Hoe werkt een radiator ventilator?


Een radiator ventilator is een handige tool om te besparen op je energierekening. Sterker nog, het is één van de belangrijkste tips die we gaven om je energierekening te beperken.

Met een radiator ventilator kan je 5 tot 20% besparen op je gasverbruik. In deze tijden van hoge energieprijzen absoluut interessant om in te voeren dus! Maar hoe werkt zo’n radiator ventilator precies? In dit artikel leg ik het aan je uit!

Tip: Direct een radiatorventilator aanschaffen? Hoe eerder je hem installeert, hoe eerder je kan gaan besparen. Bekijk de prijzen hier op Bol.com

Wat doet een radiator ventilator

Een radiator ventilator bevestig je aan de onderkant van je radiator tussen de twee buitenste platen. Het doel van een radiatorventilator is om ervoor te zorgen dat er meer lucht langs jouw radiator stroomt. Op deze manier verspreid de warme lucht sneller door de kamer, en kan de radiator de ruimte sneller opwarmen. Het gevolg is dat de radiator sneller uit kan, wat een besparing op het gasverbruik met zich meebrengt.

Hoeveel ventilatoren heb je nodig?

De ventilatoren zijn vrij prijzig, dus je wilt voorkomen dat je er te veel aanschaft. Daarom is het belangrijk om te bedenken hoeveel ventilatoren je zelf nodig hebt.

Één radiatorventilator zal ongeveer 30m3 lucht per uur verplaatsen. Je wilt een situatie realiseren waarbij de lucht in de kamer ongeveer één keer per uur circuleert.

Stel je hebt een woonkamer van 5 x 6 meter. We hebben dan een oppervlakte van 30m2. Wanneer je woning 2,5 meter hoog is, komen we dus uit op een inhoud van 70m3. In deze situatie zou je dus twee of drie ventilatoren nodig hebben.

Hoeveel stroom verbruikt een radiatorventilator?

Een radiatorventilator verbruikt zeer weinig stroom. Je kan stellen dat één ventilator slechts enkele tientallen centen per jaar aan stroom verbruikt. Dit is het geval wanneer je gebruik maakt van de bijgeleverde thermometer. Deze zorgt ervoor dat de ventilator aan gaat wanneer de radiator 33 graden of warmer is. Wanneer de radiator niet in gebruik is, zal de ventilator dus ook geen stroom verbruiken.

Maakt een radiatorventilator veel geluid?

Een vraag die ik al enkele malen voorbij heb zien komen, is de vraag of een radiatorventilator veel geluid maakt.

De ventilator maakt zeer weinig geluid, ongeveer 20 decibel. Dit is in veel gevallen minder dan een koelkast. Wanneer je meerdere ventilator samenvoegt kan het geluid elkaar wel versterken, en wat beter hoorbaar zijn.

Je kan in het algemeen stellen dat je, wanneer je bewust luistert, je de ventilatoren wel kan horen. Maar dit geluid wordt vrijwel nooit als storend ervaren.

Hoeveel energie kan je besparen met een radiatorventilator?

Met een radiatorventilator bespaar je direct energie, en daarnaast is het ook nog mogelijk om secundair energie te besparen door de aanvoertemperatuur te verlagen.

Door het gebruik van de radiatorventilator zal er meer lucht langs de radiatoren stromen, en komt de kamer sneller op temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de CV-ketel minder lang aan hoeft te staan, en je dus kan besparen op gasverbruik. Je bespaart door dit principe al snel zo’n 10% gas.

Daarnaast kan je door de efficientieslag die je maakt, mogelijk de aanvoertemperatuur van het water verlagen. Veel woningen maken gebruik van een CV temperatuur van 80 of 90 graden. Met een radiatorventilator is het in veel gevallen mogelijk om deze aanvoertemperatuur te verlagen naar 60 graden. Hierdoor is er minder gas nodig, doordat het water minder warm gestookt hoeft te worden.

Hoeveel gas je precies gaat besparen is moeilijk te zeggen. Dit verschilt namelijk enorm per situatie. Er zijn nog andere factoren die meespelen in de efficientie van het opwarmen van het huis. Lees daarvoor ook deze tips om energie te besparen.

Waar zijn radiatorventilatoren te koop?

Radiatorventilatoren zijn op verschillende plekken te verkrijgen. Wellicht zijn ze aan te schaffen via je energieleverancier. Verder zijn ze natuurlijk gewoon beschikbaar op Bol.com (bekijk prijzen). Zorg wel dat je weet hoeveel ventilatoren je ongeveer nodig hebt.

Tim Kraai

Tim heeft een passie voor financiën en probeert complexe zaken eenvoudig te maken. Vanuit die passie schrijft Tim op Het Geld College over uiteenlopende onderwerpen zoals inkomen, vermogen, beleggen en kosten.

Recente posts