Hoeveel Contant Geld Mag Je Op Zak Hebben In Nederland?


Soms wil je weten hoeveel contant geld je op zak mag hebben of hoeveel geld je thuis mag hebben in Nederland. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je zojuist je auto hebt verkocht tegen een redelijk bedrag, hoeveel mag je dan bij je hebben?

In Nederland mag je zoveel contant geld op zak hebben als dat je zelf wilt. Wel is het zo dat je maximaal €10.000 per keer contant mag storten zonder dat de bank hier melding van hoeft te maken. Daarnaast kan de politie het verdacht vinden als ze erachter komen dat je veel contant geld op zak hebt.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. In deze blog lees je wanneer een hoeveelheid geld verdacht is, of het door de politie wordt aangegeven bij de Belastingdienst en wanneer het in beslag wordt genomen. Daarnaast bespreken we ook hoeveel van dit geld je in een keer kunt storten zonder dat daar melding van wordt gemaakt. Lees snel verder!

Wanneer Is Een Grote Hoeveelheid Contant Geld Verdacht?

Een grote hoeveelheid contant geld hoeft niet direct verdacht te zijn voor de politie. Wel zal een grote hoeveelheid contant geld in eerste instantie vragen oproepen als de politie je om wat voor reden dan ook zou aanhouden.

De kans is groot dat als de politie erachter komt dat je een grote hoeveelheid contant geld hebt, ze je in ieder geval wat vragen zullen stellen over de herkomst van het bedrag. Daarbij zullen ze natuurlijk ook kritisch kijken naar de omstandigheden.

Immers, iemand die in een achterbuurt woont en €20.000 contant geld bij zich heeft zal waarschijnlijk sneller vragen oproepen dan iemand die in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam rondloopt. Echter, betekent een grote hoeveelheid geld ook dat de politie dit geld in beslag mag nemen? Of dat ze het doorgeven aan de Belastingdienst?

Wanneer Wordt Contant Geld Aangegeven Bij De Belastingdienst?

Als je wordt aangehouden met een grote hoeveelheid contant geld dan kan de politie besluiten dit aan te geven bij de Belastingdienst. Dat zullen ze natuurlijk alleen doen als ze het gevoel hebben dat er bepaalde zaken niet helemaal in de haak zijn.

Als je geld wordt opgegeven bij de Belastingdienst dan zal deze onderzoek doen naar jouw persoonlijke financiele situatie. De reden hiervoor is dat je over contant geld ook gewoon belasting moet betalen. Contant geld kan betekenen dat je belasting probeert te ontduiken en dat moet even gecontroleerd worden. Hoeveel belasting je moet betalen over spaargeld lees je hier: Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben?

Naast het ontduiken van belasting zijn er ook mensen die contant geld hebben zodat ze alsnog recht hebben op bijvoorbeeld een uitkering of verschillende toeslagen. Vanzelfsprekend is ook dit een illegale situatie en wordt hier onderzoek naar gedaan.

Wanneer Wordt Contant Geld In Beslag Genomen?

Er zijn drie verschillende situaties waarin de politie kan besluiten contant geld in beslag te nemen. Laten we daar nu even naar kijken:

  1. Om een strafbaar feit mee te bewijzen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de politie het vermoeden heeft dat je het geld op een onrechtmatige manier hebt verkregen. Denk hierbij aan een overval of het handelen in strafbare goederen.
  2. Om strafbare spullen van straat te halen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer iemand vals geld bij zich heeft. Gezien dit gebruikt kan worden voor illegale doeleinden is het daarom een logische reden voor de politie om dit van de straat te halen.
  3. Om iets af te pakken dat met crimineel geld gekocht is. Deze reden is alleen van toepassing als je spullen hebt gekocht met geld wat onrechtmatig verkregen is.

Als de politie je contante geld inderdaad in beslag neemt dan krijg je als eerste een bewijs van ontvangst. Dit noemen we een Kennisgeving van Inbeslagneming. Je geld wordt vervolgens tijdelijk opgeslagen in een bewaarruimte op het plaatselijke politiebureau, daarna gaan ze naar een centraal beslaghuis.

Of en wanneer je jouw contante geld terugkrijgt wordt niet door de politie bepaald. Het Openbaar Ministerie is de organisatie die zich daar vervolgens druk over mag maken. Als je meer wilt weten over wat je kunt doen als je het niet eens bent met de inbeslagname dan raad ik je aan deze pagina van de Landelijke Politie te lezen.

Hoeveel Contant Geld Mag Je Storten Zonder Melding?

Je mag €10.000 contant storten zonder dat je bank hier melding van maakt. Contant betalen in een winkel is verboden vanaf een bedrag van €3.000. Als je meer dan dit bedrag stort dan is je bank of de winkelier verplicht dit te melden bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

Naast banken en winkeliers zijn er ook andere partijen die dezelfde meldplicht hebben. Denk hierbij aan de volgende dienstverleners:

  • Financiele dienstverleners: banken, verzekeraars, brokers, casino’s, geldwisselkantoren
  • Handelaren van goederen met een grote waarde: juweliers, veilinghuizen, verkopers van auto’s, schepen kunst en/of antiek
  • Beroepsgroepen zoals notarissen, accountants, advocaten, fiscalisten en makelaars

Als er melding van je storting wordt gemaakt dan spelen deze dienstverleners vervolgens de volgende gegevens door naar het eerder genoemde meldpunt:

  • Als eerste wordt je identiteit doorgegeven. Denk hierbij aan je persoonsgegevens maar ook je paspoortnummer.
  • Daarnaast wordt de locatie en het tijdstip van de transactie doorgegeven.
  • Hoe groot het bedrag was waarvoor de storting of transactie heeft plaatsgevonden en de herkomst van het geld of de goederen die betrokken zijn.
  • Overige factoren die de transactie ongebruikelijk maken.

Meer weten over hoeveel contant geld je mag storten en waar je allemaal rekening mee moet houden? Lees dan deze blog die ik daar eerder over schreef: Hoeveel Contant Geld Mag Je Storten Zonder Melding?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts