Goedkoopste 10 gemeenten van Nederland


Wil je voor het eerst een huis kopen? Of overweeg je om te verhuizen om minder geld kwijt te zijn aan een woning? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je de top 10 goedkoopste gemeenten in Nederland.

De goedkoopste gemeenten in Nederland zijn in aflopende volgorde van meest goedkoop naar minst goedkoop als volgt: Pekela, Kerkrade, Brunssum, Eemsdelta, Veendam, Heerlen, Brunssum, Noardeast, Fryslân, Het Hogeland, Landgraaf en Stadskanaal.

Wil je weten hoeveel je precies kwijt bent aan een woning in deze gemeenten? En wil je meer weten over deze gemeenten? Lees dan verder. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze gemeenten. *Bij deze toplijst is gekeken naar de prijs per vierkante meter en niet de prijs van de woning.

Pekela

Pekela bevindt zich in Groningen. Het bestaat uit Nieuw Pekela en Oude Pekela. Hieronder vallen dorpen en buurtschappen, ook wel gehuchten genoemd. Per vierkante meter betaal je in Pekela gemiddeld €1869. Er wonen erg weinig mensen per vierkante meter. Er zijn namelijk slechts 534 adressen per km2. Hierdoor is Pekela ideaal als je behoefte hebt aan rust. In totaal zijn er 5.795 woningen in deze gemeente (2022).

Kerkrade

Kerkrade is een gemeente in Limburg. Daarnaast is Kerkrade ook een woonplaats, dat onder andere bekend is door de dierentuin GaiaZoo. Per vierkante meter betaal je in Kerkrade gemiddeld €1923,-. Naast de stad Kerkrade vallen ook de kernen Kaalheide, Spekholzerheide, Terwinselen,Chevremont, Bleijerheide en Eygelshoven onder deze gemeente.

In Kerkrade zijn er wel een stuk meer adressen per km2, namelijk 1.757 adressen. Ook het aantal huishoudens is flink hoger, namelijk 23.070 huishoudens (2022).

Eemsdelta

Eemsdelta is een gemeente in Groningen, die ontstond door een fusie in 2021. Dit was een fusie tussen de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Per vierkante meter betaal je in Eemsdelta gemiddeld €1940,-. Per km2 zijn er minder adressen dan in Kerkrade, namelijk 706 adressen.

Als je gek bent op natuur is Eemsdelta een goede keuze. Je kunt hier volop genieten van het landschap. In deze gemeente bevindt zich ook het werelderfgoed Waddenzee, de haven van Termunterzijl en de historische stad Appingedam.

Veendam

Veendam bevindt zich tevens in Groningen. Veendam is ontstaan door het ontginnen van het uitgestrekte veen, dat door een dubbel kanaalstelsel is ontsloten. De gemeente bestaat uit Bareveld, Kibbelgaarn, Korte Akkers, Borgercompagnie (deels), Wildervank, Numero Dertien, Ommelanderwijk, Veendam, Zuidwending, Westerdiepsterdallen, Wildervanksterdallen en Tripscompagnie.

Per vierkante meter betaal je in Veendam gemiddeld €2045,-. Per km2 heeft de gemeente circa 1.010 adressen. Deze gemeente staat bekend om de turfafgravingen. De plaats Veendam heeft een typische veenkoloniale lintstructuur.

Heerlen

Heerlen bevindt zich in Limburg. Het is de vierde grootste gemeente in Heerlen. Heerlen is populair onder toeristen door de rijke historie van de gemeente. Per vierkante meter betaal je in Heerlen gemiddeld €2055,-.

De gemeente is ontstaan door een fusie van twee gemeenten. Momenteel bestaat de gemeente uit twee woonplaatsen, 57 buurten en 23 wijken. Per km2 zijn er 1.830 adressen in Heerlen, wat het een stuk dichterbevolkt maakt dan de eerder genoemde plaatsen.

Brunssum

Deze gemeente bevindt zich in Zuid-Limburg. Het bestaat uit de woonplaats Brunssum en de buurtschappen Bouweg, Treebeek, Rumpen, Bouwberg en de Kling (of Onder-Merkelbeek). Per vierkante meter betaal je in Brunssum gemiddeld €2106,-.

Per vierkante meter heeft deze gemeente 1.669 adressen. De gemeente staat bekend om de bruinkool- en steenwinning.

Noardeast-Fryslân

Zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden bevindt deze gemeente zich in Friesland. Deze gemeente bestaat uit de stad Dokkum en in totaal 52 dorpen. Het is ontstaan door een visie van de volgende vier gemeenten: Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel. Per vierkante meter betaal je in Noardeast-Fryslân gemiddeld €2134,-.

Gemiddeld zijn er 467 adressen per km2. Hierdoor is deze gemeente ook ideaal als je van rust houdt. In Wijk EE in deze gemeente is er zelfs slechts een gemiddelde dichtheid van 82 adressen per km2. Deze gemeente is ook een goede keuze als je van natuur houdt. Wees je wel bewust dat je een nieuwe taal moet leren als je hiernaartoe verhuisd, namelijk Fries.

Het Hogeland

Hogeland bevindt zich in de buurt provincie Groningen. Ook deze gemeente is ontstaan door een fusie. De volgende gemeenten zijn samengevoegd tijdens deze fusie: Hefshuizen (Uithuizen en Uithuizermeeden), Adorp, Bedum, Usquert, Warffum, Winsum, Baflo, Kantens, Eenrum, Kloosterburen, Leens en Ulrum.

In totaal bestaat de gemeente nu uit 48 dorpen, 1 formele woonplaats/bedrijventerrein en 77 buurtschappen. Ook twee eilanden zijn onderdeel van deze gemeente.

Per vierkante meter betaal je in Het Hogeland gemiddeld €2145,-.  Per km2 zijn er gemiddeld 415 adressen. Oorspronkelijk stond de gemeente bekend om de scherpe tweedeling keuterboeren (boeren die door te lage inkomsten naast hun werk als boer in loondienst werken) en herenboeren.

Landgraaf

Dit is weer een gemeente in Limburg. Net als veel andere gemeenten is Landgraaf een woonplaats en gemeente. Deze gemeente is ontstaan door het samenvoegen van de gemeenten Nieuwenhagen, Ubach over Worms en Schaesberg. Officieel gezien is Landgraaf een stad, maar het bestaat nog uit aparte kernen.

Per vierkante meter betaal je in Landgraaf gemiddeld €2194,-.Per km2 zijn er gemiddeld 1.456 adressen. Landgraaf is vooral bekend door het popfestival Pinkpop dat georganiseerd wordt op het evenemententerrein Megaland.

Stadskanaal

Als laatste eindigt het Stadskanaal, wat tevens een stad en gemeente is. De gemeente Stadskanaal bevindt zich in Groningen. De gemeente is ontstaan door het samenvoegen van de gemeente Onstwedde en een deel van de gemeente Wildervank.

De volgende plaatsen vallen onder deze gemeente: Höchte, Holte, Horsten, Kopstukken, Blekslage, Barlage, Alteveer, Ceresdorp, Braamberg, Mussel, Musselkanaal, Oomsberg, Onstwedde, Smeerling, Stadskanaal, Sterenberg, Ter Maarsch, Ter Wupping, Tange, Vledderhuizen, Veenhuizen, Vosseberg, Vledderhuizen, Vledderveen en Veenhuizen.

Per vierkante meter betaal je in Stadskanaal gemiddeld €2201,-. Per km2 heeft deze gemeente gemiddeld 1.102 adressen. Het stadskanaal is populair onder mensen die varen. Voorheen was het een van de drukstbezochte scheepvaartroutes.

Hoe kan je goedkoper leven?

Alleen met een goedkope woning kopen ben je er nog niet. Als je goedkoop wilt leven, moet je ook letten op je andere uitgaven. Hoe kan je dan geld besparen? Hieronder zijn een aantal manieren voor je op een rijtje gezet.

Investeer in het verduurzamen van je huis

In het begin kost het verduurzamen van je huis geld. Op de lange termijn en soms zelfs korte termijn kan dit je echter flink wat geld opleveren. Zo kun je met zonnepanelen binnen zeven jaar veel geld besparen op je elektriciteitsrekening.

Ook met het koken op elektriciteit kun je veel geld besparen. Bovendien moet iedereen dit over een aantal jaar verplicht doen. Dus wees slim en kies nu alvast voor elektrisch koken. Door kleine aanpassingen zoals het gebruiken van tochtstroken kun je tevens geld besparen op je elektriciteitsrekening.

Bespaar op je boodschappen

Tegenwoordig zijn boodschappen erg duur. Gelukkig kun je op vele manieren besparen. Hoe doe je dat? Check sowieso altijd alle folders. Kijk wel goed of het echt een goede aanbieding is. Koop ook niet te vaak producten die je eigenlijk niet nodig hebt, omdat het in de aanbieding is. Dat is geen reden om het te kopen. Laat je dus niet verleiden door onnodige aanbiedingen.

Bespaar ook geld op brandstof door met de fiets boodschappen te gaan doen. Door te mealpreppen kun je geld besparen op je boodschappen en elektriciteit en/of gas. Hierdoor hoef je namelijk minder vaak te koken en grotere verpakkingen zijn vaak voordeliger. Ga ook eens naar de markt aan het einde van de dag. Dan kun je vaak goedkope producten kopen.

Koop tweedehandse spullen

Veel spullen heb je niet per se nieuw nodig. Door iets tweedehands te kopen betaal je een veel minder hoge prijs dan als je het nieuw koopt. Er zijn ook refurbished apparaten. Dit is een tweedehands product, waarbij eerst door professionals is gecheckt of alles werkt. Eventuele mankementen zijn vervolgens opgelost. Je hebt vaak ook garantie op refurbished producten.

Daarnaast kan je op Marktplaats en in Facebookgroepen vele tweedehandse spullen vinden, die nog bijna als nieuw zijn. Regelmatig verkopen mensen hun bijna nieuwe spullen, bijvoorbeeld doordat ze gaan samenwonen. Kijk dus eerst of je iets voordelig tweedehands kunt kopen, voordat je iets nieuw besteld.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts