De Complete Uitleg: Hoe Werkt Een Creditcard?


Vraag jij je af: "Hoe werkt een creditcard?" Hier vind je alle antwoorden en kom je erachter of een creditcard wat voor jou is (of juist

Hoe werkt een creditcard, dat is de vraag van vandaag.

Creditcards zijn namelijk een klein wonder van het financiële systeem. Geld kunnen uitgeven wat je nog niet hebt, om het aan het eind van de maand gewoon weer lekker terug te betalen. Je hebt nog nooit zo makkelijk geld uitgegeven.

En dat is ook gelijk het probleem.

Vandaag heb ik besloten om eens dieper in te duiken op de werking van creditcards. Hoe ze een super hulpmiddel kunnen zijn, maar ook een “donkere” kant hebben.

Hoe werkt een creditcard?

De functie van een creditcards is praktisch gelijk aan een normale pinpas. In beide gevallen gebruik je ze om op een dagelijkse basis gewoon je normale transacties mee te voltooien. In beide gevallen heb je ook gewoon een viercijferige pincode, een cvc code en een rekeningnummer.

Maar daar is alles ook wel mee gezegd. Dit zijn namelijk de grote verschillen.

Nadeel: Eigen geld vs lenen

Waar je bij een normale pinpas alleen het geld kan uitgeven wat je zelf verdient, (en op je rekening hebt gezet), is dat bij een creditcard nou precies niet de bedoeling.

Een creditcard is namelijk een toegangspoort tot een directe lening, wanneer je die wel en waar je het ook aan uit wil geven.

In ruil voor dit ‘vertrouwen’ van de bank, krijg je elke maand de rekening opgestuurd die je dan weer betaald. Of niet…

Je kunt namelijk ook besluiten om die rekening niet te betalen, of tenminste niet volledig. De bank staat je namelijk toe om ook het minimale bedrag af te lossen.

Over het resterende bedrag wordt dan rente berekend, en die wordt bij je schuld opgeteld. En dat kan net zo lang doorgaan totdat je die rekening eens aflost. Zo kan het voorkomen dat die vakantie van € 700 je uiteindelijk € 900 euro kost. Of € 1220. Of € 1400.

Geloof me, ik ben onderdeel geweest van vakanties die op deze manier betaald werden. Superleuke vakantie hoor! Maar geld uitgeven wat je niet hebt, is toch echt minder leuk als je niet meer aan het strand zit op dat zonnige vakantieoord.

Hoe werkt een creditcard als het gaat om deze zogeheten samengestelde rente? Check dan even dit artikel wat ik daar eerder al over schreef!

Voordeel: Hoe werkt een creditcard in het buitenland?

Zoals alle bijzondere financiële constructies in deze wereld is er natuurlijk maar een land waar de creditcard zijn origine heeft gevonden: De Verenigde Staten.

Al in 1946 kwam een man met de naam John Biggins met de zogeheten ‘’Charg-it’’ kaart, de voorloper van de creditcards zoal we die vandaag kennen. Sinds die tijd is het gebruik van een creditcard in de VS door het dak geschoten. Tegenwoordig is het zelfs zo dat de gemiddelde Amerikaan 2,5 – 3 creditcards heeft, en een Nederlander maar 0,5 – 1. Een gigantisch verschil.

De creditcardschuld van Amerika

Maar dat is wel een van de voordelen van een creditcard, je kunt er in het buitenland heel makkelijk mee betalen. Sterker nog, met je normale pinpas kun je waarschijnlijk wel geld uit de muur halen, maar betalen bij welke winkelier dan ook is al gauw een heel ander verhaal.

Daarnaast heb je voor bijvoorbeeld hotel reserveringen in het buitenland altijd een creditcardnummer nodig om de reservering te bevestigen. Again, een pinpas daar doen ze het niet voor.

De reden dat een normale pinpas niet werkt, en bijvoorbeeld een MasterCard of Visa wel heeft te maken met het feit dat het simpelweg andere systemen zijn. Als je je afvraagt hoe dat precies werkt check dan even dit artikel: Wat is MasterCard?

Voordeel: Creditcard aankopen zijn verzekerd

Een ander voordeel van het gebruik van een creditcard is dat er eigenlijk altijd een aankoopverzekering van toepassing is.

Bij de normale, basic creditcards geldt deze vaak voor een periode van 180 dagen. Mocht je het super-de-luxe model creditcard van een bank nemen dan loopt dit eigenlijk altijd op naar 365 dagen.

Het is dus wel zo dat als je dure aankopen doet, dat dit een extra voordeeltje kan zijn.

Waarom weiger ik een creditcard?

Nu we de vraag ‘’hoe werkt een creditcard?’’ hebben beantwoord, leg ik dolgraag nog even uit waarom ik lekker weg blijf bij een creditcard.

En dat heeft alles te maken met een woord: verleiding.

Het hebben van een creditcard betekend het hebben van toegang tot geld wat je niet hebt. Hoezeer we ook als mensen geloven alles altijd onder controle te hebben, dat is vaak gewoon niet het geval.

Quote over lenen

Er is altijd een moment van zwakte, of een moment waarbij we denken “ik betaal het later wel terug”. Door simpelweg de verleiding weg te nemen zorg ik ervoor dat ik nooit in de verleiding kom.

Als ik het geld niet heb, dan kan ik dat waarvoor ik het zou willen lenen ook gewoon niet betalen. Klaar.

Maar hoe betaal je dan in het buitenland?

Dat is een vraag die ik mijzelf stelde na de laatste vakantie die mijn vriendin en ik hadden gemaakt naar Nepal. Nepal is een super bijzonder land, het kan hartstikke druk zijn, maar voor je het weet loop je ook door de schoonheid van het Himalaya gebergte heen.

Financieel en economisch is er echter een probleem met Nepal: ze zijn nog niet heel erg ontwikkeld. Cash is zelfs niet overal uit een pinautomaat te krijgen omdat deze gewoon letterlijk leeg is.

Nadat we voor de zoveelste keer op Booking.com waren tegengekomen dat we “niet konden reserveren omdat we geen creditcard hadden”, besloot ik dat er verandering in moest komen. Of beter gezegd, mijn vriendin stond erop dat ik het ging regelen.

Een woord: Prepaid

Dat was de oplossing voor ons. Prepaid creditcards zijn namelijk hartstikke veilig. Hoe werkt een (prepaid)creditcard dan? Nou, Prepaid creditcards zijn het beste van twee werelden:

  • Je kunt alleen geld uitgeven wat je er zelf opzet (dus geen lening)
  • Je kunt ze gewoon gebruiken voor betalingen en reserveringen in het buitenland

Dat komt doordat prepaid creditcards gewoon gebruikmaken van het betalingssysteem van MasterCard of Visa.

Lees ook: De Beste Prepaid Creditcard van Nederland

Daardoor hou je dus grip op je geld, kom je niet in de verleiding en slaap je s’avonds in Nepal niet op straat (voor ons een supervoordeel) 😊

Creditcard of prepaidcard

Dat was het!

Dan hoop ik dat je nu antwoord hebt op de vraag “Hoe werkt een creditcard?”. Hopelijk heb ik je ook kunnen overtuigen waarom het gebruik van een normale creditcard in veel gevallen ook niet optimaal is.

Heb jij redenen om te denken dat dit wel zo is? Of vind je dat ik er compleet naast zit? Laat het dan maar horen, ik ben heel benieuwd!😊

Stefan Kleinekoort

HetGeldCollege is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recent Content