Hoeveel Contant Geld Mag Je Storten Zonder Melding?


Contant geld storten doet iedereen natuurlijk weleens. Echter, het kan voorkomen dat je een bedrag thuis hebt liggen dat in de duizenden euro’s loopt. Je kunt je dan afvragen hoeveel contant geld je mag storten zonder dat er melding van wordt gemaakt.

Je mag €10.000 contant storten zonder dat je bank hier melding van maakt. Contant betalen in een winkel is verboden vanaf een bedrag van €3.000. Als je meer dan dit bedrag stort dan is je bank of de winkelier verplicht dit te melden bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

Het antwoord hierboven is een korte samenvatting van het artikel. Hieronder lees je precies waarom je niet meer dan €10.000 mag storten en niet meer dan €3.000 contant mag afrekenen. Daarnaast lees je ook wie verantwoordelijk is voor het maken van een melding en welke gegevens er tijdens zo’n melding worden doorgegeven. Lees snel verder!

Waarom Mag Je Maar €10.000 Storten?

De reden dat je maar €10.000 per keer mag storten is natuurlijk omdat de Belastingdienst wil voorkomen dat mensen hun geld op deze manier witwassen. Op het moment dat je meer dan dit bedrag contant wil storten dan is de kans groot dat je dit geld zwart hebt verdiend en dat mag natuurlijk niet.

Vroeger was het zo dat er pas een melding van een ongebruikelijke transactie gemaakt werd als je meer dan €15.000 overmaakte. Een paar jaar geleden heeft het kabinet deze grens verlaagd.

Reden hiervoor is onder andere dat ze witwassen moeilijker willen maken. Daarnaast vinden veel betalingen tegenwoordig online plaats en zijn er minder situaties waarin mensen zoveel contant geld hebben.

Verder kun je jezelf afvragen of je die €10.000 wel mag verspreiden over meerdere stortingen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je elke week €2.500 stort; maakt de bank hier dan ook melding van? In dat geval heeft de bank geen meldingsplicht. Wel is het zo dat er van tijd tot tijd steekproeven gedaan worden en het kan zijn dat deze transacties dan opvallen.

Waarom Mag Een Winkelier Geen €3.000 Aannemen?

Als eerste is het goed om te weten dat het alleen voor professionele winkeliers en handelaren verboden is om betalingen van meer dan €3.000 aan te nemen. Mocht je als particulier dus iets op Marktplaats kopen wat meer kost dan €3.000 dan is het geen enkel probleem om dit contant af te rekenen.

Reden hiervoor is dat er bij winkeliers en handelaren sprake is van een constante stroom van geld. Mocht er dus op grote schaal witgewassen worden dan is de kans groot dat de politie het beste bij deze groep kan gaan kijken.

Particulieren hebben veel minder te maken met grote contante betalingen. Het zou voor de politie veel tijd en middelen kosten om alle particulieren in de gaten te houden. Dat gaat bij winkeliers en handelaren een stuk makkelijker.

Moet Jij Melding Maken Van Je Storting?

Verder is het goed om te weten wie eigenlijk melding moet maken van de storting als jij meer dan €10.000 stort of een transactie doet met dezelfde waarde bij een handelaar/winkelier. Moet je dit zelf doen of zijn er andere personen die hier verantwoordelijk voor zijn?

Je moet hierover weten dat jij niet verantwoordelijk bent voor het maken van een melding. Jij kunt gewoon je geld storten. Vervolgens zijn er andere partijen die hier een melding van moeten maken. Dit zijn onder andere:

  • Financiële dienstverleners: banken, verzekeraars, brokers, casino’s, geldwisselkantoren
  • Handelaren van goederen met een grote waarde: juweliers, veilinghuizen, verkopers van auto’s, schepen kunst en/of antiek
  • Beroepsgroepen zoals notarissen, accountants, advocaten, fiscalisten en makelaars.

Welke Gegevens Worden Doorgegeven Bij Een Grote Storting?

Als je een storting gaat doen die de bovengrens van €10.000 overschrijdt dan wil je waarschijnlijk ook weten welke gegevens er worden doorgegeven aan de FIOD. Hieronder een lijst met de belangrijkste punten.

  • Als eerste wordt je identiteit doorgegeven. Denk hierbij aan je persoonsgegevens maar ook je paspoortnummer.
  • Daarnaast wordt de locatie en het tijdstip van de transactie doorgegeven.
  • Hoe groot het bedrag was waarvoor de storting of transactie heeft plaatsgevonden en de herkomst van het geld of de goederen die betrokken zijn.
  • Overige factoren die de transactie ongebruikelijk maken.

Welke Straf Staat Er Op Witwassen?

Als je een groot geldbedrag contant wilt storten dan bestaat de kans dat je geld aan het witwassen bent. Vanzelfsprekend hoop ik dat dit in jouw geval niet zo is. Mocht dit toch het geval zijn dan wil ik je bewust maken van de risico’s die je loopt.

Witwassen bestaat in twee vormen: opzetwitwassen en schuldwitwassen. Bij opzetwitwassen ben je bewust bezig met witwassen, bij schuldwitwassen ben je jezelf niet bewust van het feit dat je aan het witwassen bent maar had je dit wel moeten weten.

Als je veel geld gaat storten om het wit te wassen dan ben je aan het opzetwitwassen. Hoeveel straf je daarvoor krijgt hangt van de situatie af. Wel is het zo dat de maximale straf een celstraf van 4 jaar is of een geldboete van maximaal €78.000.

Wat Als Er Niet Aan De Meldingsplicht Wordt Voldaan?

Aan de andere kant kan een bank, beroepsgroep of winkelier het ook vertikken om aan zijn/haar meldingsplicht te voldoen. Vanzelfsprekend speelt dit witwassen in de hand en vandaar dat dit ook een strafbaar feit is.

Op het niet voldoen van je meldingsplicht staat een maximale celstraf van 2 jaar. Dit is vanzelfsprekend ook iets wat je wilt voorkomen.

Mag Een Bank Of Winkelier Zeggen Dat Deze Een Melding Heeft Gedaan?

Tot slot kun je jezelf afvragen of je een bank of winkelier kunt vragen of er een melding is gemaakt van je storting of transactie. Echter is goed om te weten dat deze instellingen hier niets over mogen zeggen, ze hebben een geheimhoudingsplicht ten opzichte van hun meldingsplicht.

Mochten ze toch zeggen dat ze een melding hebben gemaakt van je storting of transactie dan is dit een strafbaar feit en dit kan wederom bestraft worden met een celstraf of geldboete.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts