Top 23 Goedkope Budget Winkels In Nederland


Goedkope budget winkels in Nederland, we hebben er natuurlijk een heleboel. Of het nu gaat om goedkope verzorgingsproducten, voedsel, kleding, meubels of wat dan ook, ik kan je garanderen dat er een winkel van is.

Toch is het niet altijd makkelijk om te weten welke goedkope winkels er nu eigenlijk zijn. Om er zeker van te zijn dat jij geen euro teveel uitgeeft heb ik hieronder een lijst opgesteld met de 23 goedkoopste winkels van Nederland. Lees snel verder!

1. Action

Website: https://www.action.com/nl-nl/

Als er een winkel is die niet mag ontbreken op de lijst van goedkope budget winkels in Nederland dan is het natuurlijk de onbetwiste groomacht: Action. Van een kleine winkel in Enkhuizen in 1993 is deze ultieme prijsvechter uitgegroeid tot een grootmacht in Europa met meer dan 1.500 winkels en 6.000+ producten.

De reden dat Action zo ongelooflijk goedkoop is, is omdat ze een gigantisch schaalvoordeel hebben. Dat betekent dat Action zoveel producten verkoopt dat leveranciers ze absolute bodemprijzen kunnen aanbieden. Immers, €0,50 winst op een product is niet veel, maar wel als je er 10 miljoen stuks van verkoopt. Dat is waar de kracht van de Action zit.

Daarnaast is de Action een van die winkels waar iedereen tegenwoordig wel komt. Praktisch heel Nederland ziet het nut in van goedkope producten inslaan. Wel is het verstandig om je impulsaankopen onder controle te houden. Daar is de Action immers ook goed in, je spullen laten kopen waarvan je niet had verwacht ze te gaan kopen.

2. Big Bazar

Website: https://www.bigbazar.eu/

Iedereen in Nederland kent natuurlijk de Blokker familie. Dit concern bestaat al sinds dat we ons kunnen herinneren en het voorziet een groot gedeelte van Nederland van huis-tuin-en-keuken-producten. Toch voelt ook de Blokker de hete adem van de Action in zijn nek.

In reactie daarop besloot Blokker een nieuwe winkel op te richten in 2007: Big Bazar. Deze winkel heeft praktisch de succesformule van de Action gekopieerd. Ze kopen ontzettend veel producten in voor een bodemprijs en verkopen die op een gigantisch grote schaal. Daarnaast kun je bij Big Bazar vaak ook verschillende A-merken (vaak in de categorie ”Eten & Drinken”) kopen voor een scherpe prijs.

3. Wibra

Website: https://wibra.eu/nl/

Een winkel die de laatste jaren een beetje stagneert is de Wibra. Deze Nederlandse winkelketen bestaat ondertussen al ruim 60 jaar en heeft ondertussen enkele honderden winkels waarvan er een stuk of 80 ook in België staan.

Wibra zelf komt eigenlijk het dichtste in de buurt van de Zeeman. Ze verkopen namelijk vooral vrouwen en kinderkleding. Daarnaast vind je in het assortiment ook huis & tuin (schoonmaak)middelen en een boel textiel.

Vanwege de grote schaal waarop dit wordt ingekocht is de prijs eigenlijk altijd heel erg scherp. De meeste mensen zullen de aanbiedingen tegenkomen in de huis-aan-huis folders waarmee de Wibra groot is geworden.

4. SoLow

Website: https://solow.nl/

SoLow is een winkel die eigenlijk alles en niets verkoopt. Dit is echt zo’n winkel waar je naartoe gaat als je een kinderfeestje moet organiseren of als je low-budget carnaval wil vieren.

Naast dit soort feestbenodigheden kom je in SoLow ook verschillende andere huis-tuin-en-keuken producten. Accessoires zijn ook een groot gedeelte van de winkel inhoudt.

Net als bij de Flying Tiger moet je ook in de SoLow een bepaald pad lopen, gelukkig gaat dat in deze winkel redelijk goed. In mijn ervaring is de winkel redelijk ruim opgezet en is het best een goede winkelervaring.

5. Flying Tiger

Website: https://nl.flyingtiger.com/

Over de Flying Tiger gesproken, die mag natuurlijk ook niet ontbreken op deze lijst van goedkope winkels in Nederland. De Flying Tiger is een Deens concept en biedt een groot en wisselend assortiment aan verrassende hebbedingetjes.

Het ontwerp van veel van de spullen die ze verkopen is daarnaast ook nog eens heel erg vernieuwend of simpelweg slim te noemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een theebeker die plaats heeft voor je koekje.

Verder doen de producten van Flying Tiger het natuurlijk ontzettend goed als het graat om kleur en design. Je wordt simpelweg vrolijk van de producten die ze verkopen en de winkel waar het in verkocht wordt.

6. Zeeman

Website:https://www.zeeman.com/

Als er één winkel is die in het collectieve geheugen van Nederland gelijk staat aan goedkoop textiel dan is het wel de Zeeman. Iedereen kent de grote bakken waar je ondergoed, sokken, hemden en shirts in kunt vinden. Tien paar sokken voor een paar euro heb je makkelijk en snel gevonden in deze winkel.

Zeeman heeft het een aantal jaar terug een stukje minder gedaan. Het uiterlijk van het merk deed wat stoffig aan en dat is natuurlijk niet heel goed als je spullen wilt verkopen. Gelukkig heeft deze oer-Hollandse keten (die meer dan 1.300 winkels heeft in 7 landen) het merk opgepoetst en is het voor veel mensen een plek waar je praktisch textiel kunt kopen zonder dat het pijn doet aan je portemonnee.

7. Prijsmepper

Website: https://www.prijsmepper.nl/

Prijsmepper is een winkel die zich vooral bezighoudt met de verkoop van spullen die verrassend veel lijken op het assortiment van Kruidvat en Trekpleister. Dat is namelijk ook helemaal geen toeval want Prijsmepper is onderdeel van hetzelfde bedrijf als deze twee grote drogisterijen.

Allemaal vallen deze bedrijven namelijk onder A.S. Watson, dat is het moederbedrijf. Prijsmepper is speciaal opgezet om de voorraad die Kruidvat en Trekpleister om wat voor reden dan ook niet meer kunnen verkopen alsnog op de markt te brengen.

Op die manier draait het moederbedrijf maximale omzet en lopen bedrijven als Kruidvat en Trekpleister geen imagoschade op. Voor jou als consument betekent het vooral spotgoedkope verzorgingsproducten van winkels die toch al heel goedkoop zijn.

8. Primark

Website: https://www.primark.com/nl

Ik denk dat we gerust kunnen zeggen dat dit de goedkoopste kledingwinkel van Nederland is. Deze van oorsprong Ierse kledingwinkel bestaat verrassend genoeg al sinds 1969 maar heeft pas in 2008 de overstap gemaakt naar Nederland (Rotterdam).

Tegenwoordig zitten er meer dan 20 winkels in Nederland en komen mensen van verre om de koopjes van de Primark mee te pakken. De winkel is namelijk groot geworden met het ”fast fashion”-concept. Dat betekent dat ze modieuze, snel gemaakte kleding goedkoop aanbieden.

De producten gaan over het algemeen niet eeuwig mee (je kunt ze vaak alweer na een jaar weggooien) maar doordat het zo goedkoop is hebben mensen er geen moeite mee om het jaar daarop gewoon weer een trip naar de Primark te maken.

Persoonlijk ben ik geen fan van de winkel. Helemaal op drukkere dagen kom je bijna niet door de mensenmassa heen. Daarnaast vind ik ”fast fashion” vooral een boel verspilling, toch zal dat het succes van de Primark niet zo snel de das omdoen.

9. Normal

Website: https://www.normal.nl/

Normal vind ik persoonlijk een van de leukste winkels op de lijst. Dat komt doordat dit van oorsprong Deense concept een hele leuke winkelervaring neerzet. Eigenlijk is het een beetje als de Flying Tiger maar dan net even anders.

Dat komt omdat Normal zich vooral focust op het verkopen van A-merken, maar dan 20-30% onder de normale winkelprijs. Dan praten we trouwens vooral over producten voor verzorging, schoonmaak of make-up. Daar is Normal wel echt heel sterk in. Daarnaast is het assortiment ook aangevuld met veel verrassende producten zoals buitenlands snoep of gezichtcremé welke naar fruit ruikt.

De grote kortingen behalen ze doordat ze inkopen doen in heel de Europese Unie. Daardoor weten ze altijd de goedkoopste distributeur te vinden en komt het product spotgoedkoop in de winkel te liggen. In Nederland vind je ondertussen 6 winkels (vooral in de Randstad).

10. Bristol

Website: https://bristol.nl/nld/

Bristol is in mijn ogen eigenlijk een beetje een mix tussen de Van Haren en de C&A. Ze focussen zich namelijk vooral op ”kleding voor het hele gezin” maar een groot gedeelte van de collectie bestaat toch echt uit schoenen.

Daarnaast zijn ze ook wel weer iets anders dan een Van Haren aangezien ze ook een breed assortiment aan A-merken (Adidas, Puma, Nike) hebben. Toch vind je hier net zo makkelijk een paar namaak Converse sneakers voor €9,99.

Zijn de prijzen uitzonderlijk goedkoop? Nee, dat niet zozeer. Toch is Bristol in het landschap van kleding- en schoenenverkopers zeker een van de voordeligste spelers en daarom hoort de keten op deze lijst. Daarnaast is dit een van de winkels die het de afgelopen jaren wel goed heeft gedaan, waar winkels als Scapino toch echt in zwaar weer hebben gezeten.

11. IKEA

Website: https://www.ikea.com/nl/nl/

Persoonlijk is de IKEA mijn favoriete winkel op deze lijst. Dat komt omdat ik daar zelf nog een jaar heb gewerkt na mijn afstuderen. Ik weet daardoor dat veel mensen IKEA misschien niet als een prijsvechter zien maar man, wat heb je het dan mis zeg.

Vooral als het gaat om de grotere producten is IKEA echt veruit het goedkoopste. Er zijn namelijk weinig plekken waar je kasten op maat kunt vinden voor een paar honderd euro. Daar ben je bij de meeste speciaalzaken toch al meer dan €1.000 voor kwijt. Hetzelfde geldt trouwens voor matrassen, spotgoedkoop vergeleken met de speciaalzaken.

Ikea interieur wit

Wel is het zo dat IKEA hun winkels zo heeft ingericht dat ze natuurlijk hopen dat je een paar impulsaankopen doet. Denk hierbij aan die handige afwasborstels of de kledinghangers (die worden echt met de duizenden per dag verkocht in een winkel). Als je jezelf daar tegen kunt verzetten en vooral voor de grotere elementen naar IKEA gaat dan is het echt een topwinkel.

12. Van Haren

Website: https://www.vanharen.nl/NL/nl/shop/welcome.html

Van Haren, de plek waar ik zelf ook mijn schoenen haal. Vooral omdat de prijzen er ontzettend goed zijn én ze ook lang genoeg meegaan om er daadwerkelijk plezier van te beleven.

Als je op zoek bent naar de nieuwste, hipste sneakers dan is dit waarschijnlijk niet de winkel voor jou. Van Haren heeft ontzettend leuke ontwerpen in zijn collectie maar die komen vaak niet van de A-merken.

Kies je wel voor een A-merk dan is het ontwerp redelijk basic (bijvoorbeeld gewoon zwarte Adidas) maar de prijs dan wel weer heel goed. Eigenlijk gewoon een ideale plek voor mensen die leuke schoenen zoeken voor een goede prijs.

13. Miniso

Website: https://www.miniso.nl/

Miniso is een keten die je waarschijnlijk niet zo heel snel iets zal zeggen. De eerste winkels zullen in Nederland namelijk pas ergens in 2020 openen. Dit van oorsprong Chinese warenhuis wordt door het Financieel Dagblad als volgt omschreven: “Het design van het Japanse Muji, de prijzen van Action en de potentie om Hema bang te maken”.

Of die vergelijking helemaal op gaat is maar de vraag. De winkelbeleving is volgens de experts toch wel anders dan de Action, eigenlijk lijkt het assortiment meer op dat van een Flying Tiger (ook qua kleur en gevoel). Het bang maken van de Hema gaat waarschijnlijk wel lukken (de keten heeft meer dan 4.800 winkels wereldwijd).

Dan is er nog het Japanse design. Het grappige is dat deze winkelketen in China is ontstaan maar dat het merk er alles aan doet om zich als Japans neer te zetten. De reden? Japan wordt in China (en grote delen van de rest van de wereld) beschouwd als een land waar kwaliteit vandaan komt. Marketing op zijn fijnst.

14. Søstrene Grene

Website: https://sostrenegrene.com/nl

Als er een lang goed vertegenwoordigd is op deze lijst van goedkope budget winkels dan is het Denemarken wel. Op de een of andere manier slaat het Deense design én de scherpe prijzen tegenwoordig goed aan in Nederland en andere landen in Europa.

Gelukkig valt deze keten niet in de categorie van de Flying Tiger. De focus van Søstrene Grene (wat iets betekent als ”de zussen Grene”) ligt namelijk vooral op wonen. Zo vind je in de winkel veel Deens design van meubilair tot keukengerei en van tuin tot speelgoed.

Eigenlijk een beetje de Deense IKEA, al geef ik het daarmee misschien wel te weinig punten voor de leuke winkelervaring die ze bieden. In Nederland heeft deze keten ondertussen 8 winkels die je vooral gaat vinden in de grotere steden. Kortom, zeker een bezoekje waard.

15. Scapino

Website: https://www.scapino.nl/

Scapino heeft het echt een tijdje zwaar gehad. Dat kwam doordat de winkel zich de afgelopen twee decennia vooral heeft gefocust op de onlineverkoop. Daardoor viel het op een gegeven moment wel op dat de winkels nog uit 2001 leken te komen.

Op het randje van de dood heeft de keten toen 32 winkels afgestoten en zijn er nu nog een stuk of 160 winkels in Nederland. Daarmee is de winkel nog steeds een hele grote speler. Daarnaast hebben ze praktisch hetzelfde assortiment als Bristol én zijn ze ook nog altijd heel goedkoop. Een lijstje met goedkope winkels is niet compleet als ik de Scapino er niet op zet.

16. Xenos

Website: https://www.xenos.nl/

Persoonlijk zou ik de Xenos beschrijven als een low-budget woonketen. Een soort van Leen Bakker met het gangenstelsel van de gemiddelde Flying Tiger, maar dan groter. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Al met al is de Xenos een hele leuke winkel als je op zoek bent naar accessoires of aankleding voor je huis. Voor het echt grote meubilair moet je hier niet zijn. Wil je kaarsen, kussens, bestek en misschien ook nog een ingelijste poster kopen? Dan is de Xenos de winkel voor jou.

Voordeel van de Xenos vind ik persoonlijk dan weer dat ze vaak in de binnenstad zitten. Bij veel woonwinkels moet je het vaak toch buiten het centrum zoeken. De Xenos pak je daarentegen makkelijk mee in je normale rondje.

17. Kik

Website: http://www.kik.nl/

Duitse mode, dat is toch vooral wat Kik weet te verkopen. Deze textielgigant is namelijk van oorsprong Duits. Dat ze daar ook 2.600 vestigingen hebben spreekt voor het succes van de keten.

In Nederland vind je ze tegenwoordig ook veel. Wel moet ik daarbij zeggen dat ik er zelf nooit echt ben geweest. De keten spreekt me op de een of andere manier niet heel erg aan en ik vraag me af wat voor meerwaarde ze bieden in het landschap van mode waar je bijvoorbeeld ook een C&A en een H&M hebt zitten.

Kik winkel

Zijn ze goedkoop? Dat zeker wel, vanwege hun grote schaal bieden ze alle soorten kleding (heren, vrouwen en kinderen) aan voor een ontzettend scherpe prijs. Dat ze duizenden vestigingen hebben geeft daarnaast aan dat ze natuurlijk wel iets heel goed doen.

18. HEMA

Website: https://www.hema.nl/

De oer-Hollandse HEMA mag natuurlijk niet op de lijst ontbreken. Hema is in de Nederlandse winkelstraat natuurlijk een bekend gezicht. Ze verkopen eigenlijk van alles voor in huis én een selectie aan textiel (vooral ondergoed, sokken en kinderkleding).

Zoek je stiften? HEMA. Schrijfblok? HEMA. Ondergoed? HEMA. Ga zo maar door. De winkelketen heeft het een aantal jaren terug zwaar gehad. De winkels waren verouderd en het was er gewoon niet heel gezellig.

Tegenwoordig doet de HEMA een stuk beter zijn best mee te komen met de Deense spelers en dat lijkt redelijk goed zijn vruchten af te werpen.

19. C&A

Website: https://www.c-and-a.com/nl/nl/shop

Van de ene Hollandse keten naar de andere. De C&A opende in 1841 al zijn deuren en is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de grootste kledingverkopers ter wereld. Het bedrijf draait jaarlijks namelijk ook een omzet van ruim 7 miljard euro.

Dat betekent niet dat het in Nederland altijd even goed gaat met C&A. Zo zit Primark bijvoorbeeld in hetzelfde vaarwater en dat voelt deze keten zeker. In 2007 hadden ze namelijk 140 vestigingen in ons landje, nu zijn dat er 117.

Al met al blijft deze winkel wel een goede keuze voor een leuke selectie aan mode. Persoonlijk haal ik hier veel van mijn eigen overhemden vandaan. Een goede kwaliteit en een scherpe prijs, ik ben er altijd dik tevreden mee.

20. Die Grenze

Website: https://www.diegrenze.nl/

Die Grenze is een van de onbekendere winkels op deze lijst. Tenminste, dat zal het geval zijn voor mensen die in de Randstad wonen. Woon je in de buurt van het grensgebied met Duitsland dan is de kans groot dat je deze keten (die ondertussen 34 winkels heeft) zeker wel kent.

Die Grenze is een goedkope budget winkel die zich bezighoudt met het verkopen van geuren en verzorgingsproducten. Dus of het nu gaat om dat luchtje van Dolce and Gabanna of je Nivea dagcremé, de kans is groot dat je het in deze winkel vindt voor een bodemprijs.

21. Daily Style

Website: https://www.dailystyle.nl/

Daily Style is waarschijnlijk een winkel die niet zo snel een belletje laat rinkelen bij het grote publiek. Dat komt omdat deze keten (die ondertussen 5 vestigingen heeft) vooral te vinden is in Amsterdam en Almere. In deze twee steden staan grote winkels met een gemiddelde oppervlakte van 800 vierkante meter.

Wat vind je op deze 800 vierkante meter? Nou, eigenlijk van alles wat. Huishoudelijke artikelen, make-up, kleding, reisartikelen of noem het allemaal maar op. Eigenlijk komt deze winkel qua assortiment nog het dichtst in de buurt van de Action.

Wel heeft de Daily Style een lichte voorkeur voor een assortiment wat gericht is op feestjes. Zo vind je op de website bijvoorbeeld categorieën als ”Feest”, “Bruiloft” en ”Wegwerpservies”. Mocht je koopjes willen jagen in de buurt van Amsterdam dan is de Daily Style waarschijnlijk een goede optie.

22. Budget Food

Website: https://budget-food.nl/

Budget Food is een winkel die je waarschijnlijk helemaal niet kent maar die zeker een plekje op deze lijst verdient! Dit is namelijk een van de zogeheten ”dumpsupers” in Nederland. Dat zijn supermarkten die grote restpartijen opkopen en het vervolgens voor dumpprijzen in hun winkels aanbieden.

Vaak gaat het dan over producten die nét iets korter houdbaar zijn of producten waarvan de verpakking misschien niet helemaal up-to-date meer is. Dat is ideaal voor jou portemonnee aangezien je hier in bulkpartijen dus voedsel kunt inslaan.

Budget Food

Budget Food heeft ondertussen ketens door heel Nederland heen zitten. In totaal zijn dit er nu 11. In de randstad zijn ze, afgezien van Zwijndrecht en Almere nog niet heel vertegenwoordigd. Wel vind je er nog een paar in Limburg, Groningen, Friesland en nog eentje in de buurt van Den Helder.

23. Executieverkoop

Website: https://www.executieverkoop.eu/

We hebben het in deze blog al gehad over Prijsmepper, de winkel waar je het overgebleven assortiment van Kruidvat en Trekpleister kunt kopen. Executieverkoop is eigenlijk hetzelfde, maar dan voor het overgebleven assortiment van de SoLow. Beide winkels vallen namelijk weer onder dezelfde eigenaar.

Dat betekent dat je in deze winkel praktisch hetzelfde assortiment vindt als bij de SoLow maar dan nóg goedkoper. Daarnaast hebben deze winkels ook een tijdelijk karakter. Executieverkoop huurt namelijk tijdelijk ruimtes die leeg staan en daar verkopen ze vervolgens al hun overige waar.

Mocht je dus koopjes willen jaren voor carnaval, verkleedpartijen of gewoon overige hebbedingetjes dan is Executieverkoop waarschijnlijk een leuke winkel om naartoe te gaan (mits er eentje bij je in de buurt zit).

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts