Hoe Veilig Is Een Tikkie?


Tikkie, wie kent het ondertussen niet. Deze app van ABN AMRO is in juni van 2016 gelanceerd en sindsdien maakt half Nederland er gebruik van. Maar je kunt je natuurlijk afvragen hoe veilig deze nieuwe technologie eigenlijk is. In deze blog vind je het antwoord.

Hoe veilig is een tikkie? een Tikkie sturen is heel veilig. De gegevens die je verstuurt zijn digitaal beveiligd via een https verbinding. De gevaren van Tikkie komen vooral voort uit vormen van fraude en oplichting.

Maar daar is nog zeker niet alles mee gezegd. Zo gaan we hieronder kijken hoe Tikkie nu eigenlijk precies beveiligd wordt en op welke vormen van fraude en oplichting je moet letten.

Hoe Wordt Tikkie Beveiligd?

Als het gaat om de digitale veiligheid van het geld wat je verstuurt dan vertrouwt Tikkie volledig op de beveiligde https verbinding. https staat voor hyper text transparant protocol secure. Dit betekent dat de gegevens die je verstuurt digitaal versleutelt worden.

Het veiligheidsvoordeel hiervan is dat de gegevens die je verstuurt niet zomaar gestolen kunnen worden door andere personen. Deze hebben namelijk niet de juiste ”sleutels” om jouw data voor hun beschikbaar te maken.

Maar hoe veilig is zo’n https verbinding eigenlijk echt? Die vraag is redelijk simpel te beantwoorden. Het is namelijk zo dat elke (bank)website waar je ooit gebruikt van gaat maken een https verbinding gebruikt. Dat betekent dus dat als je ooit online bankiert je ook met een gerust hart een tikkie kan sturen. Dat is namelijk even veilig.

Technische Gevaren Van Tikkie

Vanzelfsprekend doet ABN AMRO er waarschijnlijk alles aan om een Tikkie zo veilig mogelijk te maken. Toch hebben we hier te maken met technologie en daar gaan soms nog wel eens wat dingen fout.

Zo was er begin 2019 een privacylek in de app van Tikkie Pay. Als gebruikers een betaalverzoek wilde betalen, maar deze op het laatste moment annuleerde, was het mogelijk om de IBAN-gegevens van de andere partij te zien.

Direct nadat ABN AMRO hier achterkwam is deze functie natuurlijk offline gehaald.

Nu kun je dit natuurlijk als reden zien om Tikkie niet te vertrouwen. Toch denk ik niet dat dat de juiste manier is. We leven in een wereld waarin digitaal betalingsverkeer bijna niet meer is weg te denken.

Dit soort technische fouten zullen eens in de zoveel tijd voorkomen en het is belangrijk om banken de kans te geven deze problemen op te lossen zodat het betalingsverkeer in de toekomst nog veiliger is.

Daarnaast komen de meeste veiligheidsproblemen vaak niet voort uit technische aspecten maar uit menselijke onoplettendheid. Laten we daar nu even naar kijken.

Menselijke Gevaren Van Tikkie

Toch zijn er bij het gebruik van Tikkie ook zeker gevaren te ontdekken. Veel van deze gevaren hebben een menselijke factor. Dat betekent dat ze vooral zullen voorkomen als mensen zelf niet genoeg opletten. Het heeft dus niets met de digitale veiligheid te maken.

Het eerste gevaar van een Tikkie is namelijk dat als jij de app instaleert, je zelf je bankrekeningnummer moet doorgeven. Het is belangrijk dat je hier geen fouten maakt want ABN AMRO controleert namelijk niet of jij de juiste gegevens hebt ingevoerd.

Als jouw geld dus niet wordt bijgeschreven omdat je een verkeerd rekeningnummer hebt opgegeven dan ben jij daar dus verantwoordelijk voor. Al moet ik daar wel bij zeggen dat ABN AMRO wel moet kunnen aantonen dat het geld door de andere bank is ontvangen, anders moeten zij het wel aan jou terugbetalen.

Fraude Via Tikkie

Naast het verkeerd invoeren van gegevens is oplichting via Tikkie tegenwoordig ook heel populair. Oplichters gebruiken Marktplaats vaak als omgeving om hun digitale slachtoffer te vinden.

Dat werkt namelijk als volgt. De oplichter doet zich voor als koper van een bepaald product wat hij op Marktplaats heeft gezien. Vervolgens spreekt hij met de verkoper af dat het geld wordt overgemaakt via Tikkie.

Om ”er zeker van te zijn dat het geld op de juiste rekening terechtkomt” vraagt de oplichter de verkoper om 1 eurocent via Tikkie over te maken. Zo zou de oplichter namelijk zeker weten dat hij de juist IBAN-gegevens heeft.

Als de verkoper hier mee akkoord gaat stuurt de oplichter via Whatsapp een link naar een eigen, nagemaakte Tikkie omgeving. Hier vult de nietsvermoedende verkoper zijn rekeninggegevens en pincode in.

Als de oplichter die gegevens heeft ontvangen wordt het ontzettend makkelijk voor hem/haar om de rekening van de verkoper leeg te halen.

Om ervoor te zorgen dat fraude niet volledig uit de hand kan lopen heeft de ABN AMRO de hoogte van een betalingsverzoek vastgesteld op maximaal €750 per persoon. Daarnaast kun je per 24 uur niet meer dan €2500 ontvangen via Tikkie. Dat is natuurlijk nog steeds een heleboel geld maar het is tenminste een bepaalde vorm van beveiliging.

Kun Je Een Tikkie Terugdraaien?

Tikkie werkt eigenlijk net als elk ander betaalverzoek wat je stuurt. Dat betekent ook dat als jij vrijwillig geld overmaakt naar een andere rekening, je dat niet zomaar kan terugvragen.

Als je een Tikkie daadwerkelijk wil terugdraaien dan zul je de persoon aan wie je het geld hebt overgemaakt moeten vragen om het naar jouw terug te boeken. Natuurlijk kun je ook zelf een Tikkie sturen naar die persoon.

Let erop dat je het geld wat je via een Tikkie hebt ontvangen niet zomaar terugboekt naar de tussenrekening van de ABN AMRO. Doe je dit namelijk wel dan heeft de bank geen enkel idee waar het geld naartoe moet en heb je de kans dat je het in het geweld van al het betalingsverkeer gewoon kwijtraakt.

Hoe Zorg Jij Dat Jouw Tikkie Veilig Is?

Er zijn verschillende dingen die jij kunt doen om ervoor te zorgen dat je niet wordt opgelicht via Tikkie. Hieronder een paar tips op een rijtje die jouw Tikkie gebruik zo veilig mogelijk maken.

  • Als je een Tikkie stuurt gebeurd dit via het internet. In de adresbalk moet je in ieder geval de woorden “tikkie.me” terug kunnen vinden. Dit geeft aan dat je écht de juiste versie van Tikkie te pakken hebt. Mocht je iets anders zien staan (bijv. tikki.me, tlkki.me etc.) dan wordt je waarschijnlijk opgelicht.
  • Hoe risicoloos dit ook klinkt, maak nooit zomaar 1 cent over naar iemand die je niet kent. De kans is groot dat ze gevoelige informatie proberen te achterhalen.
  • Geef nooit, maar dan ook nooit, je pincode af. Als je een tikkie verstuurt heb je je pincode namelijk niet eens nodig. Mocht dit wel het geval zijn dan gebruik je waarschijnlijk een website die door oplichters is gemaakt.
  • Als je gebruik maakt van Marktplaats dan zou ik geen betalingen doen via Tikkie. Marktplaats heeft tegenwoordig ook de mogelijkheid om IDEAL af te rekenen. Dit is een stuk veiliger en zorgt ervoor dat jouw geld veilig bewaard wordt totdat de deal is doorgegaan.
  • Kijk altijd of er een slotje is terug te vinden in de adresbalk van je browser. Dit slotje geeft aan dat je gebruik maakt van een beveiligde https verbinding.
  • Mocht je toch opgelicht worden dan is het altijd een goed idee om aangifte te doen.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts