Hoeveel Belasting betaal je over een Miljoenenjacht prijs?


Als je net zo’n fan van Miljoenenjacht bent als ik, zit je ook op zondagen tijdens het Miljoenenjacht seizoen aan de buis gekluisterd. Keer op keer zie je deelnemers keuzes maken die de hartslag doen oplopen.

Maar hoe zit het eigenlijk met die prijs bij Miljoenenjacht? Moet je daar belasting over betalen? En zo ja, hoeveel is dat dan? Ik zocht het uit en deel in dit artikel hoeveel geld je overhoud als je wint bij Miljoenenjacht.

Het prijzengeld bij Miljoenenjacht is niet belastingvrij. Je betaalt 30,1% kansspelbelasting over het gewonnen prijzengeld. De Postcode Loterij zal dit in mindering brengen en een netto bedrag uitkeren.

Prijzen Miljoenenjacht vallen onder kansspelbelasting

Een kansspel is een spel waarbij je de kans hebt om een prijs te winnen. Het is een spel waarbij toeval bepaalt of er gewonnen wordt. Een loterij is een voorbeeld van zo’n kansspel, maar ook Miljoenenjacht valt daar onder.

Ondanks dat de speler zelf kiest welke koffers er geopend worden, blijft het natuurlijk een kwestie van toeval. Je weet al deelnemer niet welke bedragen er in welke koffers zitten, en het kiezen van de koffers kan gezien worden als het nemen van een gok.

Ook prijsvragen vallen onder kansspellen, dus ook over de winst van prijsvragen moet kansspelbelasting betaald worden.

Vrijstelling tot en met €449

Prijzen tot en met een bedrag van € 499 zijn vrijgesteld van kansspelbelasting. Een prijs van € 449 of minder kan je dus belastingvrij ontvangen.

Overigens geldt een uitzondering voor prijzen bij kansspellen op het internet. Wanneer je in een kalendermaand meer hebt gewonnen dan ingezet, moet je mogelijk wel kansspelbelasting betalen. Dit laten we voor nu even buiten beschouwing, we focussen ons immers op Miljoenenjacht.

Meer dan €449 gewonnen

Wanneer je meer dan € 449 wint bij een loterij of een spel zoals Miljoenenjacht, moet er belasting betaald worden over het prijzengeld. Je hoeft dit niet zelf te betalen, maar de organisator van het kansspel zal zelf de belasting berekenen en afdragen. Je ontvangt dus een netto bedrag op je rekening.

Op het moment van schrijven is de kansspelbelasting in Nederland 30,1%

Dat is een flink percentage! Dat wil dus zeggen dat je ongeveer een derde van het gewonnen bedrag moet afstaan aan belasting. Helaas is dit iets waar veel deelnemers in eerste instantie niet aan denken.

Je hoort deelnemers vaak dromen over een nieuwe woning, een verre reis, of een andere grote uitgave. Dat is wellicht mogelijk, maar dat kan dus pas nadat je 30,1% belasting van het prijzengeld hebt afgetrokken.

Wat blijft er over van een prijs van € 1.000.000 bij Miljoenenjacht?

Om het percentage te duiden, gaan we in dit voorbeeld uit van een prijs van € 1.000.000 bij Miljoenenjacht. Wat staat er te gebeuren na het winnen van zo’n prijs?

De Postcode Loterij (organisator van Miljoenenjacht) zal in dat geval zelf de 30,1% belasting over het prijzengeld berekenen. Zij zullen dus € 301.000 kansspelbelasting overmaken aan de Nederlandse Belastingdienst.

Jij krijgt als winnaar vervolgens € 699.00 aan prijzengeld op je rekening gestort.

Ook de vermogensbelasting komt om de hoek kijken

Heb je die € 699.000 aan prijzengeld op 1 januari van het volgende jaar nog op je rekening staan? Hou er dan rekening mee dat je ook nog eens vermogensbelasting moet betalen over dit bedrag.

Wanneer je als alleenstaande € 699.00 vermogen hebt, moet je hier op het moment van schrijven € 9.055 belasting in box 3 over betalen. Dit is dus ook iets om rekening mee te houden. Wanneer je dit geld uitgegeven hebt aan bijvoorbeeld een huis, een reis of een auto betaal je hier geen vermogensbelasting meer over.

In oktober 2021 gaat het een en ander veranderen

Overigens gaat er vanaf oktober 2021 het een en ander veranderen in deze wetgeving. Dit artikel is vóór oktober 2021 geschreven. Wanneer de wetgeving aangepast is zullen we dit artikel t.z.t. updaten.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts