €63 (hbo en wo)
Kleding en schoenen €56,50  €52,50
Uitgaan, uit eten, hobby’s enz. €130,00  €134,00
Eten €31,50  €168,50
Verzorging, zoals shampoo en de kapper €31,00  €33,00
Grote aankopen, zoals een laptop €71,00  €95,00
Overig €40,00  €48,00
Totaal €983,20 – €1.047,00  €1.449,50 – €1.528,70

Nu je de gemiddelde uitgaven van een student weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Zo gaan we ook kijken naar de gemiddelde kamerhuur per stad (daar zitten natuurlijk hele grote verschillen in! Verder kijken we wat een normale ouderbijdrage is voor ouders van studenten en hoe studenten écht kunnen besparen op hun uitgaven.

Per maand minder geld uitgeven?
Download dan
hier het huishoudboek voor studenten!

Gemiddelde Kamerhuur Per Stad

Als je een uitwonende student bent of wilt worden dan is een van de grootste kostenposten die je zult hebben de kamerhuur. In de meeste gevallen is de kamerprijs inclusief. Dat betekent dat kosten als gas, water, licht, internet en televisie al in de huurprijs zitten.

Gemiddeld betaalt een Nederlandse student €403,00 per maand aan kamerhuur. Deze gegevens zijn gebaseerd op cijfers van Kamernet uit 2018. Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Zo zijn er (natuurlijk) grote onderlinge verschillen tussen steden.

Het zal geen verassing zijn dat Amsterdam de lijst aanvoert met een gemiddelde huurprijs van €571,00 per maand. Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Utrecht volgen niet snel daarna. Onderaan de lijst vinden we Tilburg, Wageningen en Enschede terug met kamerprijzen tussen de €321,00 – €302,00 per maand.

PlaatsGemiddelde Kamerprijs
Nederland € 403
Amsterdam € 571
Rotterdam € 458
Haarlem € 455
Den Haag € 436
Utrecht € 431
Alkmaar € 425
Amersfoort € 423
Breda € 375
Nijmegen € 373
Delft € 369
Den Bosch € 368
Leiden € 367
Zwolle € 367
Arnhem € 362
Eindhoven € 358
Groningen € 352
Maastricht € 351
Deventer € 350
Ede € 339
Leeuwarden € 336
Tilburg € 321
Wageningen € 313
Enschede € 302

Daarnaast wees dit onderzoek ook uit dat de kamerprijzen van 2018 ten opzichte van 2017 weer aardig waren gestegen. Gemiddeld praten we in heel Nederland over een prijsstijging van 4,68% van de huurprijs. De koploper was Rotterdam met 7,4%. In Leeuwarden waren de prijzen iets gezakt met een daling van 1,42%.

Gemiddelde Uitgaven Voor Boodschappen

Zoals ik al eerder heb uitgezocht in deze blog: Gemiddelde Uitgaven 1 Persoon Per maand, geeft een gemiddelde vrouw €181,20 per maand uit aan boodschappen. Voor mannen ligt dit getal op de €202,50.

Nu is de situatie van studenten natuurlijk net iets anders. De uitgaven van thuiswonende studenten ligt in deze categorie natuurlijk een stuk lager met €31,50. Wat echter wel opvalt is dat uitwonende studenten met €168,50 gemiddeld toch een stuk minder uitgeven dan de gemiddelde werkende volwassenen.

Dat kan twee redenen hebben. Als eerste verdienen studenten natuurlijk niet bijzonder veel geld. Vaak wordt er zelfs nog een aardige smak geld geleend om rond te komen (dat is waarom de gemiddelde studieschuld op €24,000 per student uitkomt). Het kan daarom zijn dat studenten daarom heel budget bewust hun wekelijkse boodschappen inslaan.

Ten tweede keren uitwonende studenten zelf ook weleens terug naar hun ouderlijk huis. Het is niet ongewoon voor veel studenten om doordeweeks op kamers te wonen en in de weekenden terug naar huis te gaan. Als je 2 dagen niet je eigen boodschappen hoeft te betalen dan scheelt dat natuurlijk ook ontzettend veel op je maandelijkse totaal.

Als je als student nog op zoek bent naar tips om te besparen op de boodschappen dan zou ik zeker deze blog lezen waarin ik daar eerder over schreef: Goedkoop Boodschappen Doen Voor €3 Per Dag. Daarin leg ik uit hoe ik mijn eigen studentenperiode goedkoop mijn boodschappen deed.

Gemiddelde Uitgaven Voor Kleding

In deze categorie geven studenten ook weer minder uit dan werkende volwassenen. Gemiddeld geeft een student namelijk tussen de €52,50 – €56,50 uit per maand aan kleding en schoenen. Uitwonende en thuiswonende studenten besteden dus ongeveer hetzelfde bedrag.

Als je dit vergelijkt met werkende volwassenen dan zien we dat mannen volgens het CBS gemiddeld €63 per maand uitgeven in deze categorie. Voor vrouwen ligt dat bedrag een stuk hoger met €99 per maand. Het maakt hierbij niet uit wat de leeftijd is, volgens het CBS blijven de uitgaven gelijk of het nu gaat om twintigers of tachtigers.

Gemiddelde Kosten Vakantie

In 2017 heeft het Nibud een grootschalig studentenonderzoek uitgevoerd waarin onder andere de kosten van vakanties zijn meegenomen. Aan de studenten is gevraagd hoeveel procent van hun geld uitgeeft aan vakanties en hoeveel ze daarvoor in de afgelopen 12 maanden hebben uitgegeven. Dit bedrag is vervolgens door 12 gedeeld om tot een maandbedrag te komen.

De uitkomst was dat 76% van de studenten aangaf geld uit te geven aan vakanties. Het gemiddelde maandbedrag wat er werd uitgegeven was €83. Dat betekent dus dat een gemiddelde student €996 per jaar uitgeeft aan vakanties.

Gemiddelde Uitgaven Vrije Tijd

In hetzelfde onderzoek van het Nibud is er ook dieper ingegaan op de uitgaven voor vrije tijd. Denk hierbij aan sporten, uitgaan en andere recreatieve activiteiten zoals dagjes weg. Zoals je in de tabel aan het begin van dit artikel al zag geven studenten hier €130 – €134 per maand aan uit.

Laten we eerst kijken naar de kosten voor recreatie (dagjes weg, pretparken, dierentuinen, sauna’s etc.). Van de ondervraagde studenten gaf 78% aan geld uit te geven aan deze categorie. Gemiddeld ging het om een maandbedrag van €27.

Hetzelfde percentage studenten gaf aan geld uit te geven aan uitgaan/stapavonden. Het gaat hier niet alleen om cafés of clubs maar ook om bioscopen en casino’s. Het gemiddelde maandbedrag komt uit op €47 per maand.

Tot slot zijn er de uitgaven voor sport. In het onderzoek worden de contributies voor sportabonnementen op een grote hoop gegooid samen met contributies voor studieverenigingen en abonnementen als Spotify of Netflix. Gemiddeld praat je dan over een maandbedrag van €29 – 38.

Voor de rekenaars onder ons zal het opvallen dat deze bedragen bij elkaar opgeteld uitkomen op €103 – €112 per maand en niet de €130 – €134 die als gemiddelde wordt gebruikt. Het is onduidelijk waar dit verschil vandaan komt maar het kan natuurlijk zijn dat er nog uitgaven in deze categorie zijn die niet bij de bovenstaande categorieën horen.

Hoeveel Bijdragen Aan Studerend Kind?

Nu je een goed overzicht hebt van de gemiddelde uitgaven van een student wordt het tijd om deze cijfers praktisch toe te passen. Een van de vragen die namelijk naar boven kan komen is hoeveel studenten hier zelf van moeten bekostigen en wat ”normaal” is voor ouders om bij te dragen.

Nu verschilt dit bedrag natuurlijk per situatie en ligt het er maar net aan wat mogelijk is en wat in jouw kring wordt beschouwt als normaal. Dat is immers aan jullie om samen uit te komen. Wel kan ik je richtlijnen meegeven die je kunt gebruiken.

Als eerste is het goed om te weten dat 58% van de studenten een (onregelmatige) bijdrage krijgen van hun ouders. Gemiddeld praten we volgens het Nibud over een bedrag van €82 per maand voor thuiswonende studenten. Uitwonende studenten krijgen een groter financieel steuntje in de rug met gemiddeld €216 per maand.

Wat je echter wel over deze bedragen moet weten is dat ze bovenop de kosten komen die ouders eventueel al maken voor de studie van hun kinderen. Denk hierbij aan collegegeld/zorgverzekering/huur.

Wat in jullie situatie een goed bedrag is hangt van verschillende factoren af. De financiële situatie van de ouders speelt daar natuurlijk een grote rol in. Daarnaast is de studiebelasting ook van belang. Als je een lage studiebelasting hebt is er ook meer ruimte voor een bijbaan en daarbij de mogelijkheid om zelf meer bij te dragen in je eigen kosten. Gemiddeld verdient een student namelijk €417 per maand via een bijbaan volgens DUO.

Mocht je zelf een berekening willen maken dan is de rekentool van het DUO trouwens een goed startpunt. Hier kun je een begroting opstellen om te kijken hoeveel je echt nodig hebt om rond te kunnen komen.

Besparen Op Uitgaven Als Student

Er zijn verschillende manieren waarop je als student geld kunt besparen op je maandelijkse uitgaven. Hieronder bespreken we er een paar die vaak het meeste geld opleveren.

 • Houd je boodschappen zo goedkoop mogelijk: ik weet dat het heel verleidelijk is om naar de Albert Heijn te lopen. Daar is weinig mis mee als je even snel iets nodig hebt.

  Wel zou ik je aanraden om 1x in de week grote boodschappen te doen bij een goedkope supermarkt of op de markt. Het kost even wat moeite maar bespaart je wel een hoop geld.
 • In het verlengde hiervan is het ook verstandig om je eigen lunch mee te nemen. Hetzelfde geldt voor koffie of thee als gewend bent dit op een station te halen.

  Als je bijvoorbeeld elke dag een Starbucks koffie haalt voor €4 dan kost je dat per maand toch al snel €80. Neem in plaats daarvan gewoon je eigen thermosbeker en koffie van huis mee.
 • Zoek naar studentenkorting: de studentenpas die je van je hogeschool of universiteit hebt gekregen is letterlijk geld waard.

  Of het nu gaat om sportverenigingen, bioscopen, kappers of restaurants en cafés, als je in een studentenstad zit is de kans groot dat je al snel 10% kunt besparen. Op een jaarlijkse basis gaat dit toch al snel over enkele honderden euro’s.
 • Check van tevoren of je studieboeken wel echt nodig hebt. Deze tip klinkt misschien wat vreemd maar zoals elke student je kan vertellen zijn die dure studieboeken vaak helemaal niet nodig.

  Het bijwonen van colleges en het maken van goede aantekeningen helpen je vaak al een heel eind op weg. Daarnaast worden veel colleges tegenwoordig opgenomen en samen met de presentaties online gezet.

  Dit voorkomt dat je met €1000 aan studieboeken blijft zitten waarvan de informatie ook gewoon in de PowerPoint staat (dit verschilt natuurlijk wel per studie, als je geneeskunde studeert vraag ik je de boeken toch maar liever wel aan te schaffen! Maar ook dan kan je geld besparen door het tweedehands te kopen).
 • Als je ouders niet zo heel veel verdienen is het een aanrader om de aanvullende beurs aan te vragen. De aanvullende beurs is een tegemoetkoming van de overheid. Het gaat hier om een zogenaamde prestatiebeurs. Dat betekent dat al het geld wat je krijgt via de aanvullende beurs wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar een opleiding haalt in je huidige niveau of hoger.

  Dit bedrag kan ook nog eens heel erg oplopen (bron). Zo kun je als mbo-student maximaal €344,40 – €366,50 per maand ontvangen afhankelijk van je woonsituatie. Op het hbo of de universiteit praat je over maximaal €396,39 per maand. Dit geld hoef je dus niet terug te betalen als je een studie haalt, laat dit dus zeker niet liggen!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts