Hoeveel Contant Geld mag je Meenemen op Reis?


We gebruiken steeds minder contant geld, maar toch kan het handig zijn om cash geld mee te nemen op reis. Maar wat zijn nu precies de regels? Hoeveel contant geld mag je meenemen op reis, en waar moet je rekening mee houden als je geld meeneemt tijdens je reis?

Hoeveel contant mag je meenemen op reis

Van bedragen tot en met €9.999,99 euro hoef je geen aangifte te doen tijdens je reis. Neem je €10.000 euro of meer mee tijdens je reis buiten de EU? Doe dan aangifte bij de Douane. Je hoeft hier geen belasting over te betalen, maar de Douane moet wel weten dat je contant geld bij je hebt.

Waarom je aangifte moet doen van €10.000 euro of meer

De Belastingdienst verplicht je om vanaf €10.000 of meer, aangifte te doen bij de Douane. Dat wil zeggen dat je een aangifte liquide middelen doet middels een aangifte formulier.

Je vult dit formulier in en levert het in bij de Douane wanneer je de EU in- of uitreist. Let daarbij op dat je aangifte doet vóór je door de paspoortcontrole gaat. Kom je vanuit het buitenland Nederland binnen met contant geld? Loop dan door de rode uitgang zodat je aangifte kan doen bij de Douane. Ook wanneer je per auto of boot de EU verlaat dien je aangifte te doen. Doe dit in het land van waaruit je de EU verlaat.

Deze aangifte moet gedaan worden om te voorkomen dat er ongemerkt grote bedragen contant geld de EU verlaten. Je kan je voorstellen dat criminele organisaties bijvoorbeeld graat contant geld vanuit de EU naar andere landen vervoert. Dit probeert de Belastingdienst met deze regelgeving te voorkomen.

Moet je belasting betalen over je geld?

Een vaak gehoord misverstand is dat je belasting moet betalen over het geld dat je aangeeft. Dat is niet het geval. Het is puur gericht op het voorkomen van grote transacties crimineel geld. Heb je een groot bedrag wat je wilt meenemen, en kan je logisch verklaren of aantonen dat dat geld op een rechtmatige manier verkregen is? Dan is er in principe niets aan de hand.

Let op: tót €10.000 euro

Een ander veel voorkomend misverstand is de grens van €10.000 aan contanten. Het gaat hierbij om een totale waarde in euro’s. Heb je naast euro’s ook andere valuta (bijvoorbeeld Britse Ponden of Amerikaanse Dollars)? Dan dien je de waarde van dat geld bij elkaar op te tellen op basis van de huidige wisselkoersen.

De grens van €10.000 euro betekent dat je tot en met €9.999,99 geen aangifte hoeft te doen. Heb je precies €10.000 euro bij je? In dat geval moet je wél aangifte doen.

Hou er ook rekening mee dat zaken zoals ondertekende cheques en gouden munten ook meegenomen moeten worden in deze berekening. Heb je bijvoorbeeld €8.000 euro aan contanten op zak, en daarnaast gouden munten ter waarde van €5.000 euro? Dan is dit samen €13.000 en dien je dus aangifte te doen.

Wil je aangifte doen? Gebruik dan het formulier ‘aangifte liquide middelen’. Je kan dit downloaden op de website van de Belastingdienst.

Wanneer is een grote hoeveelheid geld verdacht?

Zorg er ook voor dat je gewoon kan aantonen waar je geld vandaan komt. Heb je een groot bedrag uit een erfenis, of wellicht heb je een hoog inkomen? Zorg ervoor dat je de bankafschrijvingen kan laten zien en bewaar wanneer mogelijk je transactiebewijs van de pinautomaat. Al dit soort zaken helpen om aan te tonen dat het om ‘zuiver geld’ gaat.

In Nederland is er overigens geen regel over het maximale bedrag wat je op straat bij je mag hebben. Je mag zo veel contant geld bij je hebben als je zelf wilt. Wel kan de politie eventueel geld in beslag nemen als het om een verdachte situatie gaat. Zorg er hier dus ook weer voor dat je kan aantonen waar het geld vandaan komt.

Wil je contant geld storten in Nederland? Dan kan dat tot een bedrag van €10.000 euro. Bij grotere stortingen moet melding gedaan worden, om witwassen tegen te gaan.

Binnen of buiten de Europese Unie

Tot slot wil ik er nog op wijzen dat bovenstaande regels gelden wanneer je de Europese Unie verlaat, of inreist. Reis je naar een ander land binnen de Europese Unie? Dan is bovenstaande niet van toepassing.

Reis je via een ander EU land naar je uiteindelijke eindbestemming buiten de EU? Doe dan in dat andere EU land aangifte.

Hou er ook rekening mee dat de regels per land kunnen verschillen. Zo zou het zomaar zo kunnen zijn dat je in Nederland over bijvoorbeeld €9.000 geen aangifte hoeft te doen, maar in het land van bestemming wel. Controleer dus ook altijd de regelgeving van het andere land.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts