Gemiddelde Zakgeld Per Leeftijd


Zakgeld, volgens onderzoek van het Nibud krijgt zo’n 69% van de kinderen op de basisschool wekelijks of maandelijks een bedrag van zijn ouders. Maar wat is eigenlijk een goed bedrag om aan zakgeld te geven? Volgens het Kinderonderzoek (2018) en het Scholierenonderzoek (2016) van het Nibud krijgen kinderen de volgende bedragen gestort.

Gemiddelde zakgeld per leeftijd?

LeeftijdZakgeld per weekZakgeld per maand
5 jaar€ 0,50€ 2
6 jaar€1 – €1,40€4 – €5,60
7 jaar€1 – €2€4 – €8
8 jaar€1 – €2€4 – €8
9 jaar€1,10 – €2€4,40 – €8
10 jaar€2 – €2,30€8 – €9,20
11 jaar€2 – €2,30€8 – €9,20
12 jaar€2,30 – €3€9,20 – €12
13 jaar€3,75 – €5€15 – €20
14 jaar€4,50 – €5€18 – €20
15 jaar€5 – €5,50€20 – €22
16 jaar€5 – €6,25€20 – €25
17 jaar€5,50 – €6,50€22 – €26
18 jaar€6,25 – €7,50€25 – €30

De bedragen die hierboven vermeld staan zijn dus normale richtlijnen gebaseerd op wat andere ouders doen. Wel is het zo dat de kinderen op de middelbare school hun geld vaak wekelijks krijgen. Voor middelbare scholieren is dit vaker maandelijks.

Daar is echter nog niet alles mee gezegd. Zo lees je in dit artikel ook waar je de hoogte van het zakgeld vanaf moet laten hangen en welke afspraken je het beste kan maken met je kind over het zakgeld. Daarnaast lees je ook hoe je een kind het beste kan leren sparen.

Hoeveel Zakgeld Wil Ik Geven?

Hoeveel zakgeld je aan je kind geeft hangt af van verschillende factoren. De twee belangrijkste zijn:

  • Hoe jij er financieel voor staat
  • Wat je kind allemaal moet betalen van zakgeld

Als eerste moet je natuurlijk weten hoe jij er financieel voor staat. Voor sommige mensen zal het geen probleem zijn om een paar tientjes per maand aan je kind te geven. Voor andere misschien weer wel.

Daarnaast hangt het er natuurlijk ook vanaf hoeveel kinderen je hebt. Als je krap bij kas zit dan kunnen die paar tientjes misschien toch het verschil maken. Mocht dit jouw situatie zijn dan is het goed om te berekenen wat jij denkt aan je kind te kunnen geven zonder in financiële problemen te komen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal geen financiële ruimte in je budget hebt. In dat geval is het natuurlijk niet verstandig om zakgeld te geven. Het belangrijkste is dat jij de financiële huishouding op orde hebt.

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat je kind allemaal van het zakgeld moet betalen. Als je kind van het zakgeld alleen maar snoep of speeldgoed hoeft te halen dan is een lager bedrag waarschijnlijk goed.

Wil jij bijvoorbeeld dat je kind een mobiel abonnement heeft én moet dit van het zakgeld worden betaald? Dan is het waarschijnlijk eerlijker om aan de hogere kant van de tabel te zitten. Waarschijnlijk is het verstandig om de uitgaven van je kind op een rijtje te zetten en zo te kijken wat een redelijk bedrag is.

Wanneer Beginnen Met Zakgeld?

De tabel die hierboven staat begint bij een jaar of 5. Dat komt doordat 45% van de 5-jarige zakgeld ontvangt. Dat mensen vanaf deze leeftijd beginnen met het geven van zakgeld heeft echter ook een logische reden.

Dat is namelijk dat kinderen vanaf een jaar of 5-6 pas in staat zijn om verschillende munten van elkaar te onderscheiden. Dat is belangrijk om te weten omdat 71% van de ouders het zakgeld contant aan zijn kind geeft.

Het wordt natuurlijk heel moeilijk voor jouw kind om verantwoord te leren omgaan met zakgeld op het moment dat deze nog niet in staat is het verschil te begrijpen tussen een €1 of een €2 munstuk.

Wekelijks Of Maandelijks Zakgeld Geven?

Als je hebt bepaald hoeveel zakgeld je gaat geven én vanaf welke leeftijd je dit wilt doen dan ga je bepalen of je dit geld wekelijks of maandelijks wilt geven.

Zoals al eerder gezegd krijgen kinderen op de basisschool hun zakgeld vaak wekelijks. Kinderen op de middelbare school ontvangen het bijna altijd maandelijks.

Hier zit vanzelfsprekend ook weer een reden achter. In dit geval is het zo dat kinderen op de basisschool simpelweg nog niet in staat zijn om ver vooruit te denken. Zij kunnen dus nog niet plannen. Dat betekent dat als je een kind op de basisschool €15 geeft dat bedrag waarschijnlijk dezelfde week nog wordt opgemaakt.

Om je kind hier tegen te beschermen worden de bedragen opgesplits in kortere periodes. Op deze manier voorkom je ook dat je kind na 2 weken naar je toekomt om meer geld te vragen.

Dat betekent echter niet dat middelbare scholieren (helemaal als het gaat om brugklassers) wel heel goed kunnen plannen. Sterker nog, zij zullen alsnog hulp moeten krijgen om hun financiële planning goed voor elkaar te krijgen.

Verwacht dus niet dat je kind dit direct goed kan en begeleid hem/haar hier actief bij. Ze moeten het immers van iemand leren en in dit geval ben jij dat.

Welke Afspraken Maken Over Zakgeld?

Een van de eerste afspraken die goed is om te maken is dat je kind hetzelfde bedrag op een vast moment in de week of maand van jou krijgt. Als eerste geeft dit een kind duidelijkheid. Het leren omgaan met geld is al moeilijk genoeg, laat staan als je het op die jonge leeftijd onregelmatig binnenkrijgt.

Daarnaast geeft dit je kind ook de mogelijkheid om te leren vooruit te plannen. Omdat hij/zij weet dat er op een vaste dag geld gestort wordt kunnen er ook bewuste keuzes gemaakt worden over wat er met dat geld moet gebeuren.

Dat is trouwens direct een belangrijke tweede afspraak: als het zakgeld op is dan is het op. Op deze manier krijgt een kind ook de kans om te leren dat zijn acties met betrekking tot geld consequenties hebben als je er niet goed genoeg over nadenkt. Als je ouder bent ren je ook niet elke keer naar de bank voor een lening als je geld op is.

Als derde is het belangrijk om met je kind af te spreken wat er wel en niet van het zakgeld mag worden gekocht. Misschien wil je namelijk niet dat je kind het geld uitgeeft aan het kopen van spelletjes, of heel veel snoepgoed. Allemaal factoren om duidelijk met zijn allen te bespreken.

Tot slot is het ook altijd een goed idee om deze afspraken op papier te zetten. Dat klinkt misschien wat overdreven maar een ”zakgeldcontract” is zo’n gek idee nog niet. Dit maakt het voor een kind ook tastbaarder en zorgt ervoor dat de afspraken serieuzer worden genomen.

Hoe Leer Je Jouw Kind Sparen?

Voor kinderen is sparen vanzelfsprekend een moeilijk iets. Het vermogen om voor langere tijd vooruit te plannen is op jongere leeftijd nog heel erg beperkt. Daarnaast zullen er ook af en toe keuzes gemaakt moeten worden die op de korte termijn misschien niet leuk zijn maar op de langere termijn wel het benodigde spaarbedrag opleveren.

Als eerste is het belangrijk om met je kind een doel te stellen. Er zijn maar weinig kinderen (of volwassenen) die gemotiveerd raken van sparen zonder dat daar een beloning aan vast zit. Wat wil je kind heel graag hebben waarvoor er veel geld opzij gezet moet worden?

Ten tweede is het belangrijk om met je kind uit te rekenen hoe lang het sparen gaat duren. Zo krijgt het ook een besef van wanneer het doel bereikt wordt. Opties werken met kinderen ook altijd goed.

Bijvoorbeeld: “Je kunt al je zakgeld sparen en dan bereik je je spaardoel in 10 weken, of je kunt elke week de helft sparen en dan doe je er 20 weken over.”. Dit maakt het voor een kind duidelijk wat de mogelijkheden zijn omdat ze dit zelf nog niet kunnen inschatten.

Als je je kind écht veel financiële basislessen wil leren dan kun je ook het principe van rente meenemen. Zo zijn er ouders die hun kinderen een klein extra bedrag per week of maand geven voor het geld wat er al gespaard is. Dit in de vorm van ”rente”.

Een voorbeeld: je krijgt elke maand 10% rente op het bedrag wat je gespaard hebt. Dus heeft je kind €20 gespaard? Dan krijg hij/zij nog eens €2 bovenop zijn zakgeld. Dat leert kinderen misschien nog wel beter dat sparen (of beleggen) écht loont.

Kan Een Kind Klusjes Doen Voor Zakgeld?

Als eerste zou ik geld geen zakgeld noemen als er een tegenprestatie tegenover staat. De bedoeling van zakgeld is dat je kind de mogelijkheid krijgt om zelfstandige financiële beslissingen te maken die nog niet zo’n grote impact hebben.

Op het moment dat je kind klusjes moet doen voor zakgeld ontneem je de mogelijkheid om zorgeloos te experimenten. Iets wat op deze leeftijd eigenlijk heel erg belangrijk is. Soms zullen ze namelijk fouten maken met hun geld en ook dat is iets waar ze van moeten leren. Liever dat ze deze fouten nu maken dan als ze straks studenten of volwassenen zijn.

Tuurlijk kan een kind klusjes doen voor geld, maar noem het dan gewoon loon. Laat duidelijk aan je kind weten dat hij/zij zijn zakgeld toch wel krijgt en dat de klusjes ”extra geld” zijn.

Dat kan je kind wel motiveren om te leren werken voor geld. Daarnaast levert zakgeld op deze manier ook een bepaalde financiële basis voor je kind op waar geen druk achterstaat. Eigenlijk vergelijkbaar met wat de zorgtoeslag of huurtoeslag voor volwassenen is.

Zakgeld En Gescheiden Ouders

In sommige gevallen kan het zijn dat jij en je vroegere partner niet meer bij elkaar zijn. Dat betekent dat je kind zich in twee huishoudens bevindt. Hoe pak je het geven van zakgeld dan aan?

Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om samen met je ex-partner een wekelijks of maandelijks bedrag vast te stellen. Vervolgens kunnen jullie hier beiden elke week of maand de helft van geven.

Op deze manier voorkom je als eerste dat je kind een ontzettend hoog bedrag aan zakgeld krijgt. Als jullie beide besluiten het maximale bedrag te geven, zonder hierin te overleggen, dan krijgt je kind waarschijnlijk een vertekend beeld van geld.

Als leeftijdgenootjes het allemaal met €4 in de week moeten doen en jouw kind er €8 krijgt dan klopt dat dus niet met de realiteit waarin je kind leeft. Zo wordt er alsnog weinig geleerd.

Ten tweede zorg je er op deze manier voor dat beide ouders in de ogen van het kind gelijkwaardig zijn. Als een van de ouders veel meer zakgeld zou geven dan de ander dan kan je kind hier een waardeoordeel aan hangen wat misschien ook niet helemaal gezond is.

Met andere woorden: ook als je gescheiden bent zijn goede afspraken met je ex-partner over zakgeld een belangrijke factor.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts