Hoe Werkt Google Flights?


Waarom is Google Flights de beste site voor vliegtickets? En hoe zorgt Google ervoor dat jij altijd en overal de goedkoopste vliegtickets krijgt? Daar ga je vandaag achterkomen!

Google Flights is voor mij al jaren dé tool om mijn vliegtickets te vergelijken. Deze handige tool van de grootmacht uit Silicon Valley is de reden dat ik voor €320 inclusief bagage en maaltijden naar Los Angeles wist te vliegen.

De €550 inclusief bagage en maaltijden voor een retourtje Nepal met Qatar Airways is ook een van de vluchten die ik tevreden via Flights heb geboekt.

Veel goedkoper dan dat krijg je het vandaag de dag niet. Daarnaast is Google Flights overzichtelijk en hoef je jezelf geen weg te banen door schimmige extra kosten en marketingtechnieken.

Met andere woorden: zo simpel als de zoekmachine is, zo simpel is Google Flights ook.

Als jij nu ook altijd de goedkoopste vliegtickets voor jezelf wil boeken (natuurlijk wil je dat!), dan gaat deze blog je helpen. Hierin lees je:

Wat is Google Flights?

Google Flights is Google’s zoekmachine voor vliegtuigtickets. Google Flights zorgt ervoor dat je vliegtickets van (bijna) alle maatschappijen kunt vergelijken. Als je de juiste vliegtickets hebt gevonden dan wordt je via Google Flights direct doorgestuurd naar de luchtvaarmaatschappij van jouw keuze.

Waarom is Google Flights De Beste Site Voor Vliegtickets?

Een van de eerste vragen die je waarschijnlijk hebt is waarom Google Flights de beste site voor vliegtickets is?

Ik bedoel maar, er zijn toch al genoeg websites die vliegtickets vergelijken en die werken toch ook hartstikke goed?

Ja, dat klopt, die websites zijn er. Het probleem met veel van die websites is dat ze je ook opzadelen met een hoop onduidelijkheid én extra kosten.

Nadelen Van Andere Vliegticketvergelijkers

Ten eerste zijn er veel websites die niet direct de juist kosten weergeven. Daar heeft iedereen denk ik wel ervaring mee.

Denk je net dé perfecte vlucht gevonden te hebben, komen er nog administratie en boekingskosten bij. Totaal onnodige kosten die je liever voor jezelf houdt.

Boekingskosten Worldticketcenter

Aan de hand van dit goede artikel vind je de websites die gebruik maken van deze schimmige verkooppraktijk. Deze websites geven niet de direct de juist prijs en rekenen €20-25+ per persoon op het moment dat je wil boeken. Hieronder de lijst:

 • World Ticket Center, 
 • D-reizen 
 • Govolo.nl
 • Vliegwinkel.nl
 • Vliegtarieven.nl
 • Vliegticketszoeken.nl
 •  Vliegtickets.nl
 • SchipholTickets.nl
 • Prijsvrij.nl
 • CheapTickets.nl
 • Budgetair.nl
 • Tix.nl
 • Vlucht24.nl
 • Vliegfabriek.nl

Gelukkig zijn er ook nog een handvol websites die wel direct transparant zijn in hun kosten. Dat zijn Ebookers, Expedia, ATP, Supersavers.nl en Bookityourself.nl

Voordelen Van Google Flights

Maar dan nog vind ik Google Flights de beste site voor vliegtickets. Dat komt door de volgende mogelijkheden die Flights zo ongelooflijk overzichtelijk maken.

1. Zoek tegelijkertijd op meerdere bestemmingen en vertrekpunten

Het eerste voordeel van deze vliegticketzoekmachine is dat je meerdere vertekpunten en bestemmingen tegelijkertijd kunt invoeren. Dat is helemaal handig als deze punten niet vaststaan.

Dus wil je bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten maar maakt het je niet uit naar welke stad je vliegt? Dan vul je gewoon New York, Los Angeles, San Diego en maximaal 4 andere bestemmingen in (Google Flights laat je 7 bestemmingen invoeren).

Vergelijk tickets alle maatschappijen

En maakt het je niet uit vanaf welke luchthaven je vertrekt? Dan vul je gewoon Schiphol, Dusseldorf en Brussel in. Vervolgens laat je Flights uitzoeken welke combinatie het goedkoopst is op de gekozen datum.

Daarna krijg je een overzichtelijke lijst met alle combinaties! Dat betekent dat je dus nooit meer elke combinatie zelf moet invullen om erachter te komen wat het goedkoopst is.

Het programma is dus ideaal om goedkope vluchten te boeken als je nog geen vaste bestemming of vertrekhaven hebt.

2. Zoek op meerdere data

Als je toch flexibel bent dan maakt de exacte datum je waarschijnlijk ook weinig uit. Is dat even mooi! Daar kan de zoekmachine je ook heel goed bij helpen.

Heb je alle vertrekpunten en bestemmingen ingevoerd? Dan kun je rechts op het kalendertje klikken.

Als er goedkopere vluchten zijn op andere dagen dan geeft deze kalender deze prijzen aan in het groen. Zo zie je dus in een oogopslag of een paar dagen eerder of later vliegen een stuk goedkoper is.

vergelijk meerdere vertrekdata

3. Datumraster

Als je al bezig bent met zoeken zie je rechtsboven, boven de lijst met vluchten, 3 opties staan: Datumraster, Prijsgrafiek en Luchthavens in de buurt.

Datumraster laat je hetzelfde zien als het kalendertje net deed. Alleen is dit overzicht groter en duidelijker. Op de bovenste as staat de heenreis en op de verticale as aan de rechterkant staat de terugreis.

Het is goed om te weten dat de kleuren een goede gids zijn, maar dat niet alle prijzen als ‘goedkoper’ of ‘duurder’ worden aangegeven. Hou daarom goed zicht op de actuele prijs die je geselecteerd hebt om te weten wat goedkoper en duurder is.

4. Prijsgrafiek

Een van mijn favoriete tools in Google Flights is de prijsgafriek. Op de een of andere manier is deze grafiek voor mij direct het duidelijkst.

Daarnaast kun je linksboven in het scherm je reisduur aanpassen. Zo zie je direct of een langere of kortere reisduur je vliegtickets goedkoper of duurder maakt.

5. Luchthavens in de buurt

Als je bij de originele zoekopdracht nog niet meerdere luchthavens had geselecteerd dan is de kans groot dat Google dat alsnog voor je kan doen.

Door op “luchthavens in de buurt” te klikken kun je direct vliegtickets vergelijken vanaf meerdere luchthavens. Het programma is dus slim genoeg om zelf suggesties te doen om te zien of dat voor jou goedkoper is.

6. Prijstracking

Als laatste kun je de optie “prijzen volgen” activeren. Google stuurt je dan e-mails met updates over de prijs.

Dus als de prijzen van je vliegtickets dalen of stijgen krijg je direct een e-mail in je e-mailaccount. Hartstikke handig als je geen haast hebt en wilt kijken of de prijzen nog iets omlaag gaan.

Wanneer Boek En Vlieg Je Het Goedkoopst?

Dit heeft niet per se met Google Flights als beste site voor vliegtickets te maken maar leek mij wel belangrijke info om de goedkoopste vliegtickets te vinden.

Een ding wat Google Flights je niet automatisch laat weten is op welke dag je het goedkoopst boekt en vliegt. Het programma is namelijk alleen een zoekmachine die alleen de prijzen weer kan geven van wat vliegtuigmaatschappijen op dat moment doorgeven.

Welke Dag Vliegtickets Kopen

Op welke dag kun je vliegtickets kopen die de beste prijs hebben? Via deze link kwam ik erachter dat dinsdag de beste dag is om vliegtickets te kopen. Dinsdag gemist? Dan is woensdag daarna de goedkoopste dag.

En welke dinsdag dan precies? Nou, de dinsdag 171 dagen voor vertrek. Tenminste als je het onderzoek van Expedia mag geloven.

De grafiek die je hieronder ziet komt uit hetzelfde onderzoek. Na 75 dagen zie je dat de prijs sterk begint te stijgen. Als je 250 dagen tot 100 dagen voor vertrek je ticket boek dan lijk je dus goed te zitten.

171 dagen voor vetrek boek je de goedkoopste vliegtickets

Welke Dag Goedkoop Vliegen

De goedkoopste dagen om te vliegen zijn weer de dinsdag en de woensdag. Dat zijn namelijk de dagen waarop de meeste stoelen vrij blijven. Het beste tijdstip om te vliegen is voor 07:00 of na 21:00. De landinsgrechten voor vliegtuigen zijn dan namelijk goedkoper.

Zaterdag is de duurste dag om te vliegen voor trans-continentale vluchten. Vrijdag is juist weer de duurste dag als je binnen Europa blijft.

Hoe Boek Je Vliegtickets Via Google Flights?

Als je een zoekopdracht hebt ingevoerd dan krijg je een lijst met zoekresultaten te zien. Als je een retourticket koopt dan moet je eerst de heenreis kiezen.

Kies een vlucht die jou interessant lijkt en klik op het pijltje aan de rechterkant van de vlucht om meer details te zien.

Voordat je een keuze maakt geeft Google je namelijk nog wat extra informatie. Zo zie je nu de volgende dingen over de geselecteerde vlucht:

 • Hoeveel centimeter beenruimte je hebt (en hoeveel dat is ivm andere aanbieders)
 • Of het vliegtuig beschikt over WiFi, USB-aansluiting en videodienten
 • Met welk vliegtuig je vliegt
 • Als de vlucht vaak vertraging heeft dan wordt je hier ook van op de hoogte gesteld.
 • Boek je de heen er terugticket bij een andere maatschappij? Als je de terugticket kiest dan laat Google je dit weten via de waarschuwing “losse tickets”

Tevreden? Klik op vlucht selecteren. Doorloop voor de terugvlucht precies dezelfde stappen en klik weer op vlucht selecteren.

Vervolgens stuurt Google Flights je door naar de website waar je de tickets kunt boeken. Vaak zijn dit de luchtvaartmaatschappijen zelf. Heel soms is het een andere aanbieder die toevallig net iets goedkoper is.

Het enige wat je nu nog moet doen is je persoonlijke gegevens invoeren, alles controleren en betalen.

Opslaan En Prijs Volgen

Heb je een vlucht geselecteerd maar weet je nog niet zeker of je deze vlucht direct wilt boeken? Dan kun je rechtsboven op het laatste scherm ook kiezen voor de optie “opslaan en prijs volgen”.

Je krijgt dan, net zoals bij de prijstracking, een e-mail als de prijzen omhoog of omlaag gaan.

Het verschil met prijstracking is dat het nu niet over algemene bestemmingen gaat maar over die specifieke vlucht.

Naar Uzelf Verzenden of Delen

Als je de informatie wilt bewaren, of als je met andere mensen vliegt, dan kun je de geselecteerde vluchtinformatie ook delen via e-mail, Facebook of Twitter.

Dat maakt het dus heel gemakkelijk als je een reis boekt met meerdere personen.

Andere Handige Mogelijkheden

Verder heeft het programma ook verschillende handige tools als je nog aan het oriënteren bent. Hieronder een lijst met de mogelijkheden die Google Flights de beste site voor vliegtickets maakt.

Bestemmingen Verkennen

Zo is de optie “bestemmingen verkennen” mijn favoriete tool om een vakantiegevoel te krijgen zonder dat ik op vakantie ga.

Op de startpagina van Google Flights zie je rechtsonderin een grote map. Klik daarop.

Rechtsboven vul je gewoon je normale vluchtvoorkeuren in. Heb je nog geen bestemming? Vul dan alleen een vertrekhaven in.

Verder kies je de voorkeur voor je reisduur en de maximale prijs.

Op de kaart zie je vervolgens op een hele visuele manier waar je allemaal naartoe kunt vliegen en wat nu de echte deals zijn.

Als je de kaart verplaatst, in- of uitzoomt dan passen de prijzen zich automatisch aan.

Linksonderin op het scherm doet Google ook zelf nog een paar suggesties voor goede deals. Heerlijk als een programma met je meedenkt.

Bagage

Dit is een optie die je zowel bij de normale zoekmachine als bij de map om bestemmingen te verkennen terugvindt.

Tegenwoordig is handbagage natuurlijk nogal een ding. Sommige luchtvaartmaatschappijen rekenen er extra voor en bij andere is het gratis.

Als je deze optie selecteert en het aantal stuks handbagage op 1 zet dan zorgt Google ervoor dat eventuele kosten voor handbagage direct erbij worden berekent.

Op die manier hoef je dus niet uit te zoeken of je extra moet betalen voor handbagage en wat dus écht de beste prijs is.

Conclusie

Google Flights is een makkelijke zoekmachine voor vliegtickets. Het voordeel van het programma is vooral dat het overzichtelijk is en het direct duidelijk is hoeveel je tickets kosten. Onnodige boekingskosten betaal je ook niet.

Met handige opties zoals ‘prijstracking’ en ‘bestemmingen verkennen’ helpt Flights je van begin tot eind met het vinden van de juist vlucht.

En jij? Vind jij Google Flights ook de beste site voor vliegtickets? Of heb je een hele andere manier ontwikkeld om goedkope vliegtickets te bemachtigen? Laat het weten in de opmerkingen hieronder! Goede tips zijn namelijk altijd welkom.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts