Hoeveel Geld Geef Je Bij Een 12,5/25/40/50-Jarige Bruiloft?


Een huwelijksjubilieum is natuurlijk altijd een feestelijke aangelegenheid. Het gebeurd immers niet dagelijks dat een bruidspaar enkele decennia op de teller weet te zetten. Echter, voor veel gasten is het vaak niet duidelijk wat een redelijk bedrag is om cadeau te geven tijdens zo’n feest. Laten we daar eens naar kijken!

Als algemene richtlijn kun je er vanuit gaan dat je kennissen en collega’s een bedrag van €20 – €40 geeft. Familie en vrienden een bedrag van €35 – 50 en directe familie en beste vrienden een bedrag van €50 – 150.

Wat ik hierboven heb omschreven zijn natuurlijk algemene richtlijnen. Hieronder bespreken we in detail waar het bedrag vanaf hangt en waar je rekening mee moet houden voor jezelf. Daarnaast kijken we naar manieren om een geldcadeau wat op te vrolijken.

Betaal Je Meer Of Minder Bij Verschillende Jubilea?

Als eerste kun je jezelf natuurlijk afvragen of er qua geldbedrag een verschil zit tussen een jubilieum van 12,5, 25, 40 of 50 jaar. Immers, 50 jaar is vaak een grotere ‘prestatie’ dan 12,5 jaar.

Echter is het voor de meeste mensen zo dat er geen verschil is als het gaat om het geschonken geldbedrag. De bedragen die hierboven vermeld zijn, zijn daarom universeel toepasbaar op de verschillende huwelijksjubilieums.

Reden daarvoor is dat huwelijksjubilieums geen competitie zijn waarbij je meer geld krijgt naarmate je verder komt. Een jubilieum is een feestelijke aangelegenheid waarin je een bedrag cadeau doet als onderdeel van de viering.

Daarnaast zou het bedrag snel uit de hand kunnen lopen als mensen meer zouden geven naarmate het huwelijk langer stand houdt. Stel je voor dat je een collega €30 geeft voor zijn 12,5 jarig jubilieum. Geef je de andere collega met een 50 jarig jubilieum dan €120? Nee, vanzelfsprekend niet en daarom zijn de richtlijnen universeel.

Waar Hangt Het Bedrag Verder Vanaf?

Laten we als eerste even kijken naar waar het bedrag in eerste instantie vanaf hangt. Het geven van geld is en blijft namelijk toch een beetje een gevoelige kwestie. Je wilt zelf niet het gevoel hebben dat het een rib uit je lijf kost, maar je wilt het bruidspaar ook niet het gevoel geven dat ze niet gewaardeerd worden. Dus, waar moet je rekening mee houden?

Je Eigen Financiele Situatie

Als eerste is er je eigen financiele situatie. Hoe meer je verdient, hoe minder moeite je waarschijnlijk zult hebben met het geven van een groter bedrag. Dat betekent trouwens niet dat je hiertoe verplicht bent, doe wat binnen de richtlijnen goed voor jou voelt.

Echter, er zullen ook genoeg mensen zijn waarbij het geven van een geldbedrag een redelijke aanslag is op de financiele huishouding van die maand. Laat het duidelijk zijn dat je eigen financiele situatie altijd voorrang heeft op het cadeau van het bruidspaar.

Je kunt een bruidspaar natuurlijk heel leuk een bedrag cadeau geven, maar je moet zelf ook nog rond kunnen komen die maand. Mocht je echt niets kunnen missen dan is het waarschijnlijk verstandig dit persoonlijk, voor het feest aan te geven bij het bruidspaar. Zo voorkom je scheve gezichten.

Daarnaast zullen de meeste mensen hier ook veel begrip voor hebben, helemaal als het gaat om familie of vrienden zul je waarschijnlijk op een hoop begrip kunnen rekenen. Uiteindelijk is je aanwezigheid altijd belangrijker dan de financiele gift die eraan vooraf gaat.

Mocht je krap bij kas zitten maar wel iets kunnen missen dan is het verstandig om het geldbedrag aan de onderkant van de gesuggereerde bedragen te houden.

De Band Die Je Met Het Bruidspaar Hebt

Zoals je aan het begin van deze blog al kon lezen hangt het geldbedrag sterk samen met de band die jij met het bruidspaar hebt. Collega’s geef je bijna vanzelfsprekend minder dan dat je directe familie zal geven.

Dat is helemaal niet gek en eigenlijk iets waar iedereen onderling al rekening mee houdt. Niemand zal ooit verwachten een bedrag van €150 te krijgen van een collega voor een huwelijksjubilieum.

Wat Kun Je Doen Om Een Geldcadeau Op Te Leuken?

Geld cadeau geven is natuurlijk een van de manieren om een bruidspaar te feliciteren. Het kan zijn dat het bruidspaar heeft laten doorschemeren dat ze geld zouden waarderen, het kan zijn dat je het zelf het meest geschikte cadeau vindt. In beide gevallen zijn er manieren om het cadeau wat op te leuken.

Leg Het Geld Bij Elkaar En Koop Een Cadeau

Vanzelfsprekend kan er als groep voor gekozen worden om ieder afzonderlijk een geldbedrag te schenken tijdens het bruidsfeest. Toch zijn er ook verschillende families of vrienden die er de voorkeur aan geven het geld bij elkaar te leggen en daarvan een cadeau te kopen.

Zo kochten wij bijvoorbeeld voor onze opa en oma voor hun vijftigjarige huwelijk een mooi spiegelreflexcamera waar beiden heel erg blij van werden.

Op die manier wordt de focus afgehaald van het bedrag wat iedereen kan schenken. Daarnaast vinden veel mensen het natuurlijk een stuk leuker om een goed cadeau te schenken in plaats van geld.

Geef Ook Een Bos Bloemen Of Een Ander Aardigheidje

Na onderzoek op verschillende forums op het internet werd het duidelijk dat er genoeg mensen zijn die een geldbedrag combineren met een aardigheidje zoals een mooie bos bloemen.

Er zijn natuurlijk verschillende redenen om dit te doen. Misschien vind je het cadeau zelf wat ‘kaal’ en brengt een bos bloemen of een leuke doos Merci chocolade wat leven in de brouwerij.

Andere mensen gebruiken de bos bloemen bijvoorbeeld als een manier om de aandacht wat meer op het geheel te vormen in plaats van alleen het geschonken bedrag. Uiteindelijk ligt het er totaal aan hoe je jezelf eronder voelt en wat voor jou prettig is. Er zullen daarnaast weinig bruidsparen zijn die een aardigheidje niet zullen waarderen.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts