Groot Bedrag Ontvangen Uit Buitenland, Wat Nu?


Je hebt een groot bedrag ontvangen uit het buitenland. Als eerste is dat financieel gezien natuurlijk heel erg fijn. Echter, je wilt natuurlijk wel weten hoe je deze transactie goed regelt met de Belastingdienst. Dus, wat moet je doen als je zo’n groot bedrag ontvangt uit het buitenland?

  • Schenker is Nederlands en is minder dan 10 jaar geleden verhuisd naar het buitenland: doe aangifte.
  • Schenker is buitenlands en is minder dan 1 jaar geleden naar het buitenland verhuisd: doe aangifte.
  • Schenker is buitenlands maar heeft nooit in Nederland gewoond: doe geen aangifte.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op de website van de Belastingdienst (1). Mocht je erachter zijn gekomen dat je schenk- of erfbelasting moet betalen dan lees je hieronder hoeveel dat precies is en waar je rekening mee moet houden bij de aangifte. Lees snel verder!

Hoeveel Belasting Moet Je Betalen Over Een Schenking Of Erfenis?

Laten we het als eerste even hebben over hoeveel belasting je precies moet betalen over een schenking of erfenis. In beide gevallen is het bedrag wat je moet betalen namelijk hetzelfde. In onderstaande tabel zie je hoeveel procent belasting je moet betalen over het totale bedrag wat je hebt ontvangen nadat de vrijstelling er vanaf is gegaan (daar lees je zo meer over).

Waarde SchenkingPartner en (pleeg- of stief)kinderenKleinkinderen en verdere afstammelingenOverige personen
€ 0 – € 126.723 10% 18% 30%
€ 126.724 en meer20% 36% 40%
Bron

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien zijn er twee schalen waarmee je te maken krijgt als je een groot bedrag uit het buitenland hebt ontvangen. Daarnaast hangt de hoeveelheid belasting die je moet betalen heel erg af van de relatie die je met de schenker over overledene hebt.

Vrijstelling Schenkbelasting

Nu je weet of je belasting moet betalen en wat de belastingtarieven zijn wordt het ook tijd om te kijken naar hoeveel vrijstelling je hebt. Het is namelijk zo dat je, afhankelijk van je relatie met de schenker of overledene, geen of minder belasting hoeft te betalen.

Als eerste hieronder de vrijstelling die je krijgt als je een bedrag geschonken krijgt. Zoals je kunt zien lopen de bedragen nogal uiteen, helemaal als het om kinderen gaat.

RelatieSchenking
Kind onder 18 jaar (per jaar)  €            5.515 
Kind tussen 18-40 jaar (eenmalig)  €          26.457 
Kind tussen 18-40 jaar voor studie (eenmalig)  €          55.114 
Kind tussen 18-40 jaar voor huis (eenmalig)  €       103.643 
Vrienden/overige familie voor huis (eenmalig)  €       103.643 
Overige relaties €             2.208
Bron

Als je een bedrag van je ouders krijgt dan mag je als kind onder de 18 jaar elk jaar maximaal 5.515 EUR per jaar ontvangen zonder dat je hierover belasting betaald.

Mocht je tussen de 18 en de 40 jaar zijn dan mogen de bedragen ook een stuk groter zijn maar gelden ze wel eenmalig (daarna mag je dus ook niet meer jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken).

Zo mag je voor een studie een bedrag van 55.114 EUR ontvangen, voor een huis of verbouwing mag dit zelfs eenmalig 103.643 EUR zijn (dit geldt ook voor vrienden of overige familieleden). Daarnaast kun je er ook voor kiezen om eenmalig een schenking te krijgen van 26.457 EUR zonder opgave van reden.

Meer weten over deze grote schenkingen en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen? Lees dan deze blog die ik daar eerder over schreef en waarin ik alles op een rijtje zet: Belastingvrij Schenken.

Vrijstelling Erfbelasting

Naast de vrijstelling voor de schenkbelasting gelden er ook vrijstellingen voor de erfbelasting. De vrijstellingen hiervoor zitten wel net iets anders in elkaar dan bij de schenkbelasting.

Zoals je in onderstaande tabel kunt zien is vooral het bedrag wat je een partner mag erven heel hoog qua vrijstelling. Voor kinderen en kleinkinderen geldt een bedrag van 20.946 EUR.

Meer weten over hoeveel belasting je moet betalen als je geld erft en wat de voorwaarden hiervoor zijn? Lees dan deze blog die ik eerder schreef: Hoeveel Belasting Betaal Je Over Een Erfenis?

RelatieBedrag van uw vrijstelling in 2020
Echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner€ 661.328
Kind, pleegkind of stiefkind€ 20.946
Kleinkind€ 20.946
Achterkleinkind€ 2.208
Kind met een beperking€ 62.830 (wel met enkele voorwaarden)
Ouder€ 49.603 (Erven u en uw partner allebei? Dan is de vrijstelling voor u samen € 49.603.)
Andere erfgenaam, bijvoorbeeld een broer of zus€ 2.208
Bron

Vermogensbelasting

Als laatste is er vermogensbelasting. Deze belasting hoef je niet direct te betalen als je de schenking of erfenis ontvangt. Wel wordt er belasting geheven over je vermogen op het moment dat je jouw jaarlijkse opgave van inkomstenbelasting doet bij de belastingdienst.

Hoeveel belasting je precies betaald is een redelijke rekensom. Daarnaast is het zo dat er de komende jaren wat veranderingen te wachten staan op dit gebied. Als je precies wilt weten hoeveel belasting je over je vermogen gaat betalen dan kan ik je aanraden dit artikel te lezen waarin ik dat voor je uitreken: Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben?

Wat Als Je De Schenking Of Erfenis Opzettelijk Niet Opgeeft?

Het ontwijken van schenkbelasting is vanzelfsprekend een strafbaar feit. Mocht je dit proberen dan kun je natuurlijk een boete krijgen. Er zijn twee boetes waar je rekening mee kunt houden.

  • Verzuimboete: wanneer je per ongeluk niet op tijd het formulier voor schenkbelasting aanvraagt en/of invult.
  • Vergrijpboete: wanneer je expres foutieve informatie invult of een schenking verzwijgt.

Daarnaast moet je weten dat je een schenking binnen 2 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de schenking hebt ontvangen moet opgeven. Een voorbeeld: schenking ontvangen in 2020? Dan moet je dit uiterlijk februari 2021 opgeven.

Als je dit binnen die periode vergeet te doen dan kun je een boete voorkomen door alsnog binnen de eerste 14 dagen van maart het formulier in te vullen.

Verzuimboete

Een verzuimboete krijg je als niet op tijd online aanvraag doet voor het formulier wat je moet invullen. Dat invullen gebeurd hier op de website van de Belastingdienst. Mocht je dit niet op tijd aanvragen dan kun je een boete krijgen van €2.757.

Als je wél het formulier aanvraagt maar niet op tijd je aangifte daadwerkelijk invult dan krijg je een boete van €385. Krijg je een van deze twee boetes en vul je jouw aangifte vervolgens alsnog niet (goed) in? Dan kan de boete oplopen naar €5.514.

Vergrijpboete

Een vergrijpboete heeft twee categorieën. Zo kun je een vergrijpboete krijgen voor opzet of eentje voor grove schuld. Het verschil is vaak dat je bij grove schuld gewoon niet goed hebt opgelet bij het invullen van je aangifte, terwijl je bij opzet opzettelijk iets hebt verzwegen.

Vanzelfsprekend is grove schuld de laagste boete die je hier kunt krijgen. Het gaat dan om 25% van de belasting die je hebt verzwegen. Dus als je €2.000 belasting moest betalen dan komt daar nu €500 bij. Bij opzet gaat het om een percentage van 50%.

Hoe Voorkom Je Schenk- Of Erfbelasting Op Een Legale Manier?

Vanzelfsprekend wil je van een erfenis of schenking zoveel mogelijk geld voor jezelf houden. Hoe minder belasting je betaald hoe meer geld er naar jouw eigen rekening toegaat.

De vraag is echter of dit mogelijk is: kun je schenkbelasting of erfbelasting legaal ontwijken? Voor schenkbelasting geldt dat er geen mogelijkheid is om legaal minder te betalen.

Voor erfbelasting is dit echter een ander verhaal. Zo zijn er bij de erfbelasting verschillende aftrekposten waar je gebruik van kunt maken. In deze blog heb ik vijf manieren op een rij gezet waarop je legaal minder erfbelasting kunt betalen: Erfbelasting Ontwijken: 5 Legale Manieren.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts