Hoe Werkt Een Creditcard? Complete Uitleg!


Hoe werkt een creditcard? Het is een hele normale vraag die veel mensen zichzelf een keer zullen stellen. Helemaal omdat we in Nederland toch wat meer gewend zijn aan betalen met een normale pinpas en de creditcard vooral een buitenlands fenomeen is. Dus, laten we de vraag even snel beantwoorden!

Met een creditcard betaal je met geld dat je nog niet in bezit hebt. Je leent geld van de maatschappij waarbij je de creditcard hebt. Aan het eind van de maand wordt dit geld van je gekoppelde bankrekening afgeschreven.

Nu je dit weet zijn we er echter nog lang niet. Hieronder bespreken we eerst in detail hoe dit systeem van betalen met geleend geld werkt. Daarna bespreken we de voor- en nadelen van creditcards en gaan we in detail in op hoe online en offline betalen met een creditcard werkt. Tot slot bespreken we vele overige vragen dus lees snel verder!

Als je trouwens wilt weten welke creditcard ik het beste vind dan is dat de Mastercard Classic. Met deze creditcard ben je ontzettend ruim verzekerd, heb je een ruime bestedingslimiet en heb je lage kosten. Klik hier om die kaart te bekijken of lees hier mijn vergelijking van de 7 beste creditcards!

Hoe Werkt Een Creditcard?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen werkt een creditcard net iets anders dan de gemiddelde pinpas die we in Nederland over het algemeen gewend zijn. Dat komt doordat je bij een creditcard gebruikt maakt van een krediet in plaats van geld wat je op je betaalrekening hebt staan.

Een creditcard gebruik je op een dagelijkse basis op dezelfde manier als een normale pinpas. Je kunt er bijvoorbeeld gewoon mee betalen in een restaurant, kledingwinkel of online webshop.

In plaats van dat het geld direct van je rekening wordt afgeschreven noteert de creditcardmaatschappij echter wat je die maand allemaal hebt uitgegeven.

Vaak heb je bij een creditcard een limiet. Dat betekent dat je bijvoorbeeld per maand 2.000 EUR mag uitgeven van je creditcardmaatschappij voordat je creditcard geen saldo meer heeft.

Stel dat je aan het eind van de maand de 2.000 EUR hebt uitgegeven. De creditcardmaatschappij wil dat geld natuurlijk wel terug hebben. Daarom is je creditcard eigenlijk altijd gekoppeld aan je normale betaalrekening. De creditcardmaatschappij schrijft dit geld vervolgens van je rekening af en zo los je de rekening af.

Aan dit systeem zitten verschillende voor- en nadelen. Alles waar je rekening mee moet houden gaan we hieronder verder bespreken.

Voordelen Van Een Creditcard?

Als eerste heeft het gebruik van een creditcard natuurlijk verschillende voordelen. Dat geldt ook voor Nederlanders hoewel we in Nederland toch wat minder gebruik maken van creditcards dan andere landen in de wereld.

Het eerste voordeel van een creditcard is dat je er in het buitenland ontzettend makkelijk mee kunt betalen. Visa en Mastercard worden vrijwel overal ter wereld geaccepteerd. Het maakt hierbij niet uit of je in de Verenigde Staten bent of in een uithoek van Nepal: als er een pinautomaat is dan zijn Visa of Mastercard beschikbaar.

Het tweede voordeel is dat een creditcard je helpt bij het maken van reserveringen. Zo accepteert een hotel je reservering vaak pas als je creditcardgegevens hebt ingevoerd. Hetzelfde geldt voor een bedrijf waar je een auto wilt huren. Zonder creditcard moet je vaak een gigantische borg betalen en dit systeem maakt het een stuk makkelijker.

Het derde en laatste voordeel is dat je, als je online aankopen doet, deze vaak automatisch verzekerd zijn.

Afhankelijk van de creditcard heb je vaak standaard 180 dagen aankoopverzekering (mocht het product niet aankomen of mocht het niet werken, dan kun je dit geld gewoon terug krijgen van de creditcardmaatschappij). Reisverzekeringen zijn vaak ook standaard.

Nadelen Van Een Creditcard?

Naast de verschillende voordelen van een creditcard zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen. Laten we even kijken hoe zwaar die nadelen wegen ten opzichte van de voordelen.

Als eerste nadeel is er de rente die je met een creditcard betaald als je de maandelijkse rekening niet direct aflost. Helaas is het zo dat creditcardmaatschappijen er gebaat bij zijn als je jouw rekening niet volledig kunt afbetalen (doordat je bijvoorbeeld krap bij kas zit).

Creditcardmaatschappijen rekenen namelijk de maximale rente die er aan consumenten gerekend mag worden. Het gaat hierbij om 14% rente op jaarbasis. Dat is echt een gigantische rente.

Om deze reden zou ik de meeste mensen ook aanraden voorzichtig te zijn met het gebruik van een creditcard. Gebruik het bijvoorbeeld alleen in het buitenland en voor hotelreserveringen. Gebruik in Nederland gewoon je normale betaalpas, zo voorkom je dat je het risico loopt veel rentekosten te betalen.

Naast de rentekosten worden er bij creditcards ook nog verschillende andere kosten in rekening gebracht. Denk hierbij aan een jaarlijkse bijdrage (vaak 20 – 40 EUR per jaar) en hoge kosten voor het opnemen van geld (1-2% van het gepinde bedrag) of betalen in een andere valuta (1-3% van het bedrag).

Als je meer wilt weten over de exacte kosten van creditcards dan kan ik je aanraden deze blog te lezen waarin ik de 7 beste creditcards op een rijtje heb gezet. Zo weet je van elke kaart de voor- en nadelen en heb je een overzicht van de exacte kosten: Beste Creditcards In Nederland.

Daarnaast zijn creditcards redelijk gevoelig voor fraude. Dat komt doordat je in veel gevallen bijvoorbeeld geen pincode hoeft in te toetsen en de benodigde gegevens om te betalen allemaal op de kaart staan. Laten we daarom even kijken naar hoe je nu betaalt met een creditcard en waar je rekening mee moet houden.

Hoe Gebruik Je Een Creditcard?

Laten we dan nu even kijken hoe betalen met een creditcard werkt. Dit gaat vaak net even iets anders dan betalen met een normale pinpas.

Als eerste is het goed om te weten dat een creditcard geen IBAN-nummer heeft. Je creditcard heeft dus zelf geen normaal rekeningnummer. In plaats daarvan staan er 16 cijfers op je kaart en die vormen in dit geval je ‘rekeningnummer’. Zoals je hieronder kunt zien staan de 16 cijfers gewoon op de voorkant van de kaart.

Mastercard Classic Creditcard

Daarnaast staan er op je creditcard ook de datum tot wanneer de kaart geldig is en je naam en achternaam. Tot slot staat er op de achterkant van de kaart een cvc-code. Dat is een beveiligingscode van 3 cijfers die je bij online betalingen moet invoeren.

Online betalen met een creditcard

Als je online een betaling wilt doen of een reservering wilt maken dan zijn dit grappig genoeg alle gegevens die je nodig hebt.

Je voert je rekeningnummer, naam en geldigheidsdatum van je creditcard in. Daarnaast vul je de cvc-code van je creditcard in die op de achterkant staat van je creditcard.

Zoals je kunt begrijpen is dit systeem gevoelig voor fraude. Immers, als iemand jou kaart heeft bemachtigd staat alle informatie gewoon op de kaart.

Aan de andere kant kan iemand ook proberen de gegevens op de kaart te onthouden en dan kan deze alsnog gebruik maken van je creditcard voor online betalingen. Daarom is het altijd slim om voorzichtig om te gaan met je creditcard en verstandig om te gaan met wie de gegevens kan zien en aan wie je de kaart geeft.

Betalen In Een Winkel Met Een Creditcard

Betalen met een creditcard werkt in een winkel weer net iets anders. Het is namelijk zo dat er twee manieren zijn om een rekening met een creditcard te betalen: met een handtekening of met een pincode.

In dit geval hangt het heel erg af van de creditcard die je hebt en welk systeem de winkelier hanteert. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je jouw creditcard in de pinautomaat van de winkelier stopt en er een bon uitkomt waar je jouw handtekening op moet zetten.

In andere gevallen moet je een viercijferige pincode intoetsen. Bij sommige banken krijg je deze pincode in een brief als je de kaart thuis ontvangt. Bij andere banken hanteren ze het systeem dat je online zelf een pincode mag kiezen. Afhankelijk van je bank is het dus verstandig om na te gaan hoe je de pincode krijgt.

Wie Kan Een Creditcard Aanvragen?

Nu je dit allemaal weet is het ook goed om te weten of iedereen een creditcard kan aanvragen of dat er voorwaarden zijn verbonden aan het uitgeven van een creditcard. Want voorwaarden, die zijn er zeker!

Als eerste is het zo dat je een minimaal netto inkomen moet hebben om een creditcard te kunnen aanvragen. Voor de basisvarianten van een Mastercard of Visa-kaart moet je kunnen aantonen dat je minimaal 1.150 EUR per maand verdient. Voor een kaart van American Express geldt een minimum van 1.354 EUR netto per maand.

Voor de Gold-varianten van verschillende kaarten heb je vaak minimaal 1.250 EUR aan inkomsten nodig. Voor de Platinum-varianten van sommige kaarten heb je zelfs minimaal meer dan 3.000 per maand netto nodig. Hoe ‘exclusiever’ de kaart die je kiest, hoe hoger het bestedingslimiet is.

Naast de inkomsteneis zijn er ook nog andere eisen die er gesteld worden. Zo moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn om een creditcard aan te vragen. Daarnaast mag je ook geen negatieve BKR registratie hebben. Dat zou namelijk betekenen dat je een betalingsachterstand hebt op een lening die je nog moet terugbetalen.

Tot slot is het goed om te weten dat studenten een speciale studentencreditcard kunnen aanvragen. In dit geval krijg je een vast bestedingslimiet van 1.000 EUR. Voorwaarde is dat je een betaalrekening hebt waar minimaal 250 EUR per maand of bij wordt geschreven (inkomsten van DUO mag je niet meetellen).

Verschil Tussen Mastercard En Visa Creditcard?

Een andere vraag waar je waarschijnlijk tegenaan loopt is wat nu eigenlijk het verschil is tussen een Mastercard en een Visa-kaart. Beide zal je als het gaat om creditcards namelijk vaak voorbij zien komen.

Eigenlijk komt het erop neer dat Mastercard en Visa bijna exact hetzelfde zijn. Mastercard en Visa zijn betalingsystemen die onderdeel zijn van het bedrijf ICS (International Cards Services). In Nederland betalen we over het algemeen met normale pinpassen die werken via Maestro, in de rest van de wereld zijn Mastercard en Visa dus over het algemeen de norm.

Beide betalingsystemen worden eigenlijk overal evenveel geaccepteerd. Het enige verschil is dat het vaak net iets meer kost om een Visa-kaart aan te schaffen dan een Mastercard. Daar krijg je eigenlijk geen voordelen voor terug dus vandaar dat ik Mastercard over het algemeen aanraad omdat je dan net iets goedkoper uit bent.

Wat Zijn De Bestedingslimieten Van Een Creditcard?

Zoals ondertussen duidleijk zal zijn hangt je inkomen sterk samen met het bestedingslimiet wat je op je creditcard krijgt. In het algemeen kun je uitgaan van de volgende vuistregel voor de bestedingslimiet van verschillende creditcards:

  • Silver (1.150 EUR netto inkomsten): 2.500 EUR
  • Gold (1.250 EUR netto inkomsten): 5.000 EUR
  • Platinum (1.250 EUR netto inkomsten): 10.000 EUR

Zoals je kunt zien krijg je, als je per maand 1.250 EUR netto overhoudt een grote bestedingsruimte. Daarnaast kun je kiezen voor een Gold of Platinum. Dit is ook wat creditcards redelijk gevaarlijk kan maken aangezien je in een maand 10.000 EUR mag uitgaven maar je dus wel minimaal een aantal maanden doet over het terugbetalen hiervan (en vergeet de rente niet!).

Hoe Stort Je Geld Op Je Creditcard?

Naast je vaste bestedingslimiet is er ook een andere manier om je bestedingslimiet te verhogen. Je kunt namelijk zelf geld op een creditcard storten om zo meer financiele ruimte te creeren. Stel dat je een bestedingslimiet hebt van 5.000 EUR en je 2.000 EUR stort op je creditcard, dan heb je een bestedingslimiet van 7.000 EUR totaal.

Geld op een creditcard storten is vaak een redelijk makkelijk verhaal. In veel gevallen is het mogelijk dit te doen via een de app van je creditcardmaatschappij. Hier kun je een IDeal betaling uitvoeren en komt het geld op je rekening te staan.

Als je een creditcard van Mastercard of Visa hebt dan kun je het geld ook overmaken naar een van de volgende drie bankrekeningen. Het is dan wel belangrijk dat je in de omschrijving van de betaling de 16 cijfers van je creditcard vermeld. Op die manier kan het geld worden overgemaakt naar de juist creditcard.

  • ABN AMRO: NL75 ABNA 0844 9970 56
  • ING: NL43 INGB 0005 6353 34
  • Rabobank: NL88 RABO 0187 4987 92

Alternatieven Voor Een Creditcard

Tot slot kun je jezelf afvragen of er ook alternatieen zijn voor een creditcard. Stel je bijvoorbeeld voor dat je niet in aanmerking komt voor een creditcard. Of misschien wil je helemaal geen mogelijkheid hebben om geld te lenen en vind je dit veelste risicovol. Wat doe je dan?

In dat geval is het goed om te weten dat er ook prepaid creditcards bestaan. Dit zijn creditcards die geen gebruik maken van een systeem waarbij je geld leent.

In plaats daarvan stort je geld op deze creditcards en kun je alleen het geld gebruiken wat je er zelf op hebt staan. Daarnaast wordt er hier dus ook geen rente gerekend en is er geen inkomenseis (iedereen van 18 jaar of ouder kan er een aanvragen).

Maar waarom zou je dan een prepaid creditcard gebruiken in plaats van een normale betaalpas? Het voordeel van een prepaid creditcard is dat je hiermee ook in het buitenland kunt betalen. Dit is met een normale nederlandse betaalpas niet altijd mogelijk (deze werkt namelijk via Maestro en niet met Mastercard of Visa).

Benieuwd naar de beste prepaid creditcards? In deze blog heb ik de top 9 prepaid creditcards op een rijtje gezet. Zo weet je wat er mogelijk is en hoeveel dit je gaat kosten: Top 9 Beste Prepaid Creditcards.

Houdt er wel rekening mee dat een prepaid creditcard niet altijd geaccepteerd wordt als het gaat om het maken van hotelreserveringen of het huren van een auto. In veel gevallen heb je dan alsnog een volwaardige creditcard nodig.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts